Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Γώγος: Πιο αυστηρά μέτρα, εάν συνεχιστεί η αυξητική τάση - Χρειάζεται άμεση εμβολιαστική κάλυψη

Γώγος: Πιο αυστηρά μέτρα, εάν συνεχιστεί η αυξητική τάση - Χρειάζεται άμεση εμβολιαστική κάλυψη

Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ανατρέπει τα δεδομένο για τη θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα

«Προσπαθούμε να πορευτούμε σε ισορροπημένη διαδικασία, άλλα η πιθανότητα για μαζική παρέμβαση είναι ορατή».
Αυτό επεσήμανε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος επισημαίνοντας ότι εάν η αυξητική τάση στα κρούσματα κορωνοϊού συνεχιστεί, θα ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα.
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, τα μέτρα προστασίας και περιορισμού είναι τα ίδια με ή χωρίς αυτά τα στελέχη, αυξημένα βέβαια.
«Κάποιος που μπορεί να έχει αντισώματα για ένα συγκεκριμένο στέλεχος να μην μπορεί να αντιμετωπίσει το επόμενο που μπορεί να διαφέρει, αυτό δημιουργεί πρόβλημα να επαναμολύνει» ανέφερε.
«Τα δυο mRNA εμβόλια καλύπτουν το βρετανικό στέλεχος όπως φαίνεται.
Για τα άλλα στελέχη όταν δεν καλύπτουν ελαττώνεται η δυνατότητα κάλυψης κατά ένα ποσοστό…
Το εμβόλιο της γρίπης καλύπτει κάποιες εποχές 25% άλλες εποχές που καλύπτει 60 με 70%, τα ποσοστά 90 – 95% στα οποία ακούμε και έχει συνηθίσει ο κόσμος είναι εξωπραγματικά.
Το 50% δεν σημαίνει ότι δεν είναι χρήσιμα, θα δοθούν» σημείωσε.
«Είναι αναμενόμενες οι μεταλλάξεις του ιού.
Δεν είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει η βρετανική, ακόμα και στη Βρετάνια υπήρχε στη συνέχεια αύξηση του αρχικού στελέχους.
Και στην Πορτογαλία υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, δεν έχει να κάνει μόνο με το μεταλλαγμένο στέλεχος, που είναι μεγάλο σε ποσοστό βέβαια το 30%» σχολίασε ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, υπάρχουν δεδομένα για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος ότι τα αντισώματα σε άρρωστους που προϋπήρχαν από προηγούμενες νοσήσεις που δόθηκαν in vitro (στο εργαστήριο) δεν μπορούσαν σε 50% να αδρανοποιήσουν το συγκεκριμένο στέλεχος, αρά τίθεται ένα θέμα με τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν συγκεκριμένη στόχευση να τα δώσουμε να μην πιάσει το δεύτερο ιό.
Πάντως, ο ίδιος υποστήριξε ότι το τρίτο κύμα έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους, καιρός, συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους συρροές, μέτρα, τήρηση μέτρων κλπ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης