Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Λοιμωξιολόγοι: Η επιδημία αποχαιρετά την Ελλάδα αν ανοσοποιήσουμε το 70% του πληθυσμού

Λοιμωξιολόγοι: Η επιδημία αποχαιρετά την Ελλάδα αν ανοσοποιήσουμε το 70% του πληθυσμού
«Πρέπει να ανοσοποιήσουμε το 70% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή να αποκτήσουν αυτοί οι άνθρωποι αντισώματα, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το υπόλοιπο 30%», σύμφωνα με τον Ν. Σύψα
Για συλλογική ανοσία αν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της Ελλάδος, κάνουν λόγο οι λοιμωξιολόγοι, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.  
«Πρέπει να ανοσοποιήσουμε το 70% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή να αποκτήσουν αυτοί οι άνθρωποι αντισώματα, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το υπόλοιπο 30%» και σε περίπτωση που γίνει αυτό, «τότε η επιδημία αποχαιρέτα την Ελλάδα, ξανασφίγγουμε τα χέρια μας και επανερχόμαστε στην προτεραία κατάσταση», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογικής - Φυσιολογίας - Λοιμώξεων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ν. Σύψας.
Ο κ. Σύψας, μιλώντας στη διαδικτυακή ημερίδα για τον κορωνοϊό που οργάνωσε η εφημερίδα «Γνώμη» της Πάτρας, τόνισε ότι «στόχος μας είναι να πάμε στο 70% των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι θα έχουν αντισώματα εναντίον του κορωνοϊού, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο προσπαθούμε να πετύχουμε αυτή την ανοσία με το εμβόλιο».
Ακόμη, ο κ. Σύψας υπογράμμισε ότι «τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά», λέγοντας μάλιστα ότι «ο εμβολιασμός είναι ένα πατριωτικό καθήκον».
Όπως είπε, «έχουν ήδη δημοσιευθεί κλινικές μελέτες τριών εμβολίων, δηλαδή της Pfizer, της Moderna και της Astra Zeneca και φαίνεται ότι τουλάχιστον στη διάρκεια των εμβολιασμών, αλλά και στους δύο μήνες έπειτα από την παρακολούθηση των ατόμων που εμβολιάστηκαν, οι παρενέργειες δεν ήταν περισσότερες σε αυτούς οι οποίοι πήραν το εμβόλιο απ’ αυτές σε όσους πήραν το εικονικό φάρμακο, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές».
Υπογράμμισε ότι «με όλους τους κανόνες και τις δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν, μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν θα πάθουμε τίποτα κάνοντας τα εμβόλια».
Πρόσθεσε ότι «ο εμβολιασμός δεν έχει καμία επίδραση πάνω στο δικό μας γενετικό υλικό».
Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήματα για ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες παρενέργειες, ο κ. Σύψας ανέφερε πως «υπάρχουν δεκάδες εμβόλια τα οποία έχει κάνει ο καθένας από μας στην παιδική του ηλικία και η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από εμβόλια».
Κατά τον ίδιο, «το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε πολλές μακροπρόθεσμες επιπλοκές από τον κορωνοϊό». «Επομένως, νομίζω ότι έχουμε αρκετά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων», συμπλήρωσε.
Σημείωσε ακόμη ότι «κάνοντας το εμβόλιο δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας, αλλά ταυτόχρονα βοηθάμε τη χώρα μας να ορθοποδήσει και ως εκ τούτου πρόκειται για ένα πατριωτικό καθήκον», ενώ ευχήθηκε «να καταφέρουμε να εμβολιάσουμε τον ελληνικό πληθυσμό τους επόμενους μήνες, ώστε να έχουμε ένα αξιοπρεπές καλοκαίρι, και του χρόνου, τέτοιο καιρό, να είμαστε όλοι αγκαλιασμένοι και να κάνουμε ρεβεγιόν με 100 άτομα και όχι με μία οικογένεια όπως θα κάνουμε φέτος».
 

Γαργαλιάνος - Κακολύρης: Θα πάρει καιρό μέχρι να φθάσουμε στο ποσοστό του 70%

«Το μέλλον είναι τα εμβόλια και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να πιάσουμε το επίπεδο που θέλουμε, δηλαδή να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της Ελλάδος, με σκοπό την συλλογική ανοσία», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, παθολόγος - λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης.
Ο ίδιος έκανε αναφορά στην πιστή τήρηση των μέτρων προφύλαξης εξηγώντας ότι «μέχρι να φθάσουμε στο ποσοστό του 70% θα μας πάρει καιρό».
Κατά τον ίδιο, «το θέμα δεν μόνο να πολεμηθεί ο ιός στην Ελλάδα, αλλά μιλάμε για μία προσπάθεια η οποία αγγίζει την παγκόσμια κοινότητα, γι’ αυτό και έχει σημασία να καταπολεμηθεί παντού ο ιός, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μία νίκη απέναντι στην πανδημία».
Επίσης, αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια φροντίδα περίθαλψης, είπε ότι «με ένα σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που δυστυχώς στη χώρα υπολειτουργεί όλα αυτά χρόνια, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο σπίτι το μεγαλύτερο ποσοστό των συνανθρώπων μας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει στενή επικοινωνία με το γιατρό ή το κέντρο υγείας ή το κέντρο αναφοράς».
 «Αν γινόταν αυτό, πιθανώς να μην είχαμε την υπερφόρτωση του συστήματος και να μην βλέπαμε αυτά που βλέπουμε τώρα στα νοσοκομεία», κατέληξε.
 
Γώγος: Τα εμβόλια είναι η σωτηρία

«Ανεπιφύλακτα και χωρίς ενδοιασμούς τα εμβόλια είναι η σωτηρία, είναι η λύση στο πρόβλημα σε όλες τις πανδημίες», τόνισε ο  καθηγητής του Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
Πρόσθεσε ότι  «ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι αυτό που δίνει συνήθως τη λύση και σήμερα έχουμε μία γκάμα πολύ καλών εμβολίων, με αποτελεσματικότητα που φθάνει το 95%».
Κάνοντας αναφορά στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι «είναι μία αρκετά ενθαρρυντική θεραπευτική προσέγγιση, η οποία δίνει λύσεις», αλλά «δεν είναι μία θεραπεία η οποία έχει εγκριθεί, αλλά είναι μία θεραπεία που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται μέσα από κλινικές μελέτες και επιπροσθέτως, και αυτό την κάνει λίγο πιο ισχυρή, έχει δοθεί "επείγουσα χρήση" στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας πάρει έγκριση από τον οργανισμό φαρμάκων, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις».
Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ότι «δεν έχει προχωρήσει κάτι τέτοιο, αλλά αναμένουμε να το δούμε, διότι θα κριθεί από τις μελέτες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και μάλιστα κάποιες από αυτές είναι και στη χώρα μας, όπου συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο».

Μαραγκός: Τα εμβόλια είναι ένα φως στο τούνελ

«Μέσα σε αυτή την άσχημη κατάσταση μπορεί να πω ότι τα εμβόλια είναι ένα φως στο τούνελ», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Μάρκος Μαραγκός.
«Πραγματικά δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρουμε τόσο γρήγορα.
Είναι μία ευχάριστη στιγμή σ’ αυτό τον αγώνα ότι ήρθαν τα εμβόλια», πρόσθεσε.
«Ετοιμαζόμαστε όλοι να τα κάνουμε, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί ένας σημαντικός αριθμός ατόμων, πρέπει όλοι να τηρούμε με απόλυτο τρόπο τα μέτρα προστασίας», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης