Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Για δεύτερη φορά στις φλόγες η Μόρια - Μετανάστες αφού πυρπόλησαν ό,τι είχε απομείνει επιτέθηκαν με πέτρες σε άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

Για δεύτερη φορά στις φλόγες η Μόρια - Μετανάστες αφού πυρπόλησαν ό,τι είχε απομείνει επιτέθηκαν με πέτρες σε άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.
Σχεδόν ολική η καταστροφή στη δομή των μεταναστών 
Νέα πύρινη κόλαση και επεισόδια ξέσπασαν στη Μόρια, μετά τις καταστροφές που σημειώθηκαν στις 8 Σεπτεμβρίου, παρά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αλλά και την κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών.
Στις σκηνές του ΚΥΤ Μόριας, περίπου χίλιοι μετανάστες επιτέθηκαν με πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις.
Τα επεισόδια σημειώθηκαν στην Παναγιούδα, στην περιοχή Καρά-Τεπέ στο ύψος του Φυτωρίου.
Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.
Τα επεισόδια σημειώθηκαν στην Παναγιούδα, στην περιοχή Καρά-Τεπέ στο ύψος του Φυτωρίου.
Σημειώνεται πως οι μετανάστες παραμένουν στο σημείο με αναμμένες φωτιές.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, καίγονται σκηνές, ενώ οι διαμένοντες στο ΚΥΤ τρέχουν άρον άρον για να σώσουν τις ζωές τους από τις φλόγες.

Όπως έγινε γνωστό, νέα πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, με την ατμόσφαιρα, λόγω του σύννεφου καπνού που έχει απλωθεί παντού, να είναι αποπνικτική.
Το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι χαώδες.
Oι 12.500 άνθρωποι που διαβιούσαν στη Μόρια βρίσκονται πλέον στο δρόμο, ενώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεν υπάρχουν στοιχεία για οργανωμένο σχέδιο, σε ό,τι αφορά τη φωτιά στις 8 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, χίλιοι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας θα φιλοξενηθούν σε πλοίο της Blue Star Ferries που αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και σε δύο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού που θα μεταβούν στο νησί, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Μετανάστευσης και Εσωτερικών και του προέδρου του ΕΟΔΥ πριν από λίγο στη Λέσβο.
Οι υπόλοιποι από τους περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο που έμειναν χωρίς στέγη θα φιλοξενηθούν, όπως ανακοινώθηκε, σε σκηνές που στάλθηκαν από άλλα μέρη της χώρας και οι οποίες θα τοποθετηθούν σε χώρους του ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Λέσβο, ενώ προανήγγειλε τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η κυβέρνηση βλέπει ότι η πολιτική της απέναντι στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος παραμένει εξαιρετικά ελλειμματική και προβληματική, καθώς όχι μόνο λύσεις δεν έχει δώσει απέναντι στο τεράστιο αυτό θέμα, αλλά πλέον καλείται να αποφασίσει τι θα γίνει με την τύχη αυτών των χιλιάδων ανθρώπων.
Την αγωνία στην τοπική κοινωνία επιτείνει - μεταξύ άλλων - και το ότι ανάμεσα στους 12.500 μετανάστες, υπάρχουν και 35 θετικοί στον κορωνοϊό, οι οποίοι υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ πιθανό να διασπείρουν τον ιό όχι μόνο στους υπόλοιπους μετανάστες αλλά και σε όλο το νησί.
Υπό αυτά τα δεδομένα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη νωρίτερα σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη προκειμένου να εκτιμηθούν οι τελευταίες εξελίξεις και να ληφθούν οι αποφάσεις για το πώς θα γίνει η διαχείριση αυτής της κρίσης ενώ με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά η Λέσβος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 4 μήνες.
Image
Image
Image
Image

Ανακοινώσεις Μηταράκη, Θεοδωρικάκου, Αρκουμανέα για Μόρια: Περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο θα φιλοξενηθούν σε σκηνές

Χίλιοι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας θα φιλοξενηθούν σε πλοίο της Blue Star Ferries που αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και σε δύο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού που θα μεταβούν στο νησί, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Μετανάστευσης και Εσωτερικών και του προέδρου του ΕΟΔΥ πριν από λίγο στη Λέσβο.
Οι υπόλοιποι από τους περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο που έμειναν χωρίς στέγη θα φιλοξενηθούν, όπως ανακοινώθηκε, σε σκηνές που στάλθηκαν από άλλα μέρη της χώρας και οι οποίες θα τοποθετηθούν σε χώρους του ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.
«Η Μόρια δεν μπορεί να συνεχίσει όπως τη ζήσαμε τα τελευταία χρόνια.
Χρειάζεται κλειστή, ελεγχόμενη δομή.
Μια δομή ασφαλή που θα προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες και μικρότερη από την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα» υποστήριξε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης.
Ακόμη πως τα οκτώ από τα 35 κρούσματα εντοπίστηκαν και οδηγήθηκαν στο δεύτερο χώρο απομόνωσης.
«Έχουν καταστραφεί οι χώροι διοίκησης, άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις και ένα μέρος μόνο από τον χώρο φιλοξενίας», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή αγνοούμενους.
Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε πως «φαινόμενα παραβατικότητας δεν θα μείνουν ατιμώρητα».
Υποστήριξε ακόμη πως η πυρκαγιά ξεκίνησε – τουλάχιστον από τα μέχρι στιγμής στοιχεία- από διαμένοντες στον καταυλισμό.
«Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας» τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σημείωσε πως οι κάτοικοι της Λέσβου θα αποζημιωθούν και θα προστατευτούν, οι φιλοξενούμενοι θα στεγαστούν σε κατάλληλες σκηνές και οι θετικοί στον κορωνοϊό θα έχουν περίθαλψη.
Image
Χρυσοχοΐδης (Υπ. Προστασίας): Προέχει η ασφάλεια των κατοίκων της Λέσβου - Δεν υπάρχουν στοιχεία για οργανωμένο σχέδιο

«Όλες οι υπηρεσίες είναι επί ποδός. Ασφαλώς χτυπάει καμπανάκι για όλα τα ΚΥΤ της χώρας, αυτό επεσήμανε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στον μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha αναφερόμενος στο χθεσινό περιστατικό με την καταστροφική φωτιά στη Μόρια της Λέσβου.
Ο κ. Χρυσοχοίδης είπε ότι για τη χθεσινή φωτιά δεν υπάρχουν στοιχεία για οργανωμένο σχέδιο ωστόσο τόνισε ότι όλα θα διερευνηθούν.
«Δεν θέλω να μπω σε θεωρίες συνωμοσίας.
Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι δεν χάθηκαν ζωές» σημείωσε μεταξύ άλλων και τόνισε με έμφαση ότι αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των κατοίκων της Λέσβου αλλά και των μεταναστών.
Σε ότι αφορά τους αρνητές της μάσκας και την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στα σχολεία από τη Δευτέρα είπε ότι είναι προφανές ότι η Αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά στην εκπαιδευτική διαδικασία.
«Υπάρχουν νόμοι και κανόνες.
Αν κάποιος έχει άλλη άποψη μπορεί να τη λέει δημόσια.
Αν επιχειρήσει να την επιβάλλει αυτό είναι παράνομο.
Αν κάποιοι επιχειρήσουν να δημιουργήσουν εμπόδια στη λειτουργία του σχολείου τότε οι διευθυντές θα πράξουν τα δέοντα. Μόνο αν κληθεί η Αστυνομία και με εντολή εισαγγελέα θα κινηθεί προς τα σχολεία.
«Ελπίζω να κρατήσουν τις δοξασίες για τον εαυτό τους» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Τέλος, χαρακτήρισε ηρωική την προσπάθεια των πυροσβεστών στην Ανάβυσσο.
«Δεν είχαμε θύματα και είχαμε μικρές υλικές ζημιές» σημείωσε.

Μητσοτάκης: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος - Προτεραιότητα η υγεία και η ασφάλεια όλων

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Λέσβος, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια, που σημαίνει πως όλοι οι εθνικοί πόροι και όλες οι εθνικές δυνάμεις θα το συνδράμουν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι η υγεία και η ασφάλεια όλων αποτελεί προτεραιότητα.
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, απομακρύνονται σήμερα όλα τα ασυνόδευτα παιδιά.
Οι φιλοξενούμε θα διαμείνουν σε σκηνές, ενώ οι κάτοικοι της Λέσβου θα αποζημιωθούν για τις ζημιές.
Όσον αφορά τα μέτρα για την πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία, ενώ τόνισε ότι δεν θα επιτραπεί να ταξιδέψει κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης.
Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό το πρόβλημα, η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγαλύτερο φορτίο, υπογράμμισε.
«Εκφράζω τη λύπη μου για τα χθεσινά γεγονότα στη Μόρια. Αναγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες.
Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους.
Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές.
Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας» τόνισε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός επίσης ανέφερε ότι ενημέρωσε σχετικά και τις ευρωπαϊκές αρχές σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων είναι εξάλλου πρωτίστως ευρωπαϊκό».
«Η Ελλάδα έχει, ήδη, σηκώσει πολύ βαρύτερο φορτίο από εκείνο που της αναλογεί.
Αύριο θα επισκεφθεί την Λέσβο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με τον οποίο θα έχω συνάντηση την Παρασκευή» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επιπλέον υπογράμμισε ότι «ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε αμέσως: Οι φιλοξενούμενοι θα στεγαστούν σε κατάλληλες σκηνές.
Οι θετικοί στον ιό θα έχουν περίθαλψη. Και οι κάτοικοι της Λέσβου θα αποζημιωθούν και θα προστατευτούν».
«Ήδη, κυβερνητικό κλιμάκιο είναι επί τόπου. Στις έξι το απόγευμα θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις.
Κανείς άλλος μετανάστης ή πρόσφυγας, όμως, δεν θα επιτραπεί να ταξιδέψει. Και θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην κυκλοφορία και στις τοπικές δραστηριότητες» προσθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας ότι είναι κάτι έκτακτο, αλλά απολύτως απαραίτητο. «Και είμαι σίγουρος ότι οι νησιώτες μας θα το καταλάβουν και θα συμπαραταχθούν» τονίζει.
Επίσης υπενθύμισε ότι από τη Μόρια έχουν μεταφερθεί από τις αρχές του έτους παραπάνω από 13.000 άνθρωποι, υπογραμμίζοντας ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν στο μεταξύ το κράτος δεν είχε εμποδίσει και νέες μεταναστευτικές ροές.
«Προφανώς, οι έλεγχοι στα θαλάσσια σύνορά μας, που είναι και ευρωπαϊκά, θα συνεχιστούν. Με την αποτελεσματικότητα που έως τώρα περιόρισε δραστικά τις παράνομες εισόδους.
Πιστεύω πως μια άσχημη εμπειρία μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε ευκαιρία για μια καλύτερη πραγματικότητα. Και αυτό θα γίνει στη Λέσβο.
Μόλις αξιολογηθεί η ζημιά στη Μόρια, και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Προτεραιότητά μας παραμένει η υγεία και η ασφάλεια όλων. Κατοίκων και μεταναστών» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι η Ελλάδα με τη συμπαράσταση της Ευρώπης, ξέρει και μπορεί να υπερασπίζεται την ασφάλεια και την ειρηνική ζωή στην επικράτειά της.
Την εθνική της αξιοπρέπεια, μαζί όμως με τον ανθρωπισμό της προς κάθε αδύναμο.
Image
Το Βερολίνο δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει άμεσα τη Λέσβο

Αναμένει από την Αθήνα συγκεκριμένο αίτημα βοήθειας. Εμπιστοσύνη στους χειρισμούς των ελληνικών αρχών. Η φωτιά στα Μόρια δεν αλλάζει σε τίποτα τη γερμανική στάση αναφορικά με την υποδοχή προσφύγων.
Η φωτιά στη Μόρια απασχόλησε την Τετάρτη την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο. Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε:
"Χαιρόμαστε που προφανώς κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά από τη φωτιά."
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις για εμπρησμό, τότε θα επρόκειτο για μια "ανεύθυνη απειλή ανθρωπίνων ζωών."
"Έχουμε την εμπιστοσύνη ότι οι ελληνικές αρχές θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα, προπαντός σε ό,τι αφορά την άμεση φροντίδα των παθόντων" δήλωσε η κ. Φιτς για να επισημάνει ότι Γερμανία έχει ήδη προτείνει τη βοήθειά της.
Επικοινωνία με Μηταράκη και Κουμουτσάκο
Από χθες το βράδυ η γερμανική κυβέρνηση και αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και ελληνικές υπηρεσίες.
Το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών Seehofer επικοινώνησε με τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, ενώ τη νύχτα ο γερμανός πρέσβης στην Αθήνα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης Γιώργο Κουμουτσάκο.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Μηταράκης διαβεβαίωσε ότι "η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο." Από την πλευρά του ο Seehofer πρόσφερε τη βοήθεια της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δηλώσει τι ακριβώς χρειάζεται. Η Γερμανία θα ανταποκριθεί "γρήγορα", διαβεβαίωσε.
Μια πρώτη συζήτηση επ’ αυτού θα γίνει την Πέμπτη.
Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατούσε στη Μόρια μέχρι την Τετάρτη ο ίδιος εκπρόσωπος παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης ότι οι συνθήκες εκεί "δεν είναι μακροπρόθεσμα αποδεκτές."
Παραμένει το όχι στην υποδοχή προσφύγων
Τα επεισόδια στη Μόρια δεν αλλάζουν όμως σε τίποτα την επί της αρχής στάση της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα.
"Είναι ξεκάθαρο ότι θα παράσχουμε βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση εκεί που είναι αναγκαίο, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο να θέσουμε υπό αμφισβήτηση το ισχύον νομικό μας καθεστώς", επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.
Εκ νέου κατέστησε σαφές ότι ο υπουργός Εσωτερικών Seehofer δεν πρόκειται να επιτρέψει να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα περίπου 140 πόλεις και κρατίδια στη Γερμανία που έχουν εκφράσει αυτή την επιθυμία.
Με άλλα λόγια, η Γερμανία δεν σκοπεύει να δεχθεί πρόσφυγες από την Ελλάδα, αν προηγουμένως τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το προσφυγικό.
Στήριξη παρείχε στον Χορστ Ζεεχόφερ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.
Το ζητούμενο, τόνισε, είναι "μια αλληλέγγυα ευρωπαϊκή λύση."
Μέχρι στιγμής τα βάρη στην ΕΕ κατανέμονται δυσανάλογα. Θα πρέπει να στηριχτούν οι χώρες που πλήττονται περισσότερο.
Πέραν αυτού, θα πρέπει να αλλάξει το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, δήλωσε, για να ανακοινώσει ότι το επόμενο διάστημα η Κομισιόν θα καταθέσει σχετική πρόταση.

Γαλλία για Μόρια: Έτοιμη «να συμμετάσχει στην αλληλεγγύη»

Η Γαλλία δήλωσε έτοιμη «να συμμετάσχει στην αλληλεγγύη» μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο, με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι χιλιάδες πρόσφυγες.
«Η Γαλλία ουδέποτε απέφυγε τις ευθύνες της» και «όπως πάντα, είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην αλληλεγγύη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Gabriel Atal.
Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ανθρωπιστική τραγωδία» την κατάσταση στη Λέσβο.
Προσέθεσε ότι ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον μίλησε με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργο Κουμουτσάκο και του ζήτησε «να εκφράσει με σαφήνεια τις ανάγκες που παρουσιάζονται σήμερα από τις ελληνικές αρχές».
«Οι σκέψεις μας είναι με τους πληγέντες από την πυρκαγιά στη Μόρια και τους κατοίκους της Λέσβου. Από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, η Γαλλία είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια, όπως είπαμε και στην ελληνική κυβέρνηση» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Κleman Bon.

Sassoli (πρ. Ευρωκοινοβουλίου) προς ΕΕ: Ώρα για ισχυρότερη αλληλεγγύη στη διαχείριση ασύλου και μετανάστευσης

"Είναι ώρα για ισχυρότερη αλληλεγγύη στην ΕΕ στη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης", διαμηνύει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. David Sassoli, με αφορμή την καταστροφή στη Μόρια της Λέσβου.
"Ενημερώθηκα από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά ότι θα μεταβεί στη Μόρια αύριο για να εκτιμήσει την κατάσταση και την αναγκαία στήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Εξέφρασα τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Είναι ώρα για ισχυρότερη αλληλεγγύη της ΕΕ στη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κουμουτσάκος: Καμία απώλεια ζωής από την φωτιά στο κέντρο μεταναστών στη Μόρια

Τη θέση ότι δεν έχει καταγραφεί καμία απώλεια ζωής από την φωτιά που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες στη δομή υποδοχής μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου διατύπωσε ο αναπληρωτής υπ.Μετανάστευσης, Γ. Κουμουτσάκος.
Ο κ.Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκε άμεσα ο κρατικός μηχανισμός ενώ υποστήριξε ότι τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα είναι όλα καλά στην υγεία τους και είναι ήδη ασφαλή σε ξενοδοχεία και άλλες ασφαλείς περιοχές.
Όπως είπε ο κ.Κουμουτσάκος, άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η προστασία των ευάλωτων που διέμεναν στη Μόρια ενώ επεσήμανε ότι οι άστεγοι πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφερθούν άμεσα σε σκηνές..
Image
Τι αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη - Παρών και ο διοικητής της ΕΥΠ

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 9/9 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια προσπάθεια να αποτιμηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μυτιλήνη μετά την πυρκαγιά στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μόρια που είχε ως αποτέλεσμα να καεί ολοσχερώς η δομή και να βρεθούν στο δρόμο 12.500 μετανάστες.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέοντας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.
Πέρα από την ανάλυση του τι συνέβη τις προηγούμενες ώρες, η κυβέρνηση εξετάζει τα επόμενα βήματα της για τη διαχείριση της έκτακτης αυτής κατάστασης και υπό το πρίσμα τόσο της επιδημίας του κορωνοϊού όσο και των συνεχιζόμενων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, μια και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο της προβοκάτσιας.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας είπε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας μεταβαίνουν στη Λέσβο, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στη Μόρια, αναφέροντας ότι στις 18:00 το απόγευμα θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.
Νωρίτερα, στις 13:00 μετά το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γ. Κουμουτσάκος θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους συντάκτες και τους ανταποκριτές ξένου Τύπου για τις τελευταίες εξελίξεις.
Σημειώνεται πως στη Λέσβο μετέβη και ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης.

Πέτσας: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθεί η Λέσβος

Τη θέση ότι η Λέσβος θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ύστερα από την φωτιά και την καταστροφή του κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας γνωστοποιώντας ότι θα απαγορευτεί η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού στον πληθυσμό
«Δόθηκε πραγματική μάχη όλη νύχτα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ.Πέτσας είπε ότι οι φωτιές μπήκαν από τους ίδιους τους μετανάστες με αφορμή τον εντοπισμό 35 ατόμων, θετικών στον κορωνοϊό, στους οποίους ανακοινώθηκε ότι πρέπει να τεθούν σε καραντίνα, να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο σημείο και να ιχνηλατηθούν οι επαφές τους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο η φωτιά να είναι υποκινούμενη από εξωγενείς παράγοντες και γι' αυτό όπως σημείωσε θα διερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα.

Έως αύριο 10/9 η μεταφορά των 400 ασυνόδευτων από τη Μόρια στην ηπειρωτική Ελλάδα

«Το αργότερο μέχρι αύριο» θα γίνει η μεταφορά των 400 ασυνόδευτων ανήλικων που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας στην ηπειρωτική Ελλάδα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Τη μεταφορά προανήγγειλε σήμερα το πρωί με ανάρτησή της στο Twitter η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ylva Johansson, η οποία ανέφερε ότι η Κομισιόν θα χρηματοδοτήσει την άμεση μεταφορά και διαμονή τους στην ενδοχώρα.
Τον συντονισμό της μεταφοράς και στέγασής τους έχει αναλάβει η Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
 Με τη μεταφορά των 400 μηδενίζεται ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονταν στη Μόρια.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε χτες το υπουργείο Μετανάστευσης, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των παιδιών που βρίσκονταν στο ΚΥΤ τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που διέμεναν εκτός ΚΥΤ στη Μόρια είχε ήδη μηδενιστεί.
Συνολικά, ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών μειώθηκε κατά 54% από τον Φεβρουάριο ως τον Αύγουστο 2020.

Σχοινάς σε Μητσοτάκη για Μόρια: Η Κομισιόν είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, τόνισε ο
αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε  με τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη φωτιά στη Μόρια.
«Μόλις επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη φωτιά στη Μόρια.
Τον διαβεβαίωσα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες.
Η Επίτροπος Ylva Johansson είναι σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς» αναφέρει ο κ. Σχοινάς σε ανάρτησή του στο twitter.

Johansson (Eπίτροπος ΕΕ):  Χρηματοδότηση για άμεση μεταφορά και διαμονή των 400 ασυνόδευτων παιδιών στην ενδοχώρα
 
Η ασφάλεια και η στέγη των ανθρώπων της Μόριας αποτελεί προτεραιότητα, σημειώνει η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson σε ανάρτησή της στο twitter.
«Οι σκέψεις μου και η συμπόνια μου είναι στους ανθρώπους της Λέσβου και ειδικά στους μετανάστες και το προσωπικό που εργάζεται στη Μόρια.
Είμαι σε επαφή με τον Έλληνα υπουργό και τις τοπικές Αρχές για τη φωτιά.
Συμφώνησα ήδη για τη χρηματοδότηση σχετικά με την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που έχουν απομείνει.
Η ασφάλεια και η στέγη όλων των ανθρώπων στη Μόρια είναι προτεραιότητα» επισημαίνει η αρμόδια Επίτροπος της Ε.Ε.

Maas (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Οι χώρες της ΕΕ να υποδεχθούν μετανάστες μετά την καταστροφή στη Μόρια

Έκκληση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποδεχθούν μετανάστες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια της Λέσβου απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas.
«Οφείλουμε το συντομότερο να προσδιορίσουμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα» και στη βοήθεια αυτή «περιλαμβάνεται μια κατανομή ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που είναι έτοιμες να υποδεχθούν (μετανάστες)», έγραψε στο Twitter ο Maas, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο.

Michel: Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουν υποστήριξη στις ελληνικές Αρχές

«Οι σκέψεις μου είναι με αυτούς που βρέθηκαν σε κίνδυνο στη Μόρια» επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, αναφερόμενος στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια.
«Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές και έτοιμοι να παρέχουμε υποστήριξη» συμπλήρωσε.
Image
Αργά τη νύχτα της Τρίτης ξέσπασε φωτιά στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια.
Η πυρκαγιά κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά το κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια, ενώ οι 12.500 άνθρωποι που διαβιούσαν σε αυτό, βρίσκονται πλέον στο δρόμο ενώ είναι άγνωστο το που θα φιλοξενηθούν.

Σχεδόν ολική η καταστροφή

Σε δηλώσεις του ο κ.Λογοθέτης, υποστήριξε ότι η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας «είναι μάλλον ολική».
«Με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης μεταβαίνω στο νησί.
Πάμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση.
Πρέπει να δούμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς τι λύσεις μπορούμε να δώσουμε για την προσωρινή και μακροχρόνια φιλοξενία των διαμενόντων εκεί.
Για όλους είναι πρώτη προτεραιότητα» τόνισε ο κ.Λογοθέτης.
Το φως της ημέρας δείχνει το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού, καθώς το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά.
Επιπλέον, έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται. Π
ληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της.
Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.
Image
Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ μεταβαίνουν από την Αθήνα στη Λέσβο

Στη Λέσβο αποστέλλονται τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα προκειμένου να συνδράμουν τις τοπικές αστυνομικές αρχές κατόπιν της μεγάλης φωτιάς και της σχεδόν ολοκληρωτικής καταστροφής του κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια που οδήγησε στους δρόμους τους 12.500 μετανάστες.
Όπως έγινε γνωστό, οι τρεις διμοιρίες ΜΑΤ έχουν ήδη αναχωρήσει από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος 130 και αναμένεται να φτάσουν στο νησί στις 09:00 το πρωί..
Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο όλοι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.

Το χρονικό της καταστροφής την 8η Σεπτεμβρίου


Η φωτιά ξέσπασε γύρω στα μεσάνυχτα, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των 35 κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση.
Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό.
Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήρε διαστάσεις.
Σημειώνεται ότι, όπως καταγγέλλεται, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δήχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους.
Αυτή τη στιγμή, στον καταυλισμό επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων, προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια τον χώρο.
Image
Image
Πλέον το ερώτημα είναι το που θα διαμείνουν οι 12.500 μετανάστες, με τις τοπικές αρχές να απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να μεταφερθούν στην πόλη της Μυτιλήνης λόγω και των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού.

ΣΥΡΙΖΑ: Η τραγωδία στη Μόρια αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη – Μηταράκη

Επίθεση στην κυβέρνηση για τα όσα εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ώρες στο κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια Λέσβου εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταλογίζει εγκληματικές ευθύνες στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και στον υπ.Μετανάστευσης, Ν. Μηταράκη.
«Η σημερινή τραγωδία στη δομή της Μόριας αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη-Μηταράκη.
Η ΝΔ προεκλογικά έταζε ότι θα κλείσει τη δομή της Μόριας.
Το μόνο που κατάφερε είναι να παραλάβει μια δομή με 5.600 ανθρώπους και να ξεπεράσει τις 20.000 πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα αποσυμφόρησης.
Ο κ. Μητσοτάκης χωρίς να πιέζει για μία συνολική Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, καθιστά την Ελλάδα μια αποθήκη ψυχών.
Η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και με τις επιλογές της οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα στη Μόρια.
Στη διάρκεια της πανδημίας άφησε τις δομές στην τύχη τους, δεν φρόντισε για την αποσυμφόρησή τους, αδιαφόρησε για τη στελέχωσή τους.
Δημιούργησε μια δομή χωρίς καμία δυνατότητα πρόνοιας αλλά και ελέγχου.
Μετά τη βραδινή τραγωδία, σήμερα 13.000 άνθρωποι βρίσκονται χωρίς υποδομές και χωρίς υγειονομική κάλυψη.
Η ΝΔ καταδικάζει την τοπική κοινωνία, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην αθλιότητα.
Για μια ακόμα φορά το μόνο που καταφέρνει είναι να βρίσκεται η χώρα μας στην πρώτη θέση των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, πάντα για τους λάθος λόγους.
Απαιτούμε τώρα έκτακτα μέτρα στήριξης του νησιού, κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών, και άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.
Να πούμε ένα δυνατό όχι στη μετατροπή των νησιών σε φυλακές.
Να διεκδικήσει η χώρα μας άμεσες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και συντονισμού» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κίνημα Αλλαγής: Η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο της Μόριας, να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι

Tην παραίτηση των υπευθύνων για την καταστροφή στη Μόρια, ζητά το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει το κόμμα στη σχετική ανακοίνωση, «η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο των "δομών".  
Αδιαφόρησε για την αποσυμφόρηση.  Διατήρησε τις συνθήκες "ζούγκλας".
Έκρυψε το διογκούμενο πρόβλημα πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του αρμόδιου Υπουργείου».
Το ΚΙΝΑΛ τονίζει πως «εφόσον πρόκειται για εμπρησμό, όπως όλα δείχνουν, το λόγο έχει η  δικαιοσύνη.
Όμως, οι πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα των υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη  είναι τεράστιες.   
Αν υπήρξαν υποκινούμενοι προβοκάτορες,  όπως υπαινίσσονται, ποιοι τους άφησαν να δράσουν ανεξέλεγκτα; Αυτοί.  
Πρέπει να παραιτηθούν».  
«Η επόμενη μέρα θα είναι ακόμα πιο δύσκολη.
Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής μαζί με σχέδιο εκτόνωσης της κρίσης.  Να καταπολεμηθούν οι εστίες ανομίας, να σταματήσουν να υποφέρουν τοπικές κοινωνίες και αιτούντες άσυλο.
Απαιτείται επιχειρησιακός σχεδιασμός για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και την πρόληψη μεταφοράς του προβλήματος στην ενδοχώρα.
Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να σηκώνει όλο το βάρος της υποδοχής των αιτούντων άσυλο στη νοτιοανατολική Ευρώπη.  Εδώ και τώρα πρέπει να ξεκινήσει μαζικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης, αναλογικά σε όλα τα κράτη μέλη.  
Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

ΜεΡΑ25: Αναπόφευκτη η τραγωδία στη Μόρια – Είναι ντροπή για την ΕΕ

Τη θέση ότι ήταν αναπόφευκτη η τραγωδία στη Μόρια διατυπώνει το ΜεΡΑ25, το οποίο υποστηρίζει πως το εν λόγω κέντρο ήταν ντροπή για την Ευρώπη.
«Ήταν αναπόφευκτο να συμβεί η τραγωδία στη Μόρια.
Ο εγκλεισμός 12.000 ανθρώπων σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης χωρητικότητας 1.200, θα οδηγούσε νομοτελειακά σε τραγωδία.
Πόσο μάλιστα εν μέσω πανδημίας.
Κλειδωμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες σε στρατόπεδο όπου είναι αδύνατη ακόμα και η πιο στοιχειώδης «κοινωνική απόσταση», η είδηση ότι υπήρξαν δεκάδες κρούσματα έφερε την εξέγερση.
Αν ήμασταν εμείς και τα παιδιά μας κλειδωμένοι σε ένα τέτοιο στρατόπεδο, ο ένας πάνω στον άλλον, δεν θα ψάχναμε να βρούμε, απελπισμένα, τρόπο να βγούμε;
Κάποιοι από τους πρόσφυγες θεώρησαν ότι ο μόνος τρόπος που μπορούσαν να ανοίξουν τις πόρτες του στρατοπέδου συγκέντρωσής τους ήταν να βάλουν φωτιά.
Η Μόρια είναι μια ντροπή για την Ε.Ε.
Είναι μια διαρκής καταδίκη των ελληνικών κυβερνήσεων που τη χτίσανε και την μετατρέψανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Και είναι μια καταδίκη της Angela Merkel και των μισανθρωπικών συμφωνιών της με τον Erdogan που εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες» υποστηρίζει το ΜεΡΑ25, το οποίο τονίζει την ανάγκη «αντί για ξενοφοβικές αντιδράσεις», «να πιέσουμε τις κυβερνήσεις μας να αλλάξουν ρότα».
«Τουλάχιστον η φωτιά αυτή μας έδωσε την ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τι κάνουμε, να αλλάξουμε πολιτική» αναφέρει το ΜεΡΑ25, το οποίο  ζητά να καθιερωθεί ξανά η ελευθερία μετακίνησης των προσφύγων από τα νησιά στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

ΚΚΕ: Να αρχίσει τώρα ο απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο – Να κλείσει η Μόρια

Να αρχίσει τώρα ο απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο ζητά το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας πως πρέπει να κλείσει η Μόρια και να μην ανοίξει κανένα άλλο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών.
«Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για την τραγική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο για τους χιλιάδες πρόσφυγες και τους κατοίκους, μετά την καταστροφική φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας και οφείλει να δώσει τώρα ουσιαστική λύση, διασφαλίζοντας την υγεία και τα δικαιώματα των κατοίκων, των προσφύγων και μεταναστών.
Η κυβέρνηση ενώ γνώριζε, καιρό τώρα, ότι η κατάσταση στο ΚΥΤ της Μόριας ήταν εκρηκτική λόγω του μεγάλου αριθμού των εγκλωβισμένων σε άθλιες συνθήκες, ενώ γνώριζε τους μεγάλους κίνδυνους που θα δημιουργούσε η μετάδοση της πανδημίας στο ΚΥΤ λόγω και του μεγάλου συγχρωτισμού, κώφευε απέναντι στην απαίτηση να κλείσει το ΚΥΤ με απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας έως ότου αυτή ολοκληρωθεί.
Ακόμα έχει μεγάλες ευθύνες γιατί, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματιών στον τουρισμό και μεταφορές, παραβίασε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στο να εξαπλωθεί η πανδημία αρχικά σε κατοίκους της Λέσβου και τελευταία και στο ΚΥΤ της Μόριας.
Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί με την πολιτική της και με πάγιο στόχο να δημιουργήσει κλειστό Hot spot (είτε με την επέκταση της Μόριας ή σε άλλο μέρος του νησιού), επέτρεψε να δημιουργηθούν καταστάσεις ανθρωπιστικών – υγειονομικών κινδύνων κι έστρωσε το έδαφος για γεγονότα που ευνοούν την περαιτέρω εφαρμογή των αντιδραστικών σχεδιασμών της ΕΕ, για μετατροπή των νησιών του Αιγαίου σε μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών με τη δημιουργία και των κλειστών ΚΥΤ.
Το ΚΚΕ απαιτεί να ξεκινήσει τώρα ο απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο.
Να κλείσει η Μόρια και να μην ανοίξει κανένα άλλο ΚΥΤ κλειστό ή ανοικτό.
Η κυβέρνηση οφείλει να ναυλώσει σήμερα πλοία και να οργανώσει την μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα προς την ηπειρωτική χώρα, εξασφαλίζοντας χώρους με ανθρώπινες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για την προσωρινή φιλοξενία τους, έως ότου να τους δοθούν τα κατάλληλα έγραφα για να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους.
Οφείλει να διενεργήσει σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες διαγνωστικά τεστ ώστε οι φορείς κορονοϊού να τεθούν στην απαραίτητη καραντίνα σε χώρους ξενοδοχείων πριν αναχωρήσουν από το νησί.
Ειδική φροντίδα και προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην οργανωμένη μετακίνηση των οικογενειών με παιδιά καθώς και των εκατοντάδων ασυνόδευτων ανηλίκων. Δεν δικαιολογείται καμιά καθυστέρηση.
Σε συνθήκες πανδημίας, αλλά και κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο από την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, την οποία πριμοδοτούν ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου αποδεικνύεται ακόμα πιο επικίνδυνο το να λειτουργούν στα νησιά του Αιγαίου κλειστά ή ανοικτά στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών.
Η κυβέρνηση αναλαμβάνει νέες τεράστιες ευθύνες στο βαθμό που θα αξιοποιήσει αυτήν την εκρηκτική κατάσταση για να προχωρήσει τον σχεδιασμό για δημιουργία στρατοπέδων εγκλωβισμού μεταναστών στη Λέσβο στα άλλα νησιά. Ο λαός της Λέσβου έχει τη γνώση και τη δύναμη και μπορεί να τον αποτρέψει» αναφέρει το ΚΚΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης