Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σκληραίνει το lockdown τα Σαββατοκύριακα - Κλείνουν μίνι μάρκετ, μανάβικα μετά τις 17:00 - 65 κρούσματα σε νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα

Σκληραίνει το lockdown τα Σαββατοκύριακα - Κλείνουν μίνι μάρκετ, μανάβικα μετά τις 17:00 - 65 κρούσματα σε νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα
Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανοιχτά θα μπορούν να είναι μετά τις 17:00 μόνο τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα και τα περίπτερα
Σχετικά Άρθρα

(upd) Το κλείσιμο από σήμερα Κυριακή (7/2) και για το επόμενο Σαββατοκύριακο 13 και 14/2 μετά τις 17.00 το απόγευμα, για μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα και μανάβικα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε πως ανοιχτά θα μπορούν να είναι μόνο τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα και τα περίπτερα ενώ τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να πωλούν κουβέρτες, παντόφλες, θερμαντικά σώματα και άλλα είδη που έχουν σχέση με την παροχή ζέστης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε ότι «δεν ήταν εισήγησή μας η αναστολή των λαϊκών αγορών το Σάββατο» προσθέτοντας ότι το θέμα θα επανεξεταστεί τις επόμενες μέρες, μετά και τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν χθες Σάββατο στα σούπερ μάρκετ της χώρας.
Σχετικά με την αναστάτωση που προκλήθηκε χθες με την απαγόρευση του take away στην εστίαση τα Σαββατοκύριακα και την ανάκληση της απόφασης από το υπουργείο Ανάπτυξης, ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι «δεν είχε λογική η απαγόρευση του take away στην εστίαση τα Σαββατοκύριακα και τέτοιες αποφάσεις πρέπει να φιλτράρονται περισσότερο. Εμείς δείξαμε όμως ότι σεβόμαστε την Επιτροπή, αλλά επικράτησε η λογική στην εξυπηρέτηση του κόσμου».

Πάνω από 65 κρούσματα σε νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα

Συναγερμός έχει σημάνει σε νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα μετά τον εντοπισμό περισσοτέρων από 65 κρουσμάτων σε νήπια και παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή.
Τα παιδιά φιλοξενούνται στο νηπιοτροφείο και φοιτούν σε σχολεία της περιοχής γεγονός που επιτείνει την αγωνία για την εξάπλωση των κρουσμάτων και σε δημόσια σχολεία της περιοχής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα πρώτα 17 περιστατικά Covid-19 εντοπίστηκαν στις 29 Ιανουαρίου, εκ των οποίων τα 10 αφορούσαν εργαζόμενους και επτά παιδιά.
Από τότε ξεκίνησε μια διαδικασία ιχνηλάτησης και τα κρούσματα έγιναν 32 (στενές επαφές εργαζομένων και παιδιών). Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ιχνηλάτησης τα κρούσματα έγιναν 65 την περασμένη εβδομάδα. Από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία τονίζουν πως έχουν «στεγανοποιήσει» το Νηπιοτροφείο.
Τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα διενεργηθούν έλεγχοι στην περιοχή ενώ η διαδικασία ιχνηλάτησης συνεχίζεται.

Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Αυξημένος αριθμός εισαγωγών ασθενών με Covid, τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στα νοσοκομεία της Αττικής, σύμφωνα με τη Μίνα Γκάγκα, πρόεδρο του κεντρικού συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία».
Έχουν αυξηθεί τα τελευταία 24ωρα τόσο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όσο και στις απλές κλίνες των νοσοκομείων της Αττικής οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, επισημαίνει η κ. Γκάγκα μιλώντας την Κυριακή (7/2/2021) στον ΣΚΑΪ.
Σε ό,τι αφορά, στο «Σωτηρία», η κ. Γκάγκα σημειώνει πως «αυτή τη στιγμή καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από την αρχή της πανδημίας με περισσότερους από 230 νοσηλευόμενους».
Για τα εμβόλια τονίζει ότι είναι «απολύτως ασφαλή» και προσθέτει πως «όσοι έχουν κάνει τη δεύτερη δόση έχουν πάρα πολύ μικρή πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό».


Πως γίνεται η μετάβαση σε Σούπερ Μάρκετ


Ο τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές θα προσέρχονται στα σούπερ μάρκετ για τις αγορές τους, παραμένει ο ίδιος και δεν αλλάζει.
Συνεχίζεται το μέτρο των περιορισμών στις μετακινήσεις, οπότε οι καταναλωτές θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή να μετακινηθούν με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.
Όσον αφορά για τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών είναι ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. Τέλος, κατά τον χρόνο παραμονής στα ταμεία, οι πελάτες θα πρέπει να τηρούν απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ τους.

Διατηρείται το click away τις καθημερινές

Αναστέλλεται η λειτουργία του Click N’ Shop, που ίσχυε έως σήμερα για καταστήματα ρούχων, υποδημάτων και βιβλιοπωλείων, όπου οι πολίτες θα μπορούσαν να εισέλθουν στο κατάστημα έπειτα από ραντεβού. Το λιανεμπόριο θα λειτουργεί μόνο με τη μέθοδο του Click Away και μόνο τις καθημερινές, καθώς το Σάββατο θα είναι πλέον κλειστά.
Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες αισθητικής, ΚΤΕΟ και καταστήματα ΟΠΑΠ συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά με τα μέτρα που υπήρχαν μέχρι σήμερα.

Το ωράριο για το λιανεμπόριο

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, τα καταστήματα αυτά θα λειτουργούν από Δευτέρα ως Παρασκευή μεταξύ 07.00 και 20.00, όπως ισχύει έως σήμερα. Την ίδια ώρα, λιανεμπόριο αλλά και λαϊκές αγορές δεν θα λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα. Η διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).
Τα μόνα καταστήματα που θα μπορούν να λειτουργούν το Σάββατο είναι σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φούρνοι, βενζινάδικα και φαρμακεία, που θα λειτουργούν μεταξύ 07:00 και 17:00, εξαιτίας της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18.00 σε Αττική και Θεσσαλονίκη για τα Σαββατοκύριακα.


Σαρηγιάννης: Κορύφωση του τρίτου κύματος τον Μαΐο – Πιθανή κρίσιμη ημερομηνία η 21η Μαρτίου

«Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα της πανδημίας θα φτάσει τον Μαΐο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής», υπογράμμισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ βρίσκεται στο 65% και εκτίμησε ότι την 21η Μαρτίου «θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα».
Εκτίμησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί μείωση των κρουσμάτων, ενώ εκ νέου η πανδημία θα αρχίσει να αυξάνεται γύρω στις 17 Φεβρουαρίου, με μια κλίση που θα είναι αξιοσημείωτη, σημειώνοντας πως τότε θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.
Κατά τον ίδιο, είναι σημαντικό ότι λήφθηκαν τα μέτρα προληπτικά και εκεί που έπρεπε στοχευμένα, καθώς αποτελούν ένα πρώτο ανάχωμα στο τρίτο κύμα.
Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης «είναι πολύ σωστή η στρατηγική της γεωγραφικά διαφοροποιημένης λήψης μέτρων, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι διαφοροποιημένο ανά περιοχή. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του».

Για νέα μέτρα

Αναφορικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, επεσήμανε ότι είναι η αύξηση της τηλεργασίας στο 70%, για να σπάσει η αλυσίδα από τη μεριά των ενηλίκων.
Όπως είπε, όσο «κρατιόμαστε σε χαμηλό βαθμό διασποράς, τα δημοτικά σχολεία μπορούν να λειτουργούν».

Για μεταλλάξεις

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, είναι πολύ θετικά τα μηνύματα που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα οποία η αυξημένη μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης δεν είναι στο 50%, όπως έλεγαν μέχρι τώρα, αλλά γύρω στο 30%.
«Και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μειώνει την ένταση του τρίτου κύματος. Μας δίνει μεν ένα τρίτο κύμα, αλλά πιο ήπιο», εξήγησε.
Ωστόσο, κατά τον ίδιο, «η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα».

Εμβολιασμοί

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό ανάχωμα εάν εμβολιαστεί ποσοστό 20%-30% του πληθυσμού γρήγορα.
«Ναι μεν δεν θα πρέπει να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκα, γιατί ο κίνδυνος ακόμα θα υπάρχει γύρω μας, αλλά οι άνθρωποι που θα είναι διαθέσιμοι για να μεταδώσουν τον ιό θα είναι λιγότεροι. Άρα , δεν θα είμαστε σε ανοσία της αγέλης, αλλά θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση υγειονομικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι ισχύει στους «κόκκινους δήμους»

Περαιτέρω περιοριστικά μέτρα στους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο 6/2 στις 06:00 το πρωί και συγκεκριμένα:
Αναστολή της λειτουργίας του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.
Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους - η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
Αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων.
Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
• Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Στα 236 τα μεταλλαγμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Στα 236 ανέρχονται τα μεταλλαγμένα στελέχη Covid -19 που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 4 αφορούν τη Νοτιοαφρικανική παραλλαγή, σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης.
Τα νεότερα δεδομένα προκύπτουν και μετά τη γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 19-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης.
Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.
Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 7 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).

Τα μεταλλαγμένα στελέχη

Από αυτά, 4 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και 3 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).
Ειδικότερα, το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε 3 νοσοκομειακά δείγματα και σε 1 δείγμα από την κοινότητα.
Σε ό,τι αφορά το στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa) ανιχνεύθηκε σε 3 δείγματα από την κοινότητα.
Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 232 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και 4 δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

Στους 5.951 οι νεκροί.

Ο ΕΟΔΥ στην τελευταία ενημέρωση το Σάββατο 6/2 ανακοίνωσε 1.113 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και 29 νέους θανάτους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.113, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 163.213, εκ των οποίων 51.9% άνδρες.
Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6.024 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 51.830(62.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης, 249 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.
Οι 185 (74.3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες.
To 86.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επιπλέον, 1.161 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 29 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.951 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.498 (58.8%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
eody1.JPG
e2.JPG

e3.JPG

e5.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης