Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα λόγω της 24ωρης απεργίας - Ολοκληρώθηκαν οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα λόγω της 24ωρης απεργίας - Ολοκληρώθηκαν οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας
Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα νοσοκομεία
(upd) Ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του νέου αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου.
Με κεντρικό σύνθημα «κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, όχι στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης», η ΑΔΕΔΥ, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Αθήνας καθώς και εργατικά σωματεία, φορείς, οργανώσεις της Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα Χαυτεία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή.
«Σήμερα υπήρχε μια μεγάλη προσέλευση εργαζομένων. Κρίνεται επιτυχημένη η απεργία.
Αυτό που θέλουμε να σηματοδοτήσουμε είναι ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι επικίνδυνο, καταργεί ουσιαστικά τις κλαδικές συμβάσεις και έρχονται σαν επακόλουθο οι μειώσεις μισθών.
Είναι ένα νομοσχέδιο πολύ σοβαρό και πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι  να μην περάσει», τόνισε μεταξύ άλλων, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Ηλίας Γκιουλάκης.
Ακόμη, κάλεσε  όλους τους εργαζόμενους να συνταχθούν πίσω από το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας «για να κατορθώσουμε να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο. Θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας», κατέληξε ο κ. Γκιουλάκης.
Παράλληλα, ξεχωριστή συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία μέχρι τη Βουλή πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Παλεύουμε ενάντια στον αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης που δίνει "γη και ύδωρ" στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στη μεγαλοεργοδοσία, τσακίζοντας παράλληλα τα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Ενάντια στο νόμο που επιχειρεί να βάλει περισσότερα εμπόδια και φραγμούς στα ταξικά συνδικάτα, αυτά που αγωνίζονται με πραγματικές συλλογικές διαδικασίες και υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών, έχοντας σταθερό μέτωπο απέναντι σε εργοδοσία- κυβερνήσεις.
Παλεύουμε για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζόμενων, για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για συνδικάτα ανεξάρτητα από το κράτος και την εργοδοσία».
Για «πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα» και «σκάνδαλο, που κάνει νόμο το δίκιο του επενδυτή» έκανε λόγο στην ομιλία του ο Αλέκος Περράκης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι η σημερινή κινητοποίηση είναι το πρώτο βήμα κλιμάκωσης για να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο.
«Μπαίνουμε μπροστά να οργανώσουμε τον αγώνα και να διεκδικήσουμε συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας, δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια», συμπλήρωσε ο κ. Περράκης.
Στην απεργιακή κινητοποίηση στα Προπύλαια παραβρέθηκε και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε δηλώσεις.

Σε 24ωρη απεργία η ΠΝΟ, δεμένα τα πλοία

Παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική, κρίθηκε από το Πρωτοδικείο Πειραιά η εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας, με αφορμή το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, μετά την προσφυγή που είχε καταθέσει ο σύνδεσμος των ακτοπλόων (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας-ΣΕΕΝ) εναντίον της απόφασης της ΠΝΟ.
Ως αποτέλεσμα η απεργία πραγματοποιείται κανονικά σε όλες τις κατηγορίες πλοίων σήμερα, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, από τις 06:00 μέχρι τις 06:00 της επόμενης ημέρας.

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα νοσοκομεία καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας, την Πρόνοια, για την απόσυρση του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου».
Επιπλέον, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) προκήρυξε απεργία για σήμερα.

Προβλήματα και στα σχολεία

Προβλήματα σημειώθηκαν και στα σχολεία καθώς οι τρεις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) υπογραμμίζουν ότι δίνουν τα τελευταία χρόνια κοινό αγώνα για την προάσπιση του δημόσιου αγαθού της παιδείας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, αλλά και όλων των εργαζομένων, ενώ σημειώνουν ότι τα συνδικάτα της εκπαίδευσης απεργούν σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου, «κόντρα στο "μίνι συνδικαλιστικό" σχέδιο νόμου, που φέρνει η κυβέρνηση και περιέχει δυσμενείς διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση, τους μισθούς και τους όρους εργασίας χιλιάδων ανθρώπων».
Όπως επισημαίνουν, «το εκπαιδευτικό κίνημα της χώρας στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων και των νέων ανθρώπων, παλεύοντας για την προστασία των δημόσιων αγαθών, για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, για ένα καλύτερο μέλλον».
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν και οι εργαζόμενοι της ΟΤΟΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης