Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στον αέρα η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Καναδά λόγω της… ελληνικής φέτας

Στον αέρα η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Καναδά λόγω της… ελληνικής φέτας
«Στην παρούσα φάση φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συναίνεση» τόνισε ο Γ. Σταθάκης στην ευρωπαϊκή σύνοδο των υπουργών Εμπορίου
Να τινάξει στον αέρα την εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά απειλεί η Ελλάδα, εάν δεν διευθετηθεί το ζήτημα της ονομασίας της… φέτας.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου Εμπορίου, ο Γ. Σταθάκης εξήγησε πως «το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, όπως είχε συμφωνηθεί, δεν είναι αυτό που επιθυμούμε».
«Η χώρα επιδιώκει την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία της Γεωγραφικής Ένδειξης Φέτα, ακόμη και στην παρούσα φάση της νομικής επεξεργασίας της συμφωνίας, στο πλαίσιο των περιορισμένων διαθέσιμων δυνατοτήτων.
Θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις που να επιτρέπουν την έγκριση της συμφωνίας από το εθνικό μας κοινοβούλιο και από την ελληνική κοινή γνώμη» τόνισε εν συνεχεία ο υπουργός Οικονομίας.
«Στην παρούσα φάση φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συναίνεση» κατέληξε.
Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι του υπουργείου επισημαίνουν πως η Ελλάδα είναι αρκετά πιθανό να ασκήσει βέτο προκειμένου να μην εγκριθεί η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Ε.Ε. με τον Καναδά.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr στις 5 Μαΐου:
Βέτο στην εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Καναδά απειλεί να βάλει η Ελλάδα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.
Ειδικότερα, το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει πως η Ελλάδα απειλεί να καταψηφίσει το σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον δεν κατοχυρωθούν τα αποκλειστικά δικαιώματα της Ελλάδας στην ονομασία της «φέτας».
Την Πέμπτη, ημέρα συνεδρίασης των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες, η ελληνική αντιπροσωπεία αναμένεται να εκφράσει τη διαφωνία της με την εμπορική συμφωνία, εάν δεν υπάρξει πλήρης προστασία της ονομασίας της «φέτας».
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο, εάν όχι απίθανο, η Ελλάδα να εγκρίνει το σύμφωνο» παραδέχεται Έλληνας αξιωματούχος, ενόψει της συνεδρίασης της Πέμπτης.
Πάντως, όπως σημειώνει το Reuters, δεν είναι ξεκάθαρο εάν ένα ελληνικό βέτο καθίσταται ικανό να ακυρώσει τη συμφωνία με τον Καναδά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης