Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τσατάνη: Περάστε έξω κ. υπουργέ (Παπαγγελόπουλος) η διαδικασία είναι απόρρητη

Τσατάνη: Περάστε έξω κ. υπουργέ (Παπαγγελόπουλος) η διαδικασία είναι απόρρητη
Οι αποκαλύψεις δείχνουν συστηματοποιημένό ενδιαφέρον του Παπαγγελόπουλου στο έργο της δικαιοσύνης για την υπόθεση της Λαικής και του Ανδρέα Βγενόπουλου.
Σε νέες σοβαρότατες αποκαλύψεις για τις παρεμβάσεις του υφυπουργού δικαιοσύνης Παπαγγελόπουλου στο έργο της δικαστικής λειτουργού Τσατάνη γέρνει στο φως το Βήμα της Κυριακής με τίτλο Τσατάνη: Περάστε έξω κ. υπουργέ (εννοώντας τον Παπαγγελόπουλο) η διαδικασία είναι απόρρητη 
Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι στην συνάντηση με τους Κύπριους εισαγγελείς, η Τσατάνη «πέταξε έξω τον Παπαγγελόπουλο που επιχείρησε να… παρέμβει»!
Οι αποκαλύψεις δείχνουν συστηματοποιημένό ενδιαφέρον του Παπαγγελόπουλου στο έργο της δικαιοσύνης για την υπόθεση της Λαικής και του Ανδρέα Βγενόπουλου.

https://olympiada.files.wordpress.com/2016/03/20160311101418.jpg

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Βήματος:

Από τον Ιούλιο του 2015 είχε αρχίσει τις παρεμβάσεις στην υπόθεση Βγενόπουλου ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος, επιδιώκοντας από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η δικαστική έρευνα να έχει πλήρη ενημέρωση για την πορεία των ανακρίσεων, αλλά και να ελέγχει την εξέλιξή της. Οπως αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα», ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε εισβάλει τότε σε συνάντηση ανακριτικών Αρχών από την Ελλάδα και την Κύπρο, παρότι το κυβερνητικό αξίωμα που κατείχε απαγόρευε την παρουσία του. Ηταν η πρώτη φορά που συγκρούστηκε με την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η οποία του ζήτησε σε έντονο ύφος να αποχωρήσει από την αίθουσα!
Η συνάντηση δικαστικών από την Ελλάδα και την Κύπρο πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου 2015, στο πλαίσιο της διαδικασίας της Eurojust, δηλαδή της διαδικασίας συντονισμού μεταξύ Αρχών που επιβάλλουν τον νόμο σε κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Παρακαλώ να αποχωρήσετε»

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», συμμετείχαν εκ μέρους των κυπριακών Αρχών μία εισαγγελέας και δύο ανακριτικοί υπάλληλοι, ενώ εκ μέρους των ελληνικών Αρχών συμμετείχε ως αρχαιότερη εισαγγελέας Εφετών η Γεωργία Τσατάνη, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου και ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Κ. Ελευθεριάνος. Η συνάντηση είχε ξεκινήσει για λίγα λεπτά, όταν ξαφνικά άνοιξε η πόρτα της αίθουσας και εισήλθε απρόσκλητος ο τότε υφυπουργός Δικαιοσύνης
Δ. Παπαγγελόπουλος. Ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

Γ. ΤΣΑΤΑΝΗ: «Καλημέρα σας, κ. Γενικέ. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η διαδικασία είναι απόρρητη και δεν μπορείτε να είστε παρών».

Δ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεν είμαι Γενικός Γραμματέας. Είμαι ο υφυπουργός Δικαιοσύνης».

Γ. ΤΣΑΤΑΝΗ: «Για εμένα είναι το ίδιο, κ. υφυπουργέ. Βρισκόμαστε σε μια απόρρητη συνεδρίαση μεταξύ ανακριτικών και δικαστικών Αρχών. Παρακαλώ να αποχωρήσετε».

Δ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Μα δεν θα συμμετάσχω στη συζήτηση. Απλώς θα παρίσταμαι για να ενημερωθώ για την υπόθεση. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση και η πολιτεία έχει δικαίωμα να είναι ενήμερη».

Γ. ΤΣΑΤΑΝΗ: «Ούτε αυτό επιτρέπεται. Παρακαλώ να αποχωρήσετε. Μας φέρνετε σε πολύ δύσκολη θέση».

Ο τότε υφυπουργός και μετέπειτα αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αποχώρησε από τη συνεδρίαση φανερά ενοχλημένος και λίγο καιρό αργότερα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα δημοσιεύματα κατά της κυρίας Τσατάνη και οι πρώτες επιθέσεις σε βάρος της.

Από το περιστατικό αυτό δε αποδεικνύεται ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος γνώριζε τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2015 την εισαγγελέα Εφετών και δεν τη συνάντησε πρώτη φορά τον Νοέμβριο του ίδιου έτους κατά τη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται στην επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

Εξηγείται δε και η συμπεριφορά του προς τη δικαστική λειτουργό που η ίδια καταγγέλλει, καθώς είναι βέβαιο πλέον ότι μετά το περιστατικό αυτό του περασμένου καλοκαιριού ο πολιτικός της προϊστάμενος την «είχε βάλει στο μάτι».
Από την άλλη πλευρά, επιβεβαιώνεται πλέον ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε λόγους να ενδιαφέρεται ζωηρά για την έκβαση της υπόθεσης Βγενόπουλου και το έδειχνε σε κάθε ευκαιρία.

Και όπως παρατηρούν δικαστικοί και νομικοί κύκλοι, αν επιχειρούσε τέτοιου είδους απροκάλυπτες παρεμβάσεις σε μια υπόθεση που γνώριζε ότι η εισαγγελική λειτουργός δεν έδειχνε διατεθειμένη να ανεχθεί παρατυπίες, μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς τι συνέβη σε άλλες υποθέσεις, όπου δικαστικοί λειτουργοί φοβήθηκαν ενδεχομένως να αγνοήσουν υποδείξεις του πολιτικού τους προϊσταμένου.  

Ερχονται και άλλες αποκαλύψεις

Καλά πληροφορημένες πηγές υπογραμμίζουν στο «Βήμα» ότι τώρα που έγινε η αρχή, θα ακολουθήσουν πολλές αποκαλύψεις για κυβερνητικές παρεμβάσεις από δικαστικούς λειτουργούς που επί μήνες ανέχονταν τέτοια φαινόμενα και κατάπιναν τη δυσαρέσκειά τους.
Οπως τονίζουν, το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που θα λειτουργήσει με εισαγγελικές εξουσίες, μετά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί για το θέμα αυτό τη Δευτέρα 21 Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας θα κληθούν, εκτός από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο και τον αναπληρωτή του Δ. Παπαγγελόπουλο, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, ο επιχειρηματίας Ανδρ. Βγενόπουλος και στη συνέχεια όσα άλλα πρόσωπα κριθεί από τις μαρτυρίες ότι έχουν να συμβάλουν στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Πρώτα-πρώτα αναμένεται με ενδιαφέρον η κατάθεση της κυρίας Τσατάνη, η οποία έχει ήδη δηλώσει ότι διαθέτει όλα τα «αποδεικτικά στοιχεία» για τις απειλές και τις νουθεσίες που της απηύθυνε ο κ. Παπαγγελόπουλος προκειμένου να την εξαναγκάσει να εγκαταλείψει την υπόθεση Βγενόπουλου για να την αναλάβει η Εισαγγελία Διαφθοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Τσατάνη διαθέτει πράγματι ντοκουμέντα, με τα οποία πιστοποιείται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της τηλεφώνησε για να της ζητήσει να εγκαταλείψει τη δικογραφία, απειλώντας την ότι «δεν θα κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά της». Ταυτόχρονα λέγεται ότι η ίδια δεν ανέφερε στην αναφορά που υπέβαλε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ορισμένους άλλους διάλογους που είχε με τον κ. Παπαγγελόπουλο, και από τους οποίους προκύπτει σαφώς ότι επιχειρούσε να επηρεάσει την κρίση της και να ελέγξει την πορεία της υπόθεσης.
Με το ίδιο ενδιαφέρον αναμένεται και η κατάθεση της κυρίας Κουτζαμάνη, η οποία και στο παρελθόν έχει καταγγείλει απόπειρες παρέμβασης κυβερνητικών στελεχών στις υποθέσεις που βρίσκονται υπό δικαστική έρευνα, αλλά και της Βασιλικής Θάνου, η οποία ζήτησε - και ανέθεσε στον εαυτό της - πειθαρχική έρευνα σε βάρος της κυρίας Τσατάνη με τα ίδια επιχειρήματα που επικαλέστηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος, και ενώ γνώριζε ήδη τα καταγγελλόμενα στην αναφορά της εισαγγελικής λειτουργού από τις 22 Φεβρουαρίου.

(Πρώτη ενημέρωση Σάββατο 12 Μαρτίου 2015, 01:35)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης