Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μήνυση της Προέδρου του Αρείου Πάγου σε βάρος του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Στ. Τσακυράκη

Μήνυση της Προέδρου του Αρείου Πάγου σε βάρος του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Στ. Τσακυράκη
Αφορμή επικριτική ανάρτηση του καθηγητή για την επιστολή της προς τους Προέδρους Ανωτάτων Δικαιστηρίων των χωρών της ΕΕ
Μήνυση για εξύβριση και δυσφήμιση υπέβαλε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου σε βάρος του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη για επικριτικό σχόλιο σε βάρος της που ανήρτησε ο καθηγητής στην προσωπική του στελίδα.
Την μήνυση της κ. Θάνου μελετά ο αρμόδιος εισαγγελέας.
Στην ανάρτησή του ο κ. Τσακυράκης σχολιάζει επικριτικά την επιστολή της κ. Θάνου με την ιδιότητά της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου, στους Προέδρους ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ.Τσακυράκης υποστηρίζει ότι η μήνυση της κ. Θάνου σε βάρος του αφορά στον χαρακτηρισμό «αφελής» που χρησιμοποίησε ο ίδιος στο σχόλιό του καθώς και στην αποψή του ότι «μιλά σαν πολιτικάντης».
Κατά την κ. Θάνου οι χαρακτηρισμοί αυτοί ενέχουν «περιφρόνηση και μείωση της τιμής και της υπόληψης μου, αλλά και μείωση του κύρους του αξιώματος της Προέδρου του Αρείου Πάγου, που η Πολιτεία μου ενεπιστεύθη και δικαιούμαι να απολαμβάνω».
Ο κ.Τσακυράκης με αφορμή την μήνυση της κ. Θάνου υποστηρίζει σε ανάρτηση του ότι η «Πρόεδρος του Αρείου Πάγου συγχέει την άσκηση κριτικής που αποτελεί απόλυτο δικαίωμα κάθε πολίτη, ιδιαίτερα όταν αφορά δημόσια πρόσωπα, με την εξύβριση και τη δυσφήμηση».
Σημειώνει επίσης πως «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε ελληνική υπόθεση, στην «Κατράμη κατά Ελλάδος», έχει αποφανθεί ότι ο χαρακτηρισμός «καραγκιόζης» για δικαστικό λειτουργό αποτελεί αξιολογική κρίση και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Και συνεχίζει λέγοντας ότι θα μπορούσε, συνεππώς, να χρησιμοποιήσει για την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου χαρακτηρισμούς ανάλογους με αυτούς που έχει δεχθεί το ΕΔΔΑ.
ο κ. Τσακυράκης τονίζει ότι παρόλα αυτά δεν το έκανε, διότι είναι «προσεκτικός και ευπρεπής στους χαρακτηρισμούς μου».
Ο καθηγητής υπογραμμίζει ακόμη ότι «η άσκηση μήνυσης από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου σε δικηγόρο για επικριτικά σχόλια, είναι θεσμικά επικίνδυνη διότι, εκ των πραγμάτων, λειτουργεί εκφοβιστικά.»
«Ζητεί από συναδέλφους της δικαστές να δικάσουν την υπόθεση.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ειρωνεία είναι ότι προτείνει ως μάρτυρα έναν ακόμη δικαστή, την Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων» επισημαίνει και σημειώνει πως μετά από πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου μπορεί να ασκήσει μόνης της πειθαρχική δίωξη σε βάρος οποιουδήποτε δικαστή.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης