Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Παρατηρήσεις στο νομοσχέδιο για επιτάχυνση της διοικητικής δίκης

Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Παρατηρήσεις στο νομοσχέδιο για επιτάχυνση της διοικητικής δίκης
Τι αναφέρει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών σχετικά με νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης
Παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου  του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα "μέτρα επιτάχυνσης και εξορθολογισμού της διοικητικής δίκης", το οποίο αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή, διατυπώνει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.
Μεταξύ άλλων, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αναφέρει ότι διαφώνησε με την προτεινόμενη ρύθμιση για την παροχή στο δικαστήριο της δυνατότητας επιβολής αυξημένης δικαστικής δαπάνης σε περίπτωση κατά την οποία αυτό θα κρίνει ότι το δικόγραφο του διαδίκου που ηττήθηκε υπερβαίνει σε έκταση το αναγκαίο μέτρο ενόψει των ζητημάτων που τίθενται.
Σύμφωνα με την Ένωση, πρόκειται για δυσανάλογο μέτρο σε βάρος των διαδίκων και των πληρεξουσίων δικηγόρων.
Επιπλέον, η Ένωση διατυπώνει επιφυλάξεις αναφορικά με ορισμένες πλευρές της προτεινόμενης ρύθμισης της παράλληλης πρόβλεψης διοικητικών και ποινικών κυρώσεων για την αυτή πράξη και σημειώνει ότι θα ήταν προτιμότερη μια καθαρή λύση (ευθείας) αποποινικοποίησης συγκεκριμένων πράξεων (οι οποίες θα συνιστούσαν εφεξής μόνο διοικητικές κυρώσεις).
Περαιτέρω, αναφέρει ότι έγινε δεκτή η πρότασή της για τη διεύρυνση της αρμοδιότητας του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου, η οποία θα αφορά φορολογικές και τελωνειακές εν γένει διαφορές, με αντικείμενο που θα υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ, αλλά όχι των 150.000 ευρώ.
Έτσι, στο μέλλον «εφόσον η διάταξη ψηφισθεί από τη Βουλή, το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο θα εκδικάζει τις φορολογικές και τελωνειακές εν γένει διαφορές με αντικείμενο έως 60.000 ευρώ, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο θα εκδικάζει τις αντίστοιχες διαφορές με αντικείμενο από 60.001 ευρώ ως 150.000 ευρώ και το τριμελές διοικητικό εφετείο θα εκδικάζει τις αντίστοιχες διαφορές με αντικείμενο από 150.001 ευρώ».
Ακόμη, η Ένωση αναφέρει πως μερική ήταν η αποδοχή της πρότασής της για κατάργηση της ενδικοφανούς διαδικασία στις φορολογικές υποθέσεις.
Μάλιστα, η πρόταση της Ένωσης «είχε ως βάση τη λογική ότι η εν λόγω ενδικοφανής διαδικασία αποτελεί ένα γραφειοκρατικό ανάχωμα στην άμεση πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, ενώ άλλωστε η πράξη δεν δείχνει ότι επιτυγχάνεται ο διακηρυγμένος στόχος του υπουργείου Οικονομικών να διευθετούνται οι υποθέσεις σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης προς το σκοπό της αποσυμφόρησης των διοικητικών δικαστηρίων».
Η εν λόγω πρόταση έγινε δεκτή μόνο για υποθέσεις φορολογικής φύσης που υπάγονται στην αρμοδιότητα του προέδρου Πρωτοδικών, με το σκεπτικό ότι η φύση των υποθέσεων αυτών απαιτεί οπωσδήποτε άμεση και ταχεία εκδίκαση.
Επιπροσθέτως η Ένωση αναφέρει ότι η εισαγωγή του θεσμού της ενδοδικαστικής συμβιβαστικής επίλυσης διαφορών από αγωγές για απαιτήσεις από την εκτέλεση διοικητικών συμβάσεων αρμοδιότητας Διοικητικών Εφετείων δεν προτάθηκαν από την Ένωση, η οποία διαφώνησε με την αναγκαιότητα και τη βασική λογική τους νεοεισαγόμενου θεσμού, αλλά και με τις επιμέρους ρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης