Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τη λίστα με τα αιτήματά τους κατέθεσαν στο Μαξίμου οι αγρότες - Διορία 48 ωρών στην κυβέρνηση

Τη λίστα με τα αιτήματά τους κατέθεσαν στο Μαξίμου οι αγρότες - Διορία 48 ωρών στην κυβέρνηση
Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας πρόκειται το απόγευμα να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους
(upd5) Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε αντιπροσωπεία των αγροτών, που εκπροσωπεί τα μπλόκα όλης της χώρας, πλην του μπλόκου της Νίκαιας (ΚΚΕ), η οποία παρέδωσε στην κυβέρνηση τα βασικά αιτήματα των αγροτών, όσον αφορά κυρίως το ασφαλιστικό και το φορολογικό. 
Οι αγρότες συναντήθηκαν με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη και τον διευθυντή του γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού κ. Τσέκερη, ενώ έδωσαν διορία 48 ωρών στην κυβέρνηση προκειμένου να απαντήσει. 

Αποφασίζουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων
Μετά την κάθοδο στην Αθήνα και τα μεγάλα συλλαλητήρια του Σαββατοκύριακου οι αγρότες έχουν επιστρέψει στα μπλόκα, όπου και θα πραγματοποιήσουν νέες συνελεύσεις προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων θα συγκαλέσει νέα γενική συνέλευση των 68 μπλόκων που έχουν συμπαραταχθεί προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση, και με εναλλακτικές μορφές, των κινητοποιήσεών τους, την ώρα που τα μπλόκα στις εθνικές οδούς παραμένουν.
Τα Τέμπη παραμένουν επ’αόριστον κλειστά από χθες ενώ και οι αγρότες της Ροδόπης θα αποκλείσουν από σήμερα και για 72 ώρες το τελωνείο της Νυμφαίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Οι αγρότες επιμένουν στην απόσυρση των προωθούμενων σχεδιασμών για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής, όπως μεταξύ άλλων αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
Εν τω μεταξύ, οι αγρότες των Τεμπών αναμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση από την κυβέρνηση για διάλογο στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών.

Στο Μαξίμου αντιπροσωπεία για να καταθέσει τα αιτήματα



Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:
Το απόγευμα της Δευτέρας οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, αναμένεται να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν τις παραπέρα μορφές κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, «ζήσαμε συγκλονιστικές στιγμές με την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα που μαζί με τη μαζική παρουσία των αγροτών υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα, όπως και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας.
Έχουμε την πεποίθηση ότι στείλαμε ένα ηχηρό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες και θα συνεχίσουμε από τα μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς την κλιμάκωση του αγώνα μας, μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα που έχουμε θέσει για την επιβίωσή μας».
Από την πλευρά του, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν πρόκειται να ανοίξουμε μέχρι να γίνει το τηλεφώνημα από τον γραφείο του πρωθυπουργού, που θα μας καλούν σε διάλογο επί των προτάσεών μας».
Όπως είπε, «η  κυβέρνηση για να μην δυναμιτίσει τον διάλογο, πρέπει να κατανοήσει και να επιλέξει ορθά με ποιους θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η κουβέντα και ο διάλογος πρέπει να γίνει πέραν των κομματικών γραμμών και των πολιτικών πεποιθήσεων του καθενός, αφού τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν, αφορούν το σύνολο του κόσμου».
Στο μεταξύ, απόψε εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί στους αγρότες στα μπλόκα της χώρας να υπογράψουν τις προτάσεις που θα στείλει τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της χώρας, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της, Χρήστος Γκόντιας "μέχρι στιγμής έχουμε τη θετική απάντηση από 35 μπλόκα της χώρας, ενώ η αίσθηση που έχω μιλώντας με εκπροσώπους μπλόκων στην Ελλάδα, είναι θετική".

Συνεχίζονται τα μπλόκα στις εθνικές οδούς

Στο μεταξύ, συνεχίζουν τους αποκλεισμούς δρόμων οι αγρότες.
Μέχρι τις 23:00 θα είναι κλειστός ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων της Νεστάνης και έτσι, η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - 'Αργους μέσω Αχλαδόκαμπου.
Ακόμη, στις 18:00 οι αγρότες έκλεισαν την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου - Αθήνας και η κυκλοφορία θα γίνεται με παράκαμψη μέσα από το χωριό Καλαμάκι, ενώ κλειστή επ' αόριστον είναι η νέα εθνική οδός στο ύψος του Ισθμού.
Πάντως, το απόγευμα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο Χρήστος Αναγνωστάκος από το μπλόκο του Ευρώτα, εκπρόσωποι των αγροτών θα συναντηθούν στην Κόρινθο για να καθορίσουν τόσο το πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, όσο και της πιθανής συνάντησης με την κυβέρνηση.
Επιπλέον, στον επ΄ αόριστο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου του Κεφαλόβρυσου, προχώρησαν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας.
Μέχρι τις 22:00  παρέμεινε  κλειστή η εθνική οδός Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, ενώ για τρεις ώρες έκλεισε η εθνική οδός Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου.
Στην Κρήτη, αύριο, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός της ΔΟΥ Ηρακλείου, ενώ παραμένει το μπλόκο στο Οροπέδιο Λασιθίου, με τους αγρότες να δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στη Βόρεια Ελλάδα


Πάντως, το σημερινό δελτίο των κινητοποιήσεων για τη βόρεια Ελλάδα έχει ως εξής:
- Το μπλόκο στη Δερβένι ακολουθεί το συνηθισμένο πρόγραμμα αποκλεισμού, βάσει του οποίου κατά τις ώρες 11:00- 18:00 είναι κλειστές οι δύο λωρίδες και στα δύο ρεύματα και είναι από μία σε κάθε πλευρά δοσμένη στην κυκλοφορία, σύμφωνα με τον συντονιστή, Αναστάση Σοϊλεμέζη.
- Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο.
-Δεν προγραμματίζεται κινητοποίηση στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και σε εκείνο επάνω στον κρατικό αερολιμένα.
«Για αύριο στις 19.00 έχει προγραμματιστεί συναυλία, με τη συμμετοχή οκτώ μουσικών, και έτσι θα είναι κλειστός ο δρόμος», τόνισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο πράσινα φανάρια, Βασίλης Μαυροσκάς.
-Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων,ενώ σήμερα είναι ελεύθερη η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας.
-Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.
-Στα διόδια των Μαλγάρων, η συντονιστική επιτροπή, με άλλους συμμετέχοντες στο μπλόκο, ακόμα βρίσκονται στο δρόμο της επιστροφής στη Θεσσαλονίκη.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου, Αχιλλέας Καμπούρης τόνισε: «Νωρίς το απόγευμα έχουμε γενική συνέλευση προκειμένου να καθορίσουμε την επόμενή μας κίνηση».
-Σε αποκλεισμό παραμένει για 14η μέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.
Το βράδυ θα γίνει γενική συνέλευση προκειμένου να καθοριστεί η επόμενη κίνηση, αλλά και να οριστεί και ο εναλλακτικός τρόπος διαμαρτυρίας τους στις επόμενες ημέρες.
-Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.
-Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00- 22:00), Μαυροβουνίου (17:30- 21:00), Μεσημερίου (17:30- 21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00- 14:00 και 17:30- 21:00), Αψάλου (17:00- 21:00) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).
-Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο αποκλεισμός θα διήρκησε έως τις 18.00 και σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Παναγιώτη Ανδρικόπουλο, «θα έχουμε και γενική συνέλευση να δούμε πως θα κινηθούμε στο εξής».
-Στάση αναμονής τηρούν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, που σήμερα δεν προγραμματίζουν να προβούν σε αποκλεισμό του δρόμου.
Το βράδυ θα γίνει γενική συνέλευση στο μπλόκο.
-Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Χρήστο Βάγια, «θα γίνει γενική συνέλευση το βράδυ, να δούμε πως θα κινηθούμε».
-Στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, σύμφωνα με την επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Διαμάντω Κρητικού, «γίνεται γενική συνέλευση και προσπαθούμε να καταλήξουμε στο ποια θα είναι η επόμενή μας κίνηση».
- Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το τελωνείο είναι ανοιχτό για όλους στο χρονικό διάστημα 11.00- 15.00, ενώ τις υπόλοιπες ώρες δεν επιτρέπεται η διέλευση κανενός φορτηγού και νταλίκας.
-Στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής: 10:00- 15:00 και 17.00-22.00 είναι κλειστό το τελωνείο για την κυκλοφορία των ΙΧ και λεωφορείων.
Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, αν και δεν προγραμματίσει κινητοποίηση για σήμερα.
Στη Δυτική Μακεδονία, με τα εννέα μπλόκα, σύμφωνα με τον συντονιστή όλων, Δημήτρη Μόσχο, γίνεται στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ 24ωρος, όπως και  στο Άργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 24ωρος αποκλεισμός το πρωί, και ελευθέρας σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.
Στη Νεάπολη Τσοτυλίου ο απιοκλεισμός γίνεται κατά τις ώρες 14:00- 16:00 και 18:30- 20:00, ενώ στα  διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα δεν θα γίνει αποκλεισμός.

(Πρώτη ενημέρωση 15:49, Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης