Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με άρση περιορισμών, αγωνία για τυχόν πισωγύρισμα - Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες - Στους 146 οι νεκροί

tags :
Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με άρση περιορισμών, αγωνία για τυχόν πισωγύρισμα - Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες - Στους 146 οι νεκροί
Τέλος οι περιορισμοί στις μετακινήσεις - Ποιες επιχειρήσεις άνοιξαν, ποια μέτρα ισχύουν
(upd6) Το πρώτο κρίσιμο βήμα ως προς την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα έκανε από χθες (4/5) η χώρα με το βλέμμα της κυβέρνησης και των επιστημόνων να είναι στραμμένο στο εάν και στο πώς αυτή η «χαλάρωση» θα επηρεάσει την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού.
Η χθεσινή ημέρα σηματοδότησε την επιστροφή περίπου του 10% των επαγγελματιών - εργαζομένων και των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα 11/5 αναμένεται να προστεθεί και ένα ακόμα 35% της εμπορικής δραστηριότητας.
Αν και κυβέρνηση και επιστήμονες θα παρακολουθούν καθημερινά την πορεία της επιδημίας, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το επόμενο 10ήμερο θα είναι και αυτό που δείξει το πώς εξελίσσεται ο κορωνοϊός στην Ελλάδα και είναι αυτές οι 10 ημέρες που θα κρίνουν το εάν θα «ανοίξουν» και άλλα τμήματα της οικονομίας, όπως έχει προγραμματιστεί – χωρίς να αποκλείεται αν τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα θετικά, να επιταχυνθεί το άνοιγμα και άλλων – ή εάν θα αυξηθούν κρούσματα και θύματα με αποτέλεσμα να πρέπει να ληφθούν εκ νέου περιοριστικά μέτρα.
Σε αυτή τη νέα ημέρα, η οποία σηματοδοτεί μια εξαιρετικά δύσκολη όσο και κρίσιμη περίοδο, οι πολίτες καλούνται είτε με την επιστροφή τους στην εργασία τους είτε με την κάθε είδους δραστηριότητα τους, να εξακολουθήσουν να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας είτε με την τήρηση των αποστάσεων είτε με την προσωπική υγιεινή ενώ από σήμερα 4/5 τίθενται σε ισχύ και μια σειρά από νέα μέτρα όσον αφορά τις συναλλαγές με τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν.
Όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας, οι νεκροί ανέρχονται σε 146 καθώς μια 88χρονη γυναίκα με υποκείμενα νοσήματα και ένας 50χρονος Ρομά στη Λάρισα άφησαν σήμερα 4/5 την τελευταία τους πνοή.

Τι ισχύει από χθες 4/5


Από χθες Δευτέρα 4/5 δεν υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός των νομών.
Συνεπώς καταργείται η αποστολή sms ή χειρόγραφη δήλωση, αφού η μετακίνηση των πολιτών εντός του νομού της μόνιμης κατοικίας του είναι ελεύθερη.
Παράλληλα, ανοίγουν τα πρώτα καταστήματα (βιβλιοπωλεία,  καταστήματα με γραφική ύλη, καταστήματα υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού, ανθέων, τα ΚΤΕΟ, τα κομμωτήρια και τα κουρεία,  τα κέντρα αισθητικής, τα καταστήματα για γυάλισμα υποδημάτων, όπως επίσης και  τα καταστήματα των οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας).
Επιπλέον, από τις 4/5 ξεκινούν  τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία, επιτρέπεται η ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους και σε μη οργανωμένες παραλίες,  ενώ ανοίγουν και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία με περιορισμό στις συναθροίσεις (έως 10 άτομα).

Που είναι υποχρεωτική η μάσκα

Παράλληλα, γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα, ενώ για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Κανόνες ασφαλείας

Οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν, θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα και τους κανόνες λειτουργίας, δηλαδή, την αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ως προς τους παρευρισκόμενους στους χώρους, την απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, την τήρηση καταλόγου που αφορά στα ραντεβού των πελατών - όπου απαιτείται - και τα ατομικά μέσα προστασίας, δηλαδή τη μάσκα και την υγιεινή των χεριών.
Για τη χρήση της μάσκας, παρότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους, η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας συστήνει να γίνεται χρήση της μάσκας σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις.

Κυρώσεις
 
Για τις παραβάσεις των κανόνων προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις και οι καταναλωτές μπορούν μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1520 να καταγγέλλουν τη μη τήρηση των μέτρων, αισχροκέρδεια και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Σημειώνεται πως τα πρόστιμα, για όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, αρχίζουν από 150 ευρώ και φτάνουν μέχρι τις 5.000 ευρώ, ενώ στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, από 1.000 έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες, σύμφωνα με την ΠΝΠ που εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο.
 
Ωράριο και αποστάσεις ασφαλείας
 
Οι καταστηματάρχες οφείλουν να τηρούν το ωράριο λειτουργίας ως εξής:
- η ώρα έναρξης για τα εμπορικά καταστήματα είναι ‪στις 10 π.μ.‬
Σημειώνεται ότι το εν λόγω μέτρο λειτουργίας αφορά τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής, πλην των νησιών και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης στους δήμους, δηλαδή που το απαρτίζουν.
- Το ωράριο που ισχύει στις επιχειρήσεις τροφίμων, π.χ. σούπερ μάρκετ, παραμένει έως τις ‪9 Μαΐου‬, ‪από τη Δευτέρα έως Παρασκευή‬ από τις ‪7:00 το πρωί‬ έως τις ‪21:00 το βράδυ‬ και Σάββατο από τις ‪7:00 το πρωί‬ έως τις ‪20:00 το απόγευμα‬.
- Παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών για τις τουριστικές περιοχές ως προς τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές.
- Το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων με κωδικό δραστηριότητας 9602, δηλαδή κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής μπορεί να είναι διευρυμένο από τις ‪7 το πρωί‬ έως τις ‪10 το βράδυ‬ και το Σάββατο 7-9. Η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ’ ελάχιστο 2 μέτρα και είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους, ενώ παραμένει ισχυρή σύσταση για τους πελάτες. Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διαθέτουν και τον κωδικό δραστηριότητας για άλλες υπηρεσίες, όπως μασάζ, πιλάτες, πέρσοναλ τρέινινγκ απαγορεύεται ρητά η παροχή αυτών των υπηρεσιών.
- Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν οποιοδήποτε κωδικό δραστηριότητας που τίθεται σε επαναλειτουργία υπό όρους υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στους εν λόγω κωδικούς δραστηριότητας.
- Για τα γραφεία ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και η απόσταση 1,5 μ. Οφείλουν να αναρτήσουν στην είσοδο πινακίδα για τον επιτρεπόμενο εντός του χώρου ατόμων.

Στους 146 οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό – Στα 2.632 τα κρούσματα

Έξι νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε σήμερα (4/5) ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στα 2.632.
Το 55,4% εξ αυτών αφορά άνδρες. 35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, εκ των οποίων το 36% είναι γυναίκες.
Image
Αντίθετα, 81 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο.
Παράλληλα, έχουμε άλλους δύο νεκρούς το τελευταίο 24ωρο και συνολικά 146.
Image
Η ενδιάμεση ηλικία των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας είναι τα 75 έτη.
Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 80.951 κλινικά δείγματα.
Image
Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι το πρώτο κύμα της πανδημίας έχει περάσει πλέον στην Ευρώπη, αν και η Μεγάλη Βρετανία εξακολουθεί να καταγράφει σημαντικούς αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι σήμερα ξεκίνησε το πρόγραμμα των κινητών μονάδων ανίχνευσης κρουσμάτων κορωνοϊού.
Πρώτη προτεραιότητα είναι οι ευπαθείς ομάδες (οίκοι ευγηρίας, δομές αστέγων κ.τλ.).
Image
Αναφορικά με τις ιατρικές εξελίξεις, σημείωσε ότι υπάρχουν πάνω από 100 ομάδες που αναζητούν εμβόλια.
Εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους.
Η έμφαση θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες, σημείωσε ωστόσο ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιο θα είναι το αποτελεσματικότερο.
Ο καθηγητής επικαλέστηκε μελέτες στη Νότια Κορέα, τονίζοντας ότι «κομμάτια του ιού μπορούν να ανιχνεύονται με PCR ακόμα και δύο μήνες μετά.
Ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη».
«Με σύνεση και αίσθημα ευθύνης, πρέπει να καταλάβουμε ότι το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα οι επόμενες 15 ημέρες είναι κρίσιμες» τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι όλοι θα κριθούμε με βάση τη συμμόρφωση στα μέτρα. «Τώρα που αυξάνονται οι επαφές στην κοινωνία, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στην απομόνωση, την έγκαιρη διάγνωση και την αποφυγή διασποράς του ιού στην κοινότητα» συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό εξήγησε ότι δεν είναι βέβαιο πως οι υψηλές θερμοκρασίες συνδράμουν στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού.
«Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, μειώνεται κατά περίπου 20%-30%» τόνισε, «αλλά δεν εξαφανίζεται».
Επικαλέστηκε, δε, τα παραδείγματα της Σιγκαπούρης και του Ισημερινού, όπου, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί.

Χαρδαλιάς: Fake news η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα και στους άνω των 65

Δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12 π.μ. έως τις 6 π.μ., ωστόσο, συστείνεται να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις, όπως ανέφερε κατά την διάρκεια της σημερινής (4/5) ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοιού στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
Όπως είπε ο υφυπουργός σημαντική είναι η τήρηση κανόνων προστασίας και ατομικής υγιεινής. Επεσήμανε δε ότι όπου χρειάζεται να παίρνουν μέτρα θα το κάνουν.
«Ο ιός είναι ακόμα εδώ. Δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο».
Η πορεία του ιού στη χώρα θα αξιολογείται συνεχώς, προσέθεσε.
Στη συνέχεια τόνισε ότι απαγορέυεται η χρήση εγκατασέων κολυμβητηρίων και πισίνων σε συγκροτήματα πολυκατοικίων.
Την έναρξη των ελέγχων του ΕΟΔΥ χαιρέτισε ο υφυπουργός λέγοντας πως είναι πάρα πολυ σημαντική η συλλογή των στοιχείων.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, σταματούν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά κυκλοφορίας στο δήμο Ερμιονίδας. Παράλληλα, παρατείνεται η καραντίνα στην δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι για 7 μέρες.
Επίσης, απόψε ολοκληρώνεται η καραντίνα στους οικισμούς Ζουμπούλι και Αρναούτι του δήμου Μύκης Ξάνθης, ενώ λήγει και ο περιορισμός κυκλοφορίας των πολιτών.
Τέλος, ανέφερε ότι συνολικά, 36.230 άτομα έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας και έχουν τεθεί σε 14ήμερη καραντίνα, ενώ από τους ελέγχους στα σύνορά μας βρέθηκαν 547 θετικά κρούσματα, τα οποία και τέθηκαν σε απομόνωση.

Η άρση των περιορισμών - Ποιους αφορά, τι προβλέπεται

Το πρώτο βήμα σε αυτήν την άνευ προηγουμένου πραγματικότητα έγινε χθες 4/5.
Όπως ανακοινώθηκε, στις 4/5 άνοιξαν:
-βιβλιοπωλεία,
-καταστήματα οπτικών,
-καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού,
-καταστήματα πώλησης φυτών,
-ΚΤΕΟ (προσέλευση μόνο με ραντεβού),
-Καταστήματα πώλησης υποδημάτων,
-καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας,
-κουρεία, κομμωτήρια και
-κέντρα αισθητικής.
Για τις επιχειρήσεις με κωδικό δραστηριότητας 9602, δηλαδή κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, σε περίπτωση που αυτές διαθέτουν και τον κωδικό δραστηριότητας για άλλες υπηρεσίες, όπως μασάζ, πιλάτες, πέρσοναλ τρέϊνινγκ, απαγορεύεται ρητά η παροχή τους.
Επιπλέον, από τις 4/5 επαναρχίζουν τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία, επιτρέπεται η ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους και σε μη οργανωμένες παραλίες ενώ ανοίγουν και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία με περιορισμό στις συναθροίσεις (έως 10 άτομα).

Ωράριο και κανόνες λειτουργίας

Οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου θα ανοίξουν στις 10:00 το πρωί ενώ το ωράριο σε κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα είναι από τις 07:00 το πρωί έως τις 22:00 τις καθημερινές και από τις 07:00 έως τις 21:00 τα Σάββατα.
Σημειώνεται πως θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες ενώ πέρα από τον κανόνα της απόστασης 2 μέτρων ανά άτομο, θα ισχύουν και κανόνες ως προς το πόσοι θα μπορούν να βρίσκονται εντός των καταστημάτων.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι σε ένα κατάστημα έως 20 τ.μ. θα μπορούν να υπάρχουν 4 άτομα, από 20 τ.μ. έως 100 τ.μ. θα μπορούν να υπάρχουν 4 άτομα και 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ενώ άνω των 100 τ.μ. θα μπορούν να βρίσκονται 12 άτομα και 1 άτομο ανά 15 τ.μ.
Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ.
Από τη Δευτέρα 4/5, απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ των περιφερειών ενώ παραμένει η απαγόρευση της πώλησης βιομηχανικών ειδών ενώ θα ισχύσει και νέο ωράριο εργασίας.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρία κύματα (στις 07:00, στις 08:00 και στις 09:00) ενώ οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα – εξαιρούνται τράπεζες, σούπερ μάρκετ και φούρνοι – θα πηγαίνουν στις δουλειές τους σε δύο κύματα, στις 09:00 και στις 10:00.

Τι ισχύει με τις μετακινήσεις από τις 4/5

Όσον αφορά τις μετακινήσεις, από τη Δευτέρα 4/5 καταργούνται οι περιορισμοί με την αποστολή SMS στον αριθμό 13033 και γραπτών βεβαιώσεων.
Επιτρέπονται οι μετακινήσεις εντός του νομού, αλλά παραμένει η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό καθώς και οι μετακινήσεις σε νησιά.
Παράλληλα, και για την αποφυγή συνωστισμού στις αστικές συγκοινωνίες, συστήνεται η χρήση ΙΧ και για αυτό το λόγο αναστέλλεται η ισχύς του Δακτυλίου για όλο τον Μάιο.
Σημειώνεται πως η χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς θα είναι υποχρεωτική, ενώ προβλέπεται αύξηση στη συχνότητα των δρομολογίων κατά τις ώρες αιχμής από τις 07:00 έως τις 10:00 το πρωί και από τις 14:00 έως τις 17:00 το απόγευμα.

Image

Το δεύτερο στάδιο: 11/5

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, στις 11 Μαΐου θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα:
-    Επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και λειτουργούν τα φροντιστήρια για την προετοιμασία των μαθητών της ίδιας τάξης
-    Ανοίγουν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου
-    Λειτουργούν οι σχολές οδηγών και τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών
-    Επιτρέπεται η πώληση βιομηχανικών ειδών στις λαϊκές αγορές
Και εδώ ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί στις αποστάσεις καθώς και το ωράριο.

Το τρίτο στάδιο: 18/5

Το τρίτο στάδιο θα ακολουθήσει στις 18 Μαΐου, όταν και προβλέπεται:
-    Να λειτουργήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και οι τάξεις των Γυμνασίου
-    Να λειτουργήσουν τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, με σύσταση για τηλεκπαίδευση
Παράλληλα, εκτιμάται πως αυτή η ημερομηνία είναι και η πιθανότερη για την άρση της απαγόρευσης της μετακίνησης και εκτός νομού.

Το τέταρτο στάδιο: 25/5

Στην επόμενη φάση ακολουθεί το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων – μόνο για εξωτερικούς χώρους και με σύσταση για μάσκα - , των ζωολογικών πάρκων και των βοτανικών κήπων, αν και επισημαίνεται πως δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις
Και εδώ το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 10:00 το πρωί ενώ ισχύουν οι κανόνες τήρησης της απόστασης των 2 μέτρων.

Το πέμπτο στάδιο: 1/6

Από την 1η Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα (malls) και όλα τα εστιατόρια και τα καφέ σε εξωτερικούς χώρους.
Και εδώ το ωράριο εργασίας είναι από τις 10:00 το πρωί, παραμένουν οι χωροταξικοί περιορισμοί και οι κανόνες όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πελατών εντός των καταστημάτων, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και για τους εργαζόμενους και για τους καταναλωτές.
Περιορισμοί υπάρχουν και για τα εστιατόρια και για τα καφέ, με τα τραπεζοκαθίσματα να πρέπει να είναι σε απόσταση 2 μέτρων το ένα από το άλλο και να προβλέπονται έως και 4 άτομα σε κάθε τραπέζι.
Και σε αυτήν την περίπτωση είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης για τους εργαζόμενους.

Το έκτο στάδιο: Εντός του Ιουνίου

Κατόπιν και εντός του Ιουνίου θα αρχίσει η δραστηριότητα και άλλων επιχειρήσεων, με τις ακριβείς ημερομηνίες να αναμένονται σε μεταγενέστερο στάδιο και ανάλογα με την πορεία της νόσου.
Συγκεκριμένα, εντός του Ιουνίου:
-    Ανοίγουν τα θερινά σινεμά
-    Επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
Θα ακολουθήσει η λειτουργία των πάρκων αναψυχής, των θεματικών πάρκων και των παιδότοπων σε εξωτερικούς χώρους ενώ από τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αναμένεται να ανοίξουν όλα τα εστιατόρια και τα καφέ σε εσωτερικούς χώρους, οι επιχειρήσεις διασκέδασης, τα καταλύματα διακοπών και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Image

Οι σκέψεις για τις 25 Μαΐου που αφορούν τα νησιά

Πάντως, στις 18 Μαΐου, όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα, το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει την ελεύθερη μετακίνηση σε όλη την επικράτεια, κάτι που δεν θα ισχύσει για τα νησιά, καθώς σύμφωνα με το σχεδιασμό μέχρι σήμερα, η ελεύθερη μετακίνηση στη νησιωτική Ελλάδα θα μπορεί να γίνει  από την 1η Ιουνίου, μαζί με το άνοιγμα των καφέ, της εστίασης και των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας.
Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», δεν αποκλείεται αυτό το μικρό  «πακέτο» των τεσσάρων άρσεων (μετακίνηση σε νησιά, καφέ, εστιατόρια και 12μηνα ξενοδοχεία), εφόσον όλα πάνε καλά και η πανδημία δεν επανακάμψει τις επόμενες ημέρες μετά την πρώτη άρση των περιορισμών όπως έγινε σε άλλες χώρες, να μεταφερθεί μία εβδομάδα, δηλαδή να ισχύσει από τις 25 Μαΐου.        
Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, τότε μπορεί και το χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου σε κάποια σημεία του και να «ρυμουλκηθεί» νωρίτερα, όπως για παράδειγμα τα εποχικά ξενοδοχεία που προγραμματίζεται να ανοίξουν αρχές Ιουλίου μπορεί να ανεβάσουν ρολά στα μέσα Ιουνίου.
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία,
Σε κάθε περίπτωση, όλα εξαρτώνται από την πορεία της νόσου και τις εισηγήσεις των ειδικών, που σημαίνει ότι όλα μπορεί να αλλάξουν.
Άλλωστε, το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τους ειδικούς, είναι να εφαρμοστούν σε περίπτωση που χρειαστεί τοπικά lockdown σε συνοικίες, ειδικές πληθυσμιακές ομάδες ή ακόμα και σε νομούς έτσι ώστε να μην υπάρξει εκ νέου εξάπλωση της νόσου.  
  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης