Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βομβαρδισμένο τοπίο η Αθήνα - Πάνω από 200 προσαγωγές - Δώδεκα αστυνομικοί τραυματίες

Βομβαρδισμένο τοπίο η Αθήνα - Πάνω από 200 προσαγωγές - Δώδεκα αστυνομικοί τραυματίες
Ευθύνες στην αστυνομία επέρριψε ο αντιδήμαρχος Αθηναίων
(upd4) Απολογισμό των χθεσινών καταστροφών που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας μετά την πορεία στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου, έκαναν σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθήνας.
Η Πανεπιστημίου και οι δρόμοι γύρω από τα Εξάρχεια μοιάζουν με βομβαρδισμένο τοπίο.
Σπασμένα υποκαταστήματα τραπεζών, λεηλατημένα καταστήματα, σπασμένα μάρμαρα από πεζοδρόμια και τα σκαλιά της Καθολικής Εκκλησίας, οι κουκουλοφόροι κατέστρεψαν επίσης στάσεις λεωφορείων και τηλεφωνικούς θαλάμους.
Οι υπάλληλοι που εργάζονται στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων που τις πρώτες πρωινές ώρες άρχισαν να μαζεύουν τα τζάμια, τις πέτρες και τα γυαλιά από τις βόμβες μολότωφ δεν πίστευαν το μέγεθος της καταστροφής που έβλεπαν στο κέντρο της Αθήνας.
Η περιοχή των Εξαρχείων έγινε πραγματικό πεδίο μάχης, όπου έπεσαν εκατοντάδες μολότοφ, πολλές από αυτές και από τις ταράτσες των πολυκατοικιών.
Φωτιά εκδηλώθηκε μάλιστα και στο μπαλκόνι ενός διαμερίσματος στην οδό Νοταρά, η οποία όμως δεν επεκτάθηκε μέσα σε αυτό.
Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, κ. Αποστολόπουλος επέρριψε ευθύνες στην Αστυνομία για το ότι δεν έκανε επέμβαση στην πλατεία Εξαρχείων.
Ο ίδιος τόνισε ότι είχαν προειδοποιήσει τις Αρχές για επεισόδια εδώ και μία εβδομάδα.
«Εμείς είχαμε ειδοποιήσει από τα μέσα τις εβδομάδας αφού βλέπαμε κινητικότητα», συμπληρώνοντας πως ήταν λάθος το στρατηγικό σχέδιο από την στιγμή που τους οδήγησαν στην πλατεία Εξαρχείων και πως αυτό πρέπει να σταματήσει.
Χτες πάντως δώδεκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τα επεισόδια στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της αστυνομίας, ο απολογισμός από τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.
Από τις αστυνομικές δυνάμεις προσήχθησαν συνολικά 296 άτομα εκ των οποίων τα 43 συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για διάφορα αδικήματα.

Χτες το bankingnews έγραφε: Εκτεταμένα επεισόδια που κατέληξαν σε πάνω από 211 προσαγωγές από την ΕΛΑΣ, πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την πορεία για τη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Οι περιοχές της Ομόνοιας, των Εξαρχείων και οι γύρω δρόμοι θύμιζαν εμπόλεμη ζώνη, καθώς φωτιές, πετροπόλεμος, σπασμένα τζάμια σε σπίτια και αυτοκίνητα, ήταν ο απολογισμός των άγριων εμπλοκών ανάμεσα σε αναρχικούς, διαδηλωτές και αστυνομία.
Γύρω από το Πολυτεχνείο, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και κουκουλοφόρων, με συνεχή χρήση χημικών και κρότου λάμψης από την αστυνομία και ανταλλαγή μολότοφ.
Στην Ομόνοια και τους γύρω δρόμους κουκουλοφόροι επιδώθηκαν σε «μάχες» με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ στο σημείο βρίσκονταν και οι αύρες της αστυνομίας.
Στις 8.15 το βράδυ η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για φωτιά σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου στην οδό Οικονόμου στα Εξάρχεια, χωρίς να υπάρχουν περισσότερες αναφορές για τυχόν εγκλωβισμένους.
Λίγο πριν τις 8 το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η πορεία για την επέτειο μνήμης του Αλέξη Γρηγορόπουλου, του 15χρονου που δολοφονήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2008 από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού Κορκονέα στην οδό Βαλτετσίου στα Εξάρχεια.
Οι περίπου επτά χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια και η πορεία ξεκίνησε διαμέσου των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου προς το Σύνταγμα, με συνθήματα στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλά και αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό.
Το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η μαθητική πορεία στη μνήμη του 15χρονου Αλέξη. Μαθητές και φοιτητές αριστερών οργανώσεων, μεταξύ αυτών και του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια.
Η μαθητική πορεία είχε διπλό λόγο φέτος, καθώς οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν και την αλληλεγγύη τους στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό.
Περισσότερα από 5.000 άτομα συγκεντρώθηκαν, η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική, ενώ -ως επί το πλείστον- επικράτησε ηρεμία.
Συνολικά πάνω από 211 οι προσαγωγές πραγματοποιήθηκαν από την αστυνομία, με αφορμή τα επεισόδια μετά την πορεία για τον Αλ. Γρηγορόπουλο.

Δείτε σχετικές φωτογραφίες:





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης