Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έρχονται οι «έξυπνοι» φακοί επαφής: Μετρούν τη γλυκόζη και προειδοποιούν για εγκεφαλικό και έμφραγμα

Έρχονται οι «έξυπνοι» φακοί επαφής: Μετρούν τη γλυκόζη και προειδοποιούν για εγκεφαλικό και έμφραγμα
Οι νέοι φακοί επαφής θα λειτουργούν σαν... μόνιτορ υγείας και ψυχαγωγίας
Οι φακοί επαφής του μέλλοντος θα είναι… πολύ «έξυπνοι».
Εκτός από το να βελτιώνουν την όραση, θα μπορούν να «παρακολουθούν» καταστάσεις όπως ο διαβήτης ή το εγκεφαλικό με το να διαβάζουν τη θερμοκρασία, να μετρούν τις χημικές ουσίες ή τα επίπεδα της γλυκόζης που εμπεριέχονται στο δάκρυ, ακόμη και να διαθέτουν ασύρματες κεραίες!
Οι φακοί επαφής που σχεδιάζονται σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Κίνα, παράλληλα με τη βελτίωση της όρασης, θα μπορούν να παρακολουθούν την υγεία του χρήστη ώστε να προλαβαίνουν ή ειδοποιούν για καταστάσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με  μια μελέτη  που δημοσιεύει το περιοδικό Matter.
Οι νέοι φακοί θα διαθέτουν ένα πλέγμα αισθητήρων που μετρά τα επίπεδα φωτός, θερμοκρασίας, ακόμη και της γλυκόζης στα δάκρυα, ενδείξεις πολύ χρήσιμες στην παρακολούθηση για διαβήτη, για επιπλοκές εγκεφαλικού επεισοδίου ή και των καρδιακών παθήσεων, καταστάσεις δηλαδή που σχετίζονται στενά με διαταραχές της ρύθμισης της γλυκόζης στο αίμα.
Φακοί1.jpg
Θα στέλνουν και δεδομένα στον υπολογιστή

Μελλοντικά θα μπορούσαν να έχουν και ασύρματες κεραίες επιτρέποντας στον φακό να μεταδίδει δεδομένα ασύρματα σε έναν υπολογιστή για ανάλυση ή μικρορομποτική τεχνολογία για να ζουμάρουν με την κίνηση των βλεφάρων!
Οι φακοί, ως κατασκευή, δεν βλάπτουν την όραση, ούτε το μάτι και δεν εμποδίζουν το ανοιγοκλείσιμο του βλεφάρου, όπως αναφέρεται στη μελέτη.
Συμφωνα με τους ερευνητές βιοηλεκτρονικής Yunlong Zhao, του Ινστιτούτου Προηγμένης Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Surrey και μηχανικής  του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Shiqi Guo, «είμαστε σίγουροι ότι οι συσκευές που χρησιμοποιούν το σύστημα επιπέδων αισθητήρων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μη επεμβατικός τρόπος για να βοηθήσουν στην παρακολούθηση και τη διάγνωση της υγείας των ανθρώπων. Το εξαιρετικά λεπτό στρώμα αισθητήρων είναι διαφορετικό από τους συμβατικούς έξυπνους φακούς επαφής».
Το πλέγμα αισθητήρων σερπεντίνης που έρχεται σε άμεση επαφή με τα δάκρυα, έχει υψηλή ευαισθησία ανίχνευσης, καλή βιοσυμβατότητα και μηχανική αντοχή.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία Mojo Vision αποκάλυψε πρόσφατα ότι ετοιμάζει τους φακούς επαφής… επιστημονικής φαντασίας, τους «Mojo Lens που δίνουν την ευκαιρία στον χρήστη να βλέπει την ώρα, την ημερομηνία, τον καιρό και μελλοντικά… μουσικά βίντεο από το κινητό του.
Φακοί_2.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης