Κοινωνία

Δερμιτζάκης: Όλο και πιο δύσκολο να τηρούνται τα αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοϊού

Δερμιτζάκης: Όλο και πιο δύσκολο να τηρούνται τα αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοϊού
Δεν είναι βιώσιμο το lockdown, να βρούμε άλλο μοντέλο για να διατηρηθούν χαμηλά τα κρούσματα είπε ο κ. Δερμιτζάκης
Σχετικά Άρθρα

Με το lockdown στην Αττική να παρατείνεται για τουλάχιστον μιας εβδομάδα έως τις 7/3 ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης υποστηρίζει πως γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να τηρούνται τα αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοϊού.
«Πέρασε ήδη ένας χρόνος από την αρχή της πανδημίας και ο κόσμος αλλάζει, η ψυχολογία του κόσμου αλλάζει, η δυνατότητα του κόσμου γενικότερα να συμμετέχει στα μέτρα έχει αλλάξει πολύ.
Ο ιός έχει αλλάξει πολύ λιγότερο, για να μην προσθέτουμε συνεχώς παραμέτρους.
Νομίζω ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα, γίνεται όλο και πιο δύσκολο αυτά τα μέτρα να τηρούνται.
Το νομικό κομμάτι μπορεί να ισχύει, το μη νομικό, το κομμάτι που είναι στη βούληση των πολιτών είναι το πιο δύσκολο γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί πάρα πολύ και το βλέπω όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον πλανήτη.
Έχει βγει από τον αρχικό φόβο και έχει μπει σε μια ρουτίνα αντιμετώπισης των μέτρων, περισσότερο από την ρουτίνα αντιμετώπισης του κορωνοϊού» υπογράμμισε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Δερμιτζάκης.

Δεν είναι βιώσιμο το lockdown

«Αφού βγούμε από το lockdown πρέπει να βρούμε ένα μοντέλο συντήρησης ή και μείωσης των κρουσμάτων χωρίς να είναι τα πάντα κλειστά γιατί αυτό δεν είναι βιώσιμο.
Η διπλή μάσκα για μένα, αν και είναι πρακτικό όταν σκέφτεται κάποιος γιατρός πώς θα λειτουργήσει στο χειρουργείο ή σε κάποιον χώρο της ΜΕΘ να βάλει διπλή μάσκα, αλλά δεν είναι ρεαλιστικό κοινωνικά.
Νομίζω ότι η υπερπροσπάθεια να περάσουμε ιατρική νοοτροπία στην καθημερινότητα των πολιτών δεν "πιάνει".
Αυτά τα πολύ αυστηρά μέτρα δείχνουν ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται να δουλεύουν όλο και λιγότερο» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, αναφέροντας πως «ο κόσμος χρειάζεται μια αποσυμπίεση και συγχρόνως ένα κίνητρο για να μπορέσει να κρατήσει κάποια μέτρα».
«Για να το πω απλά, ξέρω ότι κάποιοι άνθρωποι συναντιούνται σε κλειστούς χώρους, σε σπίτια γιατί δεν μπορούν να συναντηθούν σε ένα τραπέζι μιας καφετέριας.
Θα είναι πολύ πιο ασφαλές να πιουν έναν καφέ έξω, που η Ελλάδα μπορεί να το κάνει αυτό λόγω των καιρικών συνθηκών, παρά να πιουν καφέ στο σαλόνι του διαμερίσματος του ενός.
Είναι απλοϊκό αυτό που λέω αλλά γίνεται ευρέως.
Θεωρώ λοιπόν ότι οι δραστηριότητες των πολιτών πρέπει να διοχετευτούν σε ελεγχόμενες συνθήκες όπου κρατάμε τις αποστάσεις, φοράμε μάσκα όπου χρειάζεται, όχι όταν πίνουμε καφέ φυσικά αλλά οποιαδήποτε άλλη στιγμή.
Και να μπορεί εκτονωθεί ο πολίτης ψυχολογικά ώστε να μην οδηγεί αυτό σε ανεξέλεγκτες και ακραίες συμπεριφορές σε ότι αφορά τη μετάδοση» τόνισε ο κ.Δερμιτζάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης