Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός στο υπ. Υγείας για τον ιό Έμπολα – Το έκτακτο σχέδιο - Τριχόπουλος (επιδημιολόγος): Στο 50% η πιθανότητα να έρθει ασθενής με τον ιό στην Ελλάδα

Συναγερμός στο υπ. Υγείας για τον ιό Έμπολα – Το έκτακτο σχέδιο - Τριχόπουλος (επιδημιολόγος): Στο 50% η πιθανότητα να έρθει ασθενής με τον ιό στην Ελλάδα
Δεν κινδυνεύουμε ως χώρα
(upd)Την εκτίμηση ότι ανέρχεται στο 50%  η πιθανότητα να έρθει στην Ελλάδα κάποιος ασθενής με τον ιό Έμπολα διατύπωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας και πρόληψης καρκίνου στο πανεπιστήμιο του Harvard, Δ.Τριχόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τριχόπουλος υπογράμμισε ότι το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει, αλλά ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο άφιξης κάποιου ασθενή με τον ιό στην χώρα στο πλαίσιο ταξιδιού του.
Ωστόσο, ο καθηγητής επιδημιολογίας ανέφερε στα θετικά πως η Ελλάδα δεν είναι στενά συνδεδεμένη με τις χώρες της Δυτικής Αφρικής όπου και είναι σε έξαρση ο ιός.
Παράλληλα , ο κ.Τριχόπουλος εκτίμησε ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί με την προσπάθεια που γίνεται για απομόνωση ασθενών στις χώρες της Δυτικής Αφρικής που μαίνεται η επιδημία.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα θύματα της επιδημίας του ιού Έμπολα ανέρχονται σε τουλάχιστον 4.447.

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το υπ. Υγείας
Τρία συν ένα βασικά σενάρια «εισβολής» του ιού Έμπολα στην Ελλάδα έχουν προβλεφθεί από τα επιχειρησιακά σχέδια του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα.
Τα σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι τα παρακάτω:

1. Ο ιός ταξιδεύει με αεροπλάνο
1α. Εντοπίζεται ύποπτο κρούσμα εν ώρα πτήσης
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), έχει εκπαιδεύσει τα πληρώματα των αεροσκαφών.
Αν επιβάτης παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα, θα ελεγχθεί αν είναι συμβατά με του Έμπολα, δηλαδή πυρετός, αδυναμία, μυαλγία, κεφαλαλγία, πόνος στο λαιμό, εμετός, διάρροιες, εξανθήματα, αιμορραγία.
Σε περίπτωση που η εικόνα του επιβάτη προκαλεί βάσιμες ανησυχίες, θα ειδοποιηθεί ο πιλότος, κατόπιν ο κοντινότερος Πύργος Ελέγχου και μετέπειτα, προβλέπεται διακομιδή από το ΕΚΑΒ.
1β. Ύποπτο περιστατικό κατά την αποβίβαση από το αεροπλάνο
Ερωτηματολόγιο του ΚΕΕΛΠΝΟ θα διανέμεται στους επιβάτες εκτός Σένγκεν κατά τον έλεγχο διαβατηρίων. Ένα «ναι» στις απαντήσεις, φτάνει για να μεταφερθεί σε απομονωμένο χώρο, όπου προβλέπεται να ελεγχθεί η θερμοκρασία του σώματός του.

2. Ο ιός ταξιδεύει με πλοίο
Στην περίπτωση αυτή, ο καπετάνιος οφείλει να επισημάνει στη ναυτιλιακή δήλωση υγείας ότι υπάρχει ασθενής στο πλοίο.
Για την εκτίμηση του περιστατικού από τις υγειονομικές Αρχές, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του πλοίου και πριν από την άφιξή του στη χώρα, είναι σημαντικό να γίνει διερεύνηση του κρούσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης