Κοινωνία

Στους 84 οι νεκροί από την πύρινη τραγωδία, θρίλερ για 30-40 αγνοούμενους - Σήμερα (27/7) oλοκληρώνονται οι νεκροτομές - Σοκαρισμένοι οι ιατροδικαστές

Στους 84 οι νεκροί από την πύρινη τραγωδία, θρίλερ για 30-40 αγνοούμενους - Σήμερα (27/7) oλοκληρώνονται οι νεκροτομές - Σοκαρισμένοι οι ιατροδικαστές
Θα προσεγγίσουν τους 100 οι νεκροί από την βιβλική καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγές στην Αττική
(upd12) Σχεδόν 4 ημέρες μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι και στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας που άφησε πίσω της τουλάχιστον 84 νεκρούς, δεκάδες αγνοούμενους και 186 τραυματίες και έσβησε από τον χάρτη ολόκληρους οικισμούς, το δράμα και η αγωνία των κατοίκων δεν έχει τέλος.
Μετά την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, η δεύτερη πράξη του δράματος διαδραματίζεται στο νεκροτομείο Αθηνών όπου συγγενείς και οικείοι των θυμάτων καλούνται να προσέλθουν προκειμένου να δώσουν DNA και να προχωρήσει η διαδικασία της ταυτοποίησης των θυμάτων.
Έως τώρα έχει γίνει η ταυτοποίηση 10 θυμάτων, με τη διαδικασία - σύμφωνα με τους ιατροδικαστές - να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το Σάββατο 28 Ιουλίου.
Παράλληλα με αυτή τη διαδικασία, κορυφώνεται και η αγωνία για τους αγνοούμενους καθώς με την ταυτοποίηση των θυμάτων θα δοθούν και οριστικές απαντήσεις για το αν οι άνθρωποι που θεωρούνται αγνοούμενοι είναι στη λίστα των νεκρών ή θα πρέπει να αναζητηθούν ανάμεσα στους τραυματίες.
Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 84 καθώς ένας 73χρονος που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο ΚΑΤ, κατέληξε στα τραύματά του ενώ εντοπίστηκε ένα πτώμα (αρχικά είχαν αναφερθεί δύο) στο Μάτι και συγκεκριμένα στο οικόπεδο όπου βρήκαν τραγικό θάνατο οι 25 άνθρωποι που βρέθηκαν αγκαλιασμένοι.
Ωστόσο, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι νεκροί θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν τους 100, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν 30 με 40 αγνοούμενοι, εξέλιξη σίγουρα αρνητική καθώς είναι πιθανό ο τραγικός απολογισμός αυτής της καταστροφής να είναι σοκαριστικός.
Σε κάθε περίπτωση τα μικτά συνεργεία της πυροσβεστικής και του στρατού που έχουν συσταθεί, συνεχίζουν και σήμερα Πέμπτη 26/7 τις έρευνες τους στα καμένα σπίτια της περιοχής προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν αγνοούμενους ή εγκλωβισμένους.
Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και θα συνεχιστούν έως ότου ερευνηθούν όλοι οι χώροι στις πληγείσες περιοχές, ενώ υπογραμμίστηκε πως δεν γίνονται έλεγχοι στις κλειστές κατοικίες.
Όσον αφορά τους τραυματίες, αυτοί ανέρχονται σε 186 εκ των οποίων οι 163 είναι ενήλικες και τα 23 παιδιά.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από το ΕΚΕΠΥ, στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 57 ενήλικες, από τους οποίους 11 σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Στο νοσοκομείο Παίδων παραμένουν για νοσηλεία 4 παιδιά, ενώ δόθηκαν αρκετά εξιτήρια σε ενήλικες από τον Ευαγγελισμό και το Σισμανόγλειο.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάζει στην ανεύρεση των αγνοούμενων, με την Πυροσβεστική να μην μπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό τους.

Μη κατοικήσιμα τα μισά σπίτια

Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, εξίσου τεράστιες είναι και οι υλικές καταστροφές.
Περισσότερες από 3.500 κατοικίες σε Βουτζά, Νέα Μάκρη, Μάτι και Ραφήνα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ άλλα 4.000 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των τοπικών αρχών σε Ραφήνα και Νέα Μάκρη, ενώ όλη η περιοχή παραμένει χωρίς υδροδότηση και ηλεκτροδότηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις δύο πρώτες μέρες των ελέγχων των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, μη κατοικήσιμα έχουν κριθεί, μέχρι στιγμής, 1218 σπίτια στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές. 
Πρόκειται για το 48,95% από τα 2.489 κτίρια που έχουν ελεγχθεί έως τώρα.
Τα υπόλοιπα 1272, δηλαδή το 51,07%, κρίθηκαν κατοικήσιμα.
Χθες έγιναν 1.740 αυτοψίες και οι υπόλοιπες 749 πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, τις οποίες διενήργησαν 340 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Επίσης, σε συνεργασία του Υπουργείου με την Περιφέρεια Αττικής, μεταφέρθηκαν 305 συνολικά -κατεστραμμένα από την πυρκαγιά- αυτοκίνητα, για να ελευθερωθούν οι κλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι του δήμου Μαραθώνα.

Περισσότεροι από 20 νεκροί από την πυρκαγιά στο Μάτι

Burned cars in the village of Mati, near Athens, on Tuesday.

Greek fire death toll rises amid criticism over evacuation






Η πρόταση Μητσοτάκη στον Τσίπρα μετά την τραγωδία στην Αττική

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές στη Ραφήνα και στο Μάτι.
Στην γραπτή δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «... τηλεφώνησα στον κ. Τσίπρα και του πρότεινα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσουμε από κοινού από το Ίδρυμα Νιάρχος να αναλάβει για την επόμενη 5ετία το κόστος της συντήρησης των εναέριων πυροσβεστικών μέσων της χώρας μας ή να συμβάλει στην απόκτηση όποιου άλλου μέσου κριθεί από τους ειδικούς απαραίτητο για την ενίσχυση της εναέριας πυρόσβεσης στην πατρίδα μας. Ο κ. Τσίπρας είδε θετικά την πρότασή μου και ελπίζω να βρεθεί σύντομα ο τρόπος το Ίδρυμα Νιάρχος να προχωρήσει σε μία ακόμα σπουδαία πράξη κοινωνικής προσφοράς».
Ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει επίσης ότι «είπα από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες.
Θα διερευνηθούν.
Όχι μόνο επειδή αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο, αλλά γιατί μόνο έτσι θα γίνουμε καλύτεροι». Είπα από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες.

Καμμένος: «Έγκλημα» το χτίσιμο κατοικιών σε δασικές περιοχές - Τα αυθαίρετα συνέβαλαν στην πυρκαγιά

«Έγκλημα» χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, την αυθαίρετη δόμηση, μιλώντας στο BBC κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Μάτι.
Όπως δήλωσε η αυθαίρετη δόμηση συνέβαλε σε μια από τις χειρότερες πυρκαγιές, ενώ χαρακτήρισε «έγκλημα» το χτίσιμο κατοικιών σε δασικές περιοχές, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι δρόμοι διαφυγής.
Ο κ. Καμμένος, αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, βρέθηκε αντιμέτωπος με οργισμένους ντόπιους όταν επισκέφθηκε τις κατεστραμμένες περιοχές της Αττικής. Απάντησε «δείχνοντας» τα αυθαίρετα και πρόσθεσε ότι είναι έγκλημα του παρελθόντος.

Αυτοψία Καμμένου στα καμένα – Να ανοίξουν δρόμοι προς την παραλία - Οργή πολιτών: Μας αφήσατε να καούμε

Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας και στο Μάτι πραγματοποιεί σήμερα το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος, ο οποίος είχε συζητήσεις και με κατοίκους της περιοχής που του μετέφεραν την οργή τους αλλά και το τι συνέβη το μοιραίο απόγευμα της Δευτέρας.
«Αφήσατε να καεί κόσμος τζάμπα.
Μας αφήσατε στο έλεος του Θεού.
Γιατί έκλεισε η Μαραθώνος, γιατί δεν έγινε εκκένωση, οι κατασκηνώσεις πώς εκκενώθηκαν;» ρώτησε τον υπουργό κάτοικος της περιοχής που είδε το σπίτι της να γίνεται στάχτη.
«Μας αφήσατε μόνους μας, δεν υπήρχε κανείς»
«Δεν μας έμεινε τίποτα, καήκαμε» του είπαν άλλοι κάτοικοι.
«Μας είπαν "βουτήξτε να σωθείτε".
Πώς να βουτήξουν οι ηλικιωμένοι;» ανέφεραν οι κάτοικοι με τον κ.Καμμένο να λέει πως «ήταν εδώ οι βάρκες, οι βατραχάνθρωποι, το λιμενικό» με τους κατοίκους να απαντούν ότι δεν είχαν καμία βοήθεια.
«Θα αποκαταστήσουμε ότι μπορούμε, τις ανθρώπινες ζωές δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε.
Πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στην παραλία, τώρα που θα κάνουμε την αποκατάσταση πρέπει να ανοίξουν δρόμοι προς την παραλία παντού» υπογράμμισε ο κ.Καμμένος κατά τη συζήτηση του με τους κατοίκους.
Κατά τη συνάντηση του με τον δήμαρχο Ραφήνας, ο κ.Καμμένος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις προσφορές φορέων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα μπορέσουν σταδιακά να αποκατασταθούν όλα τα κτίρια που καταστράφηκαν από την φωτιά και ίσως να διορθωθούν κάποια λάθη του παρελθόντος.
Ο κ.Καμμένος διαβεβαίωσε τον δήμαρχο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αρχίσει σύντομα η εφαρμογή όσων προβλέπουν οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω καταστροφές ενόψει της επιδείνωσης του καιρού αλλά και των βροχών του Σεπτεμβρίου.
«Θα εμπλακούμε ενεργά και στο έργο της αναδάσωσης αλλά και στη διαμόρφωση υποδομών του δήμου εάν χρειαστεί.
Είμαστε στη διάθεσή σας για ό,τι άλλο χρειαστείτε» είπε ο κ.Καμμένος.
Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τρεις ημέρες απο το μοιραίο απόγευμα της Δευτέρας, οι μαρτυρίες των διασωθέντων για το τι συνέβη εξακολουθούν να είναι συγκλονιστικές, παραπέμποντας σε μια ανείπωτη εθνική τραγωδία, η οποία συγκρίνεται μόνο με ότι συνέβη το 2007 στην Πελοπόννησο.


Στεργίου (δήμαρχος Πεντέλης): Από κομμένο καλώδιο της ΔΕΗ ξεκίνησε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης

Την εκτίμηση πως η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης, η οποία εξελίχθηκε και κατέστρεψε τα πάντα σε Νέο Βουτζά, Μάτι και στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, ξεκίνησε από κομμένο καλώδιο της ΔΕΗ διατύπωσε ο δήμαρχος Πεντέλης, Δ. Στεργίου.
«Ήμουν ο πρώτος που πήγα στο Νταού Πεντέλης.
Είδα κομμένο καλώδιο της ΔΕΗ κάτω.
Από εκεί πιστεύω ότι ξεκίνησαν όλα» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του 24/7 ο κ.Στεργίου, ο οποίος έκανε λόγο για άριστη συνεργασία και άμεση επέμβαση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα.
Ωστόσο, ο κ.Στεργίου παραδέχθηκε πως «διαχρονικά ως κράτος πάσχουμε από έλλειψη συντονισμού».
«Η χώρα δεν έχει χωροταξική πολιτική.
Όποιος θέλει φτιάχνει ένα σπίτι και μετά εντάσσεται στο σχέδιο πόλης» τόνισε ο δήμαρχος Πεντέλης.

Copernicus: Σχεδόν 13.000 στρέμματα έκαψε η φωτιά στην Αττική - Οικιστική ζώνη η μισή και πλέον καμμένη έκταση


Περίπου 12.760 στρέμματα κατέκαψε η πυρκαγιά στον Νέου Βουτζά, στην Ραφήνα και στο Μάτι, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ευρωπαϊκής δορυφορικής υπηρεσίας Copernicus.
Περισσότερο από την μισή καμένη έκταση, 6.934 στρέμματα, ήταν οικιστική ζώνη.
Ο έως τώρα επίσημος απολογισμός τοποθετεί τον αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 81, ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων.
Η φωτιά έκαψε επίσης 2.018 στρέμματα δάσους και σχεδόν 1.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης.



Συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων από το Μάτι - Πόλη - φάντασμα δύο μέρες μετά την πύρινη λαίλαπα

Πόλη- φάντασμα μοιάζει το Μάτι της Νέας Μάκρης, δύο μέρες μετά την πύρινη λαίλαπα που «σάρωσε» την περιοχή.
Τα καμένα αυτοκίνητα έχουν απομακρυνθεί από τον κεντρικό δρόμο, την οδό Ποσειδώνος, κι από τους γύρω δρόμους, ωστόσο το σκηνικό συνεχίζουν να συνθέτουν οι στάχτες, οι λαμαρίνες από τα αυτοκίνητα και τα σπασμένα γυαλιά.
Οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν απομείνει προσπαθούν να συνέλθουν από τον εφιάλτη που βίωσαν, καθαρίζοντας και πλένοντας τις αυλές του, περισώζοντας ό,τι τους απέμεινε.
Κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών καταγράφουν από το πρωί πόρτα πόρτα τις ζημιές που έπληξαν το Μάτι.
Στη Λεωφόρο Μαραθώνος, συνεργεία της ΔΕΗ προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση όσο το δυνατόν συντομότερα.
Διασώστες συνεχίζουν τις έρευνες από σπίτι σε σπίτι για την εύρεση αγνοουμένων, ενώ πολλοί επικεντρώνονται στον εντοπισμό των δίδυμων κοριτσιών που έχουν χαθεί τα ίχνη τους από τη Δευτέρα.
Εθελοντές έχουν σπεύσει από την πρώτη στιγμή να βοηθήσουν στη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μέσα σε μία ήμερα υπερκαλύφθηκαν όλες οι ανάγκες για τις περιοχές που «πέρασε» η φονική πυρκαγιά. Ομάδες αστυνομικών περιπολούν για την αποφυγή «κλοπών και διαρρήξεων».
Στην οδό Περικλέους κλιμάκιο του στρατού ετοιμάζει ένα μαγειρείο για να προσφέρει προμήθειες στους πυρόπληκτους, ενώ στην «Αργυρά Ακτή» διανέμονταν φαγητό και νερά στους κατοίκους. Το Μάτι προσπαθεί σιγά σιγά να επανέλθει στην κανονικότητα και να επουλώσει τις βαθιές πληγές που άφησε η φωτιά....

Μαρτυρίες κατοίκων από το Μάτι της Νέας Μάκρης

Οι κάτοικοι παραμένουν συγκλονισμένοι από αυτό που συνέβη τη Δευτέρα μην μπορώντας να πιστέψουν το μέγεθος της καταστροφής. Άλλοι σιωπηλοί κι άλλοι αγανακτισμένοι μετρούν τις πληγές τους: τους από την απώλεια συγγενικών τους κι οικείων τους προσώπων μέχρι το καμένο σπίτι, αυτοκίνητο, κατάστημα.
Η κ. Μαρία, μόνιμη κάτοικος ενός διαμερίσματος δίπλα στη θάλασσα στο Μάτι, είδε ξαφνικά τη φωτιά μπροστά της και πρόλαβε την τελευταία στιγμή μαζί με τον άνδρα της κι έπεσαν στη θάλασσα. «Παρότι γνωρίζαμε την ακτή δεν μπορούσαμε να προσαρμοστούμε, λόγω του καπνού και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας.
Όσο πλησίαζε η φωτιά, από την πολλή ζέστη και τον καπνό νιώθαμε σαν να είμαστε μέσα σε ηφαίστειο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως τόνισε, έγινε αυτόπτης μάρτυρας, τη στιγμή που ένα 13χρονο κορίτσι πήδηξε φλεγόμενο προς τη θάλασσα και τελικά έπεσε στα βράχια. Ακόμη, η κ. Μαρία επιρρίπτει ευθύνες στην Πολιτεία καταλογίζοντάς της ολιγωρία.
«Όλοι φταίμε και πρώτα απ' όλα οι πολίτες. Εμείς έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη από όλους. Από το πιο απλό να μαζέψουμε τα ξερά χόρτα και τα κλαδιά από τις αυλές μας.
Έπειτα δεν υπάρχει και σύμπνοια ανάμεσα στους πολίτες, την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Λευτέρης, ο οποίος κατοικεί στο Μάτι μόνιμα εδώ και 50 χρόνια.
«Οι κόποι 50 χρόνων πήγαν χαμένοι. Θα φύγω από το Μάτι, δεν μου έχει μείνει τίποτα, θα πάω να μείνω με τον γιο μου στο εξωτερικό. Πάλι καλά τη γλιτώσαμε με τη γυναίκα μου, καταστράφηκε μόνο το μαγαζί που έτσι κι αλλιώς δεν το λειτουργούσαμε φέτος. Περιμένουμε όμως ακόμα το ρεύμα...» προσθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο κ. Δημήτρης διατηρούσε ενοικιαζόμενα δωμάτια στα οποία διέμεναν τουρίστες. «Η μέρα εκείνη ήταν μια κόλαση. Βλέπαμε τις φλόγες να έρχονται καταπάνω μας.
Όποιος έζησε αυτή την "κόλαση" και κατάφερε να γυρίσει μπορεί να καταλάβει τι συνέβη» υπογραμμίζει.
Παρότι η επιχείρησή του έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, το μόνο που τον νοιάζει είναι που κατάφεραν να επιζήσουν από αυτόν τον εφιάλτη. «Πέσαμε στη θάλασσα μαζί με τους τουρίστες που διέμεναν και τα καταφέραμε».
Λίγο πιο πάνω συναντάμε ένα ζευγάρι που καθαρίζει το σπίτι του μαζί με οικογενειακούς τους φίλους που έχουν έρθει από τη Ν. Μάκρη να βοηθήσουν.
Περιγράφοντάς την ημέρα εκείνη σημειώνουν: «Κλειδωθήκαμε μέσα στο σπίτι, κλείσαμε πόρτες, παράθυρα, και είχαμε βρέξει τα πάντα. Κάηκε μόνο το υπόγειο, δεν ξέρω πώς σωθήκαμε...
Η γειτόνισσα μας στο διπλανό σπίτι αγνοείται, δεν ξέρουμε αν ζει...
Κόσμος έπεφτε στη θάλασσα για να σωθεί, κάποιοι τα κατάφεραν κάποιοι όχι».
Η αλληλεγγύη του κόσμου είναι τεράστια κι οι εθελοντές αυξάνονται συνεχώς. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Αποστόλης 19 ετών που μένει στον Γέρακα.
Αν κι έχει εξοχικό στην Κινέτα, το οποίο παραλίγο να καεί, επέλεξε να έρθει στο Μάτι για να βοηθήσει, καθώς όπως χαρακτηριστικά λέει: «Ήρθα εδώ για να μην παρεμποδίζω το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων».
Ο χρόνος στο Μάτι έχει σταματήσει, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές κι οι αναμνήσεις από την 23η Ιουλίου δεν πρόκειται ποτέ να σβήσουν για όσους ήρθαν αντιμέτωποι με την άνιση μάχη της φωτιάς.

«Συνωστισμός» εθελοντών για παροχή βοήθειας στους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής - Μεγάλη προσέλευση για υποβολή αιτήσεων καταγραφής ζημιών


Μεγάλη παραμένει η προσέλευση στους δήμους Ραφήνας - Πικερμίου και Μαραθώνα, τόσο των πυρόπληκτων για να υποβάλουν αιτήσεις παροχής βοήθειας και διενέργειας αυτοψιών στα οικήματά τους, όσο και των εθελοντών που προσφέρονται για να συνδράμουν τους συνανθρώπους τους που δοκιμάζονται αυτές τις μέρες.
Στο ισόγειο του δημαρχείου Ραφήνας - Πικερμίου, δημοτικοί υπάλληλοι καταγράφουν τις αιτήσεις των πολιτών, οι οποίοι συμπληρώνουν σχετικό έντυπο με τα στοιχεία τους και με σύντομη περιγραφή της κατάστασης της οικείας τους.
Περίπου 2.000 οικήματα που ελέγχθηκαν στον δήμο, το 25% έχει καταστραφεί ολοσχερώς, το 50% έχουν υποστεί μικρές ζημιές, ενώ το υπόλοιπο 25% παρέμεινε άθικτο.
Το δημαρχείο θα παραμείνει ανοιχτό για να δέχεται αιτήσεις πυρόπληκτων έως τις 11:00 το βράδυ.


 Σήμερα εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της νεκροτομής στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς

Σε βαρύ και ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα συνεχίζονται οι νεκροτομές των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική.
Μέχρι νωρίς το βράδυ, σύμφωνα με την ενημέρωση των ιατροδικαστών είχε ολοκληρωθεί η νεκροτομή σε 75 σορούς και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα (27/7).
Παρότι οι ιατροδικαστές είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ενημέρωση τους, καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, αφήνουν να εννοηθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους είναι απανθρακωμένοι, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαδικασία λήψης DNA για να γίνει η ταυτοποίηση τους.
Εκτιμάται ότι πάνω από 60 άνθρωποι, συγγενείς αγνοουμένων έχουν δώσει δείγματα DNA στην αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας που θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να ταυτοποιήσει τα δείγματα που έχουν ληφθεί από τις σορούς και από όσους αγωνιούν για τους ανθρώπους τους.
Οι συγγενείς δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν τα απανθρακωμένα σώματα που εξετάζονται στα νεκροτομείο και τους παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη κατά τη διαδικασία λήψης δειγμάτων γενετικού υλικού. Ενδεικτικό της εξαιρετικά δύσκολης δουλειάς με την οποία έχουν επιφορτιστεί οι ιατροδικαστές είναι το γεγονός ότι, απ ότι οι ίδιοι λένε, δεν μπορούν να μείνουν ψύχραιμοι και να αποστασιοποιηθούν απ αυτή την τραγωδία ιδίως όταν έρχεται η ώρα της νεκροτομής παιδιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης