Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Να δικαστεί για την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος ζητά για τον Γεωργίου (ΕΛΣΤΑΤ) ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Να δικαστεί για την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος ζητά για τον Γεωργίου (ΕΛΣΤΑΤ) ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Ο Αντεισαγγελέας άσκησε αναίρεση σε σχετικό βούλευμα των δικαστικών αρχών
Στο προσκήνιο επαναφέρει ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου την υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του δημόσιου ελλείμματος το 2009.
Ειδικότερα, ο Αντεισαγγελέας άσκησε αναίρεση στο βούλευμα των δικαστικών αρχών, σύμφωνα με το οποίο ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου παραπέμπεται να δικαστεί μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος και όχι και για το αδίκημα της έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης.
Το συγκεκριμένο αδίκημα, για το οποίο είχε απαλλαχθεί ο κ. Γεωργίου, αφορά την τεχνητή διόγκωση του χρέους του 2009 με στόχο να ενταχθεί η χώρα μας στο μνημόνιο.
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ παραπέμφθηκε να δικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, καθώς δεν παραιτήθηκε από την προηγούμενη υπαλληλική του θέση που κατείχε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επί 21 χρόνια και στην παράνομη διατήρησή της, παράλληλα μ’ αυτή του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ. Γεγονός που παραβιάζει το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει την υποχρεωτική πλήρη και αποκλειστική απασχόληση του κ. Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ.
Ωστόσο, οι δικαστές του δικαστικού συμβουλίου δεν είχαν αποδώσει ευθύνες σε βάρος του κ. Γεωργίου για το αδίκημα της έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης, κάνοντας δεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα Αντώνη Λιόγα, σύμφωνα με την οποία ««ουδόλως προέκυψε ότι οι αξιολογήσεις αυτές στηρίχθηκαν σε αναληθή στατιστικά μεγέθη, αλλά και αν ακόμα η γνωστοποίηση του ελλείμματος στο 15,4% του ΑΕΠ προς της Eurostat θεωρούνταν ως αναληθείς και πάλι, δεν στοιχειοθετείται έγκλημα, καθώς σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ιδρυτικού της ΕΛΣΤΑΤ νόμου, η αναγόμενη στις αρμοδιότητες της παραγωγής και δημοσίευσης στατιστικών της χώρας, προβλέπεται απλώς ως κριτήριο προς λήψη, αξιολόγηση, χάραξη και διαμόρφωση πολιτικών, οι οποίες ουδόλως δύνανται να θεωρηθούν έννομες συνέπειες».
Ο κ. Λιόγας και οι δικαστές είχαν κρίνει ότι «η προσφυγή της χώρας μας στο Διεθνή Μηχανισμό Στήριξης, δεν προϋποθέτει δημοσιονομικό έλλειμμα συγκεκριμένου ύψους, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το ότι η συγκεκριμένη πολιτική απόφαση δεν ήταν καν μεταγενέστερη της ανακοίνωσης του ελλείμματος, αλλά λήφθηκε σε προγενέστερο χρόνο τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2010, όταν οι επίσημες στατιστικές της χώρας καταδείκνυαν δημοσιονομικό έλλειμμα ανερχόμενο σε ποσοστό 13,6% επί του ΑΕΠ και πριν από τον διορισμό των κατηγορουμένων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης