Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στη νομική οδό στρέφονται ο ΠΦΣ και ο ΦΣΑ – Αιτούνται ακύρωση της ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων

Στη νομική οδό στρέφονται ο ΠΦΣ και ο ΦΣΑ – Αιτούνται ακύρωση της ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων
Σημειώνεται πως στο σκεπτικό των αιτήσεων αναφέρεται ότι η προσβαλλόμενη ΚΥΑ είναι ευθέως αντισυνταγματική και αντίθετη με το ενωσιακό κεκτημένο
Στη νομική οδό στρέφονται ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, αιτούμενοι την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.
Ειδικότερα, ΠΦΣ και ΦΣΑ κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αιτήσεις ακυρώσεως, καθώς επίσης και σχετικές αιτήσεις αναστολής εκτελέσεως κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών και αφορά στις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.
Για πλήρη αλλαγή και απορρύθμιση του ισχύοντος ιδιοκτησιακού καθεστώτος κάνουν λόγο οι φαρμακοποιοί, εκτιμώντας ότι μόνο τα μονοπώλια επωφελούνται από την ΚΥΑ.
Σημειώνεται πως στο σκεπτικό των αιτήσεων αναφέρεται ότι η προσβαλλόμενη ΚΥΑ είναι ευθέως αντισυνταγματική και αντίθετη με το ενωσιακό κεκτημένο (ενωσιακό δίκαιο, νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΔΕΕ).
Ο ΠΦΣ υπενθυμίζει ότι το ΣτΕ με σειρά αποφάσεών του (228/2014 η πλέον πρόσφατη) έχει δεχθεί ότι τα φαρμακεία δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά ιδιότυπα καταστήματα, στα οποία συνδυάζεται η υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα και η κοινωνική αποστολή με την εμπορική εκμετάλλευση, το δε ΔΕΕ (αποφάσεις C 171/07, C 172/07 και C 531/06), εκτός των άλλων, έχει δεχθεί ότι ο περιορισμός της ιδιοκτησίας των φαρμακείων αποκλειστικά από φαρμακοποιούς διασφαλίζει την ανεξαρτησία των φαρμακευτικών υπηρεσιών και αποτρέπει συγκρούσεις συμφερόντων.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης