Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Άντεξε η Ζάκυνθος τα 6,4 Ρίχτερ - Περιορισμένες οι υλικές ζημιές - Περιμένουν μεγάλο μετασεισμό - Αισθητή η δόνηση σε Ιταλία, Λιβύη

tags :
Άντεξε η Ζάκυνθος τα 6,4 Ρίχτερ - Περιορισμένες οι υλικές ζημιές - Περιμένουν μεγάλο μετασεισμό - Αισθητή η δόνηση σε Ιταλία, Λιβύη
Ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί - Έναν ακόμα μεγάλο μετασεισμό περιμένουν οι σεισμολόγοι - Κλειστά τα σχολεία
(upd6) Άντεξε η Ζάκυνθος από το σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα το νησί καθώς αν και υπάρχουν υλικές ζημιές σε όλο το νησί, αυτές αναλόγως του μεγέθους της δόνησης (πρόκειται για την ισχυρότερο σεισμό από το 1953)  χαρακτηρίζονται εξαιρετικά περιορισμένες.
Στα θετικά νέα της σεισμικής δόνησης είναι ότι δεν καταγράφηκαν τραυματισμοί κατοίκων πέρα από ελάχιστα περιστατικά ελαφρών τραυματισμών από πεσμένα αντικείμενα.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων της Ζακύνθου ο σεισμός ήταν δυνατός με βοή ενώ ενδεικτικό της έντασης του είναι ότι έγινε αισθητός όχι μόνο στη δυτική Ελλάδα και στην Αθήνα αλλά ακόμα και στη Σικελία, στη νότια Ιταλία, στη Μάλτα και στη Λιβύη.
Η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 01:54 τα ξημερώματα με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.
Από εκείνη την ώρα έχουν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί έντασης έως και 4 Ρίχτερ με τον μεγαλύτερο να υπολογίζεται στα 5,4 Ρίχτερ, την ώρα που οι σεισμολόγοι περιμένουν και έναν ισχυρότερο μετασεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ τις επόμενες ημέρες - χωρίς να αποκλείουν αυτός να γίνει ακόμα και σε διάστημα ενός μήνα προκειμένου να καταλήξουν στο ότι αυτός ήταν και ο κύριος σεισμός και ότι το φαινόμενο εκτονώνεται.








Ζημιές στο ιστορικό Καστρομονάστηρο από τον ισχυρό σεισμό



Παπαδόπουλος (σεισμολόγος): Επαναυπολογίζουμε το σεισμό στη Ζάκυνθο – Μπορεί να ήταν 6,7 ή και 6,8 Ρίχτερ


Την θέση ότι οι σεισμολόγοι επαναυπολογίζουν το σεισμό που έπληξε τη Ζάκυνθο σήμερα τα ξημερώματα διατύπωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν έντασης 6,4 Ρίχτερ.
«Ήταν μεγάλος σεισμός, εμείς τον υπολογίσαμε στα 6,4 Ρίχτερ αλλά είναι λίγο μεγαλύτερος.
Το 6,7 – 6,8 Ρίχτερ που έδωσαν οι Γερμανοί και οι Αμερικάνοι ίσως να είναι πιο σωστό.
Τον επανυπολογίζουμε και θα το δούμε» υποστήριξε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Παπαδόπουλος.
«Ήταν μεγάλος, ισχυρός και επιφανειακός σεισμός.
Έγινε αισθητός σε όλη τη δυτική Ελλάδα, μέχρι και στην Αθήνα, στα δυτικά Βαλκάνια ακόμα και στην Ιταλία και στη Λιβύη» υποστήριξε ο κ.Παπαδόπουλος.

Λέκκας: Εξαιρετικά περιορισμένες οι ζημιές στη Ζάκυνθο μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ – Άντεξε το νησί

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «σιγά- σιγά αποσβένεται το φαινόμενο», αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου ισχυρού μετασεισμού.
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας είπε ότι τα 6,4 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει δύο μετασεισμοί 5,1 και 5,2 Ρίχτερ, αλλά και άλλοι 10 πάνω από 4 Ρίχτερ.
Ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό ενώ δεν απέκλεισε έναν νέο μετασεισμό 5 -5,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες.
Πάντως, ο κ.Λέκκας, ο οποίος μεταβαίνει στο νησί, έκανε λόγο για εξαιρετικά περιορισμένες ζημιές στο νησί της Ζακύνθου, τονίζοντας ότι το νησί άντεξε.
Το επίκεντρο εντοπίζεται στα 34 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού.
Ευτυχώς η απόσταση είναι μεγάλη.
Αν ο ίδιος σεισμός είχε γίνει πιο κοντά, θα είχαμε μεγάλα προβλήματα!» τόνισε ο κ.Λέκκας, ο οποίος υποστήριξε πως η ενέργεια του σεισμού πήγε προς την Ιταλία και γι' αυτό έγινε αισθητός στη Μάλτα.
Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα, ακριβώς στα όρια του ελληνικού τόξου.
«Υπάρχει προειδοποίηση για τσουνάμι αλλά έχουν περάσει αρκετές ώρες και δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα» τόνισε ακόμη ο κ. Λέκκας, ο οποίος έκανε λόγο για πλούσια μετασεισμική ακολουθία και για την πιθανότητα να ακολουθήσει ένας μετασεισμός μεγαλύτερος των 5 Ρίχτερ.
«Εξαιρετικά περιορισμένες οι ζημιές.
Ανησύχησα για τη νότια Ζάκυνθο, αλλά άντεξε η περιοχή.
Σποραδικές και μεμονωμένες οι ζημιές» υπογράμμισε ο κ.Λέκκας.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα στο λιμάνι της Ζακύνθου - Κανονικά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Πάντως υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί σε όλο το νησί και σε πολλά κτήρια.
Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού.
Ωστόσο, τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια πραγματοποιούνται κανονικά.
Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.
Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, σε ένα ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας, το οποίο έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.
Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σχεδόν σε όλη τη Ζάκυνθο.
Θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.
Όλα τα σχολεία του νησιού θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, με απόφαση του Δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά.
Περιορισμένης έκτασης υλικές ζημιές από τον σεισμό στο Ιόνιο αναφέρθηκαν σε περιοχές της Ηλείας.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μια μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές σε υδραγωγείο.
Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλη τη δυτική Ελλάδα αλλά ακόμα και στην Αθήνα.
Σημειώνεται πως η πρώτη εκτίμηση για το σεισμό έγινε από το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, που τον «μετρούσε» στα 6,8 Ρίχτερ.
Η εκτίμηση αυτή «διορθώθηκε» στην πορεία και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας μιλά για δόνηση της τάξης των 6,4  Ρίχτερ. 
Μάλιστα, το Ευρωμεσογειακό εξέδωσε και προειδοποίηση  για πιθανότητα τσουνάμι μικρής κλίμακας.
Σύμφωνα με τους  σεισμολόγους μάλιστα, υπήρξε κυματισμός περίπου 15 εκατοστών, χωρίς όμως να κρύβει κινδύνους, στην περιοχή της Κυπαρισσίας.







Ακολούηθησε πλήθος μετασεισμών ένας εξ αυτών 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Από τον γκρεμισμένο πύργο στην νήσο Στροφάδια


(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 26/10 02:54)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης