Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο κόκκινο λόγω covid η Αττική - Click away στο λιανεμπόριο, ανοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ - Όχι σε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00

Στο κόκκινο λόγω covid η Αττική - Click away στο λιανεμπόριο, ανοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ - Όχι σε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00
Ανοίγουν κανονικά από την 1η Φεβρουαρίου σχολεία - Εξαίρεση τα λύκεια στις κόκκινες περιοχές
Σχετικά Άρθρα

(upd11) Να … τετραγωνίσουν τον κύκλο όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στην Αττική, η οποία βάσει των εισηγήσεων των ειδικών έχει περάσει ήδη στην κόκκινη ζώνη, επιχειρούν επιστήμονες και κυβέρνηση.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ειδικοί εισηγήθηκαν να λειτουργήσει με τη μορφή του click away το λιανεμπόριο και να εφαρμοστεί το click in shop για ένδυση, υπόδηση, κοσμηματοπωλεία και βιβλιοπωλεία με ραντεβού.
Για τα σχολεία,
προτείνεται να ανοίξουν κανονικά από την 1η Φεβρουαρίου στις πράσινες αλλά όχι στις κόκκινες περιοχές, όπως είναι η Αττική, όπου θα επαναλειτουργήσουν τα γυμνάσια, αλλά όχι τα λύκεια.
Παράλληλα, οι επιστήμονες ζητούν να μην εφαρμοστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα στην Αττική, αλλά να διατηρηθεί η απαγόρευση από τις 21:00 έως τις 05:00 το πρωί, όπως είναι σήμερα, ενώ φέρονται να εισηγούνται και το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ, με εξαίρεση τις κόκκινες περιοχές.
Σε κάθε περίπτωση τις εισηγήσεις των ειδικών θα εξετάσει η κυβέρνηση, η οποία και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της σήμερα Παρασκευή 29/1 στις 18:00 το απόγευμα.
Η
σταθερή αύξηση των κρουσμάτων και οι αυξημένες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία αλλά και η ανησυχία από τις μεταλλάξεις του ιού έχουν σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση και στους ειδικούς, οι οποίοι αν και τονίζουν ότι δεν έχουν ξεφύγει ακόμα τα πράγματα στην Αττική, προειδοποιούν ότι κανείς δεν θέλει να δει το Λεκανοπέδιο στο έλεος της πανδημίας.
Μετά τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο, η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού διαμηνύει πως θα ακολουθήσει τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

Τα σενάρια

Βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού, σε όσες περιοχές βρίσκονται στο κόκκινο εφαρμόζονται συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα, η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων ή η λειτουργία τους με τη μέθοδο του click away και η αναστολή λειτουργίας θρησκευτικών τελετών.
Ωστόσο, οι περιορισμοί αυτοί φαντάζουν πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν και στην Αττική, λόγω της ιδιαίτερης περίπτωσης της και του μεγάλου της πληθυσμού.
Ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν πως απομακρύνεται το σενάριο για απαγόρευση κυκλοφορίας για τις 18:00 το απόγευμα ενώ τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away και με click in shop όσον αφορά την ένδυση και την υπόδυση.

Ανοίγουν τα γυμνάσια, όχι τα λύκεια στις κόκκινες περιοχές

Όσον αφορά τα σχολεία, οι πληροφορίες θέλουν τα γυμνάσια να ανοίγουν κανονικά από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου σε όλη την χώρα, ενώ όσον αφορά τα λύκεια προτείνεται να ανοίξουν και αυτά, αρκεί να μην βρίσκονται σε περιοχές που θα χαρακτηριστούν κόκκινες, όπως για παράδειγμα η Αττική.
Αυτό άλλωστε υποστήριξε σε σημερινές της δηλώσεις η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, η οποία υπογράμμισε πως απόφαση του υπουργείου Παιδείας είναι το άνοιγμα όλης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πλην των λυκείων εφόσον αυτά βρίσκονται σε περιοχές που είναι ή θα τεθούν στο κόκκινο.

Σύψας: Εξετάζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 18:00 το απόγευμα

Τη θέση ότι εξετάζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική να ισχύσει από τις 18:00 το απόγευμα διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open ο κ.Σύψας είπε ότι η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο» και συνεπώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα.
Παράλληλα, τα καταστήματα, εφόσον μπει όλος ο νομός σε κόκκινο συναγερμό, θα επανέλθουν στη μέθοδο του click away.
Ο κ. Σύψας ανέφερε πως η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει εξ ολοκλήρου για τις «κόκκινες» περιοχές, διευκρινίζοντας πως τα όποια μέτρα θα διαρκέσουν αρχικά για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα επανεξεταστούν.

Δεν έχουν ξεφύγει τα πράγματα

Σημείωσε, δε, πως στην Αττική δεν έχουν ξεφύγει ακόμη τα πράγματα, ωστόσο θέλουν να προλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι' αυτό συζητούν από τώρα πιο ενισχυμένα μέτρα.
Όπως είπε, οι δύο δείκτες που ανησυχούν τους ειδικούς είναι η αύξηση των νοσηλειών και η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ, η οποία και έχει ξεπεράσει το 60%.
«Κανείς δεν θέλει μια Αττική στο έλεος της πανδημίας» είπε ο κ.Σύψας.
Αναφερόμενος στα σχολεία, τόνισε ότι τα γυμνάσια είναι «γκρίζα ζώνη» και πως υπάρχει ακόμη ερωτηματικό γι' αυτά, υποστηρίζοντας πως «επιδημιολογικα πιο επικίνδυνα είναι τα λύκεια».

Βασιλακόπουλος: Δεν έχει νόημα η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00

Τη θέση πως η κατάσταση στην Αττική είναι οριακή και ότι το Λεκανοπέδιο «κοκκινίζει» διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Θ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως αν συνεχιστεί αυτή η πορεία τις επόμενες ημέρες, δεν θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση.
«Εδώ και αρκετές μέρες είμαστε πάνω από το 2% σε ποσοστό θετικότητας, κάτι που μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω και να ξεφύγει είτε από το κρύο είτε από το άνοιγμα των δραστηριοτήτων» τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στα περιοριστικά μέτρα που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ.
«Δεν έχει κανένα νόημα να μπει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα, εφόσον δε λειτουργεί η εστίαση» υποστήριξε ο κ.Βασιλακόπουλος, επισημαίνοντας ότι η αγορά μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με Click in shop με ραντεβού.
Σχετικά με το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε πως θα μπορούσε να αναβληθεί για μια εβδομάδα σε όλη τη χώρα.

Παγώνη (ΕΙΝΑΠ): Να ανοίξουν με τεστ κάθε εβδομάδα όλα τα σχολεία

Να ανοίξουν όλα τα σχολεία από την 1η Φεβρουαρίου αλλά με τεστ κάθε εβδομάδα σε μαθητές και καθηγητές προτείνει η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία επισημαίνει ότι η επιτροπή των ειδικών βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση όσον αφορά τις αποφάσεις της για την επόμενη ημέρα.
«Η Επιτροπή είναι σε πολύ δύσκολη φάση, γιατί υπάρχουν πιέσεις και δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη.
Οι πιέσεις έχουν να κάνουν με τα καταστήματα που πρέπει να δουλέψουν, με την οικονομία.
Η κατάσταση δεν είναι δραματική, απλώς προσπαθούν να προλάβουν να μη γίνει δραματική.
Πρέπει να γίνει μια σωστή διαχείριση και με σωστά μέτρα.
Με τα κρούσματα που έχουμε σήμερα, αν αυξηθούν τα τεστ πάνω από τις 35.000 και πάμε γύρω στις 50.000 καθημερινά και προσέξουμε τα μέσα μεταφοράς, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία με μεγάλη προσοχή και με τεστ κάθε εβδομάδα σε μαθητές και καθηγητές» υποστήριξε η κα.Παγώνη.
Σε ό,τι αφορά στην αγορά, δήλωσε ότι αν υπάρξει έλεγχος του συνωστισμού στα μεγάλα καταστήματα και στα εμπορικά κέντρα, μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί.

Απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων έως την 1η Φεβρουαρίου

Σε αυτό το πλαίσιο, του περιορισμού δηλαδή των μετακινήσεων και των συναθροίσεων, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων σε όλη την επικράτεια από τις 06:00 σήμερα Τρίτη 26/1 το πρωί έως την 1η Φεβρουαρίου.

«Για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

  • η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,
  • ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,
  • η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα» αναφέρει το υπ.Προστασίας του Πολίτη.

Έως 5.000 πρόστιμο

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Τι ισχύει από 25/1 σε ταξί, ΙΧ

Αλλαγές ισχύουν από τις 06:00 Δευτέρα 25/1 όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που μετακινούνται με ΙΧ και ταξί.
Συγκεκριμένα, επιτρέπονται πλέον έως δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης), σε επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) οχήματα καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό.
Σύμφωνα με το υπ.Υποδομών, η υπέρβαση του ορίου των επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
Από σήμερα, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται μέχρι τρία άτομα πλέον του οδηγού να επιβαίνουν στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα.
Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.
Υπενθυμίζεται πως εξακολουθεί να ισχύει ότι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου.

Τι προβλέπεται για τις μάσκες στα οχήματα

Σημειώνεται ότι στο ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτης/πελάτες.
Η μάσκα στο IX αυτοκίνητο δεν είναι υποχρεωτική όταν οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού (π.χ. σύζυγοι ή γονείς με παιδιά) ή όταν ο οδηγός είναι ο μόνος επιβάτης του αυτοκινήτου.
Υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες.
Σε ό,τι αφορά τις μοτοσικλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική.

Στους 5.742 οι νεκροί

Στους 5.72 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Χθες 28/1 ανακοινώθηκαν 716 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 716, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

eody_28_1_1.jpg

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 154.796 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 52,1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 18, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.742 θάνατοι.


eody_28_1_2.jpg
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 268 (72,4% άνδρες).

eody_28_1_4.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης