Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βραδεία η μείωση της διασποράς του κορωνοϊού - Κρίσιμο διάστημα έως μέσα Μαρτίου - Οι όροι για να ανοίξει το λιανεμπόριο 18/1

Βραδεία η μείωση της διασποράς του κορωνοϊού - Κρίσιμο διάστημα έως μέσα Μαρτίου - Οι όροι για να ανοίξει το λιανεμπόριο 18/1
Πώς ανοίγει από 18/1 το λιανεμπόριο - Ποια μέτρα θα ισχύουν - Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες - Ανησυχία για Αττική
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές Upd) Συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα σύμφωνα με τους ειδικούς από τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας.
Άλλωστε, τα σταθερά δεδομένα και, κυρίως, η απουσία εκθετικής αύξησης δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά, έδωσαν το πράσινο φως για το άνοιγμα του λιανεμπορίου την ερχόμενη Δευτέρα 18/1 με αυστηρή τήρηση των μέτρων.
Τα 610 τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες 15/1 ο ΕΟΔΥ αντανακλούν τη συνεχή μείωση της διασποράς στην επικράτεια, με βραδύτερο ωστόσο ρυθμό συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.
Βελτίωση παρατηρείται και στην ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, ενώ ο μέσος όρος κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας ανέρχεται στα 650 ανά ημέρα.
Ένας στους τρεις ασθενείς με COVID-19 κατοικεί στην Αττική, η οποία συγκεντρώνει πάνω από 2.500 ενεργά κρούσματα και 187 νέες διαγνώσεις, διατηρώντας την εύθραυστη επιδημιολογική της κατάσταση με ήπιες αυξομειώσεις.
Στα ανησυχητικά δεδομένα του λεκανοπεδίου, η κ. Παπαευαγγέλου πρόσθεσε τον δείκτη Rt (ρυθμός αναπαραγωγής) στο 0,99, οριακά κάτω από τη μονάδα που σημαίνει υποχώρηση της πανδημίας.
Στο επίκεντρο του προβληματισμού των ειδικών βρίσκεται ακόμα η Δυτική Αττική (21 νέες διαγνώσεις και 13,05 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους) και ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών (43 νέα κρούσματα).
Σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων κινούνται οι περιφερειακές ενότητες Αχαΐας (16), Βοιωτίας (13), Έβρου (12), Ημαθίας (14), Κιλκίς (12), Κοζάνης (14), Λάρισας (27), Λέσβου (10), Μαγνησίας (13), Σερρών (22), Τρικάλων (15) και Χαλκιδικής (12).

Αναπροσαρμογές στα τοπικά lockdown

Η πορεία της επιδημίας φέρνει και αναπροσαρμογές στα αυστηρά τοπικά lockdown.
«Στην Πολιτική Προστασία δεν βιαζόμαστε να κλείσουμε περιοχές, αλλά έχουμε άμεσα αντανακλαστικά για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές» διευκρίνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, εξηγώντας τα κριτήρια που οδηγούν στη λήψη αποφάσεων.
Έτσι, ο αριθμός και οι πυρήνες (clusters) των κρουσμάτων, οι high risk επαφές, η πιθανή μετακίνηση των διαγνωσμένων με κορωνοϊό ή των επαφών τους, διαμορφώνουν το τοπίο ως εξής: - άρση επιπλέον μέτρων στον Δήμο Ελευσίνας, στις Τοπικές Κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπίου του δήμου Αρριανών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, την Τοπική Κοινότητα Σπερχειάδας του δήμου Μακρακώμης, την Τοπική Κοινότητα Κέλλης του δήμου Αμυνταίου Φλώρινας και στο δήμο Κοζάνης από την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης

  • επιβολή αυξημένων μέτρων στον Δήμο Αχαρνών (166 ενεργά κρούσματα)
  • παράταση των μέτρων έως 25 Ιανουαρίου για τον Ασπρόπυργο (με 102 ενεργά κρούσματα), τις τοπικές κοινότητες του Κρόκου, της Σιάτιστας, και του δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, την Τοπική Κοινότητα Ανθήλης του δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του δήμου Σητείας Λασιθίου, τη νήσο Κάλυμνο, το δήμο Σπάρτης και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Λέσβου και Αργολίδας.

Αργή η αποσυμπίεση του ΕΣΥ - Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες

Αν και η εικόνα παραμένει επιβαρυμένη, η 15% μείωση στους ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες (ΜΕΘ) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μαρτυρά βελτίωση.
Χθες 15/1 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 319 διασωληνωμένους.
Οι νοσηλευόμενοι σε όλη την επικράτεια υπολογίζονται στους 1.700, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, με μέσο αριθμό εισαγωγών 130, «υποδιπλάσιο αυτού που είχαμε πριν από ένα μήνα». Η πληρότητα των ΜΕΘ στη χώρα είναι στο 55% και στη Θεσσαλονίκη στο 61%.
Η αγωνία των ειδικών βέβαια κορυφώνεται ενόψει τον επόμενων δύσκολων μηνών, με τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα να εμποδίζουν την παραπάνω συμπίεση της επιδημίας, τόνισε η καθηγήτρια.
Η θετική εικόνα της χώρας εντούτοις, όπως αποτυπώθηκε και στα στοιχεία του ECDC, οδήγησε στην απόφαση για επαναφορά του λιανεμπορίου, μετά και το επιτυχημένο άνοιγμα των σχολείων με μόλις 7 κρούσματα επί 5.000 τεστ στους εκπαιδευτικούς και την ανάγκη κλεισίματος 3 μόνο τμημάτων στα 10.000 της επικράτειας.
«Είμαστε στα τελευταία πιθανώς χιλιόμετρα του μαραθωνίου της πανδημίας», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας την ανάγκη προσήλωσης στα μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική απόσταση, μέχρι την επαρκή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού – οι εγχώριοι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει τους 75.000 – και, κυρίως, για να μη γυρίσει μπούμερανγκ η επαναφορά δραστηριοτήτων όπως το λιανεμπόριο.

Επαναφορά του λιανεμπορίου με αυστηρή τήρηση των μέτρων

Από τη Δευτέρα 18/1, μετά και τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο και άλλες υπηρεσίες.
Έτσι, από την ερχόμενη Δευτέρα τα καταστήματα λειτουργούν με ωράριο 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ (προαιρετικά), ενώ η μετακίνηση των πολιτών προς αυτά θα γίνεται απαραιτήτως με την αποστολή SMS με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης» ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.
Η διάρκεια της έγκρισης για τη συγκεκριμένη μετακίνηση θα διαρκεί δύο ώρες.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 το πρωί με τις υφιστάμενες εξαιρέσεις, καθώς και των υπερτοπικών μετακινήσεων παραμένει ως έχει.

Στους 5.421 οι θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 15/1 610 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 610, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 147.860 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 52,1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 34, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.421 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 319 (69,9% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
1.jpg

2.jpg


Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

3.jpg

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

4.jpg


Πώς ανοίγει από 18/1 το λιανεμπόριο

Λιανικό Εμπόριο – Υπηρεσίες

Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.
Υπηρεσίες Διαιτολογίας.
Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων με εξαίρεση την άσκηση.
Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος.
ΚΤΕΟ

Γενικοί Κανόνες Λειτουργίας και Κυρώσεων

-Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.
-Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
-Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.
-Έναρξη λειτουργίας, από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.
-Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
-Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
-Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης
-Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
-Διάρκεια 2 ωρών κατά οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.
-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα (4) άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας (1) πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
-Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
-Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away).
1111111111111111.JPG



2222222222222.JPG

3333333333333.JPG


4444444.JPG

555555555555555.JPG

6666666666666.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης