Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ποιοι ψήφισαν τις διαγραφές των τηλεοπτικών αστέρων στην ΕΣΗΕΑ - Οι υπέρτατοι λογοκριτές, οι απειλές και οι προγραφές

tags :
Ποιοι ψήφισαν τις διαγραφές των τηλεοπτικών αστέρων στην ΕΣΗΕΑ - Οι υπέρτατοι λογοκριτές, οι απειλές και οι προγραφές
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα πειθαρχικά επιβάλλουν ποινές τα τελευταία χρόνια για την έκφραση γνώμης και βούλησης λόγω ή έργω
Το προφανές δεν είναι προφανές. Στην Ελλάδα ο φορέας που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να υπερασπίζει την ελευθερία της έκφρασης λειτουργεί ως ο υπέρτατος λογοκριτής. Ο λόγος για την ΕΣΗΕΑ και τα πειθαρχικά της συμβούλια που αναγορεύονται σε υπέρτατοι δικαστές και παρέπεμψαν σε πειθαρχική δίκη 9 δημοσιογράφους τηλεοπτικών σταθμών για τη στάση και τις απόψεις που εξέφρασαν δημόσια κατά την περίοδο που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος του περασμένου καλοκαιριού. Παρέπεμψαν και τιμώρησαν δε όσους είχαν την άποψη υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα λειτουργώντας με κριτήρια που θυμίζουν Βόρεια Κορέα.
Οι δημοσιογράφοι αυτοί σημειωτέον δεν παραπέμφθηκαν μετά από καταγγελίες αλλά αυτεπάγγελτα από την πλειοψηφία των μελών του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου και με διατύπωση απειλών εναντίον μελών της μειοψηφίας του ίδιου του Πειθαρχικού που είχαν διαφορετική άποψη.
Σημειωτέον ότι η παραπομπή στα Πειθαρχικά Συμβούλια μπορεί να έχει και συνέπεια ακόμα και στις παροχές υγείας και τη σύνταξη των δημοσιογράφων καθώς σε περίπτωση οριστικής διαγραφής υπάρχει περίπτωση να διαγραφούν και από τον ασφαλιστικό τους φορέα τον ΕΔΟΕΑΠ και να οδηγηθούν υποχρεωτικά στο ΙΚΑ.
Μετά από πολύμηνη διαδικασία και αφού είχαν προηγηθεί διαρροές για βαριές ποινές το πειθαρχικό και είχε στοχοποιηθεί μέσω δημοσιευμάτων η Πρόεδρος του Πειθαρχικού που ήταν αντίθετη στις διώξεις τελικά με ψήφους 3-2 και 4-1 εκδόθηκαν οι εξής αποφάσεις.
Στο Γενικό Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του ΣΚΑΪ Σταμάτη Μαλέλη επιβλήθηκε η ποινή διαγραφής από την Ένωση για 18 μήνες,
- στον Άρη Πορτοσάλτε (ΣΚΑΪ) ποινή διαγραφής ενός έτους,
- στον Νίκο Κονιτόπουλο (αρχισυντάκτη της εκπομπής «ΣΚΑΪ στις 6» με παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο οποίος δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ) ποινή διαγραφής έξι μηνών,
- στους Όλγα Τρέμη (MEGA), η οποία παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες εξαιτίας της πειθαρχικής δίωξης από μέλος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Σαράφογλου (MEGA), Μανώλη Καψή MEGA) και Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1) επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας, ενώ
- αθωώθηκαν οι Γιάννης Πρετεντέρης (MEGA) Δημήτρης Οικονόμου (ΣΚΑΪ) .
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 3 πρώτοι έχουν δικαίωμα έφεσης στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ενώ οι τιμωρηθέντες με επίπληξη δεν έχουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπέρ των ποινών ψήφιζαν σταθερά οι Πόπη Χριστοδουλίδου, Γιώργος Μέρμηγκας και Γιάννης Αποστολόπουλος (και οι τρεις συνταξιούχοι) και κατά της επιβολή ποινών σταθερά η κα Αγγελική Γυπάκη (Πρόεδρος του Πειθαρχικού).
Κατά περίπτωση υπέρ και κατά φέρεται να ψήφιζε ο δημοσιογράφος Κώστας Κορέλης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα πειθαρχικά επιβάλλουν ποινές τα τελευταία χρόνια για την έκφραση γνώμης και βούλησης λόγω ή έργω.
Τα πειθαρχικά όργανα της ΕΣΗΕΑ λειτουργούν με ιδιότυπο τρόπο καθώς, ενώ επιβάλλουν πειθαρχικές ποινές δεν έχουν καμία συνέπεια και τις αποφάσεις τους καλείται να υπερασπιστεί το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.
Πρόσφατα μάλιστα εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση σε βάρος της ΕΣΗΕΑ για πειθαρχική ποινή που είχε επιβληθεί για διοικητικές πράξεις!!!
Και η ΕΣΗΕΑ καλείται να καταβάλλει και δικαστικές δαπάνες πληρώνονται από τις εισφορές των μελών της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης