Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε ελληνικό πλοίο βρήκε καταφύγιο η εξόριστη κυβέρνηση της Λιβύης

Σε ελληνικό πλοίο βρήκε καταφύγιο η εξόριστη κυβέρνηση της Λιβύης
Οι χώροι του πλοίου, που έχει αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Τομπρούκ, έχουν γεμίσει με οικογένειες βουλευτών
Στο ελληνικό πλοίο (ferry boat) Έλυρος στεγάζεται πλέον η Βουλή και η κυβέρνηση της Λιβύης, οι οποίες βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός της χώρας λόγω του εμφυλίου πολέμου.
Μετά την κατάληψη της Τρίπολης και της Βεγγάζης από ισλαμιστικές πολιτοφυλακές, τα μέλη της εξόριστης κυβέρνησης εγκατέλειψαν τη χώρα.
Πλέον οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους διαμένουν στο βάρους 17.000 τόνων ελληνικό πλοίο, το οποίο συνήθως πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Πάτρα - Ιταλία.
Το πλοίο έχει αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Τομπρούκ, στο οποίο ακόμη δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι ισλαμιστές.
Την ίδια στιγμή, η πόλη Ντέρνα κηρύχθηκε «ισλαμικό χαλιφάτο».
Μία αίθουσα συνεδριάσεων εντός του λιμανιού του Τομπρούκ χρησιμεύει για τις συνόδους της Βουλής, ενώ το ελληνικό καράβι λειτουργεί περισσότερο ως πλωτό ξενοδοχείο.
Οι χώροι του πλοίου έχουν γεμίσει με οικογένειες βουλευτών, ενώ τα παιδιά τους παίζουν στους διαδρόμους.
«Ναι, δεν είναι σύνηθες. Οι Λίβυοι είναι πολύ ευγενικοί. Είμαστε εδώ μία εβδομάδα, μπορεί να μείνουμε και μήνες, δεν γνωρίζουμε», δήλωσε μέλος του πληρώματος στον βρετανικό Guardian.
Στην υπόλοιπη Λιβύη η κατάσταση έχει ως εξής:
Οι ακραίοι ισλαμιστές και οι σύμμαχοι τους έχουν καταλάβει την Τρίπολη και το μεγαλύτερο μέρος της Βεγκάζης. Η πόλη Derna έχει ονομαστεί ως ισλαμικό χαλιφάτο με την επόμενη στάση να είναι το αεροδρόμιο του Τομπρούκ, όπου φορτηγά κουβαλάνε αντιεροπορικά και τα τοποθετούν έτσι ώστε να αποκρουστεί επίθεση.
Για την ακρίβεια, το μικρό λιμάνι είναι ότι απομένει στην Λιβύη, την εκτός τζιχαντιστών δηλαδή. Σε μία του πλευρά βρίσκεται ο Έλυρος, το ελληνικό καράβι το οποίο μετέφερε επιβάτες και οχήματα από την Ελλάδα στην Ιταλία και αντίστροφα.
«Είχαμε μόνο τρεις ημέρες να ετοιμάσουμε τα πάντα στο Τομπρούκ, να βρούμε μέρος για τις συναντήσεις μας, κατοικίες για να μείνουμε, διαδίκτυο, κ.λπ.», λέει ο δρ Muftan Othman, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της πόλης. Και συμπληρώνει:
«Εάν δεν υπήρχε το πλοίο που θα μέναμε»;
«Χρειαζόμαστε χρόνο για να φτιάξουμε στρατό και να βελτιώσουμε τις ικανότητες μας για να κυβερνήσουμε την χώρα», λέει ο αντιπρόεδρος Mohammed Ali Shuhaib.
Το εάν ο χρόνος είναι όμως με το μέρος της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης, είναι υπό αμφισβήτηση. Από τη μία πλευρά, σαφώς και η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της χρειάζονται χρόνο, από την άλλη όμως ο χρόνος που περνά εδραιώνει μία κατάσταση η οποία δεν φέρνει τους φανατικούς ισλαμιστές σε θέση μη ισχύος. και ας μην είναι η πλειοψηφία στην Λιβύη.
Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο εμφύλιος εξακολουθεί να μαίνεται με το Κατάρ να έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των φανατικών ισλαμιστών, ενώ τα ΗΑΕ τάσσονται με τους λεγόμενους - αποκαλούμενους εθνικιστές.
Την ίδια στιγμή και το Σουδάν φαίνεται να εξοπλίζει τους ισλαμιστές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης