Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Reuters: Η πρώτη μετεγκατάσταση από την Ελλάδα είναι γεγονός – Έξι οικογένειες στο Λουξεμβούργο

Reuters: Η πρώτη μετεγκατάσταση από την Ελλάδα είναι γεγονός – Έξι οικογένειες στο Λουξεμβούργο
Η Ελλάδα έχει ήδη ξοδέψει 1,5 δισ. ευρώ για τα κέντρα υποδοχής και χρειάζεται τουλάχιστον 100 εκ. ευρώ επιπλέον μόνο για τα διαδικαστικά
Στη μετεγκατάσταση έξι οικογενειών προσφύγων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο με βάση το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποφόρτιση των χωρών πρώτης υποδοχής αναφέρεται το Reuters.
To γνωστό πρακτορείο κάνει λόγο και για τις φωτογραφίες (selfies), που έβγαλαν πριν την πτήση τους με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε ότι «30 άτομα μπροστά στους χιλιάδες που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Συρία λόγω του πολέμου είναι μία σταγόνα στον ωκεανό».
Ο πρωθυπουργός προσθέτει, ωστόσο, ότι «ελπίζουμε αυτή η σταγόνα να γίνει ένα ρυάκι και μετά ένα ποτάμι ανθρωπιάς και να μοιραστούμε την ευθύνη, διότι αυτές είναι οι αρχές της Ευρώπης».
Ακόμα 86 άτομα μεταφέρθηκαν από την Ιταλία στη Σουηδία και τη Φινλανδία, ωστόσο, πολλές χώρες της ΕΕ δεν αποδέχονται τη μετεγκατάσταση προσφύγων επικαλούμενες έλλειψη πόρων και υποδομών προκειμένου να τους φιλοξενήσουν.
«Ενθαρρυντικό σημάδι ότι κινούμασστε σωστά είναι η μετεγκατάσταση που είδαμε σήμερα» ανέφερε από την πλευρά του ο Martin Schulz, αφήνοντας, ωστόσο και αιχμές για το γεγονός «ότι μόνο 8 κράτη της ΕΕ συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, που είναι μία κοινή πρόκληση.
Το πρόγραμμα της ΕΕ είναι κόστους 782 εκ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά η Ελλάδα έχει ήδη δαπανήσει 1,5 δισ. ευρώ μόνο για τα κέντρα υποδοχής.
Η χώρα μας χρειάζεται 100 εκ. ευρώ για τις διαδικασίες της ταυτοποίησης και της μεταγκατάστασης σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.
Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προβλέπει ότι 160.000 άνθρωποι θα μετακινηθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά ήδη 590.000 έχουν έρθει στη χώρα μας από την αρχή του 2015.
Από αυτούς είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 435 άτομα μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, ενώ άλλοι πέντε ανάμεσά τους και τρία παιδιά πέθαναν το βράδυ καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν από την Τουρκία στη Λέσβο.
Η Λέσβος δεν έχει πλέον χώρους ταφής και κήρυξε τριήμερο πένθος για τους πρόσφυγες που χάθηκαν στα νερά της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί η G20 να βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης, αρχής γενομένης από τη Σύνοδό της στην Τουρκία εντός του Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης