Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός από την αύξηση των κρουσμάτων - Στο «κόκκινο» η Αττική - Αγωνία για τις μεταλλάξεις

Συναγερμός από την αύξηση των κρουσμάτων - Στο «κόκκινο» η Αττική - Αγωνία για τις μεταλλάξεις
Ιδιαίτερα επιβαρυμένες οι περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στα βόρεια και δυτικά προάστια - Ποιες περιοχές παρουσιάζουν αυξημένο ιικό φορτίο - Αγωνία για την επίπτωση των μεταλλάξεων
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου θυμίζουν τα χθεσινά 26/1 842 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Την ανησυχία που εξέφρασαν τις προηγούμενες ημέρες οι ειδικοί, επιβεβαιώνει η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε αρκετές περιφερειακές ενότητες.
Διψήφια νούμερα νέων διαγνώσεων καταγράφουν οι ενότητες Θεσσαλονίκης (65), Έβρου (10), Βοιωτίας (13), Αχαΐας (29), Λέσβου (14), Μαγνησίας (13), Μεσσηνίας (12), ενώ αυξημένη αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (ιικό φορτίο) παρουσιάζουν οι ενότητες Χαλκιδικής με 16 κρούσματα (ιικό φορτίο 15,11), Εύβοιας με 38 (18,03), Ξάνθης με 12 (10,79), Κοζάνης με 16 νέες διαγνώσεις (10,65), Λάρισας με 37 (13,01) και Καρδίτσας με 14 νέα κρούσματα (12,33).
Ανησυχητική και η εικόνα της περιφερειακής ενότητας Μυκόνου με τα 6 κρούσματα και υψηλό ιικό φορτίο 59,21, δεδομένης της ιδιαίτερης διαχείρισης που απαιτούν τα νησιά σε έκτακτα περιστατικά.
Παράλληλα, παρά τα αυστηρά lockdown που παρατάθηκαν έως 1 Φεβρουαρίου, περιφερειακές ενότητες όπως της Λέσβου και της Βοιωτίας συντηρούν σταθερά την ανησυχία.

Καζάνι που βράζει η Αττική

Με τα μισά χθεσινά 26/1 κρούσματα (427) στην Αττική, η ιδιαίτερη περίπτωση του λεκανοπεδίου όπως έχει επανειλημμένως χαρακτηριστεί, ταράζει τα ύδατα των προηγούμενων ημερών.
Ο Κεντρικός τομέας Αθηνών αλλά και προάστια κοχλάζουν, σύμφωνα με την αναφορά του ΕΟΔΥ. 113 νέα κρούσματα κατέγραψε το κέντρο της Αθήνας, 76 τα βόρεια και 67 τα δυτικά προάστια, με υψηλό και το ιικό φορτίο στις περιφερειακές ενότητες (10,98, 12,84 και 13,68 αντίστοιχα).
Η περιφέρεια Δυτικής Αττικής σημείωσε 28 νέες διαγνώσεις και 17,4 μολύνσεις ανά 100.000 πληθυσμού.
Μια αχτίδα αισιοδοξίας επιτρέπουν να λάμψει για σήμερα ο μικρότερος αριθμός διασωληνωμένων, (283 από 286) καθώς και οι λιγότεροι θάνατοι, (21 έναντι 25 χθες), με τους οποίους οι απώλειες φτάνουν τις 854 για τον μήνα Ιανουάριο.

Αγωνία για τις μεταλλάξεις

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκάλεσαν διεθνή αναστάτωση, με στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να δηλώνουν «λίγο παράλυτοι, λίγο μπερδεμένοι», φούντωσαν τα σενάρια τρίτου κύματος και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ανησυχία για μεγαλύτερη διασπορά προκαλούν τα τρία στελέχη του νέου μεταλλαγμένου ιού που εντοπίστηκαν τα τελευταία 24ωρα στη Βόρεια Ελλάδα, δεδομένης της υψηλής μεταδοτικότητας και της θέσης των κρουσμάτων σε διαφορετικές περιοχές εκτός Θεσσαλονίκης.


Στους 5.692 οι νεκροί

Σήμερα 26/1 ανακοινώθηκαν 842 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 842, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
1.jpg

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 153.226 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 52,1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 21, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.692 θάνατοι.
2.jpg

Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 283 (70,7% άνδρες).
4.jpg


Απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων έως την 1η Φεβρουαρίου

Σε αυτό το πλαίσιο, του περιορισμού δηλαδή των μετακινήσεων και των συναθροίσεων, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων σε όλη την επικράτεια από τις 06:00 σήμερα Τρίτη 26/1 το πρωί έως την 1η Φεβρουαρίου.
«Για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

  • η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,
  • ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,
  • η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα» αναφέρει το υπ.Προστασίας του Πολίτη.

Έως 5.000 πρόστιμο

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Τι ισχύει από 25/1 σε ταξί, ΙΧ

Αλλαγές ισχύουν από τις 06:00 Δευτέρα 25/1 όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που μετακινούνται με ΙΧ και ταξί.
Συγκεκριμένα, επιτρέπονται πλέον έως δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης), σε επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) οχήματα καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα με οδηγό.
Σύμφωνα με το υπ.Υποδομών, η υπέρβαση του ορίου των επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
Από σήμερα, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται μέχρι τρία άτομα πλέον του οδηγού να επιβαίνουν στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα.
Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.
Υπενθυμίζεται πως εξακολουθεί να ισχύει ότι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου.

Τι προβλέπεται για τις μάσκες στα οχήματα

Σημειώνεται ότι στο ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτης/πελάτες.
Η μάσκα στο IX αυτοκίνητο δεν είναι υποχρεωτική όταν οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού (π.χ. σύζυγοι ή γονείς με παιδιά) ή όταν ο οδηγός είναι ο μόνος επιβάτης του αυτοκινήτου.
Υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες.
Σε ό,τι αφορά τις μοτοσικλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης