Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αυξημένη κατά 18% η κυκλοφορία των οχημάτων στις κεντρικές αρτηρίες της Αττικής, την 2η και 3η εβδομάδα των μέτρων

Αυξημένη κατά 18% η κυκλοφορία των οχημάτων στις κεντρικές αρτηρίες της Αττικής, την 2η και 3η εβδομάδα των μέτρων
Αυξημένη ήταν η κυκλοφορία των οχημάτων σε ποσοστό 18% στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής όπως διαπίστωσε το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής
Αυξημένη κίνηση στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, που φτάνει σε ποσοστό το 18%, καταγράφουν οι 600 ανιχνευτές του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής.
Ειδικότερα, κατά τη δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής των μέτρων (30 Μαρτίου - 5 Απριλίου) διαπιστώθηκε αύξηση της κυκλοφορίας σε ποσοστό 7.6% σε σύγκριση με τους φόρτους της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής των μέτρων (23 - 29 Μαρτίου).
Μάλιστα κατά την τρίτη εβδομάδα εφαρμογής των μέτρων, δηλαδή την τρέχουσα εβδομάδα, παρουσιάστηκε περαιτέρω αύξηση της κυκλοφορίας σε ποσοστό 10% σε σύγκριση με τους φόρτους της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής των μέτρων.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις χαρακτηρίζονται ανησυχητικές, καθώς καταδεικνύουν ότι κυκλοφορούν περισσότεροι πολίτες σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα.
Τα σχετικά στοιχεία και συμπεράσματα με εντολή του Περιφερειάρχης Γιώργου Πατούλη θα μεταβιβαστούν άμεσα στα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να ληφθούν μέτρα που θα περιορίσουν άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών.
Να σημειωθεί ότι μετά από σχετικό αίτημα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σε συνέχεια της εφαρμογής του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου και Περιφέρειας Αττικής, τα στοιχεία που καταγράφονται από τα  σημεία μέτρησης του οδικού δικτύου, θα προωθούνται καθημερινά και θα αξιοποιούνται από την Πολιτική Προστασία και όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Με αφορμή τα σχετικά συμπεράσματα ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης τόνισε:

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η αυξανόμενη κυκλοφορία των οχημάτων.
Το γεγονός ότι τα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι κατά 18% περισσότερα από εκείνα της πρώτης εβδομάδας απαγόρευσης της κυκλοφορίας καταδεικνύει μια χαλάρωση η οποία μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά.
Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού παραμένει.
Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες οφείλουν να συνεργάζονται με τις αρχές και να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και οι αρμόδιες αρχές χρειάζεται να αξιοποιήσουν τα σχετικά στοιχεία πριν το αυξητικό φαινόμενο λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις».
Η στατιστική ανάλυση της κυκλοφορίας από την ημέρα εφαρμογής των μέτρων
Παρακάτω παρουσιάζονται οι μεταβολές των κυκλοφοριακών φόρτων κατά τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα ως Παρασκευή), και προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

1. Κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής των μέτρων, δηλαδή από 23 με 29 Μαρτίου χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό οι μετρήσεις κατά την αργία της 25ης Μαρτίου:
- Παρουσιάστηκε μείωση της κυκλοφορίας σε ποσοστό 52.8% σε σύγκριση με τους αντίστοιχους φόρτους που είχαν παρουσιαστεί κατά μέσο όρο (τυπική εβδομάδα βάσης) το Μάρτιο του προηγούμενου έτους (2019)
- Παρουσιάστηκε μείωση της κυκλοφορίας σε ποσοστό 50.2% σε σύγκριση με τους αντίστοιχους φόρτους που είχαν παρουσιαστεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου 2020 (2 με 8 Μαρτίου)

2. Κατά τη δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής των μέτρων, δηλαδή από 30 Μαρτίου μέχρι 5 Απριλίου:
- Εξακολούθησε να παρουσιάζεται μεν μείωση της κυκλοφορίας σε σύγκριση με τους φόρτους της τυπικής εβδομάδας Μαρτίου 2019, αλλά σε μικρότερο πλέον ποσοστό (49.2%)
- Παρουσιάστηκε αύξηση της κυκλοφορίας σε ποσοστό 7.6% σε σύγκριση με τους φόρτους της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής των μέτρων (23 με 29 Μαρτίου)

3. Κατά τη τρίτη εβδομάδα εφαρμογής των μέτρων, δηλαδή την τρέχουσα εβδομάδα, παρουσιάστηκε περαιτέρω αύξηση της κυκλοφορίας σε ποσοστό 10% σε σύγκριση με τους φόρτους της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής των μέτρων (23 με 29 Μαρτίου)
Τέλος κατά τα Σαββατοκύριακα παρουσιάζεται σημαντική πτώση της κυκλοφορίας, που κυμαίνεται από 70% έως 80% σε σχέση με το πριν την λήψη των μέτρων διάστημα.

Ενδεικτικά, o μέσος ωριαίος φόρτος οχημάτων που παρουσιάστηκαν στην Λ. Κηφισού στο ύψος των ΚΤΕΛ στο ρεύμα προς Πειραιά, κατά τα παραπάνω διαστήματα ήταν:
- τυπική εβδομάδα Μαρτίου 2019 : 5.209 οχήματα ανά ώρα
- 1η εβδομάδα Μαρτίου: 5.335 οχήματα ανά ώρα
- 1η εβδομάδα λήψης των μέτρων: 2.558 οχήματα ανά ώρα
- 2η εβδομάδα λήψης των μέτρων : 2.830 οχήματα ανά ώρα
- 3η εβδομάδα λήψης των μέτρων: 2.836 οχήματα ανά ώρα
Το γεγονός καταδεικνύει μια χαλάρωση, η οποία μπορεί να αντιστρέψει τη θετική πορεία που παρουσιάζει η χώρα έναντι της πανδημίας, αναφέρει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, υπογραμμίζοντας: «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης του κορoνοϊού παραμένει.
Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες οφείλουν να συνεργάζονται με τις αρχές και να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και οι αρμόδιες αρχές χρειάζεται να αξιοποιήσουν τα σχετικά στοιχεία πριν το αυξητικό φαινόμενο λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης