Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στις 27/12 - Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης στους πρώτους - Ακόμα 262 νέα κρούσματα, 46 νέοι θάνατοι

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στις 27/12 - Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης στους πρώτους - Ακόμα 262 νέα κρούσματα, 46 νέοι θάνατοι
Την Κυριακή 27/12 θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα Νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής - Στους πρώτους που θα εμβολιαστούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης
(upd) Με σχέδιο και οργάνωση ξεκινούν αύριο, Κυριακή 27/12, οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας, η οποία μετρά συνολικά 4.553 νεκρούς και 135.114 κρούσματα.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 26/12 ακόμα 262 νέα κρούσματα του ιού στην Ελλάδα και 46 νέους θανάτους, ενώ 473 είναι πλέον οι διασωληνωμένοι.
Με την πρώτη παρτίδα των εμβολίων να είναι ήδη στη χώρα, την Κυριακή 27/12 θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα Νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο Νοσοκομείο Σωτηρία, στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Θριάσιο και στο Ασκληπιείο της Βούλας.
Μία ημέρα αργότερα, τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει των εμβολίων η διανομή προς τα Νοσοκομεία αναφοράς: στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα.
Οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των εν λόγω νοσοκομείων θα ξεκινήσουν στις 29 Δεκεμβρίου.

Τα πολιτικά στελέχη που θα εμβολιαστούν την Κυριακή 27/12 - Στους πρώτους ο Μητσοτάκης

Συμβολικά αύριο, Κυριακή 27/12,  πρόκειται να εμβολιαστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικ.  Σακελλαροπούλου,  ο πρωθυπουργός,  Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, αλλά και Πρόεδρος της Κ.Ο. και Γραμματέας του ΜέΡΑ25,  Γιάνης Βαρουφάκης.
Θα πορηγηθεί ο εμβολιασμός  μίας νοσηλεύτριας ΜΕΘ και ενός  φιλοξενούμενου σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Ειδικότερα, αφού εμβολιαστεί το μεσημέρι της Κυριακής στις 13:00 η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και στις 13:30 ο Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, θα ακολουθήσουν:  
- στις 14:00 η Προέδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
- στις 14:30 ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Νοσοκομείο Αττικόν
- στις 14:45 ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, στο Νοσοκομείο Αττικόν
-στις 15:00 ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
-στις 15:30 ο Γραμματέας του Μέρα25, Γιάνης Βαρουφάκης, στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
 -στις 16:00 η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
- στις 16:30 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
- στις 17:00 ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο
Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου στις 11:45 θα εμβολιαστεί στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και ακολούθως, ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας στις 12:15 και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους στις 12:45.
Θα ακολουθήσει την Τετάρτη 30/12 ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
Το νέο έτος και συγκεκριμένα στις 4 Ιανουαρίου 2021 θα εμβολιαστεί η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά.
Πάντως, έως τις 10 Ιανουαρίου 2021 θα εμβολιαστούν  ο  υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης.

Στην Αθήνα τα εμβόλια - Θεμιστοκλέους: Αύριο με σχέδιο και οργάνωση ξεκινάνε οι πρώτοι εμβολιασμοί στη χώρα μας

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech, η πρώτη παρτίδα των οποίων - 9.750 δόσεις- έφτασε στην Ελλάδα μέσω του Προμαχώνα την Παρασκευή 25/12 – παραδόθηκαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου 26/12 σε κεντρική φαρμακαποθήκη στο Κρυονέρι της Αττικής, υπό δρακόντεια μέτρα υψίστης ασφαλείας, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιά, του υφυπουργού Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους.
Ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι «η επιχείρηση «Ελευθερία» άρχισε,  τα εμβόλια βρίσκονται πλέον στην πατρίδα μας από χθες το βράδυ, ταυτόχρονα με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν οι αποστολές.
Αύριο με σχέδιο και οργάνωση ξεκινάνε οι πρώτοι εμβολιασμοί στη χώρα μας έτσι ώστε να κερδίσουμε τη μάχη αυτή κατά της πανδημίας έτσι ώστε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω».

Χαρδαλιάς: Η ελπίδα είναι πλέον εδώ - Το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους του κορωνοΐού

Με ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι «η Ελπίδα πλέον είναι εδώ!» «υποδέχθηκε» ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς την άφιξη των πρώτων εμβολίων κατά του κορωνοΐού στη χώρα.
Σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook, αναφέρει ότι η έλευση του εμβολίου δεν σημαίνει το τέλος της πανδημίας «απλά σήμανε η αρχή του τέλους της» και τονίζει πως «συνεχίζοντας να τηρούμε πιστά, αυστηρά και με την ίδια επιμονή τα μέτρα, […] σε αρκετές εβδομάδες, σε λίγους μήνες, με αργά, με σταθερά αλλά με σίγουρα βήματα θα αρχίσουμε να παίρνουμε πίσω τις ζωές μας».

Πέτσας: Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς οι ηλικιωμένοι - Στόχος στις 8/1 να ανοίξουν σχολεία και άλλοι 3 τομείς της οικονομίας

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Όπως γνωστοποίησε, η επιστροφή στη σχολική κανονικότητα αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Μάλιστα, όπως είπε, όταν δοθεί το «πράσινο φως» για την λειτουργία των σχολείων, αυτό θα ισχύει για όλες τις σχολικές βαθμίδες και όχι μόνο για τα δημοτικά.
Μιλώντας στο open, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι μετά τα σχολεία υπάρχει πρόθεση να ανοίξουν και άλλοις τομείς της καθημερινής δραστηριότητας, θέτοντας ωστόσο ως απαραίτητη προϋπόθεση την διατήρηση της καλής «πτωτικής πορείας που έχουμε».
Σχολιάζοντας την κινητικότητα που παρατηρήθηκε τα Χριστούγεννα σε διάφορες πόλεις, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως και την Πρωτοχρονιά θα ισχύουν τα ίδια μέτρα και πως η εικόνα της χώρας μας στην περίοδο των γιορτών είναι καλή σε σχέση με άλλες χώρες.
Αναφερόμενος στα πρώτα εμβόλια του κορωνοϊού που έφτασαν χθες το απόγευμα στη χώρα μας και σήμερα το πρωί στην Αθήνα, ο κ. Πέτσας είπε ότι από αύριο, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, θα γίνουν συμβολικά οι εμβολιασμοί της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και σιγά - σιγά τα σκευάσματα θα διανεμηθούν στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.
Επιπλέον, σημείωσε πως εφόσον τα εμβόλια έχουν πάρει έγκριση από τον ΕΟΦ, είναι ασφαλή όποιας μάρκας και αν είναι.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι τον ανησυχεί συνολικά η διαδικασία γιατί είναι πρωτόγνωρη ενώ τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να μην χάσει κανείς το ραντεβού του για το εμβόλιο.
Σχετικά με την προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι 65 άνω και έπειτα θα μειώνεται το ηλικιακό όριο, ανά 5 - 10 χρόνια. «Θα μας πει η Επιτροπή», πρόσθεσε.
Τονίζοντας πως ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός, ο κ. Πέτσας υποστήριξε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει να το κάνει ή θέλει περισσότερη ενημέρωση.
«Κάτι που θα γίνει», όπως σημείωσε.  
«Μέχρι τέλος Μαρτίου θα το έχουν κάνει οι ευπαθείς ομάδες και μέχρι τέλος Ιουνίου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού», συμπλήρωσε.
 
Υπό δρακόντεια μέτρα η μεταφορά

Πάντως, στο σημείο στο Κρυονέρι βρέθηκαν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου 26/12 άνδρες της αστυνομίας, της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του στρατού  προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία με απόλυτη ασφάλεια.
Το φορτηγό, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και μιας μεγάλης αυτοκινητοπομπής, έφτασε στις φαρμακαποθήκες,  ενώ τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονταν.
Υπεύθυνο για τα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια της φύλαξης στα κέντρα αποθήκευσης, τη διανομή και αποθήκευση των εμβολίων στα Κέντρα Εμβολιασμού, είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία.
Τα εμβόλια αποθηκεύονται σε ειδικούς, εξειδικευμένους χώρους που πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την αποθήκευση φαρμακευτικών προϊόντων και είναι εφοδιασμένοι με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, καθώς απαιτούνται συνθήκες φύλαξης από -70 έως -80°C.
Τον συντονισμό της αποθήκευσης, της διανομής και του ελέγχου, αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα συμμετάσχει στις μεταφορές σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και στα ακριτικά νησιά.

Οι επόμενες δόσεις

Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, εκτός απροόπτου, θα φτάσει στη χώρα μας η  πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων.
Σημειώνεται όιτ οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι έως το τέλος Ιανουαρίου 2021 οι 429.000 δόσεις και ακόμη  333.450 δόσεις μέχρι το  τέλος Φεβρουαρίου.
Μόνο τη Pfizer-BioNTech μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει  1.265.550 δόσεις.
Στις δόσεις αυτές, αναμένεται τον Ιανουάριο, αφού  λάβουν έγκριση, να προστεθούν και τα εμβόλια  από την εταιρεία Moderna και από την εταιρεία AstraZeneca.

Πώς θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις 27 Δεκεμβρίου και θα γίνουν σε τρεις φάσεις.
Στην πρώτη φάση που ξεκινά στις 27 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστούν:
• Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
• Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
• Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και
• κέντρων αποκατάστασης
• Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης

Στη δεύτερη φάση, η έναρξη της οποίας τοποθετείται χρονικά τον Φεβρουάριο του 2020, τα εμβόλια θα λάβουν:

• Τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).
Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
1. Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
2. Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
3. Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
4. Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
• Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
• Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
• Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
• Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19
• Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων θα λάβει η Ελλάδα

Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων που κάθε Παραγωγός Εταιρεία θα διαθέσει, αναλογικό του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα λάβει:
Pfizer/BioNTech: 4,7 εκατ. δόσεις
AstraZeneca/Oxford: 7,1 εκατ. δόσεις
Johnson & Johnson: 4,7 εκατ. δόσεις
Sanofi / GSK: 4,7 εκατ. δόσεις
Moderna: 1,8 εκατο. δόσεις
Curevac 5,3 εκατ. δόσεις
Οι παραπάνω αριθμοί, ωστόσο, όπως τονίζεται ενδέχεται να μεταβληθούν ανάλογα με τις προσφερόμενες ποσότητες των εταιρειών και την εγκεκριμένη κατανομή δόσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Ως εκ τούτου, το Σχέδιο αρχικά θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Διενέργεια εμβολιασμού - Προγραμματισμός ραντεβού


Ο Πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:
• Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
• Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
Από τον Ιανουάριο 2021, ο Πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:
• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
• Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
Ο Πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού.
Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Υπενθύμιση ραντεβού

Τρεις (3) ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο Πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Τελικό στάδιο για τον εμβολιασμό

Ο Πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού.
Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.
Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί.
Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.
Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του Πολίτη.
Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης.
Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης.

ΕΟΔΥ: Συνολικά 135.114 τα κρούσματα και 4.553 οι νεκροί

Ακόμα 262 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε το Σάββατο 26/12 ο ΕΟΔΥ.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 135.114, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες.
Από αυτά, τα 5.316 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 39.906 (29.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 473 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 153 (32.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 81.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επίσης, 852 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 46 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.553 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1843 (40.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης