Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Στους 144 οι νεκροί και 2.620 τα κρούσματα στην Ελλάδα - Αντίστροφη μέτρηση για την άρση του lockdown στις 4 Μαΐου

Κορωνοϊός: Στους 144 οι νεκροί και 2.620 τα κρούσματα στην Ελλάδα  - Αντίστροφη μέτρηση για την άρση του lockdown στις 4 Μαΐου
Ακόμα 37 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ
(upd2 ) Μια ακόμη απώλεια από τον τον κορωνοϊό μετρά η Ελλάδα, καθώς κατέλειξε σήμερα (3/5) μια 76χρονη γυναίκα στο ΝΙΜΙΤΣ ανέβάζοντας τα συνολικά θύματα της πανδημίας σε 144.
Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 8, ανακοίνωσε το Σάββατο (2/5/2020) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες 15 μέρες.
Πλέον το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται στα 2.620
Επίσης, ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο τρεις ακόμα συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 144.
Ακόμα 37 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Από τα κρούσματα, 593 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 1.301 με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στους  77 ανέρχονται οι πολίτες που έχουν εξέλθει των ΜΕΘ.
Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 92% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 78.207 κλινικά δείγματα.
Καλά νέα για τους υπερτασικούς που πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά τα φάρμακα τους
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας στους υπερτασικούς ασθενείς, τονίζοντας ότι τα αντιϋπερτασικά φάρμακα δεν αυξάνουν την πιθανότητα για μόλυνση και σοβαρή νόσηση από κορονοϊό, όπως προκύπτει από σειρά μελετών που δημοσιεύονται σε ένα από τα πιο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, το Νew England Journal of medicine.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, «μεγάλες κατηγορίες αντιϋπερτασικων φαρμάκων που δεν χρησιμοποιούνται μόνο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και από τους διαβητικούς ασθενείς για την προστασία της νεφρικής τους λειτουργίας» είχαν μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, καθώς αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση ότι όσοι τα χρησιμοποιούν, θα μπορούσαν να είναι πιο επιρρεπείς στη νόσο και πιο ευαίσθητοι στη λοίμωξη COVID- 19.
«Δεν υπήρξε διαφορά στην πιθανότητα αλλά και στη βαρύτητα της νόσου σε όσους έπαιρναν τα αντιϋπερτασικά φάρμακα σε σχέση με όσους δεν τα έπαιρναν, κι αυτό είναι μία ανακούφιση για ασθενείς με υπέρταση που είχα θορυβηθεί» ανέφερε ο κύριος Τσιόδρας και συνέχισε: «αν κάποιος παίρνει αυτά τα φάρμακα και τις στατίνες που είναι γνωστά φάρμακα για τη δυσλιπιδαιμία πρέπει να συνεχίσει να τα παίρνει».
Επίσης, ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα θετικά νέα που αφορούν την ουσία ρεμντεσιβίρη, το φάρμακο που εγκρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για χορήγηση ενδοφλεβίως μία φορά την ημέρα επί 10 μέρες, σε ασθενείς με κορωνοϊό.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «για κανένα από τα φάρμακα δεν υπάρχει επίσημη έγκριση», αλλά όλα χορηγούνται υπό ειδικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο, καθώς φαίνεται ότι κάποια να βοηθούν στην αντιμετώπιση όσων νοσούν από κορονοιό. Για το συγκεκριμένο σκεύασμα, είπε ότι «υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι οι ασθενείς που το λαμβάνουν φαίνεται να αναρρώνουν κατά 30% νωρίτερα».
Αναφορά έκανε, τέλος, ο κύριος Τσιόδρας και σε άλλη μελέτη για τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D που βρέθηκαν σε όσους νοσούν βαρύτερα από τον κορονοϊό.
Όπως είπε, οι άνθρωποι «μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα βιταμίνης D τώρα που επιστρέφουμε στην κανονικότητα» και προσέθεσε ότι «τα σωστά επίπεδα της βιταμίνης αυτής βοηθούν σε πολλές παραμέτρους των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού».

Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική η μάσκα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, νοσοκομεία και ταξί

Από τη Δευτέρα  (4/5) η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα,
τόνισε το Σάββατο (2/5) κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ενημέρωσε επίσης ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως «πολίτες και κρατικός μηχανισμός προετοιμαζόμαστε για τη νέα καθημερινότητά μας, που θα είναι πιο σύνθετη, καθώς η σταδιακή άρση των μέτρων δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο ό,τι έχουμε πετύχψει μέχρι σήμερα».
Τη Δευτέρα περνάμε στη δεύτερη φάση με τον αόρατο εχθρό πάντα παρόντα, σημείωσε περαιτέρω.
Τόνισε την ανάγκη να τηρούμε πιστά όλους τους κανόνες που διέπουν τη νέα μας καθημερινότητα.
«Προσπαθούμε, προετοιμαζόμαστε έτσι ώστε το σύστημα υγείας να μπορεί και στη νέα φάση να αντιμετωπίσει την κατάσταση» υπογράμμισε και προσέθεσε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και η εκ μέρους μας η παραμονή μας σε εγρήγορση και επιφυλακή είναι επιβεβλημένη.

Παπαθανάσης:  Τα καταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα 4/5 - Πως θα λειτουργούν

Τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά, τόνισε κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  Ν. Παπαθανάσης, αναφερόμενος στα καταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα 4 Μαΐου, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της άρσης των περιοριστικών  μέτρων.
«‪Στις 4 Μαΐου‬ κάνουμε το πρώτο βήμα της επανεκκίνησης της οικονομίας.
Το βήμα αυτό είναι καλά μελετημένο και τα αποτελέσματά του θα αξιολογηθούν, όπως έχει γίνει και σε προηγούμενες φάσεις.
Μοιραζόμαστε όλοι μας την ίδια ευθύνη και η πολιτεία επιπροσθέτως την ευθύνη και την υποχρέωση να παρέχει δίχτυ ασφάλειας και στήριξης για τη διασφάλιση των θέσεων απασχόλησης εργασίας και την ανάταξη και επιτάχυνση της οικονομίας», είπε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση,επαναλειτουργούν από το φυσικό τους κατάστημα, υπό συγκεκριμένους όρους και κανόνες τη Δευτέρα  τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα με γραφική ύλη, τα καταστήματα υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού,  ανθέων, τα ΚΤΕΟ, τα κομμωτήρια και τα κουρεία,  τα κέντρα αισθητικής, τα καταστήματα για γυάλισμα υποδημάτων, όπως επίσης και  τα καταστήματα των οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.
Για τις επιχειρήσεις με κωδικό δραστηριότητας 9602, δηλαδή κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, σημείωσε πως το ωράριό τους μπορεί να είναι από 7:00 - 22:00 τις καθημερινές και από 7:00 - 21:00 τα Σάββατα, ενώ σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διαθέτουν και τον κωδικό δραστηριότητας για άλλες υπηρεσίες, όπως μασάζ, πιλάτες, πέρσοναλ τρέϊνινγκ, απαγορεύεται ρητά η παροχή τους.
Για τα καταστήματα τροφίμων ανέφερε ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν από  7:00- 21:00 τις καθημερινές και από τις 9:00 - 20:00 τα Σάββατα μέχρι τις 9 Μαΐου.
Μάλιστα,  η  χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωτική μόνο για το προσωπικό που χειρίζεται μη τυποποιημένα προϊόντα τρόφιμα,  ενώ ισχύει η σύσταση για το υπόλοιπο προσωπικό και τους πελάτες.
Ακόμη, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι η ώρα έναρξης για τα εμπορικά καταστήματα είναι στις 10:00, μέτρο που αφορά τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής, πλην των νησιών και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, δηλαδή στους δήμους που το απαρτίζουν.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν οποιονδήποτε κωδικό δραστηριότητας που τίθεται σε επαναλειτουργία υπό όρους υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στους εν λόγω κωδικούς δραστηριότητας.
Επίσης, παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών για τις τουριστικές περιοχές ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Για αύριο, ‪Κυριακή 3 Μαΐου,‬ανέφερε ότι  τα καταστήματα που δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί λειτουργίας καταστημάτων τις Κυριακές.
Τέλος, για τα γραφεία τόνισε πως  ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και η απόσταση 1,5 μ., προσθέτοντας πως οφείλουν να αναρτήσουν στην είσοδο πινακίδα για τον επιτρεπόμενο εντός του χώρου ατόμων.
Ξεκαθάρισε ότι πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προστασίας, όπως η αναλογία των τετραγωνικών μέτρων για τους πελάτες, η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, κατάλογος με ραντεβού όπου χρειάζεται, αλλά και τα ατομικά μέτρα προστασίας, δηλαδή η χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών, ενώ υπογράμμισε ότι θα υπάρχουν διοικητικές κυρώσεις για τις παραβάσεις.
Ακόμη, ο κ. Παπαθανάσης υπενθύμισε ότι καταγγελίες για αισχροκέρδεια και μη τήρηση των μέτρων μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές στον τηλεφωνικό αριθμό 1520.

Ξεκινούν τη Δευτέρα 4/5 οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της COVID-19

Οι πρώτες Κινητές Ομάδες ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της COVID-19 ξεκινούν τη Δευτέρα 4 Μαΐου.
Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ειδοποιήθηκαν και προσήλθαν οι πρώτοι επιτυχόντες νοσηλευτές και οδηγοί, οι οποίοι υπεβλήθησαν στον σχετικό έλεγχο για την ανίχνευση τυχόν ύπαρξης του ιού SARS-CoV-2.
Τα αποτελέσματα του ελέγχου αναμένονται εντός της ημέρας και αμέσως μετά θα ολοκληρωθεί η πρόσληψή τους.
Η ίδια διαδικασία θα τηρηθεί για όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση πρόσληψης του ΕΟΔΥ και εργαστούν στο πρόγραμμα.
Σταδιακά, και σύμφωνα με τις ανάγκες και τον σχεδιασμό του Οργανισμού, θα προσληφθούν 500 νοσηλευτές, 500 οδηγοί και 100 διοικητικοί υπάλληλοι σε όλη την επικράτεια.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠA «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020».
Οι πρώτες Κινητές Ομάδες ΕΟΔΥ ξεκινούν, βάσει συντεταγμένου προγράμματος, τη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Αντίστροφη μέτρηση για την κανονικότητα

Με το τριήμερο της Πρωτομαγιάς ξεκίνησε  η αντίστροφη μέτρηση για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα, η οποία αναμένεται από την ερχόμενη Δευτέρα 4/5, όταν και είναι προγραμματισμένο να αρθούν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα και να ανοίξει το 10% της οικονομικής δραστηριότητας.
Αν και η κυβέρνηση και οι επιστήμονες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο να τηρηθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και στις συναθροίσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην ερχόμενη Δευτέρα 4/5,  με την αγωνία να είναι στα ύψη τόσο για τη συμπεριφορά των πολιτών,  όσο και για το πώς το «άνοιγμα» αυτό θα επηρεάσει την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.
Μέχρι στιγμής όλα πηγαίνουν βάσει του καλού και αισιόδοξου σεναρίου.
Οι νεκροί ανέρχονται σε 143, τα κρούσματα σε ημερήσια βάση κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, το ΕΣΥ εξακολουθεί να παραμένει υπό πλήρη έλεγχο.
Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς τώρα θα φανεί κατά πόσο οι πολίτες μπορούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, η οποία προβλέπει την τήρηση του μέτρου κοινωνικής αποστασιοποίησης και την χρήση της μάσκας κατά τις επαφές, τις συναλλαγές και τις μετακινήσεις τους.
Από αυτήν άλλωστε τη συμπεριφορά θα εξαρτηθεί το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία στην Ελλάδα, αλλά και το εάν θα προχωρήσει η κυβέρνηση και στο άνοιγμα των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, όπως τις έχει προαναγγείλει.

Στο Προεδρικό Μέγαρο στις 4/5 ο Μητσοτάκης – Θα ενημερώσει για την πανδημία την ΠτΔ

Στο Προεδρικό Μέγαρο θα μεταβεί την ερχόμενη Δευτέρα 4/5 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα με αφορμή και την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων.
Σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρεται ότι ο κ.Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο την ερχόμενη Δευτέρα 4/5 στις 12:00 το μεσημέρι προκειμένου να ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και την οικονομική διάσταση της πανδημίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ενημέρωση της Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Πρωθυπουργό θα πραγματοποιείται στο εξής σε τακτική μηνιαία βάση.


Η άρση των περιορισμών από τις 4/5 - Ποιους αφορά, τι προβλέπεται


Το πρώτο βήμα σε αυτήν την άνευ προηγουμένου πραγματικότητα θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 4/5.
Όπως ανακοινώθηκε, στις 4/5 ανοίγουν:
-βιβλιοπωλεία,
-καταστήματα οπτικών,
-καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού,
-καταστήματα πώλησης φυτών,
-ΚΤΕΟ (προσέλευση μόνο με ραντεβού),
-Καταστήματα πώλησης υποδημάτων,
-καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας,
-κουρεία, κομμωτήρια και
-κέντρα αισθητικής.
Επιπλέον, από τις 4/5 επαναρχίζουν τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία, επιτρέπεται η ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους και σε μη οργανωμένες παραλίες ενώ ανοίγουν και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία με περιορισμό στις συναθροίσεις (έως 10 άτομα).

Ωράριο και κανόνες λειτουργίας

Οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου θα ανοίξουν στις 10:00 το πρωί ενώ το ωράριο σε κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα είναι από τις 07:00 το πρωί έως τις 22:00 τις καθημερινές και από τις 07:00 έως τις 21:00 τα Σάββατα.
Σημειώνεται πως θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες ενώ πέρα από τον κανόνα της απόστασης 2 μέτρων ανά άτομο, θα ισχύουν και κανόνες ως προς το πόσοι θα μπορούν να βρίσκονται εντός των καταστημάτων.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι σε ένα κατάστημα έως 20 τ.μ. θα μπορούν να υπάρχουν 4 άτομα, από 20 τ.μ. έως 100 τ.μ. θα μπορούν να υπάρχουν 4 άτομα και 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ενώ άνω των 100 τ.μ. θα μπορούν να βρίσκονται 12 άτομα και 1 άτομο ανά 15 τ.μ.
Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ.
Από την ερχόμενη Δευτέρα 4/5, απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ των περιφερειών ενώ παραμένει η απαγόρευση της πώλησης βιομηχανικών ειδών ενώ θα ισχύσει και νέο ωράριο εργασίας.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρία κύματα (στις 07:00, στις 08:00 και στις 09:00) ενώ οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα – εξαιρούνται τράπεζες, σούπερ μάρκετ και φούρνοι – θα πηγαίνουν στις δουλειές τους σε δύο κύματα, στις 09:00 και στις 10:00.

Τι ισχύει με τις μετακινήσεις από τις 4/5

Όσον αφορά τις μετακινήσεις, από την ερχόμενη Δευτέρα 4/5 καταργούνται οι περιορισμοί με την αποστολή SMS στον αριθμό 13033 και γραπτών βεβαιώσεων.
Επιτρέπονται οι μετακινήσεις εντός του νομού, αλλά παραμένει η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό καθώς και οι μετακινήσεις σε νησιά.
Παράλληλα, και για την αποφυγή συνωστισμού στις αστικές συγκοινωνίες, συστήνεται η χρήση ΙΧ και για αυτό το λόγο αναστέλλεται η ισχύς του Δακτυλίου για όλο τον Μάιο.
Σημειώνεται πως η χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς θα είναι υποχρεωτική, ενώ προβλέπεται αύξηση στη συχνότητα των δρομολογίων κατά τις ώρες αιχμής από τις 07:00 έως τις 10:00 το πρωί και από τις 14:00 έως τις 17:00 το απόγευμα.
Image

Το δεύτερο στάδιο: 11/5

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, στις 11 Μαΐου θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα:
-    Επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και λειτουργούν τα φροντιστήρια για την προετοιμασία των μαθητών της ίδιας τάξης
-    Ανοίγουν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου
-    Λειτουργούν οι σχολές οδηγών και τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών
-    Επιτρέπεται η πώληση βιομηχανικών ειδών στις λαϊκές αγορές
Και εδώ ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί στις αποστάσεις καθώς και το ωράριο.

Το τρίτο στάδιο: 18/5

Το τρίτο στάδιο θα ακολουθήσει στις 18 Μαΐου, όταν και προβλέπεται:
-    Να λειτουργήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και οι τάξεις των Γυμνασίου
-    Να λειτουργήσουν τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, με σύσταση για τηλεκπαίδευση
Παράλληλα, εκτιμάται πως αυτή η ημερομηνία είναι και η πιθανότερη για την άρση της απαγόρευσης της μετακίνησης και εκτός νομού.

Το τέταρτο στάδιο: 25/5

Στην επόμενη φάση ακολουθεί το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων – μόνο για εξωτερικούς χώρους και με σύσταση για μάσκα - , των ζωολογικών πάρκων και των βοτανικών κήπων, αν και επισημαίνεται πως δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις
Και εδώ το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 10:00 το πρωί ενώ ισχύουν οι κανόνες τήρησης της απόστασης των 2 μέτρων.

Το πέμπτο στάδιο: 1/6

Από την 1η Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα (malls) και όλα τα εστιατόρια και τα καφέ σε εξωτερικούς χώρους.
Και εδώ το ωράριο εργασίας είναι από τις 10:00 το πρωί, παραμένουν οι χωροταξικοί περιορισμοί και οι κανόνες όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πελατών εντός των καταστημάτων, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και για τους εργαζόμενους και για τους καταναλωτές.
Περιορισμοί υπάρχουν και για τα εστιατόρια και για τα καφέ, με τα τραπεζοκαθίσματα να πρέπει να είναι σε απόσταση 2 μέτρων το ένα από το άλλο και να προβλέπονται έως και 4 άτομα σε κάθε τραπέζι.
Και σε αυτήν την περίπτωση είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης για τους εργαζόμενους.

Το έκτο στάδιο: Εντός του Ιουνίου

Κατόπιν και εντός του Ιουνίου θα αρχίσει η δραστηριότητα και άλλων επιχειρήσεων, με τις ακριβείς ημερομηνίες να αναμένονται σε μεταγενέστερο στάδιο και ανάλογα με την πορεία της νόσου.
Συγκεκριμένα, εντός του Ιουνίου:
-    Ανοίγουν τα θερινά σινεμά
-    Επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
Θα ακολουθήσει η λειτουργία των πάρκων αναψυχής, των θεματικών πάρκων και των παιδότοπων σε εξωτερικούς χώρους ενώ από τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αναμένεται να ανοίξουν όλα τα εστιατόρια και τα καφέ σε εσωτερικούς χώρους, οι επιχειρήσεις διασκέδασης, τα καταλύματα διακοπών και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Image

Πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων

Για όσους – είτε επιχειρήσεις είτε πολίτες/καταναλωτές - δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα, προβλέπονται πρόστιμα.
Οι επιχειρήσεις που θα σπάσουν την καραντίνα, θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ, ενώ στα 1.000 ευρώ θα είναι το πρόστιμο για τη συνάθροιση άνω των 10 ατόμων.
Παράλληλα, στα 150 ευρώ είναι το πρόστιμο για όσους δεν θα φορούν μάσκα εντός των μέσων μαζικής μεταφοράς και σε όποιους άλλους χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση τους.

Αλλαγές στα μέσα μεταφοράς

Μεγάλες αλλαγές θα υπάρξουν στους κανόνες όσον αφορά την χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Συγκεκριμένα,
-Είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό.
Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.
-Υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.
-Αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.
Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας διαμορφώνονται ως εξής:
-Στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό σήμερα η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και θα κατέβει στα 6 λεπτά.
-Στο Τραμ από τα 11 λεπτά στόχος είναι τα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.
-Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα θα πάνε το επόμενο διάστημα στα 1.000.
Επιπρόσθετα για να διευκολυνθούν οι πολίτες ανακοινώθηκε η παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για το Μάιο και η δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού, στη μετακίνηση με τα ΙΧ.
Για τα ταξί εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης