Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τέσσερις νεκροί και καταστροφές από την κακοκαιρία - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ρόδος - Ζημιές σε 300 σπίτια στην Κινέτα

Τέσσερις νεκροί και καταστροφές από την κακοκαιρία - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ρόδος - Ζημιές σε 300 σπίτια στην Κινέτα
Βούλιαξαν - και πάλι - στη λάσπη Χαλκιδική και Θάσος
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε με απόφαση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά η Ρόδος προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε χθες το βράδυ το νησί.
Η κακοκαιρία Γηρυόνης συνεχίσε και χθες το βράδυ το καταστροφικό του πέρασμα πλήττοντας αυτήν την φορά τα Δωδεκάνησα, την Χαλκιδική, τη Θάσο και τη Λήμνο την ώρα που οι κάτοικοι της Κινέτας εξακολουθούν για δεύτερη μέτρα να μετρούν τις πληγές τους, καθώς περισσότερα από 300 σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές.
Αναφερόμενος στα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφή στην Κινέτα ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι αυτά πρέπει να αναζητηθούν στη μεγάλη ποσότητα βροχής αλλά και στη πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018.
«Το κύριο αίτιο ήταν η ραγδαία βροχόπτωση.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι είχε καεί η περιοχή στις 23ης Ιουλίου του 2018 συνετέλεσαν ώστε να έχουμε αυτές τις ζημιές στην Κινέτα.
Τα τεχνικά έργα δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο νερό, στη λάσπη αλλά και στα δέντρα κι είχε γίνει απόφραξη όλων αυτών των διόδων του νερού με αποτέλεσμα να έχουμε το πλημμυρικό φαινόμενο» τόνισε ο κ. Λέκκας.
Καταστροφικό ήταν και το πέρασμα της κακοκαιρίας στη Ρόδο.
Η Πυροσβεστική δέχθηκε 190 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων από τη Ρόδο με τους πυροσβέστες να απεγκλωβίζουν επτά άτομα από πλημμυρισμένα κτήρια και να διασώζουν άλλα έξι.
Στην πόλη της Ρόδου το νερό έφτασε σε ύψος το ένα μέτρο σε κεντρικούς δρόμους ενώ κατέρρευσε η γέφυρα του ποταμού Μάκκαρη.
 
Image

4 νεκρούς άφησε πίσω του ο Γηρυόνης

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος εξέφρασαν την οδύνη τους για τον χαμό 75χρονης κατάκοιτης γυναίκας στην Ιαλυσό, όταν τα ορμητικά νερά της βροχής πλημμύρισαν το σπίτι της.
Η 75χρονη, η οποία ήταν μόνη της στο σπίτι και δεν μπόρεσε να αντιδράσει, ήταν το 4ο θύμα της κακοκαιρίας Γηρυόνης που έπληξε από το βράδυ της περασμένης Κυριακής την χώρα.
Σημειώνεται πως είχαν προηγηθεί οι θάνατοι των δύο Ελλήνων που επέβαιναν στο ιστιοφόρο που ανετράπη από τους ισχυρούς ανέμους στο Αντίρριο καθώς και της γυναίκας που παρασύρθηκε από τη θάλασσα και ενώ κολυμπούσε στην Κω.

Πλημμύρισαν πάλι Χαλκιδική, Θάσος

Η κακοκαιρία Γηρυόνης προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες, δίκτυα και υποδομές σε Κινέτα και Κατερίνη αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας με την Χαλκιδική και τα Δωδεκάνησα να είναι τα τελευταία του «θύματα».
Στη Χαλκιδική η πυροσβεστική δέχθηκε 25 κλήσεις και πραγματοποίησε 14 αντλήσεις, 5 κοπές δέντρων ενώ ένα άτομο χρειάστηκε να μεταφερθεί από το ποιμνιοστάσιό του σε ασφαλές σημείο ενώ στη Θάσο η πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και για κοπές δέντρων ενώ πυροσβέστες μετέφεραν τέσσερα άτομα από ισόγεια κατοικία στην περιοχή του Λιμένα.

Κινέτα: Ζημιές σε 300 σπίτια

Την ίδια στιγμή, στην Κινέτα οι κάτοικοι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα προσπαθούν να απομακρύνουν τα νερά και τις λάσπες από τα σπίτια τους.
Σημειώνεται πως οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημιές σε περισσότερα από 300 σπίτια.
Image
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι «από την άλλη εβδομάδα, πέρα από τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία υπογράψαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από τα οποία τα επτά είναι για την Περιφέρεια της Αττικής και είναι ύψους 150 εκατομμυρίων, θα προβούμε σε αντιπλημμυρικά έργα 350 εκατομμυρίων ευρώ στους πέντε μεγάλους αυτοκινητόδρομους και στις γύρω περιοχές, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι και να μπορούμε να έχουμε ετοιμότητα να αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα».
Image
Σημειώνεται πως κανονικά διεξάγεται από τις 20:40 χθες το βράδυ η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου, η οποία είχε κλείσει από νωρίς το πρωί λόγω των φερτών υλικών που είχαν συγκεντρωθεί στο οδόστρωμα.
Image




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης