Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μείωση στη συμμετοχή των φαρμάκων ανακοίνωσε ο Κουρουμπλής (Υπ.Υγείας)

Μείωση στη συμμετοχή των φαρμάκων ανακοίνωσε ο Κουρουμπλής (Υπ.Υγείας)
Φθηνό και ποιοτικό φάρμακο σε όλους, διαφάνεια στη συνταγογράφηση, καμιά αύξηση στον ΦΠΑ και ώθηση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας τα βασικά σημεία της νέας πολιτικής φαρμάκου
Φθηνότερα φάρμακα μέσω χαμηλότερης συμμετοχής των ασφαλισμένων ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής σε συνέντευξη Τύπου για τη νέα πολιτική φαρμάκου.
Ο υπουργός ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια, με ύπουλο τρόπο, αυξήθηκε η συμμετοχή των πολιτών αγγίζοντας μεσοσταθμικά το 30% και συνολικά τα 622 εκατ. ευρώ.
«Διαπραγματευτήκαμε πολύ σκληρά με την φαρμακοβιομηχανία και βρέθηκε ένας κοινός τόπος», με στόχο το φάρμακο να είναι προσβάσιμο από όλους τους πολίτες, τόνισε ο υπουργός και ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετος στην αύξηση του ΦΠΑ στο φάρμακο, που σήμερα είναι 6,5%.
Γα τα ακριβά φάρμακα, είπε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να προχωρήσει σε κλειστό προϋπολογισμό, ξεκινώντας από τα φάρμακα για την ηπατίτιδα με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και τη διανομή αυτών στους αδύναμους.
Ακόμα, ανακοίνωσε τη λειτουργία επιτροπής διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ με στόχο τη μείωση του κόστους, ενώ εξήγγειλε μέτρα για ενίσχυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Επίσης είπε ότι η συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών θα «παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα κατάχρησης και σπατάλης».
Ακόμα θα αλλάξει το πλαίσιο των εκπτώσεων και -όπως είπε ο υπουργός- θα εφαρμοστεί ένα κλιμακωτό σύστημα redate με βάση τον όγκο πωλήσεων για δικαιότερη κατανομή των βαρών στις εταιρείες.
«Προχωράμε σε ένα σύστημα διαφανές, αναλογικό, δίκαιο, προβλέψιμο, το οποίο θα έχει αναδρομική ισχύ και από την εφαρμογή του οποίου θα εξοικονομηθούν επιπλέον 160 εκατ. ευρώ» τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης