Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Απαγορεύεται πλήρως πλέον με νομοσχέδιο η εκτός σχεδίου δόμηση

Απαγορεύεται πλήρως πλέον με νομοσχέδιο η εκτός σχεδίου δόμηση
Η διάταξη καταργεί ολοκληρωτικά την κατά παρέκκλιση δόμηση στα εκτός σχεδίου ακίνητα της χώρας, που βρίσκονται σε περιοχές γεωργικής γης.
Στην πλήρη απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο περί ενεργειακών επιθεωρητών κ.λ.π., το οποίο εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή και οδεύει στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.
Η διάταξη έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι κατηγορούν το υπουργείο, ότι με "καμουφλαρισμένη διάταξη" και χωρίς καμιά διαβούλευση, καταργεί ολοκληρωτικά την κατά παρέκκλιση δόμηση στα εκτός σχεδίου ακίνητα της χώρας, που βρίσκονται σε περιοχές γεωργικής γης.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, με τη διάταξη του άρθρου 50 του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ, απαγορεύεται ρητά πλέον η έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανοικοδόμηση οποιασδήποτε κατοικίας ή επαγγελματικού ακινήτου σε μέχρι σήμερα δομήσιμα γεωτεμάχια.
Στο επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου που τροποποιεί το νόμο 4178/2013, αναφέρεται ότι "οι παράγραφοι 11 (α) και (β) του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013 καταργούνται".
Ωστόσο οι παράγραφοι που καταργούνται είναι οι εξής:
"11. α) Επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης σε ακίνητα εντός εκτάσεων Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, εφόσον αυτά έχουν πρόσωπο σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων από τον άξονα εθνικών, επαρχιακών οδών και εκατόν πενήντα (150) μέτρων από τον άξονα των δημοτικών οδών. 
Η έγκριση δόμησης και η άδεια δόμησης σε περιπτώσεις χαρακτηρισμού περιοχής ως γη υψηλής παραγωγικότητας με την έγκριση ΓΠΣ ή ΖΟΕ χορηγείται σύμφωνα με τις χρήσεις γης και του όρους δόμησης που ίσχυαν πριν την έκδοση αυτών και μόνο επί ακινήτων που έχουν πρόσωπο σε εθνικές και επαρχιακές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων για τον άξονα αυτών, κατά τα ανωτέρω.
β) Στα παραπάνω ακίνητα επιτρέπεται η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης για επέκταση, τροποποίηση ή εκσυγχρονισμό κτηρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και η ανανέωση περιβαλλοντικών όρων".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης