Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Χαστούκι» για την Ελλάδα έκθεση της ΕΕ για την κράτηση μεταναστών - προσφύγων

«Χαστούκι» για την Ελλάδα έκθεση της ΕΕ για την κράτηση μεταναστών - προσφύγων
Συμβούλιο της Ευρώπης: Απάνθρωπη, εξευτελιστική μεταχείριση μεταναστών στην Ελλάδα
Kαταγγελίες - κόλαφος της «Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας» κατά της Ελλάδας για την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, με καταδίκη των push backs.
Ειδικότερα σύμφωνα με έκθεση:
«Η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) διαπίστωσε ότι οι συνθήκες κράτησης στις οποίες κρατούνταν οι μετανάστες σε ορισμένες εγκαταστάσεις στην περιοχή του Έβρου και στο νησί της Σάμου θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση».
Με αυτή την φράση η CPT, κλιμάκιο της οποίας επισκέφθηκε την Ελλάδα το διάστημα 13-17 Μαρτίου 2020, συνοψίζει στην έκθεσή της τα όσα είδαν τα στελέχη της, ενώ προχωρά σε σοβαρές αποκαλύψεις αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Σε κελιά με ανεπαρκές φαγητό

Στο δελτίο Τύπου, που δημοσίευσε η CPT, υπογραμμίζεται πως υπάρχουν «δομικές ελλείψεις στην πολιτική κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα».
«Οι μετανάστες συνεχίζουν να κρατούνται σε κέντρα κράτησης που αποτελούνται από φραγμένα κελιά, που είναι γεμάτα με κρεβάτια, με κακό φωτισμό και εξαερισμό, ερεπωμένες τουαλέτες και διαλυμένα ή ανεπαρκή προϊόντα προσωπικής υγιεινής και υλικά καθαρισμού, ανεπαρκές φαγητό και χωρίς πρόσβαση σε υπαίθρια καθημερινή άσκηση» αναφέρει η Επιτροπή.
«Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω από τον υπερβολικό συνωστισμό σε πολλές από τις εγκαταστάσεις. Επιπλέον, δεν δόθηκαν στους μετανάστες σαφείς πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή τους» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Τα παιδιά

Αναφορικά με τα παιδιά «η CPT διαπίστωσε για άλλη μια φορά ότι οικογένειες με παιδιά, παιδιά ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους και άλλα ευάλωτα άτομα (με σωματικές ή ψυχικές ασθένειες ή έγκυες γυναίκες) κρατούνταν σε τέτοιες τρομακτικές συνθήκες χωρίς κατάλληλη υποστήριξη».
Προσθέτει δε πως «η CPT καλεί τις ελληνικές αρχές να τερματίσουν την κράτηση ασυνόδευτων παιδιών και παιδιών με τους γονείς τους σε αστυνομικά τμήματα.
Αντ' αυτού, θα πρέπει να μεταφέρονται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υποδοχής που ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες τους».

Παράνομες επαναπροωθήσεις, κακομεταχείριση και κλωτσιές

Στην έκθεση τονίζεται επιπλέον, ότι «η CPT έλαβε και πάλι συνεπείς και αξιόπιστους ισχυρισμούς για μετανάστες που υφίστανται pushbacks από τα σύνορα του ποταμού Έβρου προς την Τουρκία».
«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να ενεργήσουν για να αποτρέψουν τέτοιες επιστροφές» τονίζεται, ενώ η CPT εγείρει επίσης ανησυχίες για πράξεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που εμποδίζουν την πρόσβαση βαρκών, που μεταφέρουν μετανάστες, σε οποιοδήποτε ελληνικό νησί, ενώ αμφισβητεί το ρόλο και τη συμμετοχή του FRONTEX σε τέτοιες επιχειρήσεις.
Η CPT καλεί επίσης τις ελληνικές αρχές «να λάβουν σθεναρά μέτρα για την εξάλειψη της κακομεταχείρισης των κρατουμένων μεταναστών από την αστυνομία». 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης