Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Μαχαίρι» στις δαγνωστικές εξετάσεις - Τι αλλάζει στον ΕΟΠYΥ

«Μαχαίρι» στις δαγνωστικές εξετάσεις - Τι αλλάζει στον ΕΟΠYΥ
Ενδεικτικά το τεστ ΠΑΠ δεν θα δικαιολογείται σε γυναίκες μικρότερες των 21 ετών και σε γυναίκες άνω των 65 ετών, με τον έλεγχο να ενδείκνυται ανά τριετία
Πλαφόν θα επιβάλλεται από 1η Σεπτεμβρίου  σε κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις προκειμένου να περιοριστούν οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, ​βάσει υπουργικής απόφασης.
Ωστόσο, το σύστημα της ΗΔΙΚΑ θα είναι έτοιμο στο τέλος Σεπτεμβρίου κι ακόμη τα διαγνωστικά κέντρα δεν έχουν πάρει σαφείς οδηγίες για το πλαφόν.
Τα δημοσιεύματα θέλουν για παράδειγμα, το τεστ ΠΑΠ να μην  δικαιολογείται σε γυναίκες μικρότερες των 21 ετών και σε γυναίκες άνω των 65 ετών, με τον έλεγχο να ενδείκνυται ανά τριετία. 
Αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα, ήταν ότι όλες οι γυναίκες, από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής, μπορούσαν να κάνουν τεστ ΠΑΠ και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.
Επίσης, για την εξέταση του καρκίνου του προστάτη λέγεται ότι δεν θα δικαιολογείται πλέον σε άνδρες κάτω των 40 ετών και άνω των 75 και σε όσους έχουν βαριές συνυπάρχουσες νόσους. Η εξέταση θα δικαιολογείται σε άνδρες άνω των 50 ετών, σε άνδρες μεταξύ 45 και 50 ετών, εφόσον έχουν πατέρα ή αδελφό που έχει προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών και σε άνδρες 40 με 45 ετών, εφόσον έχουν πολλαπλούς συγγενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών.
Τα διαγνωστικά κέντρα όμως αντιδρούν στα πλαφόν, τα οποία είναι να οριστούν ανά πάροχο και ανά νομό.
Συγκεκριμένα για το 2014 έχει  δοθεί ένα συνολικό ποσό 328 εκατ. ευρώ για τα διαγνωστικά κέντρα, εκ των οποίων τα 302 εκατ. θα αφορούν σε εξετάσεις και τα 26 εκατ. στα κλινικοεργαστηριακά. Το ποσό αυτό είναι να μοιραστεί σε 51 νομούς.
Κατά συνέπεια, τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους, από τη στιγμή που θα έχουν καλύψει τον συγκεκριμένο αριθμό που τους αναλογεί και θα τους παραπέμπουν στα μικρότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης