Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εθνική τραγωδία από τις φονικές πυρκαγιές στην αν. Αττική με 81 νεκρούς, πιθανόν να φθάσουν τους 100 - Συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων από το Μάτι

Εθνική τραγωδία από τις φονικές πυρκαγιές στην αν. Αττική με 81 νεκρούς, πιθανόν να φθάσουν τους 100 - Συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων από το Μάτι
Εθνική τραγωδία από την πύρινη λαίλαπα που έπληξε την Ανατολική Αττική
(upd 33) Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο οι έρευνες των αρμόδιων κλιμακίων σε κατεστραμμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας για τον εντοπισμό τυχόν αγνοούμενων κατόπιν της φονικής πύρινης λαίλαπας που έπληξε το απόγευμα της Δευτέρας την ανατολική Αττική εξαφανίζοντας από τον χάρτη ολόκληρους οικισμούς που βρίσκονται σε απόσταση μισής ώρας από την Αθήνα και βυθίζοντας την χώρα σε εθνική θλίψη.
Η ανείπωτη εθνική τραγωδία ημέρα με την ημέρα λαμβάνει διαστάσεις.
Λίγο μετά την τελευταία επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η οποία ανακοίνωσε ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 79, έγινε γνωστό ότι στη λίστα των νεκρών προστέθηκαν άλλοι δύο άνθρωποι.
Ο ένας είναι ένας 84χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Θριάσιο Νοσομείο και υπέκυψε στα εγκαύματα του και η δεύτερη μια γυναίκα, η οποία βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Μάτι από πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής που από νωρίς το πρωί "κτενίζουν" την περιοχή.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στους 81.
Πάντως, οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών είναι δυσοίωνες καθώς ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι αυτός θα αυξηθεί τις επόμενες ώρες, με τον δήμαρχο Ραφήνας Ευάγγελο Μπουρνούς να υποστηρίζει ότι βάσει των όσων είδε να εκτυλίσσονται την ώρα που μαινόταν ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά, οι νεκροί θα φτάσουν σε τριψήφιο αριθμό.
Την ίδια στιγμή, οι τραυματίες ανέρχονται σε 186 εκ των οποίων οι 163 είναι ενήλικες και τα 23 παιδιά.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τους τραυματίες - εγκαυματίες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου, στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 60 ενήλικες, από τους οποίους 11 σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Στο νοσοκομείο Παίδων παραμένουν για νοσηλεία 4 παιδιά, ενώ δόθηκαν αρκετά εξιτήρια σε ενήλικες από τον Ευαγγελισμό και το Σισμανόγλειο.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάζει στην ανεύρεση των αγνοούμενων, με την Πυροσβεστική να μην μπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό τους.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 100 αγνοούμενους, ενώ ήδη 130 άντρες της Πυροσβεστικής και του στρατού διεξάγουν έρευνες.
Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους συγγενείς και στους οικείους των αγνοουμένων να επικοινωνούν με τον αριθμό 199 προκειμένου να δώσουν στοιχεία και πληροφορίες για τα πρόσωπα που αγνοούνται, υπογραμμίζοντας πως μέχρι στιγμής δεν μπορεί να διαπιστωθεί εάν ανάμεσα στους νεκρούς είναι και άτομα που έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι.
Την ίδια στιγμή, έχει "στηθεί" μια ψηφιακή βάση δεδομένων (https://missingpeople.audax.gr/) για άτομα που αγνοούνται, στην οποία εμφανίζονται περισσότερες από 30 φωτογραφίες.
Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, εξίσου τεράστιες είναι και οι υλικές καταστροφές.
Περισσότερες από 3.500 κατοικίες σε Βουτζά, Νέα Μάκρη, Μάτι και Ραφήνα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ άλλα 4.000 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των τοπικών αρχών σε Ραφήνα και Νέα Μάκρη.
Χωρίς υδροδότηση και χωρίς ηλεκτροδότηση θα παραμείνει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες η περιοχή Μάτι, που επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική.
Η παροχή νερού θα επανέλθει σε περίπου 15 ημέρες και η τροφοδοσία με ρεύμα σε έναν μήνα.
Εν τω μεταξύ, οι μεγάλες πυρκαγιές στα δύο μέτωπα της Αττικής, της Κινέτας και της Καλλιτεχνούπολης, παραμένουν σε εξέλιξη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με την αρωγή του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και όλου του κρατικού μηχανισμού, συνεχίζουν να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες.

Περισσότεροι από 20 νεκροί από την πυρκαγιά στο Μάτι

Πτώμα στο Μάτι


f2

Συγκλονιστικές εξακολουθούν να παραμένουν οι μαρτυρίες και οι περιγραφές για τους 25 ανθρώπους (κατά πληροφορίες 26) που εντοπίστηκαν σε χώρο στην περιοχή Αργυρά Ακτή στο Μάτι.
Οι άνθρωποι αυτοί, άνδρες, γυναίκες και παιδιά αναζητούσαν μια δίοδο διαφυγής από την πύρινη λαίλαπα αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν, περικυκλώθηκαν από τις φλόγες σε απόσταση περίπου 30 μέτρων από την θάλασσα και άφησαν την τελευταία τους πνοή αγκαλιασμένοι.
Πλέον, μιλάμε για μια ανείπωτη εθνική τραγωδία, η οποία συγκρίνεται μόνο με ότι συνέβη το 2007 στην Πελοπόννησο, αν και υπάρχουν αναφορές από τοπικούς αξιωματούχους πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί και ενδεχομένως να φτάσει και σε τριψήφιο αριθμό.

Για νοσηλεία παραμένουν 60 ενήλικες και τέσσερα παιδιά


Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τους τραυματίες - εγκαυματίες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου, στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 60 ενήλικες, από τους οποίους 11 σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Στο νοσοκομείο Παίδων παραμένουν για νοσηλεία 4 παιδιά, ενώ δόθηκαν αρκετά εξιτήρια σε ενήλικες από τον Ευαγγελισμό και το Σισμανόγλειο.

Copernicus: Σχεδόν 13.000 στρέμματα έκαψε η φωτιά στην Αττική - Οικιστική ζώνη η μισή και πλέον καμμένη έκταση

Περίπου 12.760 στρέμματα κατέκαψε η πυρκαγιά στον Νέου Βουτζά, στην Ραφήνα και στο Μάτι, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ευρωπαϊκής δορυφορικής υπηρεσίας Copernicus.
Περισσότερο από την μισή καμένη έκταση, 6.934 στρέμματα, ήταν οικιστική ζώνη.
Ο έως τώρα επίσημος απολογισμός τοποθετεί τον αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 81, ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων.
Η φωτιά έκαψε επίσης 2.018 στρέμματα δάσους και σχεδόν 1.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης.



Συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων από το Μάτι - Πόλη - φάντασμα δύο μέρες μετά την πύρινη λαίλαπα

Πόλη- φάντασμα μοιάζει το Μάτι της Νέας Μάκρης, δύο μέρες μετά την πύρινη λαίλαπα που «σάρωσε» την περιοχή.
Τα καμένα αυτοκίνητα έχουν απομακρυνθεί από τον κεντρικό δρόμο, την οδό Ποσειδώνος, κι από τους γύρω δρόμους, ωστόσο το σκηνικό συνεχίζουν να συνθέτουν οι στάχτες, οι λαμαρίνες από τα αυτοκίνητα και τα σπασμένα γυαλιά.
Οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν απομείνει προσπαθούν να συνέλθουν από τον εφιάλτη που βίωσαν, καθαρίζοντας και πλένοντας τις αυλές του, περισώζοντας ό,τι τους απέμεινε.
Κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών καταγράφουν από το πρωί πόρτα πόρτα τις ζημιές που έπληξαν το Μάτι.
Στη Λεωφόρο Μαραθώνος, συνεργεία της ΔΕΗ προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση όσο το δυνατόν συντομότερα.
Διασώστες συνεχίζουν τις έρευνες από σπίτι σε σπίτι για την εύρεση αγνοουμένων, ενώ πολλοί επικεντρώνονται στον εντοπισμό των δίδυμων κοριτσιών που έχουν χαθεί τα ίχνη τους από τη Δευτέρα.
Εθελοντές έχουν σπεύσει από την πρώτη στιγμή να βοηθήσουν στη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μέσα σε μία ήμερα υπερκαλύφθηκαν όλες οι ανάγκες για τις περιοχές που «πέρασε» η φονική πυρκαγιά. Ομάδες αστυνομικών περιπολούν για την αποφυγή «κλοπών και διαρρήξεων».
Στην οδό Περικλέους κλιμάκιο του στρατού ετοιμάζει ένα μαγειρείο για να προσφέρει προμήθειες στους πυρόπληκτους, ενώ στην «Αργυρά Ακτή» διανέμονταν φαγητό και νερά στους κατοίκους. Το Μάτι προσπαθεί σιγά σιγά να επανέλθει στην κανονικότητα και να επουλώσει τις βαθιές πληγές που άφησε η φωτιά....

Μαρτυρίες κατοίκων από το Μάτι της Νέας Μάκρης

Οι κάτοικοι παραμένουν συγκλονισμένοι από αυτό που συνέβη τη Δευτέρα μην μπορώντας να πιστέψουν το μέγεθος της καταστροφής. Άλλοι σιωπηλοί κι άλλοι αγανακτισμένοι μετρούν τις πληγές τους: τους από την απώλεια συγγενικών τους κι οικείων τους προσώπων μέχρι το καμένο σπίτι, αυτοκίνητο, κατάστημα.
Η κ. Μαρία, μόνιμη κάτοικος ενός διαμερίσματος δίπλα στη θάλασσα στο Μάτι, είδε ξαφνικά τη φωτιά μπροστά της και πρόλαβε την τελευταία στιγμή μαζί με τον άνδρα της κι έπεσαν στη θάλασσα. «Παρότι γνωρίζαμε την ακτή δεν μπορούσαμε να προσαρμοστούμε, λόγω του καπνού και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας.
Όσο πλησίαζε η φωτιά, από την πολλή ζέστη και τον καπνό νιώθαμε σαν να είμαστε μέσα σε ηφαίστειο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως τόνισε, έγινε αυτόπτης μάρτυρας, τη στιγμή που ένα 13χρονο κορίτσι πήδηξε φλεγόμενο προς τη θάλασσα και τελικά έπεσε στα βράχια. Ακόμη, η κ. Μαρία επιρρίπτει ευθύνες στην Πολιτεία καταλογίζοντάς της ολιγωρία.
«Όλοι φταίμε και πρώτα απ' όλα οι πολίτες. Εμείς έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη από όλους. Από το πιο απλό να μαζέψουμε τα ξερά χόρτα και τα κλαδιά από τις αυλές μας.
Έπειτα δεν υπάρχει και σύμπνοια ανάμεσα στους πολίτες, την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Λευτέρης, ο οποίος κατοικεί στο Μάτι μόνιμα εδώ και 50 χρόνια.
«Οι κόποι 50 χρόνων πήγαν χαμένοι. Θα φύγω από το Μάτι, δεν μου έχει μείνει τίποτα, θα πάω να μείνω με τον γιο μου στο εξωτερικό. Πάλι καλά τη γλιτώσαμε με τη γυναίκα μου, καταστράφηκε μόνο το μαγαζί που έτσι κι αλλιώς δεν το λειτουργούσαμε φέτος. Περιμένουμε όμως ακόμα το ρεύμα...» προσθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο κ. Δημήτρης διατηρούσε ενοικιαζόμενα δωμάτια στα οποία διέμεναν τουρίστες. «Η μέρα εκείνη ήταν μια κόλαση. Βλέπαμε τις φλόγες να έρχονται καταπάνω μας.
Όποιος έζησε αυτή την "κόλαση" και κατάφερε να γυρίσει μπορεί να καταλάβει τι συνέβη» υπογραμμίζει.
Παρότι η επιχείρησή του έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, το μόνο που τον νοιάζει είναι που κατάφεραν να επιζήσουν από αυτόν τον εφιάλτη. «Πέσαμε στη θάλασσα μαζί με τους τουρίστες που διέμεναν και τα καταφέραμε».
Λίγο πιο πάνω συναντάμε ένα ζευγάρι που καθαρίζει το σπίτι του μαζί με οικογενειακούς τους φίλους που έχουν έρθει από τη Ν. Μάκρη να βοηθήσουν.
Περιγράφοντάς την ημέρα εκείνη σημειώνουν: «Κλειδωθήκαμε μέσα στο σπίτι, κλείσαμε πόρτες, παράθυρα, και είχαμε βρέξει τα πάντα. Κάηκε μόνο το υπόγειο, δεν ξέρω πώς σωθήκαμε...
Η γειτόνισσα μας στο διπλανό σπίτι αγνοείται, δεν ξέρουμε αν ζει...
Κόσμος έπεφτε στη θάλασσα για να σωθεί, κάποιοι τα κατάφεραν κάποιοι όχι».
Η αλληλεγγύη του κόσμου είναι τεράστια κι οι εθελοντές αυξάνονται συνεχώς. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Αποστόλης 19 ετών που μένει στον Γέρακα.
Αν κι έχει εξοχικό στην Κινέτα, το οποίο παραλίγο να καεί, επέλεξε να έρθει στο Μάτι για να βοηθήσει, καθώς όπως χαρακτηριστικά λέει: «Ήρθα εδώ για να μην παρεμποδίζω το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων».
Ο χρόνος στο Μάτι έχει σταματήσει, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές κι οι αναμνήσεις από την 23η Ιουλίου δεν πρόκειται ποτέ να σβήσουν για όσους ήρθαν αντιμέτωποι με την άνιση μάχη της φωτιάς.






Τόσκας: Σε μιάμιση ώρα έγινε όλο το κακό – Η φωτιά έτρεχε πιο πολύ από τα εναέρια μέσα – Δεν είμαι βιδωμένος στην καρέκλα

Σε μιάμιση ώρα έγινε όλο το κακό, η φωτιά έτρεχε πιο πολύ από τα εναέρια μέσα υποστήριξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας αναφερόμενος στην καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το απόγευμα της Δευτέρας την ανατολική Αττική και συγκεκριμένα την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας.
«Επισκεφθήκαμε χθες την περιοχή, βλέπει κανείς λωρίδες καμένες και λωρίδες άκαυτες.
Το 2007 καιγόταν η περιοχή της Ηλείας επί επτά ημέρες, εδώ σε 1,5 ώρα έγινε όλο το κακό.
Με το που ξέσπασε η φωτιά στη Νταού, επειδή έχει την κρισιμότητα η περιοχή, εκτρέψαμε σχεδόν το σύνολο των εναέριων μέσων από την Κινέτα στην Πεντέλη.
Η φωτιά από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίστηκε σαν ιδιαίτερα κρίσιμη.
Τα εναέρια μέσα χτυπούσαν την φωτιά και μου έλεγαν οι πυροσβέστες ότι η φωτιά έτρεχε πιο πολύ από τα εναέρια μέσα.
Οι πυροσβέστες μου λένε ότι και 20 αεροσκάφη να ήταν, δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν τη φωτιά, τώρα κάνουμε υποθέσεις.
Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής πήγαν γρήγορα, δεν μπορούσαν να ανακόψουν τη φωτιά» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Τόσκας, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβησαν οι μεγάλες αυτές πυρκαγιές πρώτα στα Γεράνεια Όρη στην Κινέτα και στη συνέχεια στη Νταού Πεντέλης ήταν συνθήκες που από ότι λένε οι μετεωρολόγοι έχουν να συμβούν ίσως και 50 χρόνια».
Ερωτηθείς αν υπήρξε εντολή εκκένωσης ο κ.Τόσκας υποστήριξε ότι «είναι μια περιοχή που πηγαίνω από μικρό παιδί και την ξέρω καλά».
«Έγιναν εγκλήματα και από μια παρθένα περιοχή, έχει γίνει ένα τεράστιο αυθαίρετο.
Ο τεράστιος φόβος πάντα ήταν με τις κατασκηνώσεις και τα εκατοντάδες παιδιά, τι θα γίνει αν χρειαστεί μαζική εκκένωση.
Για φανταστείτε να είχαμε τέτοιες καταστάσεις.
Εκκενώθηκαν έγκαιρα έφυγαν με τη βοήθεια της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, όλα αυτά σε 1,5 ώρα.
Από εκεί και πέρα δεν θέλω να πω τίποτε άλλο.
Ο νόμος προβλέπει να συγκληθεί συντονιστικό όργανο με ευθύνη του δημάρχου και να γίνουν εισηγήσεις από την πυροσβεστική και να παρθούν αποφάσεις.
Προτεραιότητα ήταν οι κατασκηνώσεις, λήφθηκαν γρήγορες αποφάσεις.
Είναι εύκολο κάποιοι να λένε ότι φταίει η αστυνομία και η πυροσβεστική.
Δεν υπήρχε χρόνος και είναι μεγάλο λάθος κάποιοι να προσπαθούν να ρίξουν ευθύνες στους υπηρεσιακούς, οι οποίοι έκαναν εξαιρετική δουλειά, είναι μισοκαμένοι με μεγάλη αυτοθυσία δούλεψαν οι πυροσβέστες» τόνισε ο κ.Τόσκας, ο οποίος σχετικά με τα περί παραίτησης, είπε ότι «η παραίτηση δεν γίνεται επειδή το ζητά μια εφημερίδα».
«Από εκεί και πέρα αν ψάχνετε άνθρωπο βιδωμένο στην καρέκλα δεν θα τον βρείτε σε εμένα.
Είμαι υποχρεωμένος να παλέψω σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, να σβήσουν και οι υπόλοιπες φωτιές.
Αυτή η κυβέρνηση παλεύει σαν σύνολο για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις.
Βιδωμένος στην καρέκλα δεν είναι κανένας μας, ούτε εγώ» τόνισε ο κ.Τόσκας υπογραμμίζοντας πως γίνονται εντατικές έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς.
«Συνομωσιολογικά αυτή τη στιγμή δεν θα μιλήσω, αλλά θα σας δώσω δύο στοιχεία, από το σημείο που ξέσπασε η φωτιά δεν περνούν τα καλώδια της ΔΕΗ.
Όσο κι αν φυσούν δυνατοί άνεμοι, φωτιά μόνη της δεν ανάβει.
Στα Γεράνεια την ίδια μέρα που ξέσπασε η φωτιά, ξέσπασαν άλλες δύο φωτιές.
Το ψάχνουμε πολύ, εξετάζουμε όλες τις περιπτώσεις, δεν θα αφήσουμε καμία πληροφορία ανεκμετάλλευτη.
Φέτος ειδικά το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής πηγαίνει από την πρώτη στιγμή στα σημεία.
Υπάρχουν εντατικές έρευνες γιατί εδώ έγινε ένα έγκλημα» υπογράμμισε ο κ.Τόσκας.

Έκτακτη σύσκεψη της ΝΔ υπό τον Μητσοτάκη για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική

Έκτακτη σύσκεψη της ΝΔ για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική συγκάλεσε ο πρόεδρος Κ .Μητσοτάκης.
Στη συνάντηση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 14:30 μετά το μεσημέρι, θα συμμετάσχουν οι αντιπρόεδροι Κ. Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής  Λευτ. Αυγενάκης, οι τομεάρχες της ΝΔ κ. Μάκης Βορίδης και Μάξιμος Χαρακόπουλος, οι πρώην Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Δένδιας και Βασίλης Κικίλιας καθώς και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Κώστας Συνολάκης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να γίνει πλήρης αποτίμηση της κατάστασης ενώ θα αξιολογηθούν και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε και εξελίχθηκε η φονική και ιδιαίτερα καταστροφική πυρκαγιά.
Επιπλέον, θα εξεταστούν οι προτάσεις της ΝΔ για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ανακούφιση των πληγέντων καθώς και θα συζητηθούν οι προτάσεις που ήδη έχει καταθέσει η ΝΔ για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Ψινάκης (δήμαρχος Μαραθώνα): Αναζητώ 40 αγνοούμενους – Υπήρχε σχέδιο και το ακολουθήσαμε μετά την φωτιά

Όταν θρηνούμε θύματα, χρειάζεται από όλους σοβαρότητα υποστήριξε ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου αναζητούν 40 αγνοούμενους.
«Χρειάζεται σοβαρότητα και σεβασμός στην αντιμετώπιση των πραγμάτων.
Ή κάθεσαι και δουλεύεις ή κάνεις δηλώσεις παντού.
Ψάχνουμε πόσοι είναι οι νεκροί και οι αγνοούμενοι.
Παράλληλα συνεργαζόμαστε με τα υπουργεία για να αποκατασταθούν οι ζημιές το ταχύτερο», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Ψινάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως υπήρχε σχέδιο και ότι αυτό ακολουθήθηκε μετά την φωτιά.
«Έχω 40 αγνοούμενους να βρω, μέχρι τις 5 το πρωί υπήρχαν 40 αγνοούμενοι.
Όταν θρηνούμε θύματα χρειάζεται από όλους σοβαρότητα.
Υπήρξε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τα υπουργεία» είπε ο κ.Ψινάκης, κάνοντας λόγο για εξαιρετικά ακραίες συνθήκες κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.
Όπως ανέφερε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου τα 2.000 από τα 3.000 σπίτια σε Μάτι και Νέο Βουτζά έχουν καταστραφεί, μερικώς ή πλήρως, από την πυρκαγιά.
«Το δικό μου σπίτι άναψε αμέσως, κάηκε σε δευτερόλεπτα.
Δεν πρόλαβε η μητέρα μου να πάει από την κουζίνα στο σαλόνι.
Ήταν αέρας 8 μποφόρ σε περιοχές με πεύκα, είναι σαν να βάζεις το σεσουάρ στο τζάκι.
Δεν προλαβαίνεις να κάνεις εκκένωση, προσπαθείς να μην καείς.
Για να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις, την εντολή εκκένωσης την δίνει μόνο το ΥΠΕΣ και η Πυροσβεστική.
Πρέπει να ξέρουμε ποιος είναι ο επικεφαλής, διότι σκεφθείτε τι θα γινόταν αν έδινε ο καθένας τις δικές του εντολές.
Θα είχαμε μεγαλύτερη τραγωδία» υποστήριξε ο κ.Ψινάκης.

Μέχρι τις (28/7) θα έχει ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση στις σορούς των θυμάτων


Πρωτόγνωρη χαρακτήρισε την κατάσταση με τα θύματα από τις φονικές πυρκαγιές ο Νίκος Καρακούκης, προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών.
Σε δηλώσεις του, περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρισαν οι ιατροδικαστές με τους νεκρούς από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, έκανε λόγο για μαζική καταστροφή.
Όπως είπε, τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους επειδή κάηκαν μέσα στις φλόγες ή πνίγηκαν στη θάλασσα.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε αρκετά θύματα και φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι απανθρακώθηκαν ή πνίγηκαν στο νερό.
«Έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες της ιατροδικαστικής έρευνας.
Οι σοροί είναι γύρω στους 62.
Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει» επισήμανε ο κ. Καρακούκης.
Επιπροσθέτως, σημείωσε, γίνεται η διαδικασία αναγνώρισης με μεθόδους μακροσκοπικής αναγνώρισης από τους ιατροδικαστές και μέσω του DNA από τα αρμόδια εργαστήρια και προχωρούν οι διαδικασίες.
Από την πλευρά του, ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας τόνισε ότι στη διαδικασία συμμετέχει όλη η ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών - Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη βοήθεια από άλλες ιατροδικαστικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Είναι μια μαζική καταστροφή με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες και η αναγνώριση είναι ακόμη πιο δύσκολη.
Αναμένουμε τις ταυτοποιήσεις μέσω DNA.
Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα αίτια θανάτου που τις περισσότερες φορές είναι προφανή» τόνισε ο κ.Καλόγρηας.
«Να προχωρήσουμε στις διαδικασίες ταυτοποίησης, όχι μόνο νεκροτομής.
Θα είμαστε εδώ όλες τις ημέρες και όλες τις νύχτες μέχρι να τελειώσουμε.
Το θέμα είναι να προχωρήσουν οι ταυτοποιήσεις και από τη μεριά της ΔΕΕ γίνεται το καλύτερο.
Άμεσα θα έχουμε τις πρώτες αναγνωρίσεις, να μειωθεί κάπως ο πόνος των ανθρώπων» είπε ο κ. Καλόγρηας.
«Υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό πλήρεις απανθρακώσεις και δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο τμήματα ανθρώπινων σωμάτων.
Κι εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράματα.
Δίνεται προτεραιότητα στις σορούς που υπάρχει αναγνώριση και από τους συγγενείς για να γίνει και ταυτοποίηση με DNA.
Μόλις ταυτοποιηθούν από τα εργαστήρια της ΔΕΕ, θα δοθούν στους συγγενείς.
Οι σοροί είναι στο Σχιστό κι έρχονται εδώ τμηματικά.
Η τελευταία παραγγελία μιλά για 68.
Κάνουμε τα πάντα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο επόμενο τριήμερο.
Σε απανθρακωμένες σορούς μπορεί να γίνουν λάθη, να πάρουν άλλες σορούς και αυτό υπό την πίεση του χρόνου δεν πρέπει να γίνει.
Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά γιατί και οι συγγενείς περιμένουν τις σορούς», τόνισε.
«Λέγεται ότι ήταν πολλά παιδιά. Κάθε φορά λέμε "πρώτη φορά συνέβη".
Αυτή τη φορά, όντως συνέβη πρώτη φορά σε συναίσθημα.
Μεγάλοι άνθρωποι, παιδιά από κατασκηνώσεις, τουρίστες, πραγματικά υπάρχει μεγάλη αντίθεση στην ψυχική διάθεση: από τη χαρά του καλοκαιριού στη λύπη που ζούμε όλοι μας», δήλωσε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιώκας.
«Συλλυπητήρια στους συγγενείς και αμέριστη συμπάθεια.
Δεν βάζουμε μέσα να δουν τέτοια εικόνα οι συγγενείς.
Δεν αντέχουν.
Εδώ δεν αντέχουμε εμείς.
Μπαίνουμε και βγαίνουμε.
Δεν μπορεί να εξοικειωθεί ένας άνθρωπος ψυχικά με το θάνατο.
Και τέτοιου είδους θάνατο, ειδικά όταν έχεις και μικρά παιδιά» ανέφερε ο κ. Μπογιώκας.

www.bankingnews.gr

 
























 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης