Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έκτακτα μέτρα του υπ. Υγείας για τον Ebola - Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές υπηρεσίες - Αυστηροί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας

Έκτακτα μέτρα του υπ. Υγείας για τον Ebola - Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές υπηρεσίες - Αυστηροί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας
Ο κ. Βορίδης υπεραμύνεται ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα εάν χρειασθεί να αντιμετωπίσουν περιστατικό Ebola
Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού Ebola, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.
Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη σήμερα στο υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ και του υπουργού Μάκη Βορίδη.
Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει σχετικά με την εμφάνιση του ιού στην Ευρώπη προκειμένου να γίνουν τυχόν αναπροσαρμογές στα προληπτικά μέτρα που έχουν, ήδη, σχεδιαστεί για να εφαρμοστούν σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος στην Ελλάδα.
Ειδικότερα αποφασίστηκε μία σειρά μέτρων ενώ τονίστηκε η έμφαση που πρέπει να δοθεί κυρίως στις πύλες εισόδου μεταναστών και στα κέντρα μεταναστών.
Γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται τις επόμενες μέρες η πρόσληψη 30 νοσηλευτών κατάλληλα εκπαιδευμένων. Οι εκπαιδευτές θα σταλούν κυρίως σε νησιά και σε λιμάνια.
Μάλιστα σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας έχουν σταλεί οδηγίες στα σημεία εισόδου της χώρας για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι αρμόδιοι, όταν εμφανισθεί τυχόν ύποπτο περιστατικό.
Σημειώνεται ότι ο κ. Βορίδης υπεραμύνεται ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα εάν χρειασθεί να αντιμετωπίσουν περιστατικό Ebola.
Επίσης, επιβάτες που προέρχονται από «ύποπτες» περιοχές θα συμπληρώνουν μία κάρτα- ερωτηματολόγιο και ανάλογα, θα κρίνεται το επίπεδο επικινδυνότητας για μόλυνση από τον ιό Ebola.
Στη σύσκεψη έγινε σαφές ότι θα πρέπει να ενημερωθούν άμεσα και σε βάθος για τον ιό, τον τρόπο μετάδοσής του και τα συμπτώματα των ασθενών, όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με μετανάστες.
Οι επιστήμονες αποφάσισαν ακόμη να εκδίδουν επικαιροποιημένες συστάσεις στους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες για τον ιό Εbola σύμφωνα με όλα τα νεότερα δεδομένα που θα προκύπτουν. Ήδη έχει τοποθετηθεί αφίσα στις πύλες εισόδου της χώρας, η οποία αναφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό, στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Επιπλέον, έχουν ήδη καθοριστεί και τελούν σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Εργαστηριακού Ελέγχου για τη διερεύνηση κλινικών δειγμάτων, τα οποία είναι το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και επικουρικά, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών). Έχει ήδη καθοριστεί και τελεί σε πλήρη ετοιμότητα ως νοσοκομείο υποδοχής τυχόν περιστατικών, το Νοσοκομείο «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ».
Ακόμη, όπως έγινε σήμερα γνωστό, τις επόμενες δέκα ημέρες το υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσει άσκηση ετοιμότητας, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των ταξιδιωτών αλλά και των γιατρών, για να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε στην Ισπανία, όπου μία ασθενής μολυσμένη με τον ιό περιφερόταν για αρκετές ημέρες από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, χωρίς διάγνωση.

ΠΟΥ: Ο ιός έχει «παγιωθεί» στη Δ.Αφρική
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με ανακοίνωση του προειδοποίησε ότι ο Ebola έχει «παγιωθεί» στις πρωτεύουσες των χωρών που πλήττονται περισσότερο από το ξέσπασμα της επιδημίας, σημειώνοντας ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τον Μπρους Άιλγουορντ του ΠΟΥ, η απάντηση της παγκόσμιας κοινότητας δεν συμβάδισε με τη νόσο σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με 12 ημέρες νωρίτερα.
Οι τρεις αυτές χώρες της Δυτικής Αφρικής έχουν απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερη βοήθεια στη μάχη που δίνουν εναντίον της ασθένειας.
Από την επιδημία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 3.860 άνθρωποι, κυρίως στη Δυτική Αφρική, ενώ μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται πάνω από 200 εργαζόμενοι στην υγεία.
«Η αρρώστια έχει “παγιωθεί” στις πρωτεύουσες, με το 70% των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό να πεθαίνουν», σημείωσε Μπ. Άιλγουορντ.
Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφερε δραματική αύξηση των περιστατικών Ebola στην πρωτεύουσα της Γουινέας, Κονάρκι, σβήνοντας τις όποιες ελπίδες ότι είχε σταθεροποιηθεί η κατάσταση εκεί.
Σε δηλώσεις της στο BBC, η πρόεδρος της Οργάνωσης Τζοάνα Λιου απηύθυνε έκκληση για άμεση διεθνή δράση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν κερδίζουμε τη μάχη».
Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη μαζική κινητοποίηση σε σχέση με πριν, σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης