Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Σε λευκό κλοιό η χώρα - Που έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία - Που κλείνουν τα σχολεία

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Σε λευκό κλοιό η χώρα - Που έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία - Που κλείνουν τα σχολεία
Με ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής τη Δευτέρα (15/2) θα παραμένουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (όλων των βαθμίδων)

Στην Αττική έφτασε η κακοκαιρία «Μήδεια» ντύνοντας στα λευκά ήδη την Πάρνηθα και την Πεντέλη ενώ ιδιαίτερα χαμηλές είναι οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.
Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, ενώ με ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής τη Δευτέρα (15/2) θα παραμένουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (όλων των βαθμίδων), για προληπτικούς λόγους ασφάλειας των μαθητών.
Η απόφαση κρίθηκε επιβεβλημένη για την καλύτερη προάσπιση της ασφάλειας των μαθητών, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ο ισχυρός παγετός που αναμένεται να επικρατήσουν στην Αττική τις επόμενες ώρες, θα δυσχεράνουν τόσο τη δυνατότητα λειτουργίας των σχολείων όσο και τη μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία τους που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν βρίσκονται εντός των δήμων όπου κατοικούν.
Στο μεταξύ, μετά την ολοκλήρωση της Σύσκεψης υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, και τον υφ. Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Νίκο Χαρδαλιά στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε οτι στόχος είναι να παραμείνουν ανοικτοί οι δρόμοι στο κεντρικό οδικό δίκτυο ενω υπογράμμισε, οτι τις επόμενες ώρες θα δοκιμαστούν Αττική και Εύβοια.
χιονια_ΒΝ_1.jpg

Διακόπηκε η κυκλοφορία σε λεωφόρο Πάρνηθος και Φυλής

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω της χιονόπτωσης.
Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Φυλής, από το ύψος της Μονής Κλειστών, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τα Δερβενοχώρια.
Άνοιξε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας
Επιτρέπεται πλέον η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία.

Επί ποδός η Αττική

Στα λευκά έχουν αρχίσει και ντύνονται περιοχές της Βόρειας Αττικής, ενώ οι δήμοι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, αφού η χιονόπτωση όλη τη νύχτα αναμένεται να ενταθεί.

Στη Μαλακάσα το χιόνι έχει ήδη στρωθεί και ο μηχανισμός του δήμου Ωρωπού βρίσκεται επί ποδός για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση από την επέλαση της «Μήδειας».
Σε ύψιστη ετοιμότητα και ο δήμος Διονύσου.
Εκχιονιστικά και αλατιέρες θα επιχειρούν όπου χρειαστεί, ώστε να παραμείνει ανοιχτό το δευτερεύον οδικό δίκτυο, καθώς στο κεντρικό οδικό δίκτυο επιχειρούν μηχανήματα της Περιφέρειας.
Σε 24ωρη επιφυλακή για κάθε έκτακτο περιστατικό έχουν τεθεί οι υπηρεσίες στις δημοτικές κοινότητες σε Διόνυσο, Άγιο Στέφανο, Άνοιξη, Δροσιά, Κρυονέρι, Ροδόπολη, Σταμάτα και έχουν οριστεί σημεία όπου διανέμεται αλάτι.
Στον δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας η δημοτική αρχή ήδη έχει κλείσει τον δρόμο προς το καταφύγιο του Κιθαιρώνα και τον δρόμο του Αγίου Γεωργίου προς το Κρύο Πηγάδι.
Και εκεί η Πολιτική Προστασία του δήμου έχει θέσει σε ετοιμότητα τα μηχανήματα σε όλες τις δημοτικές ενότητες και τους οικισμούς και διατηρεί τηλεφωνική γραμμή άμεσης βοήθειας σε 24ωρη βάση, για την παροχή βοήθειας, οδηγιών και πληροφοριών.
Όλοι οι δήμοι της Αττικής έχουν ορίσει θερμαινόμενους χώρους, για την προστασία από το χιόνι και από το κρύο, για όποιον βρεθεί σε ανάγκη.



κακοκαιρία_3.jpg

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών από τη Λάρισα μέχρι την Αθήνα έως ότου υποχωρήσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που φέρνει μαζί της η Μήδεια.
Όπως δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα πέρασε και κατευθύνεται προς τις νοτιότερες περιοχές, γι' αυτό αποφασίστηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να απαγορευτεί και στην Πελοπόννησο, αν οι συνθήκες το επιβάλουν.

Το θέμα θα επανεξεταστεί κι αύριο το πρωί σε νέα σύσκεψη

«Στόχος μας είναι να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και υπογράμμισε οτι θα παραμείνουν ανοικτοί. «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους κατοίκους της Αττικής, της Εύβοιας και της ευρύτερης περιοχής. Θα δοκιμαστούμε τις επόμενες ώρες, αλλά ο μηχανισμός είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, όλος ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου σε κάποιες περιπτώσεις τα φαινόμενα ήταν ακραία, ενώ είναι σε συναγερμό 24 ώρες το 24ωρο μέχρι να περάσει η κακοκαιρία.
«Η επαγρύπνηση στην Πολιτική Προστασία είναι από λεπτό σε λεπτό για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε φαινόμενο» τόνισε περαιτέρω και προσέθεσε:
«Είμαι βέβαιος ότι με τη συνεργασία των πολιτών θα πάνε όλα καλά, και τους παρακαλούμε να μην κυκλοφορούν χωρίς σοβαρό λόγο. Όσοι κυκλοφορούν να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες στα αυτοκίνητα τους κα να είναι προσεκτικοί γιατί θα υπάρχει πολύς παγετός και κίνδυνος ατυχημάτων. Θα περάσει κι αυτό. Όλοι είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».

Συστάσεις στους πολίτες

Σημειώνεται πως λόγω των συνεπειών της κακοκαιρίας, η Περιφέρεια Αττικής συστήνει σε όλους τους πολίτες, σε περιοχές που υπάρχει παγετός, να μετακινούνται με ιδιαίτερη προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες και τις συστάσεις των τοπικών αρχών.
Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε πως στην Αττική αναμένονται τα επόμενα 24ωρα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα, γεγονός που καθιστά τον κίνδυνο να προκληθούν ατυχήματα πολύ μεγάλο. Αυτό δεν θα το διακινδυνεύσουμε σε καμία περίπτωση. Θα παρακολουθούμε και θα αξιολογούμε συνεχώς την εξέλιξη των καιρικών δεδομένων, με στόχο να παρέμβουμε όπου και αν απαιτείται, για την καλύτερη προστασία των πολιτών".

Κλειστά τα σχολεία σε Βόλο – Θεσσαλονίκη και Δράμα

Κλειστά θα είναι αύριο, Δευτέρα (15/2), όλα τα σχολεία του δήμου Βόλου ενώ κλειστοί θα παραμείνουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ.
Στη Θεσσαλονίκη κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Θεσσαλονίκης, στον Δήμο Πυλαίας – Χωρτιάτη, στον Δήμο Καλαμαριάς, Θερμαϊκού και στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, λόγω της πρόγνωσης για συνεχιζόμενο παγετό και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, προς αποφυγή ατυχημάτων κατά την προσέλευση και την αποχώρηση από τις σχολικές μονάδες.
Στη Δράμα, κλειστά θα μείνουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί όπως και τα σσχολεία στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Έκτακτα μέτρα και από τον ΑΔΜΗΕ

Στο μεταξύ, ο ΑΔΜΗΕ, επιπλέον των έκτακτων μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί ενόψει του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, έχει ενεργοποιήσει Σχέδιο Άμυνας για τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα σε όλη τη χώρα, ενώ προειδοποιεί ότι είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν αυτόματα διακοπές σε καταναλωτές για μικρά χρονικά διαστήματα.
Ήδη, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έχουν μείνει τα Ζαγοροχώρια, ενώ η πόλη των Ιωαννίνων θα μείνει για τουλάχιστον ένα 24ωρο χωρίς νερό.
Παράλληλα, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της χώρας, ενώ κλειστά θα είναι τη Δευτέρα 15/2 τα σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας.

χιονια_ΒΝ_2.jpg

Eνεργοποιήθηκε σχέδιο άμυνας για το Σύστημα Ηλεκτροδότησης – Πιθανές διακοπές ρεύματος

Επιπλέον των έκτακτων μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί ενόψει του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, ο ΑΔΜΗΕ έχει ενεργοποιήσει Σχέδιο Άμυνας για τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα σε όλη τη χώρα.
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν αυτόματα διακοπές σε καταναλωτές για μικρά χρονικά διαστήματα.
Το έκτακτο σχέδιο, όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, τέθηκε σε εφαρμογή μετά τη διενέργεια ασκήσεων προσομοίωσης, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα μετεωρολογικά δεδομένα.
Σκοπός των εν λόγω ασκήσεων ήταν να προβλεφθεί η ζήτηση και η προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας και να υπολογιστεί η επάρκεια του Συστήματος για το διάστημα κλιμάκωσης των δυσμενών καιρικών φαινομένων (14 – 20/2/2021).
Όσον αφορά στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως τονίζει ο ΑΔΜΗΕ, «κυριότερος παράγοντας επίδρασης είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες και, ειδικότερα, οι θερμοκρασίες και η ένταση των ανέμων που θα επικρατήσουν στην Επικράτεια. Σημειώνεται ότι, για τη διαχείριση της ζήτησης από τους βιομηχανικούς καταναλωτές, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα χρήσης του μέτρου της διακοψιμότητας».
Σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως σημειώνει, «έχουν ληφθεί μέτρα από τον Διαχειριστή προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη διαθέσιμη ισχύς των μονάδων παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων φυσικού αερίου και των υδροηλεκτρικών μονάδων. Διευκρινίζεται ότι στις εκτιμήσεις παραγωγής δεν λαμβάνονται υπόψη οι ΑΠΕ, καθώς σε ακραίες συνθήκες ψύχους η συμβολή τους εμφανίζεται πολύ περιορισμένη».

Πιθανές διακοπές ρεύματος

Επισημαίνει ωστόσο ότι, «σε ακραίες καιρικές συνθήκες όπως αυτές που αναμένεται να επικρατήσουν τα επόμενα 24ωρα, ενδέχεται να σημειωθούν σφάλματα στις εναέριες γραμμές μεταφοράς ή και τους υποσταθμούς. Συνήθως οι επιπτώσεις είναι μεταβατικές και αντιμετωπίζονται με ανασχεδιασμό της λειτουργίας του Συστήματος. Για την άμεση επιδιόρθωση τυχόν βλαβών, έχει τεθεί σε επιφυλακή το αρμόδιο προσωπικό του ΑΔΜΗΕ».
Με βάση τα ανωτέρω, ο ΑΔΜΗΕ προειδοποιεί πως «δεν αποκλείεται -σε συνδυασμό δυσμενών παραγόντων- να πραγματοποιηθούν αυτόματα διακοπές σε καταναλωτές για μικρά χρονικά διαστήματα».
Υπογραμμίζει ότι «σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος στο παραγωγικό δυναμικό, θα τεθεί σε εφαρμογή το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο για αντιμετώπιση εκτάκτων συνθηκών που προβλέπει κυκλικές περικοπές καταναλωτών, μικρής διάρκειας, με συνεργασία ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, κατόπιν προγραμματισμού και ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού».
Τέλος, επισημαίνει ότι « καθ’ όλη τη διάρκεια των φαινομένων, είναι κρίσιμη η συνετή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές».

xionia8.JPG

Σε λευκό κλοιό η Φθιώτιδα

Χιονίζει κατά μήκος του Εθνικού δικτύου Αθηνών-Λαμίας από την περιοχή της Υλίκης και του Κάστρου μέχρι τα όρια της Φθιώτιδας με την Μαγνησία στους Αγίους Θεοδώρους.
Η κίνηση στο εθνικό δίκτυο είναι ελάχιστη και έτσι, διευκολύνονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα που έχουν κρατήσει τον δρόμο ανοιχτό στο τμήμα του Μαρτίνου, το τμήμα των Καμένων Βούρλων και το τμήμα της Στυλίδας.
Στο υπόλοιπο δίκτυο, όλη τη νύχτα τα μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων επιχειρούσαν για να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι από τη Λαμία προς την 'Άμφισσα στην περιοχή του Μπράλου.
Μέσα στην πόλη της Λαμίας το χιόνι έχει φτάσει τους 5 πόντους.
Σημειώνεται ότι και η αστυνομία χρειάστηκε να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα μέχρι τα μηχανήματα να απομακρύνουν το χιόνι και ρίξουν αλάτι.
Πάντως, προβλήματα δεν υπάρχουν σε δρόμο, αν και οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους και αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στα λευκά η Λάρισα

Συνεχίζεται η χιονόπτωση στη πόλη της Λάρισας, όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες , ενώ τα μηχανήματα του δήμου Λαρισαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν για να διατηρηθεί το οδικό δίκτυο ανοιχτό σε όλο το νομό.
Πάντως, λόγω της κακοκαιρίας έχει υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών οχημάτων, ωφελίμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων στα παρακάτω σημεία:
• στην εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης
• στην νέα εθνική οδό Λάρισας - Ελασσόνας - Κοζάνης
• στην επαρχιακή οδό Λάρισας - Καρδίτσας, σε όλο το μήκος της.

Που χρειάζονται αλυσίδες

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα παρακάτω σημεία:
• από το 34ο χλμ. έως το 70ο χλμ. της νέας εθνικής οδού Λάρισας - Κοζάνης,
• από το 40ο χλμ. έως το 63ο χλμ. της εθνικής οδού Κατερίνης - Ελασσόνας
• σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο Ελασσόνας
• σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο Φαρσάλων
• στην επαρχιακή οδό Πυργετού - Κρανιάς Τεμπών
• στην επαρχιακή οδό Ανατολής - Μεγαλοβρύσου Αγιάς
• στην επαρχιακή οδό Σκλήθρου - Καλαμακίου Αγιάς, από την τοπική κοινότητα Ελάφου έως την τοπική κοινότητα Σκλήθρου
• στην επαρχιακή οδό Στομίου - Καρίτσας Αγιάς
• στην επαρχιακή οδό Κόκκινου Νερού - Αγιοκάμπου (παραλιακή οδός), από την τοπική κοινότητα Βελίκας (θέση Βραχάκι) έως την τοπική κοινότητα Κόκκινου Νερού,
• στην επαρχιακή οδό Δήμητρας - Ανατολής, από την τοπική κοινότητα Δήμητρας έως την τοπική κοινότητα Ανατολής,
• στην επαρχιακή οδό Στομίυ - Ομολίου και
• στη Σπηλιά του Δήμου Τεμπών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης