Τελευταία Νέα
Κοινωνία

CNBC: Ανησυχία για τον τουρισμό στην Ελλάδα λόγω μεταναστών, θα πληγούν τα νησιά

CNBC: Ανησυχία για τον τουρισμό στην Ελλάδα λόγω μεταναστών, θα πληγούν τα νησιά
Προς το παρόν, πάντως, ο τουρισμός δεν φαίνεται να επηρεάζεται με τις αφίξεις να εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 25 εκ. το 2015 – Έναντι 22 εκ. το 2014
Με την επίδραση που έχουν στον ελληνικό τουρισμό οι χιλιάδες μετανάστες που καταφθάνουν καθημερινά στην Ελλάδα ασχολείται το CNBC.
Το αμερικάνικο δίκτυο αναφέρει ότι από τους 218.394 πρόσφυγες που διέσχισαν τον Οκτώβριο τη Μεσόγειο – σχεδόν όσοι όλο το 2014 (219.000) – το 96% έφτασε στην Ελλάδα.
Τα νησιά του Αιγαίου δέχονται πολύ μεγάλο βάρος και ειδικά η Λέσβος που έχει επηρεαστεί πιο πολύ.
Και ήδη υπάρχει ανησυχία για τον τουρισμό, μία από τις κύριες πηγές εσόδων της χώρας.
«Η επίδραση στην οικονομία των νησιών είναι πολύ μεγάλη, τα περισσότερα από αυτά τα νησιά ζουν από τον τουρισμό και υπάρχει ο φόβος ότι θα παρουσιάσει κάμψη εξαιτίας των μεταναστευτικών ροών» αναφέρει ο Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.
Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 20% του ελληνικού ΑΕΠ σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Έλενα Κουντουρά, η οποία υποστήριξε ότι το καλοκαίρι του 2015 σημειώθηκε αύξηση των τουριστών παρά τις μεταναστευτικές ροές και την οικονομική κρίση του καλοκαιριού.
Η Κουντουρά υποστηρίζει ότι μετά τους 22 εκατομμύρια τουρίστες του 2014, υπολογίζεται ότι το 2015 θα επισκεφτούν τη χώρα μας 25 εκατομμύρια, αριθμός που αν επιβεβαιωθεί θα συνιστά νέο ρεκόρ αφίξεων.
«Δίνουμε προτεραιότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα και οι τουρίστες το ίδιο, δεν έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής  και υποστηρίζουν αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις χώρες τους προσπαθώντας να επιβιώσουν» δήλωσε η Κουντουρά στο CNBC.
«Δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα, δεν είναι αριθμοί, αλλά άνθρωποι και πρέπει να βρούμε μία λύση για αυτούς» συμπλήρωσε η υπουργός.
Ο Χατζημάρκος ζητάει από την πλευρά του πιο ισχυρή ανταπόκριση από την Ευρώπη, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει τους πόρους για να διαχειριστεί αυτή την κρίση στα σύνορά της.
«Είναι η μεγαλύτερη κρίση που έχει βιώσει η Ευρώπη στο θέμα της μετανάστευσης» υποστηρίζει και θεωρεί ότι «η ΕΕ έπρεπε να είχε διαχειριστεί το ζήτημα πριν από δύο χρόνια όταν φάνηκαν τα πρώτα σημάδια».
Τώρα πια, «μπορεί μόνο να χρηματοδοτήσει κέντρα ασύλου σε χώρες όπως η Ιορδανία που συνορεύει με τη Συρία».
Σχεδόν οι μισοί πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μεσόγειο – και πολλοί πέφτουν και θύματα βίας – είναι από τη Συρία, το 18% προέρχεται από το Αφγανιστάν και το 6% από το Ιράκ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας.
«Η ΕΕ πρέπει να χρηματοδοτήσει τα κέντρα ασύλου στη Μέση Ανατολή, γιατί αν αυτά κλείσουν, τότε 5 εκατομμύρια άνθρωποι θα κινηθούν προς την Ευρώπη» υποστηρίζει ο Χατζημάρκος επισημαίνοντας, ωστόσο, πως το θέμα δεν είναι αμιγώς οικονομικό, αλλά έχει να κάνει με την εξωτερική πολιτική.
«Αν δεχτούμε ότι είναι μόνο θέμα μπάτζετ και ότι το πρόβλημα είναι μόνο οικονομικό, τότε το υποτιμάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χατζημάρκος και εξήγησε ότι «είναι θέμα συνεννόησης, αν έχουμε, δηλαδή, εξωτερική πολιτική στην Ευρώπη».

Πρώτη ενημέρωση: 00:30, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης