Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Διαψεύδει το υπ. Πολιτισμού τον εντοπισμό επιγραφών στην Αμφίπολη - Παγκόσμια αγωνία για τον ένοικο του μεγαλοπρεπούς τάφου

Διαψεύδει το υπ. Πολιτισμού τον εντοπισμό επιγραφών στην Αμφίπολη - Παγκόσμια αγωνία για τον ένοικο του μεγαλοπρεπούς τάφου
Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι ανασκαφές στον λόφο Καστά
(upd) Κορυφώνεται η αγωνία για τον ένοικο ή τους ενοίκους του μεγαλοπρεπούς τάφου της Αμφίπολης, καθώς δεν έχουν τέλος τα ευρήματα. 
Ωστόσο η αγωνία αυτή ενδεχομένως οδηγεί και σε λανθασμένα συμπεράσματα, βιασύνη ή ακόμη και παραπληροφόρηση.
Πηγές του υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδουν τις πληροφορίες περί εντοπισμού δύο μαρμάρινων επιγραφών. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντοπίστηκαν τρία επιστήλια ιωνικού ρυθμού, με ίχνη μπλε και  κόκκινου χρώματος.
Να σημειωθεί ότι στο σημείο έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας, από τις Ειδικές Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Δέος προκαλούν τα ευρήματα
Δέος προκαλούν τα ευρήματα στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, με την αγωνία να φτάνει στο κατακόρυφο, καθώς επιστημονική κοινότητα και πολίτες αναμένουν την αποκάλυψη του επιφανούς ενοίκου.
Το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε χθες στη δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό σχεδιάγραμμα του ταφικού μνημείου, βασισμένο στα μέχρι στιγμής ευρήματα. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικοινωνιακός χειρισμός από το υπουργείο Πολιτισμού είναι εντυπωσιακός, καθώς φροντίζει να κρατά σε ...αγωνία το κοινό, διοχετεύοντας καθημερινά πληροφορίες για την εξέλιξη των εργασιών. 

«Κοσμοπολίτες» οι ένοικοι του τάφου
Οπως δηλώνει η Λίνα Μενδώνη, γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ και διακεκριμένη αρχαιολόγος η ίδια, ο τύμβος κρύβει έναν ή περισσότερους κοσμοπολίτες.
Όπως ανέφερε στην Καθημερινή: «Πρόκειται για ένα μνημείο με εξέχοντα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε διάφορες εποχές και πολιτισμούς».
Και συνεχίζει «πρόκειται για ένα κοσμοπολίτικο μνημείο. Οποιος ή όποιοι φιλοξενούνται σ’ αυτό -κάτι που θα δείξει η ανασκαφή-, είναι φανερό πως πρέπει να ήταν και οι ίδιοι κοσμοπολίτες».

Με εντατικούς ρυθμούς οι ανασκαφές



Οι εργασίες ανασκαφής στον λόφο Καστά συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς από τη ΚΗ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ενώ δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για όσα αντικρίσουν οι αρχαιολόγοι μόλις εισέλθουν στο εσωτερικό του τάφου.
Παράλληά προχωρά και η οριζόντια αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων σε όλη την έκταση του χώρου, ανάμεσα στον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες και τον τρίτο τοίχο, ώστε να επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση των πιέσεων και να διασφαλίζεται σταθερά η στατική επάρκεια του μνημείου.
Παρουσιάστηκε η πρώτη αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου, από τον αρχιτέκτονα του ΥΠΠΟΑ, Μ. Λεφαντζή, με τους δύο διαφραγματικούς τοίχους επί των οποίων φέρονται, στον μεν πρώτο οι Σφίγγες, στον δε δεύτερο οι Καρυάτιδες. Οι εργασίες συντήρησης και στερέωσης τους συνεχίζονται.
Συνεχίζονται, επίσης, οι εργασίες τεκμηρίωσης του συνόλου των αρχαιολογικών ανασκαφικών εργασιών, με ψηφιακά και συμβατικά μέσα.

Απίθανο να είναι ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του Άντριου Τσανγκ, ενός εκ των σπουδαιότερων βρετανών αιγυπτιολόγων και συγγραφέα του βιβλίου «Η αναζήτηση του Τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Ο διάσημος αρχαιολόγος υποστήριξε στο Discovery Channel πως το πιθανότερο είναι ο εντυπωσιακός τάφος της Αμφίπολης να είναι της Ολυμπιάδας, της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
«Οι Καρυάτιδες είναι πραγματικά εντυπωσιακό εύρημα. Το γεγονός πως τώρα έχουμε ένα δεύτερο ζευγάρι θηλυκών φυλάκων του τάφου, δίνει ώθηση στην εικασία ότι πρόκειται για τον τάφο μιας σημαντικής βασίλισσας».
Εν τω μεταξύ, ο επίτιμος καθηγητής αρχαιολογίας, Στέφαν Μίλερ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ο τάφος της Αμφίπολης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1.
Ο Μίλερ υποστήριξε ότι ο τάφος της Αμφίπολης δεν είναι τυπικός μακεδονικός τάφος. «Πιστεύω ότι ανήκει σε κάποια οικογένεια και έθαψαν κατά γενιά όλους τους προγόνους τους», εκτίμησε ο κ. Μίλερ.

Πρώτη ενημέρωση: 09:42, Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης