Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΣΕΓΕ (Έρευνα): Επιδείνωση της θέσης της γυναίκας και πλήγμα στη γυναικεία απασχόληση επέφερε η πανδημία

ΣΕΓΕ (Έρευνα): Επιδείνωση της θέσης της γυναίκας και πλήγμα στη γυναικεία απασχόληση επέφερε η πανδημία
Η γυναικεία ανεργία αυξήθηκε σημαντικά όπως και ο αριθμός των γυναικών στην ομάδα του μη ενεργού εργασιακά πληθυσμού, ενώ οι γυναίκες βίωσαν πιο έντονα την κοινωνική και οικονομική απομόνωση, μερικά από τα συμπεράσματα του ΣΕΓΕ
Επιδεινώθηκε η θέση της γυναίκας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εντός και εκτός του επαγγελματικού και επιχειρηματικού στίβου, ενώ δυσοίωνο προοιωνίζεται το μέλλον της απασχόλησής της, στην μετά Covid-19 εποχή, καταδεικνύει έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας (ΣΕΓΕ).
Σύμφωνα με τον ΣΕΓΕ τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι η γυναικεία απασχόληση έχει δεχτεί πολλαπλά πλήγματα στην εποχή του κορωνοιού, ότι η ανεργία αυξήθηκε σημαντικά τόσο σε απόλυτα νούμερα, όσο και σε σχέση με τους άνδρες, ότι αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών στην ομάδα του μη ενεργού εργασιακά πληθυσμού, καθώς πολλές γυναίκες αναγκάστηκαν να ασχοληθούν με την οικογενειακή μέριμνα (λόγω του κλεισίματος σχολείων και ΚΑΠΗ) ενώ οι γυναίκες βίωσαν πιο έντονα την κοινωνική και οικονομική απομόνωση με τους δείκτες να προδιαγράφουν ότι είναι πιο πιθανό να χάσουν την δουλεία τους έναντι των ανδρών στην μετά Covid εποχή.
Η έρευνα που βασίστηκε και στην επεξεργασία στοιχείων που δημοσιοποίησαν η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, (ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat) καταλήγει ότι ότι την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, τον Μάιο η ανεργία διαμορφώθηκε στο 17% από 15,7% τον Απρίλιο, με τα ποσοστά στους άντρες να παρουσιάζουν οριακή αύξηση κατά 0,2% (από 13,1% σε 13,4%), ενώ στις γυναίκες σκαρφάλωσαν κατά τρείς ποσοστιαίες μονάδες σε 21,8%, από 18,8%.
Βάσει δε της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι αυξήθηκαν στην Ελλάδα τον Ιούνιο κατά 27.091 άτομα, ή +3,3% σε σχέση με τον Ιούνιο πέρυσι και κατά 58.146 άτομα συγκριτικά με τον Μάιο φέτος (+ 7,5%). "Στο επίκεντρο της ομάδας υψηλού κινδύνου ανεργίας είναι και πάλι οι γυναίκες, καθώς τον Ιούνιο φέτος διαμορφώθηκε στο 21,1%", επισημαίνει η πρόεδρος του ΣΕΓΕ, Λίνα Τσαλταμπάση.
Στο μεταξύ, τη στιγμή που η ανεργία αυξάνει, μειώνονται οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή αυτοί που αναζητούν εργασία, καθώς λόγω της πανδημίας, δήλωσαν ότι δεν είναι πλέον διαθέσιμοι να εργαστούν.
"Ανάμεσά τους πολλές γυναίκες που αναγκάζονται να απομακρυνθούν από την αγορά εργασίας λόγω των αυξημένων οικογενειακών υποχρεώσεων", επισημαίνει η πρόεδρος του ΣΕΓΕ και προσθέτει ότι "ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος, εάν προστεθούν και οι χιλιάδες γυναίκες επιχειρηματίες που βρίσκονται σε προσωρινή αναστολή, την οποία δεν αποτυπώνει κανένας δείκτης".
Ευρύ χαρακτηρίζει το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων και στον τομέα της μερικής απασχόλησης και βάσει στοιχείων της Eurostat, οι γυναίκες αναγκάζονται να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις οικογενειακές υποχρεώσεις.

Ένταση της ενδοοικογενειακής βίας - Δυσοίωνο το μέλλον
Στη διάρκεια του Lockdown, για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, εντάθηκε σημαντικά το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και συγκεκριμένα τον Μάρτιο καταγράφηκαν 325 τηλεφωνήματα για υποστήριξη και τον Απρίλιο έφθασαν τα 1.070 (+17%).
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΣΕΓΕ από το 2016, "το 82% των γυναικών πιστεύει ότι η οικονομική ανεξαρτησία είναι προαπαιτούμενη για να σπάσει ο κύκλος βίας".
Όσον αφορά στις προοπτικές απασχόλησης στη μετά Covid εποχή, ποσοστό 17% θεωρεί πως η πανδημία θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της εργασίας και "περισσότερο κινδυνεύουν οι γυναίκες", σε σύγκριση με ένα 4% που θεωρεί πως θα επηρεαστούν περισσότερο οι άνδρες, τονίζει η πρόεδρος του ΣΕΓΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης