Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανοίγουν τη Δευτέρα 1/2 τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σε όλη τη χώρα – Τι ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές

Ανοίγουν τη Δευτέρα 1/2 τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σε όλη τη χώρα – Τι ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές
Στις κόκκινες περιοχές, όπως η Αττική, θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια και στα λύκεια τα μαθήματα θα συνεχιστούν με τηλε-εκπαίδευση

Αντίστροφη μέτρηση για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, μετά από μία διακοπή δυόμιση μηνών, ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια για να υποδεχθούν τους μαθητές και τις μαθήτριες στις τάξεις τους.
Ωστόσο, στις κόκκινες περιοχές, όπως η Αττική, θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια και στα λύκεια τα μαθήματα θα συνεχιστούν με τηλε-εκπαίδευση.
Σημειώνεται ότι όλες οι σχολικές μονάδες της Ειδικής Αγωγής (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) θα συνεχίσουν να λειτουργούν δια ζώσης σε όλη την επικράτεια.
«Γυρίζουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, μαθαίνουμε ασφαλείς», ήταν το μήνυμα της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, κατά την ανακοίνωση του ανοίγματος γυμνασίων και λυκείων.
Πλέον, μαθητές και εκπαιδευτικοί καλούνται να τηρήσουν τα γνωστά μέτρα πρόληψης, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων.
Τα διαλείμματα θα γίνονται ανά ομάδες μαθητών, ενώ σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες θα είναι σταθερές οι ομάδες των μαθητών.Επιπλέον, αναμένεται να είναι σχολαστικοί οι καθαρισμοί όλων των χώρων των σχολείων και έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα για την προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήση μουσικών οργάνων κ.ά..
Επίσης, οι σχολικές γιορτές θα γίνονται με μέτρα και οι σχολικές επισκέψεις ή οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.
Σημειώνεται ότι θα συνεχιστούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα σχολεία, ενώ σε λειτουργία είναι και η ειδική πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού από εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες άνω των 16 (edu.testing.gov.gr).

Για διαγωνίσματα, βαθμολογίες και απουσίες

Με σχετικές εγκυκλίους από το υπουργείο Παιδείας έχει προβλεφθεί αρχικά η μεταφορά των διαγωνισμάτων του Α' τετραμήνου στο Β' τετράμηνο, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η γραπτή δοκιμασία δια ζώσης εγκαίρως.
Συνεπώς, οι βαθμολογίες του Α΄τετραμήνου μπορεί να διαμορφωθούν και χωρίς την ύπαρξη διαγωνίσματος, αλλά με βάση την απόδοσή τους στην τάξη (φυσική και ηλεκτρονική) και από τα τεστ που έδωσαν στις τάξεις δια ζώσης.
Ακόμη, έχει προβλεφθεί η μη κατάθεση βαθμολογίας για κάποιο μάθημα ή κλάδο μαθήματος που για οποιονδήποτε λόγο ενδεχομένως διδάχθηκε λιγότερο από 10 ώρες στο Α' τετράμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα οι διδάσκοντες δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών και μαθητριών τους.
Σχετικά με την καταχώρηση των απουσιών, το υπουργείο έχει διευκρινίσει ότι θα γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (δεν προσμετρώνται οι απουσίες λόγω τεχνικών ζητημάτων και ασθενείας) και πως ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών και μαθητριών θα εξεταστεί στο τέλος του Β' τετραμήνου.

Προβληματισμός ΟΛΜΕ

Πάντως, τις επιφυλάξεις της για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων έχει εκφράσει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι τα μέτρα πρόληψης και ο τρόπος με τον οποίο αναμένεται να λειτουργήσουν οι σχολικές δομές δεν επαρκούν.
«Η αλήθεια είναι ότι, ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν τα σχολεία, αφενός δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης του ιού και αφετέρου, προδιαγράφει το νέο κλείσιμό τους το επόμενο διάστημα», αναφέρει η Ομοσπονδία, που επίσης έχει υπογραμμίσει τονίσει την ανάγκη να προταχθούν εγκαίρως οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών.
Η ΟΛΜΕ ζητά να γίνονται άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές και να ληφθούν μέτρα «για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς», αλλά και να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών, να αξιοποιηθούν χώροι και αίθουσες, με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης