Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δεδομένη η παράταση του lockdown στην Αττική – Σενάρια για μερικό άνοιγμα την 1η Μαρτίου

Δεδομένη η παράταση του lockdown στην Αττική – Σενάρια για μερικό άνοιγμα την 1η Μαρτίου
Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ - Στο τραπέζι και η χρήση διπλής μάσκας... λόγω μεταλλάξεων
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παράταση του lockdown στην Αττική (λήγει στις 28/2) κατά μία ή ακόμα και δύο εβδομάδες, καθώς εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα βαρύ το επιδημιολογικό φορτίο στο Λεκανοπέδιο.
Μάλιστα η χθεσινή ημέρα ήταν μια από τις δυσκολότερες του Φεβρουαρίου καθώς καταγράφηκε ρεκόρ στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία (277 εισαγωγές σε όλη την χώρα, εκ των οποίων πάνω από το 60% στην Αττική) ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 320, αριθμός που έχει αυξηθεί κατά περίπου 30% από τις αρχές του μήνα.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που το 85% των κλινών ΜΕΘ για covid στην Αττική είναι ήδη κατειλημμένο και ενώ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η εισαγωγή ασθενών (στην Αττική οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 1.128, εκ των οποίων οι 200 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ).
Με το ΕΣΥ να τελεί υπό πίεση, με την επιδημία να θεριεύει στην Αττική και με τις μεταλλάξεις να πολλαπλασιάζονται, οι ειδικοί εκτιμάται πως θα εισηγηθούν την παράταση του lockdown στο Λεκανοπέδιο.
Πάντως, κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση οι επιστήμονες της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας αναμένεται να αξιολογήσουν την κατάσταση αλλά να μη λάβουν ακόμα αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τα περιοριστικά μέτρα στο Λεκανοπέδιο, καθώς θα περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η επιδημία και την ερχόμενη εβδομάδα.
Στα θετικά είναι ότι τα κρούσματα έχουν συγκρατηθεί και σχεδόν σταθεροποιηθεί, άρα δεν μιλάμε για εκθετική αύξηση, και επομένως το «στοίχημα» είναι το εάν από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει και η μείωση τους.
Μάλιστα ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι να διατηρηθούν μεν τα περιοριστικά μέτρα για το Λεκανοπέδιο αλλά να επιτραπεί από τις αρχές Μαρτίου κάποιο «μερικό άνοιγμα» δραστηριοτήτων, το οποίο μάλλον εστιάζει σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου με click away, έτσι ώστε να αρχίσει να λειτουργεί και η οικονομία.
Παράλληλα, οι επιστήμονες θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο σύστασης για χρήση διπλής μάσκας σε χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, π.χ. αστικές συγκοινωνίες, ενώ προφανώς και θα εξετάσουν και ποιες άλλες περιοχές της χώρας «κοκκινίζουν» και άρα θα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα.

Σε καθολικό lockdown το Ηράκλειο Κρήτης και ο δήμος Ευόσμου – Κορδελιού

Καθολικό lockdown στο Ηράκλειο της Κρήτης στο δήμο Ευόσμου – Κορδελιού, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης αποφάσισαν οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.
Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει σήμερα στις 18:00 το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Υπενθυμίζεται πως στις περιοχές που έχει επιβληθεί καθολικό lockdown, ισχύουν τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Παράλληλα, ισχύει η τηλεκπαίδευση για όλες τις βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκτός των σχολείων ειδικής αγωγής
  • Για τις μετακινήσεις με Ι.Χ. και ταξί, επιτρέπεται ο οδηγός και δύο επιβάτες.
  • Αναφορικά με τους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων κ.α. χωρίς την παρουσία πιστών. Σε γάμους, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπονται έως εννέα άτομα
  • Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, εξακολουθούν να ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. Ενώ δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στα μέτρα που ισχύουν για τους αρχαιολογικούς χώρους, τις κινηματογραφικές προβολές, τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις, καθώς και τις πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα και ηχογραφήσεις.
  • Ανοιχτά παραμένουν καθαριστήρια, πρατήρια υγρών καυσίμων, ΚΤΕΟ και συνεργία οχημάτων.
  • Επίσης λειτουργούν τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων, τα Pet Shops, οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά για την επισκευή, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπων
  • Με ραντεβού θα γίνεται η εξυπηρέτηση πολιτών στα καταστήματα οπτικών /ακουστικών βαρηκοΐας, κατόπιν ραντεβού.
  • Αντίστοιχα, κατόπιν ραντεβού θα γίνεται η εξυπηρέτηση και στα καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς, κατόπιν ραντεβού.
  • Κανονικά θα λειτουργεί κάθε επιχείρηση λιανικής πώληση με τη μέθοδο e-shop

Πιερρακάκης: Από σήμερα 19/2 η βεβαίωση εμβολιασμού για όσους έχουν κάνει δύο δόσεις


Από σήμερα 19/2 θα χορηγείται η βεβαίωση εμβολιασμού για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων κατά της covid, υποστήριξε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης, ο οποίος υποστήριξε πως η βεβαίωση εμβολιασμού χορηγείται μέσω της πλατφόρμας gov.gr.
«Το πιστοποιητικό εκδίδεται μετά και την τελευταία δόση εμβολιασμού, ανάλογα με το είδος του εμβολίου.
Έως τώρα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του υγειονομικού προσωπικού, ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες λόγω νοσήματος» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Πιερρακάκης.
Για την έκδοση του πιστοποιητικού οι πολίτες θα χρειαστούν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet (απαιτείται ταυτοποίηση στοιχείων μέσω Taxisnet) και τον ΑΜΚΑ.
Παράλληλα, αναφέρεται πως το πιστοποιητικό που θα εκδοθεί, έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα και οι πολίτες μπορούν είτε να το αποστέλλουν ηλεκτρονικά είτε να το εκτυπώνουν και να το καταθέτουν σε δημόσια υπηρεσία.

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Πιθανότατα παράταση μιας εβδομάδας στο lockdown της Αττικής

Τις εκτιμήσεις πως θα παραταθεί κατά τουλάχιστον μια εβδομάδα το lockdown στην Αττική ενισχύουν σχεδόν καθημερινά ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο Νίκος Θωμαΐδης καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκτίμησε ότι είναι πιθανό να χρειαστεί παράταση του lockdown κατά μια εβδομάδα.
«Οι αναλύσεις μέχρι και Τετάρτη δείχνουν μια σταθεροποίηση στα υψηλά επίπεδα της προηγούμενης βδομάδας.
Αναμενόταν μεγαλύτερη αποκλιμάκωση» είπε ο κ. Θωμαΐδης ενώ στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο λοιμωξιολόγος και μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης, ο οποίος ανέφερε ότι ήδη ασφυκτιούν οι μονάδες covid στα νοσοκομεία.
«Εμένα με ανησυχεί το 320 των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ covid
Νομίζω δεν μπορούμε να ανοίξουμε με κάλυψη 70% - 80% των κλινών ΜΕΘ» υποστήριξε ο κ.Σκουτέλης.
Ερωτηθείς για την χρήση διπλής μάσκας ο κ. Σκουτέλης είπε πως το ποσοστό που κερδίζουμε με διπλή μάσκα είναι 10% με 15 % και ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στην σωστή εφαρμογή της μάσκας.
«Μάσκα που δεν φοριέται σωστά είναι σαν να μην φοριέται.
Μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η διπλή μάσκα θα μας προστατεύσει 100%» τόνισε ο κ.Σκουτέλης.

Παναγιωτόπουλος: Να είμαστε έτοιμοι για αύξηση κρουσμάτων

Την θέση πως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες διατύπωσε ο επιδημιολόγος και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως θα είναι σημαντικό επίτευγμα να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών πολίτες, μια και το 91% των θανάτων λόγω covid εντοπίζεται σε αυτές τις ηλικίες.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παναγιωτόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αύξηση των κρουσμάτων από τις μεταλλάξεις και την αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία.
«Τις προηγούμενες μέρες έγιναν λιγότερα τεστ, άρα αναμένει κανείς μια αύξηση που δεν είναι πραγματική, αλλά μπορεί να είναι και πολύ πραγματική.
Θα το δούμε τις επόμενες μέρες, ας μην σπεύσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα.
Θα ήθελα να δω τα πλήρη δεδομένα για να έχω γνώση, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυξητική τάση κρουσμάτων, τα χθεσινά δεδομένα είναι περίπου μια εβδομάδα πριν» υποστήριξε ο κ.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στον εμβολιασμό των ανθρώπων 60 ετών και άνω.

Το 91% των θανάτων αφορά άτομα άνω των 60 ετών

Όπως επισήμανε, ο εμβολιασμός των 60 και πάνω θα μειώσει κατά 91% τους θανάτους από COVID και το 73% των διασωληνώσεων σε ΜΕΘ, και το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από παρατηρήσεις που έχουν γίνει.
«Μέχρι τώρα το 91% των θανάτων αφορά ηλικίας 60+ και το 3/4 των νοσηλειών σε ΜΕΘ.
Θα είναι σημαντικό επίτευγμα να κατορθωθεί ο εμβολιασμός αυτών των ηλικιακών ομάδων.
Στόχος των εμβολιασμών οι ευπαθείς λόγω ηλικίας και οι ευπαθείς λόγω νοσήματος» υποστήριξε ο κ.Παναγιωτόπουλος.
«Όσο μεγαλύτερη ηλικία τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα για θανάτους και για εισαγωγή σε ΜΕΘ.
Αυτό ισχύει για όλα τα νοσήματα…
Ο κορωνοϊός όμως είναι ιδιαίτερος, με πολύ έντονο τρόπο έχει προτίμηση στις μεγαλύτερες ηλικίες και με πολύ έντονο τρόπο σέβεται τις μικρότερες ηλικίες» ανέφερε.

Θα εξετάσουμε το θέμα των σχολείων

Ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε πως κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση, οι επιστήμονες θα εξετάσουν το θέμα του ανοίγματος των σχολείων.
«Θα τεθεί το θέμα των σχολείων στην επιτροπή σήμερα Παρασκευή δίνουμε προτεραιότητα για τα σχολεία, αλλά δεν μπορώ να σας πω, γιατί πρέπει να έχουμε τα πλήρη δεδομένα.
Ο κύριος τρόπος αποφυγής της διασποράς των νέων στελεχών είναι η τήρηση των μέτρων.
Πρέπει να βρούμε ισορροπία.
Και κάποιες δραστηριότητες να είναι ανοιχτές και να προφυλασσόμαστε» ανέφερε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Ανησυχία πάντως προκαλεί η ευρεία διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην κοινότητα, όπως αποτυπώνουν τα στοιχεία που προέκυψαν από τη γονιδιωματική ανάλυση 454 επιλεγμένων νέων δειγμάτων που διενήργησε το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης.
Τα δεδομένα, που αφορούν στην περίοδο 7 Ιανουαρίου έως και 9 Φεβρουαρίου 2021, ανέδειξαν συνολικά 281 στελέχη με μεταλλάξεις, εκ των οποίων τα 269 αφορούσαν στην βρετανική μετάλλαξη, ενώ 8 στελέχη βρέθηκαν με τη νοτιοαφρικανική.
Παρά τον μικρότερο αριθμό κρουσμάτων, πάντως, η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι εκείνη που συγκεντρώνει σε μεγαλύτερο βαθμό την ανησυχία των ειδικών, οι οποίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ τα χθεσινά στοιχεία προέρχονται από δείγματα στις Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις ΠΕ Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, και Βοιωτίας.
Από την άλλη, τα περισσότερα σε όγκο δεδομένα για τη βρετανική μετάλλαξη δείχνουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, ωστόσο τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται πως μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτά τα στελέχη.

Κέντρο, δυτικά προάστια και Πειραιάς οδηγούν την πανδημία στην Αττική

Στην Αττική οι νέες διαγνώσεις έφτασαν χθες 18/2 τις 687, με το κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά και το σύνολο της Δυτικής Αττικής να «χτυπούν κόκκινο» με 176, 151 και 143 κρούσματα αντίστοιχα.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown στο λεκανοπέδιο για 7 ή και 14 ακόμη ημέρες είναι πλέον ορατό, την στιγμή που συμπληρώνουμε μία εβδομάδα αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Σε επικίνδυνη τροχιά η Θεσσαλονίκη

Αυξημένες κατά 17% είναι οι τιμές συγκέντρωσης του κορωνοϊού στα δείγματα που ελήφθησαν από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, σε σχέση με τις τιμές των δύο προηγούμενων δειγματοληψιών.
Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τις 160 νέες διαγνώσεις που καταγράφηκαν χθες στην Θεσσαλονίκη, υποδεικνύουν την επικίνδυνη τροχιά στην οποία έχει μπει εν νέου η πόλη, έπειτα από την ζοφερή περίοδο του Νοεμβρίου.

Οι «κόκκινες» περιοχές που ανησυχούν τις ειδικούς

Πέρα από τις δύο μεγάλες πόλεις, το ενδιαφέρον της επιτροπής των λοιμωξιολόγων συγκεντρώνουν αρκετές ακόμα περιοχές που παρουσιάζουν επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
Χθες 18/2 στον πίνακα του ΕΟΔΥ υπάρχουν 16 περιοχές με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με την Αχαΐα να κόβει πρώτη το νήμα με 97 νέες διαγνώσεις και να ακολουθούν Χαλκιδική με 39, Ηράκλειο με 33, Εύβοια με 32 Ρέθυμνο με 25, Λάρισα με 21, Ηλεία με 17, Αρκαδία, Αργολίδα, Έβρο και Ιωάννινα με 16, Βοιωτία και Κορινθία με 15, Μαγνησία με 14, Ημαθία με 13, Καβάλα με 12 και Κάλυμνος με 11.
Σημειώνεται ότι στην σημερινή αναφορά βρίσκονται 29 ακόμη περιοχές, γεγονός που καταδεικνύει την αυξημένη διασπορά του κορωνοϊού σε ολόκληρη την χώρα.
Εξελίξεις αναμένονται από την σημερινή 19/2 σύσκεψη των ειδικών όσον αφορά στην επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε κάποιες από τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», όπως η Κάλυμνος και τα Γιάννενα.
Η Κάλυμνος ειδικά αποτελεί μία ειδική περίπτωση αφενός γιατί πρόκειται για νησί και αφετέρου γιατί εδώ και αρκετές ημέρες εμφανίζει διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας αποτυπώνεται, άλλωστε, και στην εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), όπου μέχρι πρότινος η Ελλάδα είχε πράσινο χρώμα.
Αυτό πλέον άλλαξε, με τις περισσότερες περιοχές της επικράτειας να «βάφονται» πορτοκαλί, ενώ στο κόκκινο είναι η Αττική και η Στερεή Ελλάδα, η Εύβοια και τμήμα της Πελοποννήσου.

Από σήμερα Παρασκευή 19/2 τα νέα έντυπα

Άλλαξαν από 15/2 τα δεδομένα για τις μετακινήσεις των εργαζομένων και τις σχετικές βεβαιώσεις που μπορούν να έχουν στη διάθεση τους.
Αν και αρχικά το υπουργείο Εργασίας είχε ανακοινώσει ότι τις δύο πρώτες ημέρες της εφαρμογής του νέου πλαισίου, θα γίνονται έλεγχοι και συστάσεις προς τους εργαζόμενους από τις αρμόδιες αρχές και ότι από τηνΤετάρτη 17/2, θα εφαρμοζόταν το μέτρο με κυρώσεις, λόγω της κακοκαιρίας Μήδεια, δόθηκε παράταση, με αποτέλεσμα οι αλλαγές στις βεβαιώσεις μετακίνησης των εργαζομένων να τεθούν σε ισχύ από σήμερα Παρασκευή 19/2.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις μετακινήσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους, είτε από την ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr.
Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας, θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.
Επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας.
Οι άδειες μετακίνησης, που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, καθώς και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, παύουν να ισχύουν.

Τι ισχύει για το Δημόσιο

Για το δε δημόσιο τομέα, οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.
Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι

Επιπλέον, οι επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, π.χ. δικηγορικοί σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, ιατρικοί σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.
Με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.
Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητά τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία μητρώου φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας).
Με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.
Όσον αφορά τη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Όσον αφορά τις κλειστές επιχειρήσεις, με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.
Περαιτέρω διευκρινίζεται:

  1. Σε περίπτωση κατά την οποία η εξ αποστάσεως εργασία παρέχεται εκ περιτροπής, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του ειδικού σκοπού εντύπου Ε4.1.
  2. Σε περίπτωση κατά την οποία η εργασία παρέχεται με κυλιόμενο ωράριο, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του καταχωρημένου στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» προγράμματος εργασίας.

Τα νέα έντυπα

Επιπλέον, για τους εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται και ασφαλίζονται με εργόσημο, από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 τίθεται σε εφαρμογή νέο έντυπο «βεβαίωση κίνησης εργαζομένου με εργόσημο». Το έντυπο αυτό εκδίδεται, μέσω του ιστότοπου forma.gov.gr/. Η βεβαίωση αυτή χορηγείται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο για τη μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας του.
Τα νέα έντυπα «βεβαίωσης κίνησης εργαζομένων» ισχύουν από σήμερα για την εκτέλεση της εργασίας τους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται:
α) σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
β) τηλεργασίας και
γ) νόμιμης άδειας
και οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.
Οι βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός μεν ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» https://eservices.yeka.gr/ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αφετέρου δε από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.


Συνολικά 6.221 οι νεκροί

Στους 6.221 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα (18/2) εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.400, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 176.059 (ημερήσια μεταβολή +0,8%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες.
pinaksa1.JPG
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.497 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 27, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.221 θάνατοι.
pinaksa_2.JPG
Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 320 (69,1% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 88.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
pinaksa_3.JPG
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1256 ασθενείς.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 181 (ημερήσια μεταβολή -14,22%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 215 ασθενείς.

pinakas_4.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης