Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μερική αποκλιμάκωση με 693 κρούσματα κορωνοιού στην Ελλάδα αλλά με 85 νέους θανάτους και 3.625 νεκρούς συνολικά - Ποια η διαδικασία για το εμβόλιο

Μερική αποκλιμάκωση με 693 κρούσματα κορωνοιού στην Ελλάδα αλλά με 85 νέους θανάτους και 3.625 νεκρούς συνολικά - Ποια η διαδικασία για το εμβόλιο
Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για αύξηση ων κρουσμάτων και των θανάτων εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα στις γιορτές
Με την ελληνική κοινωνία στα όρια της από την παράταση του lockdown ως τις 7 Ιανουαρίου 2021, το Σύστημα Υγείας δίνει τη δική του μάχη απέναντι στον χρόνο, καθώς ο ρυθμός αποσυμπίεσης εξακολουθεί να είναι αργός, γεγονός που σημαίνει  διατήρηση της αφόρητης πίεσης στα νοσοκομεία και του υψηλού αριθμού των ημερήσιων θανάτων.
Πάντως την Κυριακή 13/12/2020, αν και διενεργούνται λιγότεροι έλεγχοι, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ήταν πιο αισιόδοξα σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, όπου είχε παρατηρηθεί μία σταθεροποίηση περί τα 1.000 κρούσματα ημερησίως.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 693 κρούσματα και 85 νέους θανάτους με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να ανέρχεται στους 3.625.
Σημαντική μείωση παρατηρήθηκε ως προς τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς συνολικά κατεγράφησαν 310.
Στους 552 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι.
Την ίδια ώρα, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έλευση των πρώτων εμβολίων στη χώρα και την έναρξη εντός του Ιανουαρίου του εμβολιασμού.
Οι ετοιμασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί αμέσως μετά την παραλαβή του εμβολίου ύστερα από την έγκρισή του από την ΕΕ, ενώ η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών αναμένεται να αρχίσει την περίοδο των Χριστουγέννων.
Παράλληλα, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα θα πραγματοποιείται  τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να υπάρχει καλύτερος δυνατός συντονισμός έως τα τέλη Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου 2021, οπότε και θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί.
Στο μεταξύ, διατηρείται για την εορταστική περίοδο η αναστολή της λειτουργίας του λιανεμπορίου και επιτρέπεται η λιανική πώληση με διαδικασία προαγοράς και παραλαβής από εξωτερικό χώρο του καταστήματος, το λεγόμενο click away που έκανε  πρεμιέρα την Κυριακή 13/12.
Επίσης, την  Κυριακή 13/12 ήταν προαιρετικά ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, ενώ από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν τα κομμωτήρια - κουρεία και τα βιβλιοπωλεία.

Βατόπουλος (καθηγητής Μικροβιολογίας): Παρακινδυνευμένη η διεύρυνση του ωραρίου μετακινήσεων για ρεβεγιόν

«Το ωράριο του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα αποφασιστεί τελευταία στιγμή», ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αλκ. Βατόπουλος, ο οποίος και χαρακτήρισε παρακινδυνευμένη την όποια απόφαση για διεύρυνση του ωραρίου μετακινήσεων τις βραδινές ώρες  για τα εορταστικά ρεβεξιόν.
Ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε χαρακτηριστικά πως «είναι λίγο παρακινδυνευμένο.
Πρέπει να δούμε και τα νούμερα πώς θα πάνε.
Θα πρέπει να οργανωθούν τα πάντα ώστε να μην αυξηθεί η κινητικότητα».
Σχετικά με το εμβόλιο, αφού εκτίμησε ότι δεν θα τεθεί θέμα ασφάλειας, τόνισε ότι ο ίδιος θα το κάνει λέγοντας μάλιστα πως «θεωρώ ότι είναι ασφαλές».

Μητσοτάκης: Aνάπτυξη ενός ανταγωνιστικού βιοφαρμακευτικού κλάδου στην Ελλάδα

Τηλεδιάσκεψη με στελέχη κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή παγκοσμίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας είχε το απόγευμα της Κυριακής (13/12/2020) ο πρωθυπουργός.
Η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη με  προτάσεις για την ανάπτυξη ενός ισχυρού και ανταγωνιστικού βιοφαρμακευτικού κλάδου στην Ελλάδα, που συγκαταλέγεται στους κλάδους του 21ου αιώνα και προσφέρει τεράστια πρόσθετη αξία.
Στόχος είναι ο κλάδος να στηρίζεται στην έρευνα και την καινοτομία και να συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, αξιοποιώντας τη στρατηγική θέση της χώρας, το ανθρώπινο δυναμικό της, τις υποδομές της και τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό.
Εξετάστηκαν επίσης οι στρατηγικές κινήσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη μονάδων έρευνας και παραγωγής στην Ελλάδα, για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, για τη σύνδεση του νεότευκτου κλάδου με τον ακαδημαϊκό κόσμο και για τη δημιουργία εκπαιδευτικών δομών οι οποίες θα προσφέρουν υψηλό βαθμό ειδίκευσης στη διοίκηση εταιρειών βιοφαρμακευτικής, ακόμα και σε συνεργασία με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
«Έχουμε θέσει τα θεμέλια για ένα αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο δεν βασίζεται απαραίτητα στα παραδοσιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα που πάντοτε συσχετίζει κανείς με την Ελλάδα.
Αυτό το οποίο προσδοκώ είναι ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης με συστάσεις για το τι δράσεις μπορούμε να αναλάβουμε με στόχο να καταστήσουμε τον τομέα της βιοφαρμακευτικής με βάση την καινοτομία ένα καθοριστικό τομέα για την ανάπτυξη της χώρας.
Παρά την πανδημία, έχουμε ήδη κάνει σημαντικό έργο παρά την πανδημία για να καταστήσουμε την Ελλάδα πιο ελκυστική για ξένες επενδύσεις», ανέφερε ο  πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πόσοι Έλληνες και ελληνικής καταγωγής επιστήμονες βρέθηκαν παγκοσμίως στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας.
«Όταν ξέσπασε η πανδημία του Covid, και ξεκινήσαμε να κάνουμε μια έρευνα για να βρούμε το ποιος θα μπορούσε να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε την άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση, μου έκανε εξαιρετικά μεγάλη εντύπωση το πόσοι πολλοί Έλληνες, πόσοι άνθρωποι ελληνικής καταγωγής, ή πρόσωπα που σχετίζονταν με κάποιον τρόπο με την Ελλάδα καταφέραμε τελικά να βρούμε και να επικοινωνήσουμε μαζί τους.

Πώς θα γίνεται ο εμβολιασμός - Απαραίτητα τα ραντεβού

Μέσα στον Ιανουάριο του 2021 αναμένεται να ξεκινήσουν οι  εμβολιασμοί στη χώρα και οι πολίτες θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού προκειμένου να προγραμματιστεί ο εμβολιασμός τους.
Σχετικά με τους τρόπους που θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για να κάνουν το εμβόλιο, θα είναι:
1) Μέσω άυλης συνταγογράφησης.
Η άυλη συνταγογράφηση θα χρησιμοποιείται για στοχευόμενα sms, για να ενημερώνονται οι πολίτες και να επιβεβαιώνουν σε ώρες που τους προτείνονται για το εάν θα κλείνουν αυτά τα ραντεβού ή όχι.
2) Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, με την οποία θα κλείνονται και θα τροποποιούνται ραντεβού.
Ο καθένας θα μπορεί να κλείνει ραντεβού και με βάση της προτυποποίησης των ομάδων εμβολιασμού που θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Υγείας.
3) Μέσω τηλεφωνικού κέντρου. Υπάρχει πρόβλεψη για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι για τις νέες τεχνολογίες.

Στη μάχη του εμβολιασμού 10.000 φαρμακεία

Επιπλέον, για την εξυπηρέτηση των πολιτών που δεν έχουν  ψηφιακές δεξιότητες, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει και μη ψηφιακά κανάλια για το κλείσιμο των ραντεβού.
Συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθούν τα 10.000 φαρμακεία της χώρας ως σημεία όπου θα μπορεί ο πολίτης να κλείσει τα ραντεβού του, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο της χρήσης των ΚΕΠ για τον ίδιο λόγο.

Πειραματικό φάρμακο χορηγείται σε έλληνες ασθενείς

Τον τελευταίο μήνα ένα πειραματικό φάρμακο που παρασκευάστηκε από τον έλληνα επιστήμονα Γιάννη Λάμπρη και την επιστημονική ομάδα του στο πανεπίστημιο της Πενσυλβάνια χορηγείται σε 62 έλληνες ασθενείς με κορωνοΐό.
Το ΑΜΥ-101 που αναπτύσσεται από την ελληνική εταιρία «Αμύντας», έχει εφευρεθεί από τον Έλληνα καθηγητή ανοσολογίας Γιάννη Λάμπρη και την ομάδα του στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Το AMY-101 χορηγείται τώρα σε ασθενείς με Covid-19 που έχουν παρουσιάσει Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας, στο πλαίσιο τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής φάσης II, η οποία έχει στόχο να διαπιστώσει αν μπορεί να αποτρέψει την διασωλήνωσή τους ή/και το θάνατο.
Ο καθηγητής Λάμπρης, ανακοίνωσε τα ελπιδοφόρα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν το συγκεκριμένο φάρμακο στην εναρκτήρια ομιλία του 7ου Πανελλήνιο Συνεδρίου της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας που άρχισε την Πέμπτη, διαδικτυακά, και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.
Όπως υποστηρίζει, από τις κλινικές δοκιμές προκύπτουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τη χορήγηση του φαρμάκου στο πλαίσιο παρηγορητικής θεραπείας στην Ιταλία και τις προσδοκίες του για τη συνέχεια.
Επίσης, αναφέρεται στην σημερινή επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας και στέλνει το μήνυμα της συμμετοχής όλων στο πρόγραμμα εμβολιασμού, τη μεγαλύτερη ελπίδα της ανθρωπότητας για την εξάλειψη του SARS-CoV-2.

Τι είναι το ΑΜΥ-101

Το ΑΜΥ-101 είναι ένα πειραματικό φάρμακο που στοχεύει στο συμπλήρωμα, έναν κομβικό μηχανισμό της φυσικής ανοσίας του οργανισμού και συγκεκριμένα στην κεντρική πρωτεΐνη του, C3.
«Το συμπλήρωμα είναι βασικός μηχανισμός άμυνας του οργανισμού απέναντι σε διάφορων ειδών μολύνσεις.
Όταν απορυθμίζεται όμως πυροδοτεί την ενεργοποίηση πολλών τύπων κυττάρων της φυσικής άμυνας, όπως τα μακροφάγα και τα ουδετερόφιλα, που με τη σειρά τους εκκρίνουν τις κυτταροκίνες, προκαλώντας φλεγμονώδεις αντιδράσεις και θρομβώσεις.
Το AMY-101 είναι ένα μικρό πεπτίδιο που δεσμεύεται ισχυρά στο μόριο C3 και προλαβαίνει αυτές τις βλάβες», επισημαίνει ο κ. Λάμπρης και προσθέτει: «Ενδείκνυται η χορήγησή του σε ασθενείς COVID-19 που έχουν το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας (Acute Respiratory Distress Syndrome - ARDS) ή/και εκτεταμένες θρομβωτικές επιπλοκές και βρίσκονται πριν από τη διασωλήνωση. Η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών έχει στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να βελτιώσει την αναπνευστική ικανότητα των ασθενών και να αποτρέψει την διασωλήνωσή τους ή/και τον θάνατο».
Το φάρμακο, που αναπτύσσεται από την εταιρεία «Αμύντας», έχει πάρει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για τα Φάρμακα και τις Ιατρικές Συσκευές (BfArM) για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών φάσης II που θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητά του σε ασθενείς με βαριά νόσο COVID-19. Η χορήγησή του στο Μιλάνο, σε ασθενείς COVID-19 με ARDS στο πλαίσιο πρωτοκόλλου παρηγορητικής θεραπείας, είχε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Η κλινική δοκιμή στην Ελλάδα

Με άδεια του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων, έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα η χορήγησή του στην Ελλάδα, στο πλαίσιο τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής, σε 62 ασθενείς σε επτά νοσοκομεία: Ιπποκράτειο, Παπανικολάου και ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, «Ευαγγελισμός» και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Λάρισας και Ιωαννίνων.
Το φάρμακο χορηγείται ενδοφλέβια σε συνδυασμό με την συμβατική φαρμακευτική αγωγή.
Η φαρμακευτική εταιρία «Αμύντας» του καθηγητή Λάμπρη, έχει νοικιάσει την τεχνολογία από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, στα εργαστήρια του οποίου αναπτύχθηκε. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική εταιρία επιτυγχάνει κάτι τέτοιο, αναπτύσσοντας ένα πρωτότυπο φάρμακο σε κλινικό επίπεδο.
«Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την κλινική δοκιμή από την Ελλάδα. Βρισκόμαστε ένα μήνα μετά την έναρξή της. Όταν φτάσουμε περίπου στο μέσο της, δηλαδή στους 32 από τους 62 ασθενείς, θα γίνει η πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων, ώστε να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Η κλινική δοκιμή αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο – Μάρτιο».
Ο καθηγητής αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε πρόωρη αναφορά στο αν υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις από την έως τώρα ανταπόκριση των ασθενών στα ελληνικά νοσοκομεία. Προτιμά να «μιλήσουν» τα αποτελέσματα της δοκιμής όταν ολοκληρωθεί η πρώτη ανάλυση.
«Ευελπιστώ πως θα αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό όπλο στη μάχη που δίνουν οι γιατροί μας», λέει και προσθέτει πως «η μεγαλύτερη ελπίδα που έχει η ανθρωπότητα για να εξαλείψει την πανδημία είναι το εμβόλιο».

Πρεμιέρα του click away - Και τα κλειστά εμπορικά κέντρα με «παράδοση εκτός»

Πρεμιέρα για τη μέθοδο «click away» και πλέον, έως τις 7 Ιανουαρίου επιτρέπεται η μετάβαση του πελάτη στο κατάστημα για την παραλαβή της παραγγελίας του.
Με την παράδοση εκτός, θα διευκολυνθούν και οι ταχυμεταφορές που έχουν μπλοκάρει από το μεγάλο όγκο των ανεκτέλεστων παραγγελιών.
Ωστόσο, δια στόματος του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδη, έχει ξεκαθαριστεί ότι «εάν γίνει συνωστισμός, αν δούμε ότι γεμίζει πάλι η Ερμού, θα την κόψουμε την διαδικασία», ενώ σε περίπτωση που υπάρχουν πελάτες μέσα σε καταστήματα, θα επιβάλλονται ποινές.
Επίσης, για την παραλαβή της παραγγελίας θα πρέπει ο καταναλωτής να κινείται εντός της ίδιας περιφέρειας.
Παράλληλα, δεν επιτρέπεται η πώληση παιχνιδιών στα σούπερ μάρκετ.
Σημειώνεται ότι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τα νέα μέτρα (Δ1α/ΓΠ.οικ.80189/12.12.2020) προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00.
Στην απόφαση  με τα νέα μέτρα (Δ1α/ΓΠ.οικ.80189/12.12.2020) προβλέπονται τα εξής:
- Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κλειστού τύπου εμπορικά κέντρα και όσες λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), μπορούν να αναπτύξουν τη διαδικασία εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο.
- Το ωράριο των καταστημάτων τροφίμων επεκτείνεται έως τις 21:00 μμ αντί 20:30.
Σημειώνεται ότι το ωράριο λειτουργίας είναι έως τις 21:00, με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.
- Τα καταστήματα τροφίμων έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν τις Κυριακές 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

Δωρεάν τα μηνύματα για click away για καταστηματάρχες που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα

Δωρεάν θα είναι τα μηνύματα για όσους καταστηματάρχες δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα, μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις παραγγελίες μέσω click away.
Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν e-shop θα μπορούν να χρησιμοποιούν την μετεξέλιξη της ειδικής πλατφόρμας e-katanalotis που θα είναι σε ισχύ από Δευτέρα, στην οποία επίσης οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν , πέραν των τιμών προϊόντων σούπερ μάρκετ και τις τιμές καυσίμων.
Αναφορικά με τα μηνύματα για τους εμπόρους χωρίς ηλεκτρονικό κατάστημα, η πλατφόρμα του υπουργείου θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος για την επικοινωνία μεταξύ καταναλωτή και εμπόρου.
Έτσι, θα στέλνει τόσο ο καταναλωτής ένα μήνυμα με τον αριθμό παραγγελίας, όσο και ο έμπορος, στη συνέχεια θα ταυτοποιείται ο αριθμός παραγγελίας και μέσω της πλατφόρμας θα πηγαίνει στον καταναλωτή το sms για να μετακινηθεί και να παραλάβει το εμπόρευμα που έχει παραγγείλει.
Πάντως, θα είναι δωρεάν μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis θα είναι το μήνυμα που θα έπρεπε να στείλει η επιχείρηση στον πελάτη.

Αλλιώτικα τα φετινά Χριστούγεννα - Δεν θα διευρυνθεί άλλο το ωράριο για τις μετακινήσεις

Δεδομένου ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη, τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι αλλιώτικα και θα πρέπει να αποφευχθούν καταστάσεις συνωστισμού για να μην διακινδυνεύσουμε μια νέα έξαρση της πανδημίας, καθώς υπάρχουν φόβοι για διασπορά του ιού σε ρεβεγιόν.
Ήδη, έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται να διευρυνθεί άλλο το ωράριο για τις μετακινήσεις.
Σημειώνεται ότι πλέον, από την Κυριακή 13/12 και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021  η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 10 το βράδυ.
Πλέον, οι ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας, είναι τις 22:00 μέχρι τις 5 το πρωί.  
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει για το ρεβεγιόν πως θα είναι η κάθε οικογένεια μόνη της ή με ακόμη μία οικογένεια ή 9 άτομα, ενώ αυτό που εξετάζεται είναι αν θα προβλεφθεί κάποια ειδική διαδικασία, ώστε να μπορεί κάποιος να πάει στο σπίτι συγγενικού ή φιλικού του προσώπου.

Το ημερολόγιο των Χριστουγέννων

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση:

Κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα παραμείνουν

1. λιανεμπόριο
2. σχολεία
3. εστίαση
4. διασκέδαση
5. ψυχαγωγία
6. χιονοδρομικά κέντρα
7. χειμερινά θέρετρα
8. εμπορικά κέντρα και mall

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου

1. Άνοιξαν προαιρετικά τα  σούπερ μάρκετ, τα οποία δεν θα πωλούν παιχνίδια και άλλα είδη .
2. Έγινε εκκίνηση του συστήματος click away για την αγορά, δηλαδή παραλαβή από εξωτερικό χώρο του εμπορικού καταστήματος προπληρωμένης παραγγελίας, με το αποδεικτικό πληρωμής ανά χείρας, με διάρκεια μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. – Κωδικός 2 στο 13033.
Ειδικά, για την προμήθεια αγαθών μέσω της διαδικασίας προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) ο πολίτης υποχρεούται να φέρει επιπρόσθετα ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο της προαγοράς (προπληρωμένη παραγγελία) ή σχετικό αποδεικτικό μήνυμα (SMS) ή το αποδεικτικό της ψηφιακής πλατφόρμας e-Καταναλωτής της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
3. Διατηρείται η  απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, ενώ παραμένει υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13033 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου για τις αναγκαίες μετακινήσεις.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

1. Άνοιγμα κομμωτηρίων σε όλη τη χώρα, μόνο με ραντεβού από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. – Κωδικός 2 στο 13033.
Προϋποθέσεις: 4 άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ. επιπλέον, απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας, οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.
2. Άνοιγμα των βιβλιοπωλείων με διευρυμένο ωράριο, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. – Κωδικός 2 στο 13033.
Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου

Τριήμερη υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου και Τρίτη 6 Ιανουαρίου

1. Λειτουργία των εκκλησιών, με 9 άτομα σε κάθε ενορία και έως 25 άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς.
2. Ματαίωση της τελετής αγιασμού των υδάτων.
Σε περίπτωση, ωστόσο, καταστρατήγησης του νέου πλαισίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε πως «θα αναγκαστούμε να αποσύρουμε αυτή τη διαδικασία».

Τι απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ

Στην απόφαση  με τα νέα μέτρα (Δ1α/ΓΠ.οικ.80189/12.12.2020) αναφέρεται ότι απαγορεύεται να πωλούν τα καταστήματα τροφίμων (super market), με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα προϊόντα υπό τους κατωτέρω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων:
α) Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.41,
β) λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.42,
γ) λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.43,
δ) λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο ειδών ύπνου (ΚΑΔ 47.51.51.08), το λιανικό εμπόριο κουβερτών και κλινοσκεπασμάτων ταξιδιού (εκτός από ηλεκτρικές κουβέρτες) [ΚΑΔ 47.51.51.17] και το λιανικό εμπόριο παπλωμάτων (ΚΑΔ 47.51.51.29)/ΚΑΔ 47.51,
ε) λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.53,
στ) λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο βυσμάτων, πριζών και άλλων συσκευών για τη διακοπή ή την προστασία ηλεκτρικών κυκλωμάτων που δεν καταχωρούνται αλλού [π.δ.κ.α.](ΚΑΔ 47.54.54.07), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών θερμαντικών αντιστάσεων (ΚΑΔ 47.54.54.12), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών κουβερτών (ΚΑΔ 47.54.54.13), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης κλειστών χώρων και εδάφους (ΚΑΔ 47.54.54.16)/ΚΑΔ 47.54,
ζ) λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων του λιανικού εμπορίου φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα (ΚΑΔ 47.59.56.16), του λιανικού εμπορίου ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), του λιανικού εμπορίου σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), του λιανικού εμπορίου σκουπών και βουρτσών για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37), καθώς και του λιανικού εμπορίου συσκευών υγραερίου οικιακής χρήσεως (ΚΑΔ 47.59.58.38)/ΚΑΔ 47.59,
η) λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων του λιανικού εμπορίου απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων (ΚΑΔ 47.65.67.02), λιανικού εμπορίου εορταστικών ειδών γενικά (ΚΑΔ 47.65.67.06), λιανικού εμπορίου εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κ.λπ. (ΚΑΔ 47.65.67.07)/ΚΑΔ 47.65,
θ) λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων του λιανικού εμπορίου καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43), του λιανικού εμπορίου ανδρικών ή αγορίστικων παλτών, ημί-παλτων, καπών, επενδυτών, άνορακ, αδιάβροχων, αντιανεμικών και παρόμοιων ειδών (ΚΑΔ 47.71.71.08), του λιανικού εμπορίου γυναικείων ή κοριτσίστικων παλτών, ημίπαλτων, καπών, επενδυτών, άνορακ, αδιάβροχων, αντιανεμικών και παρόμοιων ειδών (ΚΑΔ 47.71.71.22) και του λιανικού εμπορίου ομπρελών (ΚΑΔ 47.71.71.48)/ΚΑΔ 47.71 και
ι) λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο ειδών υποδηματοποιίας (ΚΑΔ 47.72.72.02)/ΚΑΔ 47.72.

ΚΤΕΟ

Για τις Υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών/ΚΑΔ 71.20.14.00 προβλέπεται ότι:
- Οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.
- Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
- Μέγιστος αριθμός ατόμων σε αναμονή: εννέα άτομα.

Δώρα μέσω κλικ - ClickAway

Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του «click away», θα εξελίσσεται με τα εξής βήματα:
1. Παραγγελία πελάτη μέσω του e-shop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά ή μέσω του συστηματος POS εκτός του καταστήματος.
2. Παραλαβή από το κατάστημα με ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα από την επιχείρηση ανά χείρας που να αποδεικνύει την παραγγελία και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του.
3. Επιτρεπτός αριθμός ατόμων στην αναμονή έξω από το κατάστημα μέχρι 9 άτομα και σε απόσταση δύο μέτρων καθένας.
4. Επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, θα δέχονται τις παραγγελίες τηλεφωνικά.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή μιας εμπορικής επιχείρησης στο σύστημα είναι η επιχείρηση να διαθέτει είσοδο- έξοδο σε δρόμο και έτσι εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα.
Image
ImageImage
Image
Image
 
Image
Image
 
Image

Image

ΕΟΔΥ: 693 κρούσματα και 85 θάνατοι την Κυριακή 13/12

Ακόμη  693 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε την Κυριακή 13/12 ο ΕΟΔΥ.
Πλέον, ο  συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 124.534, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες.
Τα 5.109 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 35.564 (28.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Image
Επιπλέον, 552 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών.
Οι 162 (29.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
To 77.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επίσης, 730 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.625 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 1.448 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Image
Image

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης