Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΟΟΣΑ: Στο μισό μειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων νέων στην Ελλάδα την περίοδο 2007 – 2014

ΟΟΣΑ: Στο μισό μειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων νέων στην Ελλάδα την περίοδο 2007 – 2014
Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι άλλες δύο χώρες της οικονομικής κρίσης, Ισπανία και την Ιρλανδία
Σε μία θλιβερή διαπίστωση για την χώρα μας προχώρησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, καθώς στην σχετική του έκθεση αναφέρεται πως την περίοδο 2007 – 2014 ο αριθμός εργαζόμενων νέων (15 έως 29 ετών) στην Ελλάδα μειώθηκε στο μισό.
Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι άλλες δύο χώρες της οικονομικής κρίσης, Ισπανία και την Ιρλανδία.
Να σημειώσουμε πως το 2014 η Ιρλανδία βγήκε από το Μνημόνιο, και έκτοτε παρατηρείται μία αισθητή αύξηση της απασχόλησης.
Σε ό,τι αφορά το σύνολο των χωρών του Οργανισμού, το ποσοστό απασχόλησης των νέων έμεινε στάσιμο μετά το 2010 και ακόμη και σήμερα είναι χαμηλότερο από τα επίπεδα πριν το 2007.
Επίσης, από την έρευνα γίνεται αντιληπτό πως περίπου 40 εκατομμύρια νέοι στις χώρες του ΟΟΣΑ, ένας αριθμός που αντιστοιχεί στο 15% των νέων ηλικίας 15 έως 29 ετών, δεν σπουδάζουν, δεν έχουν εργασία ή πρακτική εξάσκηση (not in education, employment or training, NEETs).
«Τα δύο τρίτα αυτών δεν ψάχνουν καν για δουλειά.
Ενώ το 40% όλων των νέων μένουν χωρίς δραστηριότητα στη διάρκεια μίας 4ετίας, για τους μισούς από αυτούς η περίοδος χωρίς δραστηριότητα θα διαρκέσει περισσότερο από ένα έτος και πιθανόν να οδηγήσει σε αποθάρρυνση και αποκλεισμό», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, οι υψηλές τιμές των NEETs αποτελεί και ένα μεγάλο οικονομικό κόστος, που εκτιμάται μεταξύ 360 και 605 δισ. δολ. ή μεταξύ του 0,9% και 1,5% του ΑΕΠ του ΟΟΣΑ.
Οι νέοι που σταμάτησαν το σχολείο στα 16, χωρίς να ολοκληρώσουν την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αποτελούν πάνω από το 30% των NEETs.
Επίσης, οι νέοι που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό είναι 1,5 φορές πιθανότερο να είναι NEETs και 2-2,25 φορές πιθανότερο στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης