Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αρχή Διαφάνειας: Πρόστιμα 524.950 ευρώ από ελέγχους τήρησης των μέτρων και 15νθήμερο λουκέτο σε επιχείρηση

Αρχή Διαφάνειας: Πρόστιμα 524.950 ευρώ από ελέγχους τήρησης των μέτρων και 15νθήμερο λουκέτο σε επιχείρηση

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων 77.478

Πρόστιμα ύψους 524.950 ευρώ, αλλά και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε μία επιχείρηση, επιβλήθηκαν την Παρασκευή 8/1 από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, Υπηρεσίες Περιφερειών, Δημοτική Αστυνομία και Ε.Α.Δ.).
Συνολικά διενήργησαν 87.815 ελέγχους και κατέγραψαν 1.678 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.
Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων 77.478.

Οι παραβάσεις

Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούσαν:
Μη χρήση μάσκας – Μη τήρηση αποστάσεων
Μη νόμιμη μετακίνηση (χωρίς βεβαίωση ή SMS, μετά την επιτρεπόμενη ώρα)
Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Από τους χθεσινούς ελέγχους, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) έδωσε στη δημοσιότητα τις εξής χαρακτηριστικές περιπτώσεις παραβάσεων:
α) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 11 συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
β) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη μπαρ και σε επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ, καθώς και σε επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε 8 πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.
γ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε στη σύλληψη: α) ιδιοκτήτη ψητοπωλείου και β) προσωρινά υπεύθυνου ζαχαροπλαστείου για μη τήρηση των αποστάσεων, στην Περιφέρεια Αττικής.
δ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτριας καφέ-σνακ μπαρ, και σε επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ, καθώς και σε 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
ε) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος λιανικού εμπορίου και σε επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
στ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη αναψυκτηρίου – καφέ μπαρ, σε επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ, καθώς και σε επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε 2 πελάτες, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
ζ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και σε επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ σε άτομο που παραβίασε το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
η) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη 4 ατόμων και σε επιβολή προστίμου 300 ευρώ έκαστος για παραβίαση περιορισμού κίνησης, διότι κατελήφθησαν από κοινού να ασκούν θήρα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
θ) Η ΕΛ.ΑΣ βεβαίωσε 2 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες.
ι) Επιβλήθηκαν από το Λιμενικό πρόστιμα συνολικού ύψους 2.850 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.
ια) Επιβλήθηκαν από την ΕΑΔ διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 600 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας (2x300 ευρώ), στους Δήμους Ιλίου και Θεσσαλονίκης.

Επιχειρησιακός προγραμματισμός

Το πρόγραμμα των ελέγχων διαμορφώνεται βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και των αποφάσεων που λαμβάνονται για την επανεκκίνηση εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των σχετικών όρων ειδικής λειτουργίας.
Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης