Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εντυπωσιάζουν τα ευρήματα από την Αμφίπολη - Πυκνώνει το μυστήριο για το μυστικό του τάφου

Εντυπωσιάζουν τα ευρήματα από την Αμφίπολη -  Πυκνώνει το μυστήριο για το μυστικό του τάφου
Μενδώνη (γ.γ. υπ.Πολιτισμού): Εξαιρετικά σημαντικό και εξαίρετο μνημείο
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις εξελίξεις από το αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης καθώς τα ευρήματα εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν και να πυκνώνουν το μυστήριο σχετικά με το πρόσωπο, για το οποίο κατασκευάστηκε ο τύμβος.
Όπως ανακοινώθηκε χθες, στο φως βγήκαν δύο εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες, εύρημα ξεχωριστό μια και δεν συναντώνται σε μακεδονικούς τάφους.
Το πρόσωπο της δυτικής Καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο, ενώ από την ανατολική λείπει.
Οι Καρυάτιδες έχουν πλούσιους βοστρύχους, που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν ενώτια, και φορούν χειριδωτό χιτώνα. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμένα ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ, η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού και αρχαιολόγος Λίνα Μενδώνη υποστήριξε ότι οι αρχαιολόγοι βρίσκονται κοντά σε μια ακόμη είσοδο στον τύμβο Καστά.
«Υπάρχει ένας τοίχος ακόμη, ο τρίτος, φέρει οπή όπως ο προηγούμενος, ωστόσο η πρόσβαση σε αυτόν ακόμη είναι δύσκολη... Οπωσδήποτε όμως θα υπάρχει μια ακόμη είσοδος αν η είσοδος είναι χωρίς θύρα ή με κανονική θύρα είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα. Μενδώνη, η οποία έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικά σημαντικό και εξαίρετο μνημείο και η καινούργια αποκάλυψη ενισχύει αυτή την άποψη».
«Κάθε ανασκαφή είναι μια μαγεία, κάθε καινούργιο εύρημα, ακόμη και μικρό και ασήμαντο για τον κόσμο, δημιουργεί συναισθήματα συγκίνησης και ιδιαίτερης χαράς, από ‘κει και πέρα ο αρχαιολόγος πρέπει να είναι ψύχραιμος και να αφήνει περισσότερο τη σκέψη και λιγότερο το συναίσθημα να λειτουργεί» τόνισε σε περισσότερο προσωπικό τόνο η κ. Μενδώνη μιλώντας με την ιδιότητα της αρχαιολόγου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης