Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προς παράταση lockdown και χρήση διπλής μάσκας – Συναγερμός για τα νοσοκομεία στην Αττική

Προς παράταση lockdown και χρήση διπλής μάσκας – Συναγερμός για τα νοσοκομεία στην Αττική
Στους 299 οι διασωληνωμένοι, 201 νέες εισαγωγές το τελευταίο 24ωρο
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Με ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθούν οι επιστήμονες την εξέλιξη της πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική όπου καταγράφονται καθημερινά τα περισσότερα κρούσματα, τη στιγμή που οριακές είναι πλέον οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι περισσότερες από τις μισές νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο έγιναν στην Αττική, όπου και τα ενεργά κρούσματα εκτιμάται ότι είναι περισσότερα από 5.000.
Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν πως τα κρούσματα θα φτάσουν στο αποκορύφωμα τους κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, για να αρχίσουν να σταθεροποιούνται και ενδεχομένως να μειώνονται από την επόμενη.
Ωστόσο, η εκτίμηση των περισσοτέρων συγκλίνει στο ότι το lockdown θα παραταθεί τουλάχιστον για μια έως δύο εβδομάδες έως τα μέσα Μαρτίου έτσι ώστε να μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ.
Εκτιμάται πως 2.165 ασθενείς με covid νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας (στην Αττική νοσηλεύονται 1.111 ασθενείς, εκ των οι 196 σε ΜΕΘ), ενώ στους 299 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι.
Ενδεικτικό της πίεσης που δέχεται το δημόσιο σύστημα υγείας, είναι ότι ήδη έχουν διακομιστεί σε ιδιωτικά θεραπευτήρια τουλάχιστον 20 ασθενείς ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να αυξηθεί.
Την ίδια στιγμή και λόγω του αυξανόμενου αριθμού των μεταλλάξεων, είναι πολύ πιθανό οι επιστήμονες να συστήσουν την χρήση διπλής μάσκας σε χώρους όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός, όπως για παράδειγμα στις αστικές συγκοινωνίες.

Σαρηγιάννης: Να παραταθεί κατά μια εβδομάδα το lockdown στην Αττική

Να παραταθεί κατά μια εβδομάδα το lockdown στην Αττική πρότεινε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος διατύπωσε την εκτίμηση πως από αύριο θα αρχίσει η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε αύξηση στις ΜΕΘ αλλά όχι στα κρούσματα.
«Αυτή την στιγμή είμαστε σε ήπια αυξητική πορεία.
Στην Αττική θα έχουμε αποκλιμάκωση από αύριο» ανέφερε ο κ.Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας πως με τα στοιχεία που υπάρχουν θα πρότεινε παράταση του lockdown μια βδομάδα για την ασφαλή διαχείριση της κατάστασης μετά.
«Τουλάχιστον στην Αττική πρέπει να μείνουμε παραπάνω μέσα.
Η τήρηση της καμπύλης προβλέπουμε ότι θα είναι παρόμοια με εκείνη του Νοεμβρίου» υπογράμμισε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος τόνισε ότι σε συνδυασμό με την εμβολιαστική διαδικασία, «έχουμε μπει στον τελευταίο γύρο μέχρι το καλοκαίρι».

Παγώνη (ΕΙΝΑΠ): Στα όρια του το ΕΣΥ – Επίταξη ιδιωτικών κλινικών, εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα

Τη θέση πως το ΕΣΥ είναι στα όρια του διατύπωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστήριξε ότι εάν δεν αποδώσουν τα περιοριστικά μέτρα, θα πρέπει να γίνει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.
Σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του Alpha η κα.Παγώνη υποστήριξε πως το 84% με 85% των κλινών ΜΕΘ για τον covid είναι κατειλημμένο
«Ελπίζουμε να αποδώσουν στο δεκαπενθήμερο τα μέτρα που έχουμε λάβει.
Εάν δεν συμβεί αυτό, εμείς έχουμε ζητήσει την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών» είπε η κα.Παγώνη, η οποία αναφερόμενη στους εμβολιασμούς, που ανεστάλησαν σήμερα στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας, τόνισε ότι «θα προχωρήσουν εμβολιασμοί πάση θυσία, γιατί δεν μπορούμε άλλο».
«Προχωρούν, ξεκινήσαμε με της AstraZeneca, το σημαντικό είναι ότι έβαλαν και τις ευπαθείς ομάδες.
Δεν μπορούσαν να πάνε πίσω.
Ξεκίνησαν και αυτοί παράλληλα.
Μέσα στον Μάρτιο θα ξεκινήσουν.
Αυτοί οι άνθρωποι μας είχαν πιέσει, είχαν φοβερό άγχος και είναι λογικό.
Είναι σωστό αυτό που θα γίνει κι έπρεπε να γίνει» τόνισε η κα.Παγώνη.

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη - Αυξημένο κατά 70% το ιικό φορτίο

Συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού καθώς αυξημένο κατά 70% είναι το ιικό φορτίο στην πόλη, όπως προκύπτει από τις τελευταίες μετρήσεις στα λύματα που πραγματοποιεί διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με τη ΕΥΑΘ.
Η μέση τιμή συγκέντρωσης του ιικού φορτίου την εβδομάδα από 8 έως 14 Φεβρουαρίου είναι κατά 70% αυξημένη σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας, 1 με 7 Φεβρουαρίου.
Σε ημερήσια βάση, η υψηλότερη τιμή καταγράφεται την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.

Απότομη άνοδος

«Από τη στιγμή που ξεκίνησε, στις αρχές του μήνα, και μέχρι τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας η αυξητική πορεία στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου ακολούθησε σχετικά ήπιο ρυθμό.
Στις τελευταίες μετρήσεις διαπιστώνουμε μια πιο απότομη άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης.
Βεβαίως, αν συγκρίνουμε τη μέση τιμή της τελευταίας εβδομάδας με εκείνη της εβδομάδας 18-21 Ιανουαρίου, όταν δηλαδή ήμασταν στα χαμηλότερα επίπεδα της περιόδου μετά τα Χριστούγεννα, το ιικό φορτίο σήμερα είναι αυξημένο κατά 345%.
Σε σχέση με το κύμα της πανδημίας του φθινοπώρου βρισκόμαστε σε επίπεδα ιικού φορτίου στα τέλη Οκτωβρίου, ακριβώς πριν από το ξεκίνημα της εκθετικής αύξησης που κορυφώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου» αναφέρει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Διαφορές με το φθινόπωρο

«Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ της επιδημιολογικής έξαρσης του φθινοπώρου και της παρούσας περιόδου, τόσο σε ό,τι αφορά την κινητικότητα στην πόλη, όσο και άλλους παράγοντες, όπως τα μεταλλαγμένα πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού που βρίσκονται στην κοινότητα.
Συνεπώς αυτό που όλοι απευχόμαστε είναι στις επόμενες μετρήσεις να δούμε μία επανάληψη του μοτίβου του περασμένου Νοέμβρη.
Άλλωστε οι καθημερινές πλέον δειγματοληψίες στοχεύουν ακριβώς στο να εντοπίσουμε την μεγάλη αύξηση, πριν αυτή γίνει εκρηκτική» επισημαίνει ο κ.Παπαϊωάννου.

«Φλέγονται» τα νοσοκομεία σε Αττική, Πάτρα, Χαλκίδα

Σύμφωνα με τη χθεσινή 15/2 ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, 299 συνάνθρωποί μας παραμένουν διασωληνωμένοι και 26 έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό, ενώ καταγράφηκαν και 201 εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
Η Αττική συνεχίζει να κρέμεται από μια κλωστή υπό το βάρος των 328 κρουσμάτων (τα 93 στο κέντρο της Αθήνας), αλλά και των μόλις 27 διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ-COVID, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Η υψηλή δυναμική της επιδημίας, αλλά και η αυξημένη πλέον πίεση στο ΕΣΥ αποτυπώνεται στις επτά ακόμη περιοχές που, παρά τον χαμηλό αριθμό ελέγχων, σημείωσαν διψήφιο αριθμό νέων διαγνώσεων το τελευταίο 24ωρο.
Αχαΐα και Εύβοια, που βρίσκονται σε καθεστώς απαγορεύσεων ίδιο με της Αττικής, μετρούν 62 και 16 κρούσματα αντίστοιχα, όμως και εκεί η επιβάρυνση που καταγράφεται στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι μεγάλη. Ειδικότερα, στις 12 κλίνες ΜΕΘ-COVID του νέου νοσοκομείου της Χαλκίδας νοσηλεύονται 11 ασθενείς, ενώ και στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας οι 4 από τις 9 κλίνες είναι κατειλημμένες.
Στο πανεπιστημιακό του Ρίου νοσηλεύονται 8 ασθενείς στη ΜΕΘ των 12 κλινών.
Σαφώς καλύτερη είναι η κατάσταση τόσο όσον αφορά στις διαγνώσεις όσο και στις νοσηλείες σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα που ακολουθούν με 56 και 20 νέα κρούσματα, ενώ Κάλυμνος, Κορινθία και Χίος σημειώνουν 17, 13 και 10 αντίστοιχα.

Θεοδωρίδου: Να σχηματιστεί ένα τείχος προστασίας κατά του κορωνοϊού με τον εμβολιασμό

Στα κριτήρια της προτεραιοποίησης των εμβολιασμών αναφέρθηκε η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι «τα εμβόλια δίνουν μια ανάσα αισιοδοξίας», αλλά υπήρξαν προβληματισμοί για τις προμήθειες και την διαθεσιμότητα.
Ως εκ τούτου, «οργανώθηκε ένα πρόγραμμα προτεραιοποίησης, που στηρίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση».
Όπως είπε, προηγούνται τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο σοβαρό κίνδυνο, που εκτίθενται στον ιό λόγω επαγγέλματος και επίσης η διασφάλιση της συνέχεια σημαντικών υπηρεσιών του κράτους.
«Όταν η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη, η ηλικία είναι ο βασικός παράγοντας της προτεραιοποίησης», είπε.
Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι ο εμβολιασμός για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα γίνεται ανεξαρτήτου ηλικίας.
Όπως ανέφερε, μετά τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 60-64 ετών, που ξεκίνησε σήμερα 15/2, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες που έχουν ένα από τα παρακάτω υποκείμενα νοσήματα σοβαρού κινδύνου.

Υποκείμενα νοσήματα σοβαρού κινδύνου

-Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
-Νεφρική ανεπάρκεια
-Κυστική ίνωση
-Καρκίνος υπό αγωγή και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία
-Σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού
-Σοβαρή ηπατική νόσος
-Ανοσοκαταστολή
-Σύνδρομο Down

Θα ακολουθήσει μετά από ένα διάστημα, αλλά σύντομα, η ομάδα 70 ετών και άνω κι εν συνεχεία άτομα ηλικίαςάνω των 65 ετών, ενώ παράλληλα σχεδόν θα αρχίσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού με υποκείμενα νοσήματα από 18-60 ετών, όπως:

-Χρόνια καρδιολογικά νοσήματα
-Σακχαρώδης διαβήτης
-Παχυσαρκία
-Αναπνευστικά προβλήματα
-Καρκίνος
-Ηπιότερη ανοσοκαταστολή
-Χρόνια νεφρική νόσος
-Χρόνια ηπατική νόσος
-Σοβαρή ψυχική νόσος

Θεμιστοκλέους: Έχουν ξεπεράσει τους 550.000 οι εμβολιασμοί

Εμβολιαστικό ρεκόρ ημέρας πέτυχε η χώρα μας σήμερα 15/2, καθώς παρά την κακοκαιρία έως νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας είχε διενεργηθεί 25.000 εμβολιασμοί.
Συνολικά, έως σήμερα, στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί 550.000 εμβολιασμοί.
Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών υπήρξαν δυσκολίες σήμερα, ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα προσήλθε κανονικά.
Πρόσθεσε ότι όσοι δεν μπόρεσαν να προσέλθουν, μπορούν να επαναπρογραμματίσουν το ραντεβού.
Ο ίδιος τόνισε ότι λόγω της κακοκαιρίας παρουσιάστηκαν ελάχιστα προβλήματα στα 750 εμβολιαστικά κέντρα.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν υπήρχαν προβλήματα λόγω κακοκαιρίας, σημειώνοντας ότι «με 40 πόντους χιόνι ήταν κανονικά στα εμβολιαστικά κέντρα και οι εργαζόμενοι αλλά και οι πολίτες που είχαν ραντεβού».

Συνολικά 6.152 οι νεκροί

Στους 6.152 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού
Χθες 15/2 τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 698, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 172.824 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 51,9% άνδρες.
m152.jpg


Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 58 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.287 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 26, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.152 θάνατοι.
Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

piioow.jpg

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 299 (χθες 301).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.
To 87.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
ururu.jpg


Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1224 ασθενείς.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 201 (ημερήσια μεταβολή -18,95%).

hlikia15.jpg

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 226 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).
xartis15.jpg

 


Άρχισε ο εμβολιασμός των 60 – 64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca

Άρχισε απί χθες 15/2 ο εμβολιασμός εναντίον του ιού SARS-CoV-2, για τις ηλικίες 60-64 ετών με το εμβόλιο της Astra Zeneca στα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που σε εξέλιξη είναι οι εμβολισμοί και για τα άτομα άνω των 75 ετών με τα εμβόλια Pfizer και Moderna.
Όπως αναφέρεται έχουν δημιουργηθεί δύο παράλληλα συστήματα εμβολιασμών.
Το ένα σύστημα διενεργεί εμβολιασμούς στις ηλικίες από 75 ετών και άνω και το δεύτερο σύστημα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες κάτω των 64 ετών.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν να διενεργήσουν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astra Zeneca σε άτομα ηλικίας 18 μέχρι και 64 ετών και ο κυριότερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για μεγαλύτερες ηλικίες.
Το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες.
Τα δυο παράλληλα συστήματα δεν θα διασταυρώνονται.
Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πολίτης που ανήκει στην κατηγορία 60-64 ετών θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με AstraZeneca και όχι τα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών.
Αναλόγως, και οι πολίτες των άλλων κατηγοριών δεν θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.
emvoliastiko_kendro_Marousi.JPG
Ενεργοποίηση δύο μεγάλων εμβολιαστικών σταθμών

Από χθες 15/2 ενεργοποιήθηκαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τμήμα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων, που λειτουργούν στη HELEXPO και στη Διεθνή Έκθεση στη Θεσσαλονίκη.
Στην Αθήνα ο εμβολιαστικός σταθμός στεγάζεται στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι και σε πλήρη ανάπτυξη θα λειτουργήσουν 96 εμβολιαστικά κέντρα.
Η δυναμικότητα του για το Φεβρουάριο είναι 2.400 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 5.760 εμβολιασμοί τη μέρα και 150.000 το μήνα.
Χθες ενεργοποιήθηκαν 48 εμβολιαστικά κέντρα.
Το ωράριο λειτουργίας του σταθμού θα είναι από Δευτέρα έως και Σάββατο 08:00 έως 20:00 με δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου.
Παράλληλα ενεργοποιείται και το mega εμβολιαστικό κέντρο στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη (24 εμβολιαστικά κέντρα).
Η δυναμικότητα εμβολιασμού στη Θεσσαλονίκη για το Φεβρουάριο είναι 1.000 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 6.480 εμβολιασμοί τη μέρα και 160.000 το μήνα.

Αλλαγές στις μετακινήσεις

Άλλαξαν από χθες 15/2 τα δεδομένα για τις μετακινήσεις των εργαζομένων και τις σχετικές βεβαιώσεις που μπορούν να έχουν στη διάθεση τους.
Το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο, αποσαφηνίζει ότι τις δύο πρώτες ημέρες της εφαρμογής του νέου πλαισίου, δηλαδή σήμερα κι αύριο, θα γίνονται έλεγχοι και συστάσεις προς τους εργαζόμενους από τις αρμόδιες αρχές.
Από το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου (6 π.μ.), το μέτρο θα εφαρμοστεί με τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις μετακινήσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους, είτε από την ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr.
Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας, θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.
Επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας.
Οι άδειες μετακίνησης, που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, καθώς και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, παύουν να ισχύουν.

Τι ισχύει για το Δημόσιο

Για το δε δημόσιο τομέα, οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.
Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι

Επιπλέον, οι επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, π.χ. δικηγορικοί σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, ιατρικοί σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.
Με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.
Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητά τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία μητρώου φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας).
Με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.
Όσον αφορά τη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Όσον αφορά τις κλειστές επιχειρήσεις, με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.
Περαιτέρω διευκρινίζεται:

  1. Σε περίπτωση κατά την οποία η εξ αποστάσεως εργασία παρέχεται εκ περιτροπής, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του ειδικού σκοπού εντύπου Ε4.1.
  2. Σε περίπτωση κατά την οποία η εργασία παρέχεται με κυλιόμενο ωράριο, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του καταχωρημένου στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» προγράμματος εργασίας.

Τα νέα έντυπα

Επιπλέον, για τους εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται και ασφαλίζονται με εργόσημο, από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 τίθεται σε εφαρμογή νέο έντυπο «βεβαίωση κίνησης εργαζομένου με εργόσημο». Το έντυπο αυτό εκδίδεται, μέσω του ιστότοπου forma.gov.gr/. Η βεβαίωση αυτή χορηγείται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο για τη μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας του.
Τα νέα έντυπα «βεβαίωσης κίνησης εργαζομένων» ισχύουν από σήμερα για την εκτέλεση της εργασίας τους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται:
α) σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
β) τηλεργασίας και
γ) νόμιμης άδειας
και οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.
Οι βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός μεν ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» https://eservices.yeka.gr/ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αφετέρου δε από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για το διάστημα από 15/2/2021 και ώρα 06.00 έως και 17/2/2021 και ώρα 05:59, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες-άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης