Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σκληρό lockdown τα Σαββατοκύριακα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Αυξάνονται οι εισαγωγές στο νοσοκομεία - Στους 5.972 οι νεκροί

Σκληρό lockdown τα Σαββατοκύριακα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Αυξάνονται οι εισαγωγές στο νοσοκομεία - Στους 5.972 οι νεκροί
Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία τη Δευτέρα 8/2
Σχετικά Άρθρα

(upd) Σε αυστηρό lockdowη βρίσκονται μια σειρά από περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους οι περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η αρνητική επιδημιολογική εικόνα, πριν η χώρα μπει «στο κόκκινο».
Η χώρα μετρά συνολικά 163.946 κρούσματα και 5.972 νεκρούς από τη νόσο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ στις 7/2.
Τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται, ενώ η προσοχή των ειδικών είναι στραμμένη και στις μεταλλάξεις του ιού που ήδη εντοπίζονται και στη χώρα μας, προκαλώντας την έντονη ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας που αξιολογεί τα δεδομένα.
Τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση και είναι χαρακτηριστικό, πως σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 167 νέα!
Την ίδια ώρα, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις που κάνουν λόγο για τρίτο κύμα της πανδημίας τον Μαΐο, γύρω στο Πάσχα, αλλά αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας γύρω στις 17 Φεβρουαρίου, την ώρα που οι εισαγωγές ασθενών με covid-19 αυξάνονται.

Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Αυξημένος αριθμός εισαγωγών ασθενών με Covid, τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στα νοσοκομεία της Αττικής, σύμφωνα με τη Μίνα Γκάγκα, πρόεδρο του κεντρικού συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία».
Έχουν αυξηθεί τα τελευταία 24ωρα τόσο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όσο και στις απλές κλίνες των νοσοκομείων της Αττικής οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, επισημαίνει η κ. Γκάγκα μιλώντας την Κυριακή (7/2/2021) στον ΣΚΑΪ.
Σε ό,τι αφορά, στο «Σωτηρία», η κ. Γκάγκα σημειώνει πως «αυτή τη στιγμή καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από την αρχή της πανδημίας με περισσότερους από 230 νοσηλευόμενους».
Για τα εμβόλια τονίζει ότι είναι «απολύτως ασφαλή» και προσθέτει πως «όσοι έχουν κάνει τη δεύτερη δόση έχουν πάρα πολύ μικρή πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό»

Στα 403 «εκτοξεύθηκαν» τα μεταλλαγμένα κρούσματα κορωνοϊού

Σχεδόν διπλασιασμό των μεταλλαγμένων στελεχών του Covid -19 δείχνουν τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης.
Συνολικά 403 μεταλλαγμένα στελέχη κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί Ελλάδα, από 236 το Σάββατο 6/2 .
Από αυτά, τα 6 αφορούν τη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και τα υπόλοιπα 397 την Βρετανική, σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.
Τα νεότερα δεδομένα προκύπτουν μετά τη γονιδιωματική ανάλυση 382 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 29 Δεκεμβρίου-2 Φεβρουαρίου 2021 και προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Λασιθίου, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης, Σερρών, Κιλκίς και Μυτιλήνης.
Στο σύνολο των 382 δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.
Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 168 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).
Από αυτά, 166 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και 2 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).
Αναλυτικά, το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:

  • 114 δείγματα από την Περιφέρεια Αττικής (92 από την κοινότητα και 22 νοσοκομειακά)
  • 10 δείγματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης (4 από την κοινότητα και 6 νοσοκομειακά)
  • 16 δείγματα από την Π.Ε. Κοζάνης (όλα νοσοκομειακά)
  • 16 δείγματα από την Π.Ε. Λασιθίου (8 από την κοινότητα και 8 νοσοκομειακά)
  • 9 δείγματα από την Π.Ε. Ηρακλείου (5 από την κοινότητα και 4 νοσοκομειακά)
  • 1 δείγμα από την Π.Ε. Ιωαννίνων (νοσοκομειακό)

Σε ό,τι αφορά το στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa) ανιχνεύθηκε σε 2 δείγματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων (νοσοκομειακά).

Γώγος: Πιθανό ένα πιο αυστηρό lockdown

Στο ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown αναφέρθηκε ο καθηγητής επιδημιολογίας Χαράλαμπος Γώγος κληθείς να σχολιάσει εικόνες συνωστισμού.
«Ο συγχρωτισμός δεν είναι καλό πράγμα οπουδήποτε κι αν γίνεται.
Φυσικά είναι καλύτερα, λιγότερο βλαπτικός σε ανοιχτούς χώρους.
Οι εικόνες σήμερα είναι ανησυχητικές. Είμαστε σε μεγάλη πίεση επιδημιολογική. Υπάρχει πρόβλημα σε μεγάλες αστικές περιοχές.
Ελαττώνεται η διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ.
Η αύξηση της κάλυψης δημιουργεί προβλήματα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μείγμα δύσκολο στη διαχείριση», σημείωσε ο κ. Γώγος μιλώντας στο Mega.
«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο όπου τα μέτρα κλιμακώνονται.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση, είτε σε αποκλιμάκωση.
Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του κόσμου.
Είμαστε κοντά στη φάση της εμβολιαστικής κάλυψης, υπάρχει μεγάλη ανάγκη τήρησης των μέτρων.
Αλλιώς είναι πιθανό να χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, ακόμα και lockdown», δήλωσε ερωτηθείς για την πιθανότητα ολικού απαγορευτικού.

Τήρηση των αυστηρών μέτρων

«Τα μέτρα είναι ήδη αυστηρά. Χρειάζεται τήρηση των μέτρων. Να εφαρμόσουμε τα ήδη υπάρχοντα», πρόσθεσε.
«Ένα επιπλέον πρόβλημα προστίθεται το θέμα των μεταλλάξεων.
Υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας.
Τα δεδομένα που έχουμε για τα εμβόλια είναι ότι σε μεγάλο βαθμό καλύπτονται, τουλάχιστον για την βρετανική μετάλλαξη.
Για την νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη υπάρχει μικρότερη κάλυψη, αλλά επαρκή. Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα όλοι.
Όσο μένουμε ανεμβολίαστοι οι πιθανότητες να έρθουν καινούργιες μεταλλάξεις αυξάνονται», σημείωσε αναφορικά στις μεταλλάξεις και τα εμβόλια.


Σαρηγιάννης: Κορύφωση του τρίτου κύματος τον Μαΐο – Πιθανή κρίσιμη ημερομηνία η 21η Μαρτίου

«Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα της πανδημίας θα φτάσει τον Μαΐο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής», υπογράμμισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ βρίσκεται στο 65% και εκτίμησε ότι την 21η Μαρτίου «θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα».
Εκτίμησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί μείωση των κρουσμάτων, ενώ εκ νέου η πανδημία θα αρχίσει να αυξάνεται γύρω στις 17 Φεβρουαρίου, με μια κλίση που θα είναι αξιοσημείωτη, σημειώνοντας πως τότε θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.
Κατά τον ίδιο, είναι σημαντικό ότι λήφθηκαν τα μέτρα προληπτικά και εκεί που έπρεπε στοχευμένα, καθώς αποτελούν ένα πρώτο ανάχωμα στο τρίτο κύμα.
Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης «είναι πολύ σωστή η στρατηγική της γεωγραφικά διαφοροποιημένης λήψης μέτρων, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι διαφοροποιημένο ανά περιοχή. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του».

Για νέα μέτρα

Αναφορικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, επεσήμανε ότι είναι η αύξηση της τηλεργασίας στο 70%, για να σπάσει η αλυσίδα από τη μεριά των ενηλίκων.
Όπως είπε, όσο «κρατιόμαστε σε χαμηλό βαθμό διασποράς, τα δημοτικά σχολεία μπορούν να λειτουργούν».

Για μεταλλάξεις

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, είναι πολύ θετικά τα μηνύματα που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα οποία η αυξημένη μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης δεν είναι στο 50%, όπως έλεγαν μέχρι τώρα, αλλά γύρω στο 30%.
«Και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μειώνει την ένταση του τρίτου κύματος. Μας δίνει μεν ένα τρίτο κύμα, αλλά πιο ήπιο», εξήγησε.
Ωστόσο, κατά τον ίδιο, «η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα».

Εμβολιασμοί

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό ανάχωμα εάν εμβολιαστεί ποσοστό 20%-30% του πληθυσμού γρήγορα.
«Ναι μεν δεν θα πρέπει να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκα, γιατί ο κίνδυνος ακόμα θα υπάρχει γύρω μας, αλλά οι άνθρωποι που θα είναι διαθέσιμοι για να μεταδώσουν τον ιό θα είναι λιγότεροι. Άρα , δεν θα είμαστε σε ανοσία της αγέλης, αλλά θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση υγειονομικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πάνω από 65 κρούσματα σε νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα

Συναγερμός έχει σημάνει σε νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα μετά τον εντοπισμό περισσοτέρων από 65 κρουσμάτων σε νήπια και παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή.
Τα παιδιά φιλοξενούνται στο νηπιοτροφείο και φοιτούν σε σχολεία της περιοχής γεγονός που επιτείνει την αγωνία για την εξάπλωση των κρουσμάτων και σε δημόσια σχολεία της περιοχής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα πρώτα 17 περιστατικά Covid-19 εντοπίστηκαν στις 29 Ιανουαρίου, εκ των οποίων τα 10 αφορούσαν εργαζόμενους και επτά παιδιά.
Από τότε ξεκίνησε μια διαδικασία ιχνηλάτησης και τα κρούσματα έγιναν 32 (στενές επαφές εργαζομένων και παιδιών). Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ιχνηλάτησης τα κρούσματα έγιναν 65 την περασμένη εβδομάδα. Από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία τονίζουν πως έχουν «στεγανοποιήσει» το Νηπιοτροφείο.
Τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα διενεργηθούν έλεγχοι στην περιοχή ενώ η διαδικασία ιχνηλάτησης συνεχίζεται.

Αυστηρό lockdown στις κόκκινες περιοχές - Τα μέτρα που ισχύουν μέχρι 15/2

Σε ισχύ είναι  μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου τα νέα περιοριστικά μέτρα στις περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο  Β - Αυξημένου Κινδύνου, δηλαδή στις λεγόμενες "κόκκινες" περιοχές.
Στο πακέτο νέων μέτρων οδήγησαν τα  πολλαπλά αρνητικά στοιχεία τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επιδημιολόγους για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας,
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στους επιδημιολόγους οι δήμοι Πατρέων και Χαλκιδέων, ενώ εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Αττική, με αύξηση των κρουσμάτων κατά 60% την τελευταία εβδομάδα και με ενεργά κρούσματα που υπολογίζονται σε 4.000.
Αύξηση παρατηρείται και στη Θεσσαλονίκη.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά - Πώς λειτουργεί η αγορά

Περαιτέρω περιοριστικά μέτρα στους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο 6/2 στις 06:00 το πρωί και συγκεκριμένα:

  • Αναστολή της λειτουργίας του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
  • Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
  • Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.
  • Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους - η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
  • Αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων.
  • Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
  • Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Στις κόκκινες περιοχές, υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο 6/2 και έως τις 15/2 , ήτοι για επτά ημέρες, είναι και οι παρακάτω:

  • Ο δήμος Εορδαίας,
  • Ο δήμος Θηβαίων,
  • Οο δήμος Τανάγρας,
  • Ο δήμος Σπάρτης,
  • Ο δήμος Ζακύνθου,
  • Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,
  • Ο δήμος Ρεθύμνης
  • Ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού
  • Ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων
  • Ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και
  • Ο δήμος Τεμπών

Mέχρι τις 18:00  το απόγευμα η κυκλοφορία τα Σαββατοκύριακα στις ΠΕ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής

Παράλληλα για τις περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής  μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

  • Κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 18:00 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.
  • Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.
  • Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει μόνο με τη μέθοδο του click away. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.
  • Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

  • Κλειστά μετά τις 17:00 το απόγευμα και το επόμενο Σαββατοκύριακο 13 και 14 Φεβρουάριου, μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα και μανάβικα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ανοιχτά θα μπορούν να είναι μόνο τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα και τα περίπτερα,  ενώ τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να πωλούν κουβέρτες, παντόφλες, θερμαντικά σώματα και άλλα είδη που έχουν σχέση με την παροχή ζέστης.

Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).

  • Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Οι τρεις αυτές περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά, σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων όσο και των αποτελεσμάτων των ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από τη Δευτέρα 8/2

Νέα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων σε αρκετές περιοχές της επικράτειας από τη Δευτέρα 8/2, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών δομών μόνο στις περιοχές που δεν έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.
Οι επιβαρυμένες περιοχές, οι λεγόμενες «κόκκινες» όπου και ισχύουν τα νέα περιοριστικά μέτρα, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες και σε κάθε μία από τις οποίες τα σχολεία θα λειτουργήσουν διαφορετικά.
Έτσι, στην τηλεκπαίδευση επιστρέφουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων σε Πάτρα, Χαλκίδα και Άγιο Νικόλαο.
Αναλυτικότερα, από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου θα ισχύσουν τα εξής:
-Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων στη Δημοτική Ενότητα Πατρέων, τη Δημοτική Ενότητα Χαλκιδέων και τη Δημοτική Ενότητα Αγίου Νικολάου της ΠΕ Λασιθίου
-Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία και δημοτικά, αλλά εξ αποστάσεως εκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια στη Δημοτική Ενότητα Θήρας και τη Δημοτική Ενότητα Μυκόνου
-Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, αλλά εξ αποστάσεως εκπαίδευση για λύκεια (και γυμνάσια με λυκειακές τάξεις) σε:
1.Περιφέρεια Αττικής
2.ΠΕ Θεσσαλονίκης
3.ΠΕ Χαλκιδικής
4.ΠΕ Λέσβου
5.Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης της ΠΕ Ηλείας
6.Δήμος Ζακύνθου
7.Δήμος Τεμπών της ΠΕ Λάρισας
8.Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της ΠΕ Πιερίας
9.Δήμος Ρεθύμνης της ΠΕ Κρήτης
10.Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων της ΠΕ Ευβοίας
11.Δήμος Τανάγρας
12.Δήμος Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης
13.Δήμος Θηβαίων
14.Δήμος Σπάρτης

Ειδική Αγωγή – Λοιπές εκπαιδευτικές δομές

Επίσης, δια ζώσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων.
Τέλος, λοιπές εκπαιδευτικές δομές, όπως τα πανεπιστήμια, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως λειτουργία.

Στους 5.972 οι νεκροί στη χώρα

Ακόμη 733 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε την Κυριακή 7/2 ο ΕΟΔΥ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 163.946, εκ των οποίων το 51.9% είναι άνδρες.
Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6.037 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52.276 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 262 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 189 (72.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες.
To 85.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1164 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Στους 5.972 οι νεκροί στη χώρα
Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.972 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων οι 3.511 (58.8%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
e1.JPG

e2.JPG

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

d1.JPG
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
e4.JPG

Αναλυτικά, η κατανομή των κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε την Κυριακή 7/2 ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:
29 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
72 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
50 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
12 κρούσματα στην Π.Ε Δυτικής Αττικής
102 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
52 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών
38 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
5 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων
76 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
7 κρούσματα στην Π.Ε.Αργολίδας
6 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
71 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
3 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών
4 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
21 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
16 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
9 κρούσματα στην Π.Ε.Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε Θήρας
6 κρούσματα στην Π.Ε Ιωαννίνων
19 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
1 κρούσμα στην Π.Ε Κεφαλλονίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Κοζάνης
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
6 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε.Μυκόνου
2 κρούσματα στην Π.Ε.Ξάνθης
4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Πρέβεζας
19 κρούσματα στην Π.Ε Ρεθύμνου
3 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης
2 κρούσματα στην Π.Ε.Σάμου
5 κρούσματα στην Π.Ε Τρικάλων
4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
1 κρούσμα στην Π.Ε Φλώρινας
10 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
Τέλος, 14 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.


www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης