Κοινωνία

Crash test για χαλάρωση του lockdown το άνοιγμα του λιανεμπορίου - Κρίσιμοι οι επόμενοι 2 μήνες - Μύθοι και αλήθειες για το εμβόλιο

Crash test για χαλάρωση του lockdown το άνοιγμα του λιανεμπορίου - Κρίσιμοι οι επόμενοι 2 μήνες - Μύθοι και αλήθειες για το εμβόλιο

Άνοιξε το λιανεμπόριo - Τα επόμενα βήματα - Κρίσιμο διάστημα έως μέσα Μαρτίου για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Το απόλυτο crash test για το άνοιγμα των σχολείων και για την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αποτελεί η επαναλειτουργία από σήμερα Δευτέρα 18/1 της αγοράς και του λιανεμπορίου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η αγορά να αρχίσει να παίρνει και πάλι μπροστά, έτσι ώστε να αρχίσουν μετριάζονται οι απώλειες των προηγούμενων δύο μηνών, ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το restart της αγοράς είναι το μεγάλο «στοίχημα» καθώς από το πώς θα λειτουργήσει, θα φανεί αν θα μπορέσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες να ανοίξουν και άλλες κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.
Μέχρι στιγμής πάντως τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς το αποτύπωμα των εορτών δεν επηρέασε ιδιαίτερα την εξέλιξη της επιδημίας ενώ τα κρούσματα εξακολουθούν να αποκλιμακώνονται και να καταγράφουν σταδιακή μείωση.
Ανάμεσα στα θετικά είναι ότι αποσυμπιέζεται έστω και με αργούς ρυθμούς το ΕΣΥ καθώς αυξάνονται οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας, αν και όλοι – κυβέρνηση και ειδικοί – επισημαίνουν ότι δεν χωρά κανένας εφησυχασμός και ότι είναι αναγκαίο όλοι να τηρούν τα μέτρα, διαφορετικά προειδοποιούν ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ένα γ’ κύμα της επιδημίας και η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.

Αργή η αποσυμπίεση του ΕΣΥ - Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες

Αν και η εικόνα παραμένει επιβαρυμένη, η 15% μείωση στους ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες (ΜΕΘ) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μαρτυρά βελτίωση.
Στις 18/1 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 322 διασωληνωμένους.
Οι νοσηλευόμενοι σε όλη την επικράτεια υπολογίζονται στους 1.700, με μέσο αριθμό εισαγωγών 130, «υποδιπλάσιο αυτού που είχαμε πριν από ένα μήνα».
Η πληρότητα των ΜΕΘ στη χώρα είναι στο 55% και στη Θεσσαλονίκη στο 61%.
Η αγωνία των ειδικών βέβαια κορυφώνεται ενόψει τον επόμενων δύσκολων μηνών, με τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα να εμποδίζουν την παραπάνω συμπίεση της επιδημίας, τόνισε η καθηγήτρια.
Η θετική εικόνα της χώρας εντούτοις, όπως αποτυπώθηκε και στα στοιχεία του ECDC, οδήγησε στην απόφαση για επαναφορά του λιανεμπορίου, μετά και το επιτυχημένο άνοιγμα των σχολείων με μόλις 7 κρούσματα επί 5.000 τεστ στους εκπαιδευτικούς και την ανάγκη κλεισίματος 3 μόνο τμημάτων στα 10.000 της επικράτειας.

Θεοδωρίδου: Μύθοι και αλήθειες για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού


Τη διαβεβαίωση ότι σειρά θανάτων που καταγράφηκαν στη Νορβηγία σε ηλικιωμένα άτομα που είχαν εμβολιαστεί, δε συνδέονται με το εμβόλιο, έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στη σημερινή 18/1 ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας.
Όπως σημείωσε, ο αρμόδιος νορβηγικός Οργανισμός εξέτασε την πιθανότητα να συνδέεται το εμβόλιο με τους θανάτους και πριν λίγο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπογράμμιζε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση των θανάτων με την εφαρμογή των εμβολίων.
«Ο εμβολιασμός στη χώρα συνεχίζεται με έμφαση στο ότι άτομα ηλικιωμένα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.
Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι ανάλογα περιστατικά δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλα κράτη που έχουν πραγματοποιήσει εκτεταμένους εμβολιασμούς, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει ξεπεράσει τα 4 εκατ. εμβόλια.
Παράλληλα, επισήμανε ότι οι εμβολιασμοί παγκοσμίωςεξελίσσονται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων αναφέροντας ότι μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 40 εκατ. εμβόλια σε 51 χώρες.

Επανέλαβε δε τις τρεις βασικές ιδιότητες των εμβολίων

1) Έλεγχος ανοσογονικότητας: η δυνατότητα δηλαδή να παρέχουν εξουδετωρωτικά αντισώματα,
2) Αποτελεσματικότητα:η δυνατότητα να προφυλάσσουν το άτομο από τη νόσηση
3) Ασφάλεια: η προστασία από σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες

Σε ό,τι αφορά στις ανεπιθύμητες παρενέργειες των εμβολίων, δήλωσε ότι σε κάθε κλινική μελέτη συμμετείχαν 30.000 - 40.000 εθελοντές, ενώ η παρακολούθηση συνεχίζεται και μετά τον εμβολιασμό και μέχρι στιγμής ο εντοπισμός σπάνιας επιπλοκής ανέρχεται στη 1 στο εκατομμύριο.
Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών απάντησε και σε τρία συχνά ερωτήματα σχετικά με το εμβόλιο:

Προκαλεί το εμβόλιο νόσο;

Η απάντηση είναι αρνητική, καθώς το mRNA δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο.
Αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει, η λοίμωξη του είχε δρομολογηθεί πριν τον εμβοιλιασμό.

Το εμβόλιο έχει ως αποτέλεσμα να ταχυτοποιείται η θετικότητα του rapid test;

Η απάντηση είναι και σε αυτή την περίπτωση αρνητική, καθώς αν το τεστ ή ο μοριακός έλεγχος βγει θετικός σημαίνει ότι ο εμβολιαζόμενος είχε ήδη μολυνθεί.

Αν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή πρόκειται να εμβολιαστεί με ποια σχέση μπορούν να γίνονται τα εμβόλια με πνευμονιόκοκκο και γρίπη;

Η απάντηση είναι 15 μέρες πριν και 15 μέρες μετα τον εμβολιασμό.

Θεμιστοκλέους: Μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί πάνω από 372.000 ραντεβού για εμβολιασμό

Για τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και για τα πρόσθετα μέτρα που αφορούν τις χαμένες δόσεις και τα νησιά μίλησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό στη χώρα.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι εμβολιασμένοι πολίτες είναι 84.831, που αντιστοιχεί στο 0,77% της εμβολιαστικής κάλυψης.
Σήμερα, έγιναν πάνω από 6.000 εμβολιασμοί σε άτομα άνω των 85 ετών.
Επίσης, μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού για την πρώτη και τη δεύτερη δόση, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλες τις περιοχές τις χώρας.
Το νωρίτερο που μπορεί να κλείσει κάποιος ραντεβού, είναι μετά από πέντε μέρες και αυτό γίνεται για λόγους προγραμματισμού, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Σχετικά με τις μειωμένες παραδόσεις του εμβολίου της Pfizer, είπε ότι αφορούν όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά όλες τις χώρες και πρόσθεσε ότι έπειτα από επικοινωνία με την εταιρεία, η εταιρεία διαβεβαίωσε πως το πρόβλημα θα αποκατασταθεί από την ερχόμενη εβδομάδα.
Επιπλέον, τόνισε πως δεν υπάρχει παραμικρός κίνδυνος για κάποιον που έκανε την πρώτη δόση να μην μπορέσει να κάνει και τη δεύτερη, καθώς είναι εξασφαλισμένη.
Συνολικά, έως τώρα έχουμε 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές, ωστόσο θα αναπτύσσονται περισσότερα, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, μέχρι να ξεπεράσουν τα 1.000 και σε κέντρα υγείας.

Tι ισχύει για τα ραντεβού

 • Για να ισχύσει ένα ραντεβού πρέπει ο πολίτης, που είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, να απαντήσει με sms.
 • Ο πολίτης δε χάνει τη σειρά του και μπορεί να κλείσει ραντεβού εκ νέου μέσω της πλατφόρμας ή σε κάποιο φαρμακείο.
 • Αν δεν εμφανίζει στην πλατφόρμα την περιοχή που προτιμάμε, αλλάζουμε τον ταχυδρομικό κώδικα και επιλέγουμε το εμβολιαστικό κέντρο που επιθυμούμε.
 • Αλλαγή ραντεβού θα μπορεί να γίνεται μόνο έως και 72 ώρες πριν, για να μη χαθεί ο προγραμματισμός.
 • Αν δεν προσέλθει ο πολίτης στο ραντεβού του θα μπορεί να ξανακλείσει μετά από 1 μήνα. Αυτό γίνεται για να μειωθούν οι πιθανότητες να χαθούν οι δόσεις.

Όπως επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης με τις λιγότερες χαμένες δόσεις.
Για να αντιμετωπιστεί, όμως, ριζικά το θέμα της απώλειας δόσεων, αποφασίστηκε η δημιουργία μηχανισμού, έτσι ώστε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας να μεταβαίνουν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα.
Σύνθημα, «καμία δόση χαμένη».
Τέλος, είπε πως εντός του Ιανουαρίου θα παραδοθούν εμβόλια σε όλα τα νησιά. Παράλληλα, ως πρόσθετο μέτρο στα νησιά με κάτω από 1.000 μόνιμους κατοίκους, οι κάτοικοι θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι την ίδια χρονική στιγμή και όχι μόνο όσοι ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας.


Στους 5.488 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 320 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 320, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 148.925 (ημερήσια μεταβολή +0,2%), εκ των οποίων 52,1% άνδρες. 
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.488 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 322 (71,7% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
1.jpg

2.jpg

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
3.jpg

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

4.jpg


Μητσοτάκης: Να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί – Να εγκρίνει άμεσα η ΕΕ το εμβόλιο της AstraZeneca

Να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί και να εγκρίνει άμεσα η ΕΕ το εμβόλιο της AstraZeneca και των άλλων εταιρειών ζήτησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την τοποθέτηση του στη τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του COVID-19 Management Group.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την επιδημιολογική πορεία στις χώρες τους, καθώς και για την πορεία των εμβολιασμών, η οποία συμφώνησαν ότι είναι ένα μεγάλο και δύσκολο από τεχνική άποψη εγχείρημα.
Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες μοιράστηκαν την ανησυχία τους για την μικρή διαθεσιμότητα των εμβολίων σε αυτή τη φάση και υπογράμμισαν ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε αυτό το επίπεδο.
Ενόψει της τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών της Ε.Ε. για το εμβόλιο, την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz και η Πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία με επιστολή στην οποία θα ζητούν την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των άλλων εταιρειών.

Γεωργιάδης: Ανοιχτό να αρθεί η απαγόρευση από νομό σε νομό – Προς άνοιγμα τα χιονοδρομικά

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως στόχος είναι το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γεωργιάδης είπε πως το σημερινό άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι τεστ «για το εάν μπορούμε να συνεννοηθούμε καλόπιστα και πολιτισμένα».
«Στους τζίρους είμαι βέβαιος ότι θα πάμε καλά, οι εκπτώσεις θα έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία, αγωνία μου είναι πώς θα πάμε επιδημιολογικά.
Όταν θα ανοίξουμε την εστίαση θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους, υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα.
Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης, δεν είμαστε κοντά» διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είπε πως την επόμενη Παρασκευή στη συνεδρίαση της επιτροπής θα τεθεί και το θέμα της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων.

Παπαθανάσης: Δεν θα υπάρχει κόφτης στις μετακινήσεις για αγορές

Τη θέση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κόφτης στις μετακινήσεις προκειμένου οι πολίτες να κάνουν τις αγορές τους διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης, ο οποίος ωστόσο κάλεσε τους πολίτες να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να τηρήσουν τα μέτρα.
«Κάθε εβδομάδα τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογούνται κι αν η κατάσταση ξεφύγει τότε θα αναγκαστούμε να κλείσουμε και πάλι το λιανεμπόριο.
Το χρονικό περιθώριο των δυο ωρών ισχύει για όλα, εκτός από τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Παπαθανάσης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να μπει «κόφτης» γιατί η κυβέρνηση σέβεται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, μέσα από τα sms.
Ερωτηθείς για μια σειρά από δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές, ο κ.Παπαθανάσης δήλωσε πως αυτό που είχε προτεραιότητα, ήταν συγκεκριμένοι τομείς του λιανεμπορίου, επισημαίνοντας ότι την επόμενη Παρασκευή η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει και άλλες περιπτώσεις, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι θα δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα τους, όπως είναι τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών, το ψάρεμα και το κυνήγι.
Αντίθετα ήταν κατηγορηματικός ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνεται συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης.

Πώς λειτουργεί η αγορά

Από τις 07:00 σήμερα Δευτέρα 18/1 άνοιξε το σύνολο του λιανεμπορίου, ανάμεσα τους και τα εμπορικά καταστήματα, τα mall και τα εκπτωτικά χωριά.
Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσουν οι επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπου τα καταστήματα θα ανοίξουν με τη μέθοδο του click away.
Επίσης, στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσουν τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, κοκ.
Σημειώνεται πως τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά εώς τις 20:00 το βράδυ.

Η μετακίνηση

Σχετικά με τη μετακίνηση για τις δραστηριότητες που επαναλειτουργούν από σήμερα (εξαιρουμένης της επίσκεψης σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών κ.λπ.), η βεβαίωση κίνησης, είτε συμπληρώνεται από τον πολίτη είτε χορηγείται μέσω τηλεπικοινωνιακού μηνύματος, και έχει χρονική ισχύ δύο ωρών, με χρονικό σημείο έναρξης την ώρα που αναγράφεται στη βεβαίωση κίνησης ή την ώρα χορήγησής της μέσω μηνύματος.
Η μετακίνηση των πελατών θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Γενικοί Κανόνες λειτουργίας

 • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ.
 • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
 • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
 • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
 • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
 • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
 • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
 • Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
 • Ειδικώς τα περίπτερα δύνανται να λειτουργούν 24 ώρες.
 • Για τα καταστήματα τροφίμων υπάρχει η υποχρέωση να έχουν κάνει ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος. Προβλέπεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια - όπου υφίστανται - με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές. Το ωράριο λειτουργίας τους είναι προαιρετικό (διευρυμένο) από τις 7:00 έως τις 20:00, καθώς και με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.


Πώς λειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής

Με ειδικούς όρους θα λειτουργήσουν οι δραστηριότητες των κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής/ΚΑΔ 96.02, οι υπηρεσίες διαιτολογίας/ΚΑΔ 96.04.10.01, οι υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση/ΚΑΔ96.04.10.02, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος/ΚΑΔ 96.04.10.06, κα οι υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων/ΚΑΔ 96.09.19.08.
Συγκεκριμένα:

 • Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
 • Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Απαγορεύεται η αναμονή πελατών στον χώρο.
 • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
 • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
 • Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.
 • Για επιχειρήσεις με εμβαδόν μέχρι 100 τετραγωνικά (πλην βοηθητικών π.χ. γραφεία, αποθήκη) επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα και για επιπλέον τετραγωνικά ένα επιπλέον άτομο ανά 25 τ.μ.
 • Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.
 • Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.


ΚΤΕΟ

Για τα ΚΤΕΟ προβλέπεται ότι οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων και οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, τα γάντια μιας χρήσεως και η χρήση αντισηπτικού.

Στις λαϊκές αγορές και τα βιομηχανικά είδη

Και τα βιομηχανικά είδη θα πωλούνται στις λαϊκές αγορές από σήμερα Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών, «καλωσορίζουμε τους συνάδελφους του εμπορικού τομέα των λαϊκών αγορών μας. Ευχόμαστε καλή δύναμη στους δύσκολους αυτούς καιρούς για όλους.
Από Δευτέρα πάλι όλα τα είδη στις λαϊκές αγορές για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών.
Αγωνιζόμαστε τώρα για την μείωση των κενών μεταξύ των πάγκων από 5 μέτρα σε 2 μέτρα ώστε να μην χάνονται θέσεις εργασίας».
«Όλοι μαζί ενωμένοι τηρούμε τα μέτρα σχολαστικά, παραμένουμε οι πιο ασφαλείς αγορές», καταλήγει η Ομοσπονδία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης