Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αθώοι οι δημοσιογράφοι της «Εφημερίδας των Συντακτών» κατόπιν της μήνυσης του Κασιδιάρη

Αθώοι οι δημοσιογράφοι της «Εφημερίδας των Συντακτών» κατόπιν της μήνυσης του Κασιδιάρη
Η μήνυση του Ηλία Κασιδιάρη στρεφόταν εναντίον του δημοσιογράφου Δ. Ψαρρά και του διευθυντή Ν. Βουλέλη
(upd4) Αθώους έκρινε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο τους δημοσιογράφους της «Εφημερίδας των Συντακτών», οι οποίοι είχαν μηνυθεί από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.
Παρά την πρόταση του Εισαγγελέα για ενοχή των δύο δημοσιογράφων, το Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο απάλλαξε τους Δημήτρη Ψαρά και Νικόλα Βουλέλη από την κατηγορία της εξύβρισης και παραβίασης των προσωπικών δεδομένων.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η ανάρτηση του επίμαχου βίντεο, στο οποίο ο Ηλίας Κασιδιάρης εμφανίζεται να "υποδύεται τον αρχιφύλακα και να επιβλέπει το ξυλοκόπημα ενός κρατούμενου από δυο υποτιθέμενους αστυνομικούς", συνιστά αυστηρή κριτική στο πλαίσιο δικαιολογημένου ενδιαφέροντος του Τύπου και του κοινού.
Επομένως, δεν πρόκειται για εξύβριση του μηνυτή αλλά για ενημέρωση του κοινού.
Σημειώνεται ότι με τη μήνυση ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής εγκαλούσε την εφημερίδα για εξύβριση κατ' εξακολούθηση δια του Τύπου και για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης υπέβαλε τη μήνυση κατά της εφημερίδας μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο «Σίριαλ με Χρυσαυγίτες! Αρχιφύλαξ Καδισιάρης», στο οποίο γινόταν λόγος για... σίριαλ που ετοίμαζε η Χρυσή Αυγή με πρωταγωνιστή τον Ηλία Κασιδιάρη και άλλους συνεργάτες του, στο οποίο ο ίδιος «υποδύεται έναν σκληρό αστυφύλακα που βασανίζει κρατούμενο».
Η υπόθεση αφορά τη δημοσιοποίηση βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής να υποδύεται τον αρχιφύλακα και να επιβλέπει το ξυλοκόπημα ενός κρατουμένου από δύο υποτιθέμενους αστυνομικούς, οι οποίοι όπως σημείωσε είναι τα δύο αδέλφια του και ένας φίλος του.
Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης ο Ηλ. Κασιδιάρης ως μάρτυρας κατηγορίας υποστήριξε ότι πρόκειται για βίντεο παρωδία, το οποίο γυρίστηκε όταν δεν ήταν βουλευτής και αποτελούσε αναπαράσταση κωμωδίας της δεκαετίας του '80, με τους διαλόγους να αποτελούν πιστό αντίγραφο του σεναρίου.
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής καταλόγισε πολιτική σκοπιμότητα στους συντάκτες του δημοσιεύματος προκειμένου να τον απαξιώσουν ως πολιτικό πρόσωπο, ενώ πρόσθεσε ότι ο δημοσιογράφος Δημ. Ψαρράς «εδώ και δεκαετίες έχει αρθρογραφία και βιβλιογραφία σε βάρος της Χρυσής Αυγής» και «στόχευση του ήταν να εξυβριστώ ως προσωπικότητα και ως βουλευτής».
Παράλληλα, ερωτηθείς πώς βρέθηκε στην κατοχή του δημοσιογράφου το βίντεο και αν είχε δείγματα παραβίασης του υπολογιστή του, ο Ηλ. Κασιδιάρης σημείωσε ότι «δεν θεωρώ ότι είναι χάκερ ο κ. Ψαρράς.
»Η δικογραφία μοιράστηκε από την αστυνομία ή τις δικαστικές αρχές για να μας χτυπήσουν πολιτικά και επικοινωνιακά οι αντίπαλοι του κόμματός μας».
Σημειώνεται ότι ως μάρτυρες υπεράσπισης εξετάστηκαν ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη προστασίας της ελευθερίας του Τύπου, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημ. Τρίμμης, ο οποίος τόνισε ότι «ο κ. Κασιδιάρης θέλει να αλλάξει την ατζέντα και να εμφανιστεί πολιτικά διωκόμενος», προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο διερεύνησης της εγκληματικής οργάνωσης οφείλουν οι δημοσιογράφοι να ελέγξουν και να δημοσιοποιήσουν».
Ακόμη, ως μάρτυρας κατέθεσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος είπε ότι δεν ευσταθεί η κατηγορία καθώς «όσα έγραψαν οι δημοσιογράφοι ήταν κάτω από το όριο της θεμιτής κριτικής, καθώς η νομολογία των δικαστηρίων μας ανέχεται πολύ εντονότερη κριτική για τα δημόσια πρόσωπα απ’ ό,τι για τον κοινό πολίτη», προσθέτοντας ότι αν γίνει δεκτή η κατηγορία, τότε θα τιναχθεί στον αέρα η ελευθερία του Τύπου.

Η πρόταση του Εισαγγελέα
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, είναι απόλυτα σεβαστό το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, ωστόσο ο δημοσιογράφος δεν πρέπει να προσβάλει την τιμή και την υπόληψη κάποιου, επομένως υποστήριξε ότι στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της εξύβρισης και της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων. 
Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία, σημείωσε ότι οι φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο έκφρασης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ενώ, σχετικά με την αντιποίηση αρχής και τα βασανιστήρια στα οποία αναφερόταν το δημοσίευμα, ο εισαγγελέας επισήμανε ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν έχει καταδικαστεί για τέτοια αδικήματα. 
Σχετικά με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, το βίντεο σύμφωνα με τον εισαγγελέα περιέχει προσωπικές στιγμές του μηνυτή, που δεν ανάγονται στην πολιτική του δραστηριότητα, ενώ αποδέχτηκε τον ισχυρισμό Κασιδιάρη ότι πρόκειται για βίντεο παρωδία, που αναπαριστούσε ταινία που διοργανώθηκε στο σπίτι του και στο οποίο συμμετείχαν τα δύο αδέλφια του και ένας φίλος.

(Πρώτη ενημέρωση 13:58, 13 Ιανουαρίου 2014)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης