Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ένταση και αντιπαραθέσεις στη γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Ένταση και αντιπαραθέσεις στη γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευ. Κουτζαμάνη, πρότεινε την παράταση του ωραρίου για 2-3 ώρες
Σε κλίμα έντασης διεξήχθη η γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, που έγινε παρουσία της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, πολιτικών και δικαστικών παραγόντων.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου περί δικαστικών πραξικοπημάτων, η δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των δικαστών, αλλά και οι ελλείψεις στα δικαστήρια της χώρας.

Παρασκευόπουλος (υπ. Δικαιοσύνης): Έχει προβληματικές διατάξεις ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας
Ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο, έχει πολλές προβληματικές διατάξεις, όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, κατά την ομιλία του.
Όπως είπε, «η νομοθεσία θα έπρεπε να δίνει λύσεις.
Δυστυχώς το τελευταίο καιρό η νομοθεσία παράγεται τόσο γρήγορα που δυσκολεύει η αφομοίωσή της.
Ο κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ήταν προαπαιτούμενο.
Ψηφίστηκε με ταχύτητα και τώρα θα τεθούμε αντιμέτωποι με τα λειτουργικά του προβλήματα.
Κάναμε το παν, ώστε να αναδείξουμε ότι κάποια από τα σημεία του κώδικα έχουν αδυναμίες....
Έχουν πειστεί οι δανειστές ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αξιολογηθούν από την αρχή.
Επιτέλους η προσπάθεια φαίνεται ότι μπορεί να αποδώσει καρπούς».
Ο ίδιος σχολιάζοντας τη φράση του Δ. Παπαγγελλόπουλου περί δικαστικών πραξικοπημάτων, σημείωσε πως «όσα είπε εξέφραζαν μία ευχή προκειμένου να διαφυλάξει τη δικαιοσύνη από φαινόμενα που μπορούν να διαταράξουν την λειτουργία της».

Στενιώτη (ΕΔΕ): Οι συνθήκες εργασίας είναι τριτοκοσμικές
Στην αδυναμία της πολιτείας για τη λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν τη Δικαιοσύνη, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), Μαργαρίτα Στενιώτη, σημειώνοντας πως η απόδοση ευθυνών για καθυστερήσεις είναι ατεκμηρίωτη και άδικη.
Κάνοντας αναφορά στα προβλήματα της Δικαιοσύνης, υπογράμμισε ότι «οι συνθήκες εργασίας είναι τριτοκοσμικές.
Τα μέτρα ασφαλείας ελλιπή.
Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε μία χειροβομβίδα στο Πταισματοδικείο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, στο Πρωτοδικείο το 2014 δημοσιευτήκαν 97.000 αποφάσεις με 100 οργανικά κενά, στα δικαστήρια της Ευελπίδων οι οργανικές θέσεις είναι 596 και σήμερα σε αυτά υπηρετούν 428 δικαστές, ενώ στην Εισαγγελία, οι θέσεις είναι 323 και υπηρετούν 250.
Κατά την ίδια, είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι «στο υπουργείο Δικαιοσύνης εργάζονται προς την κατεύθυνση της πλήρους μηχανοργάνωσης και πως σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές συμμετέχουν δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί».
Ακόμη, η κ. Στενιώτη, απαντώντας στον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση και ποσα εκείνος είπε  για το πόθεν έσχες των δικαστών (σ.σ.: πρέπει να δημοσιεύονται και κυρίως εκείνα των ανώτατων δικαστών και όχι των Πρωτοδικών), ανέφερε ότι  «δόθηκε η εντύπωση ότι οι δικαστικοί λειτουργοί αρνούνται να δημοσιοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, προκειμένου να αποκρύψουν παράνομες ενέργειες πλουτισμού τους, παραβλέποντας ο πρόεδρος της Βουλής, ότι όσον αφορά στους δικαστικούς λειτουργούς συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι, για τους οποίους μια τέτοια δημοσιοποίηση δεν ενδείκνυται, εν όψει των κινδύνων που ενέχει η πρόσβαση οιουδήποτε πέραν των αρμοδίων προς έλεγχο οργάνων στα στοιχεία αυτά, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο εγκλημάτων ή άλλων πράξεων εναντίων τους εκ μέρους διαδίκων ή προσώπων των οποίων υποθέσεις εκδίκασαν.
Ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση θα αφορά μόνο τους υψηλόβαθμους δικαστές και όχι στους Πρωτοδίκες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαφθορά είναι στους υψηλόβαθμούς δικαστές».
Απαντώντας και στον κ. Παπαγγελόπουλος, για "δικαστικά πραξικοπήματα", είπε ότι μίλησε δίχως περαιτέρω διευκρινίσεις, δίχως να αναφέρει στοιχεία, να κατονομάζει τους "πραξικοπηματίες" και να προσφεύγει αρμοδίως προς έλεγχο αυτών, ενώ προσβάλλει το σύνολο των δικαστικών λειτουργών και αποδομεί τον θεσμό της Δικαιοσύνης.
Όπως είπε, «η  Δικαιοσύνη είναι σύμφυτη με την έννοια του κράτους δικαίου, με την ίδια την έννοια της δημοκρατίας.
Όλοι έχουμε όραμα για αυτήν.
Την θέλουμε ανεξάρτητη, θωρακισμένη από αθέμιτες επιρροές, αξιόπιστη, ποιοτική, αποτελεσματική, ταχεία, εγγυήτρια της τήρησης των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών».

Χριστοδουλοπούλου: Να είμαστε προσεχτικοί όταν ζητήματα διαφθοράς συναρτώνται με ζητήματα πολιτικής
Για την επαναφορά του διλήμματος ασφάλεια ή προστασία των δικαιωμάτων, μετά την επίθεση στο Παρίσι, έκανε λόγο η  αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Μάλιστα,  ζήτησε από τους δικαστές να προβληματιστούν, αφού είναι εκείνοι που αποδίδουν δίκαιο.
Όπως είπε, «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν ζητήματα διαφθοράς συναρτώνται με ζητήματα πολιτικής, γιατί αποδιαρθρώνουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση».

Έντονος διάλογος Χ.Αθανασίου – Β. Θάνου
Έντονος ήταν ο διάλογος μεταξύ του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου και της πρώην υπηρεσιακής πρωθυπουργού και νυν προέδρου του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου.
Ο κ. Αθανασίου, χαρακτήρισε «εξωφρενικές» τις πρόσφατες προαγωγές των δικαστών, σημειώνοντας πως  «τέτοια προσβολή που έγινε δεν έχει γνωρίσει ποτέ το δικαστικό Σώμα.
Παραλείψατε 47 ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.
Η ΝΔ δεσμεύεται ότι θα αποκαταστήσει αυτές τις αδικίες».
Για τις δηλώσεις του κ. Παπαγγελόπουλου, σχολίασε ότι «ως πρώην εισαγγελέας έπρεπε να ξέρει ότι δεν πρέπει να προσβάλλονται έτσι οι δικαστές».
Δίνοντας απάντηση στον κ. Αθανασίου η κ. Θάνου μεταξύ άλλων είπε «μιλήσατε για παραλείψεις.
Εσείς παραλείψατε την κ. Κυττέα.
Δεν αντιδράσατε όταν παραλείφθηκε η κ. Ασημακοπούλου από αντιπρόεδρος.
Δεν αντιδράσατε όταν παραλείφθηκε ο κ. Κουτρουμάνος, που στη συνέχεια έγινε πρόεδρος.
Μας είπε σήμερα ο κ. Αθανασίου για αυτή την διάταξη που μας έκοψε το μισό των αναδρομικών.
Για τη δισταυρία, δεν είπε ότι έγινε 5 ημέρες πριν από την διενέργεια των εκλογών, χωρίς ενημέρωσή μας».
Ο διάλογος που ακολούθησε μεταξύ των δυο πλευρών ήταν έντονος, με τον κ. Αθανασίου να αναφέρει πως «υπάρχει παραπληροφόρηση όλα είναι αναληθή.
Η δισταυρία ήταν αίτημα της Ένωσης», την κ. Θάνου να σημειώνει «πρέπει να απαντήσω όταν λέγεται ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου παραπληροφορεί» και τον κ. Αθανασίου να συνεχίζει λέγοντας «η Ένωση οφείλει να κρατάει ίσες αποστάσεις από τα κόμματα».
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, πρότεινε την παράταση του ωραρίου για 2-3 ώρες τονίζοντας ότι η εμμονή στη θέση να μην λειτουργούν πέραν του ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών δεν βοηθάει την δικαιοσύνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης